Ehdokas arvokartalla
Ehdokkaalla on voimakkaita mielipiteitä suuntiin vasemmisto ja liberaalivihreä.
Vastaukset vaalikoneeseen
Tässä näet ehdokkaan vastaukset vaalikoneen kysymyksiin.
Jokaisella maalla on oikeus suverinetiteettiin ja alueidensa loukkaamattomuuden, sen vuoksi Venäjän vuosi sitten aloittaman aggressiivisen sodan lopettamiseksi Ukrainaa on tuettava pitkäjänteisesti – myös jälleenrakennuksessa.
On selvää, että nykyisessä maailmantