Haluan tehdä päätöksiä, jotka takaavat oman hyvinvointialueemme säilymisen samalla kun asukkaat saavat heille kuuluvat palvelut.
Sosiaalinen media:
Ikä:
47
Sukupuoli:
Nainen
Paikkakunta:
Kokkola
Postinumeroalue:
67700, Kirkonmäki-Isokylä
Hyvinvointialue:
Keski-Pohjanmaan hyvinvointialue
Ammatti:
Kansanedustaja, kätilö
Koulutus:
Alempi korkea-aste
Kielitaito:
Olen kaksikielinen (suomi/ruotsi)
Englanti: erinomainen
Ranska: välttävä
Tehtävät:
kansanedustaja, aluevaltuutettu
Kuvausteksti:
Olen 47-vuotias Kokkolalainen kolmen lapsen äiti ja vaimo. Tällä hetkellä toimin kansanedustajana Suomen eduskunnassa ja aluevaltuutettuna Soiten hyvinvointialueella. Aiemmin työskentelin kätilönä 20 vuotta ja pidin pienyrittäjänä synnytysvalmennuskursseja.
Omaan vahvan oikeudenmukaisuudentajun ja olen päättäväinen luonteeltani. Kun ympärilläni tapahtuu asioita, jotka ovat väärin, yritän hoitaa asiat paremmaksi. Eduskunnassa olen ollut nyt kohta 2 vuotta sosiaali- ja terveysvaliokunnan jäsen ja päässyt siellä ”soten” sisälle ylemmältä tasolta. 20 vuotta kätilönä on luonut minulle pohjan ”soten” sisältä käytännön tasolta. Näen, että minulla on kokemukseni myötä laaja tietopohja toimia valtuutettuna.
Haluan osaltani olla mukana tekemässä päätöksiä hyvinvointialueella, jotka turvaavat kansalaisten lakisääteiset palvelut kustannustehokkaasti. Ehdoton prioriteettini on tehdä päätöksiä, jotka takaavat oman hyvinvointialueemme säilymisen, samalla kun ihmiset saavat hyvää hoitoa.
Vastaukset vaalikoneeseen
Tässä näet ehdokkaan vastaukset vaalikoneen kysymyksiin.
Kysymysteema: Palvelut
Jokaisessa kunnassa pitää olla vähintään yksi toimipiste, josta saa terveydenhuollon palveluita.
Kyllä! Tämän palvelun voi tuottaa myös liikkuvana palveluna ja on tärkeää, että huolehditaan maakunnan yhdenvertaisista palveluista.
Kiireettömän perusterveydenhuollon hoitotakuu pitää lyhentää 14 vuorokauteen nykyisestä kolmesta kuukaudesta.
Tärkeintä ei ole vuorokaudet vaan se, että ihmiset pääsevät hoitoon oikeassa ajassa. Hoidontarpeen arvioijat määrittelevät sen, tarvitseeko ihminen hoitoa päivän, viikon vai kuukauden sisällä. Hyvinvointialueella on tietenkin oma halu hoitaa asukkaiden terveysongelmat mahdollsimman varhaisessa vaiheessa, jotta vaivat eivät pahene siihen pisteeseen, että tarvitaan erikoissairaanhoitoa, joka on kalliimpaa. Jos hoitotakuu on liian kireä, se kasvattaa herkästi vuokralääkärikuluja.
Yöpäivystyksistä päättäminen kuuluu omalle hyvinvointialueelleni - ei Suomen hallitukselle.
Osa hyvinvointialueista ei ole kykeneväisiä tekeämään näitä vaikeita päätöksiä, tästä on esimerkkejä. Pääsääntöisesti olen kuitenkin sitä mieltä, että hyvinvointialueiden pitäisi saada tehdä itse omat päätöksensä palveluverkosta.
Palveluseteleiden käyttöä täytyy lisätä, jotta hoitojonoja saadaan lyhyemmiksi.
Hyvä idea varsinkin tiettyjen palveluiden osalta.
Julkisia varoja ei pidä käyttää yksityisiin terveyspalveluihin.
Tietyissä palveluissa tämä on perusteltua. Kuten hedelmöityshoidot, gynekologikäynnit ja fysioterapiakäynnit.
Kysymysteema: Lapset ja nuoret
Alle 23-vuotiaan pitää päästä nopeammin mielenterveyspalveluiden piiriin kuin yli 23-vuotiaan.
Lapset ja nuoret ovat meidän tulevaisuus, joten tästä näkökulmasta ajateltuna on perusteltua, että he pääsevät palveluiden piiriin nopeammin. On silti tärkeää, että kaikki pääsisivät näihin palveluihin ilman viivettä, jotta ongelmat eivät pahene jonottaessa liian pitkään.
Pieniä neuvoloita ei saa lakkauttaa.
Neuvolapalvelut pitää järjestää lähipalveluna, mutta tämä voidaan hoitaa esim. liikkuvana palveluna. Jos kunnassa syntyy 2 lasta kuukaudessa on järkevämpi järjestää neuvolapalvelu liikkuvana, kuin kiinteällä yksiköllä kunnassa.
Koululaisten hammastarkastuksia pitää lisätä, vaikka se kasvattaisi hammashoidon jonoja.
On huolehdittava siitä, että koululaiset käyvät yleensäkin heille järjestetyissä hammastarkistuksissa. Viime vuosina osa lapsista ei ole tarkastuksissa käynyt, koska vanhemmilla on ollut haasteita syystä tai toisesta lapsi sinne viedä. Kannatan lasten hammastarkistuksissa sitä, että ne järjestettäisiin kouluilla liikkuvien yksiköiden turvin, varsinkin maakunnissa. Lasten hampaiden terveys on tärkeää, jotta vältytään liitännäissairauksilta.
Alle 25-vuotiaille pitää tarjota maksuton ehkäisy.
Tiputtaisin ikärajaa alemmaksi. Meillä on tässä maassa valtava ongelma syntyvyyden suhteen ja mielestäni on ongelmallista, että ikäänkuin suosimme sitä, että naiset raskautuisivat vasta 25 ikävuoden jälkeen. Hedelmällisyys on parhaimmmalla tasolla 20-30 vuotiaana, jonka jälkeen se alkaa heikkenemään.
Ilmaisen ehkäisyn hyviä puolia on tietenkin ehkäistä ei toivottuja raskauksia, mutta tällä hetkellä näen heikon syntyvyyden suurempana ongelmana.
Kysymysteema: Iäkkäät
Hyvinvointialueet pakenevat vastuutaan pitämällä vanhukset liian pitkään kotihoidon piirissä.
Hyvinvointialueiden on järjestettävä iäkkäille heille määrätyt palvelut. Iäkkäiden hoidossa täytyy tarjota monipuolisia ratkaisuja kuten kuntouttavaa päivätoimintaa, laadukasta kotihoitoa, yhteisöllistä asumista ja ympärivuorokautista palveluasumista. Iäkkään palveluissa on huomioitava hänen omat ja läheistensä toiveet ja tärkeimpänä se, että vanhus kokee turvallisuudentunnetta missä ikinä hänen hoitonsa järjestetään. Omaishoitajien tärkeää työtä on tuettava riittävillä resursseilla.
Iäkkäiden ympärivuorokautisen hoivan mitoituksen pitää olla vähintään seitsemän hoitajaa kymmentä hoidettavaa kohden.
Niissä yksiköissä missä hoidettavien kunto vaatii 0.7 mitoitusta on näin oltava. Niissä yksiköissä, missä hoidettavien kunto on ”parempi” riittää 0.6 mitoitus. Ja näin se on laissa myös säädetty.
Suomessa kokeillaan järjestelmää, jossa yli 65-vuotiaat pääsevät yksityiselle yleislääkärille terveyskeskusmaksun hinnalla. Käytäntö pitää ottaa pysyvästi käyttöön.
Se kannattaako tätä järjestelmää jatkaa tulevaisuudessa, selviää tämän kokeilun jälkeen.
Vanhuksen oikeus ulkoiluun on kirjattava lakiin.
On erityisen kummallista, että vangeillakin on tässä maassa paremmat oikeudet kuin meidän vanhuksilla.
Kysymysteema: Työvoima
Hoitajia on tuotava Suomeen ulkomailta.
Suomessa on tällä hetkellä työttömiä hoitajia ja hoitajia jotka ovat hakeutuneet töihin muille aloille. Nämä hoitajat pitää palkata ensin ja alalta poistuneet hoitajat pitää houkutella takaisin alalle paremmilla palkoilla ja paremmilla työehdoilla. Mikäli ulkomailta tulee Suomeen työvoimaa, on varmistettava erinomainen suomenkielen taito.
Lääkärin ja hoitajan on osattava suomea tai ruotsia.
Kyllä! Ja sanoisin, että suomea on jokaisen osattava joka potilaita hoitaa tässä maassa. Ruotsinkielen taito on tärkeää ruotsinkielisillä alueilla.
Lääkäri pitää velvoittaa työskentelemään julkisella puolella kahden vuoden ajan valmistumisen jälkeen.
Tämän toteuttamista voisi alkaa selvittämään.
Terveydenhuollon vuokrahenkilöstölle pitää asettaa maanlajuinen hintakatto, sillä keikkalääkäreiden palkat ovat karanneet käsistä.
Ehdokas ei ole perustellut vastaustaan.
Kysymysteema: Pelastusala
Pelastustoimi jää hyvinvointialueilla sote-palveluiden varjoon, joten pelastusala pitää siirtää valtion hoidettavaksi.
Voisi olla toimiva idea.
Epäpätevän henkilöstön käyttö puhuttaa pelastusalalla. Kaikilta pelastajilta pitää vaatia pelastusalan tutkinto, vaikka se vaikeuttaisi työvoiman saantia.
Turhan kova vaatimus. Keikkalaisiksi voi palkata esim. sopimuspalokuntalaisia. Jokaisessa työvuorossa täytyy silti varmista pätevyys.
Kysymysteema: Talous
Hyvinvointialueiden pitää saada verotusoikeus (ns. maakuntavero) palveluiden turvaamiseksi.
Uusia veroinstrumentteja ei tarvita.Maksamme aivan riittävästi veroja tässä maassa jo nyt.
Kokonaisveroaste saa nousta, jotta kansalaisten terveydenhuolto voidaan turvata.
Kustannuskehitys hyvinvointialueilla pitää saada kuriin tai mitkään verorahat eivät tule riittämään tulevaisuudessa. Kansalaisten tulisi myös alkaa kantamaan itse suurempaa vastuusta omasta terveydestään ja hyvinvoinnistaan huolehtimalla riittävästä liikunnasta ja terveellisestä ruokavaliosta.
Lihavuuslääkkeitä ei tule maksaa julkisista varoista.
Lihavuuslääkkeisiin on liitetty merkittäviä haittavaikutuksia ja mielestäni niiden vaikuttavuudesta pitkällä tähtäimellä ei ole riitävästi tietoa. Yksilö voi myös laihduttaa muuttamalla elintapojaan.
Julkisessa terveydenhuollossa pitää säästösyistä priorisoida potilaita, joilla on parempi ennuste parantua.
Maailmalla kehitetään vauhdilla uusia lääkkeitä ja hoitomuotoja eri sairauksiin. Yhteisten verorahojamme käytön tulee pohjautua vaikuttaviin hoitoihin, koska kaikkeen ei riitä rahat. Potilaiden hoidossa tulee priorisoida vaikuttavuutta ja yksilön ennustetta.
Kysymysteema: Hallinto
IS:n selvityksen mukaan hyvinvointialueilla työskenteli syksyllä 2024 johtaja-nimikkeellä yli 650 henkilöä. Johtajien määrää pitää karsia.
Johtajia pitää olla riittävästi, mutta ei yhtään ylimääräistä.
Moni kansanedustaja osallistuu laiskasti aluevaltuustojen kokouksiin. Kansanedustajien ei pitäisi olla ehdolla aluevaaleissa.
Jokainen kansanedustaja arvioi itse mihin hänen resurssit riittävät. Yleisesti olen sitä mieltä, että yhdenkään päättäjän ei pidä istua kolmella tasolla (kunnanvaltuusto, aluevaltuusto, eduskunta)
Kovapalkkaisimmat hyvinvointialueiden johtajat tienaavat enemmän kuin pääministeri, jopa yli 18000 euroa kuussa. Hyvinvointialueiden johtajien palkkoja pitää laskea.
Ehdokas ei ole perustellut vastaustaan.
Hyvinvointialueita on liikaa.
Olen sitä mieltä, että nykyiselle systeemille pitää antaa vielä aikaa. Hallintorakennetta ja aluevaltuustojen kokoa on kuitenkin syytä arvioida kriittisesti.
Kysymysteema: Keski-Pohjanmaan hyvinvointialue
Sote-palveluita on keskitettävä entistä enemmän Kokkolaan, jotta palveluiden laadusta ja henkilöstön riittävyydestä voidaan pitää kiinni.
Palvelut pitää järjestää järkevällä ja kustannustehokkaalla tavalla niin, että kaikki
maakunnan asukkaat kokevat saavansa hyvää hoitoa. Tietyt palvelut on järkevää keskittää Kokkolaan. Digipalveluiden ja liikkuvien palveluiden avulla
turvataan koko maakunnan asukkaiden yhdenvertaiset palvelut.
Keski-Pohjanmaan hyvinvointialueen pieniin kuntiin tulee houkutella lääkäreitä korkeammilla palkoilla.
Palkkakustannusten nousuun täytyy suhtautua kriittisesti. Lääkäreitä pitää houkutella myös muilla keinoin kuin korkeammalla palkalla.
Keski-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueet tulee yhdistää sote-palveluiden laadun ja saatavuuden varmistamiseksi myös jatkossa.
Oman hyvinvointialueemme säilyttäminen on prioriteettini tällä hetkellä.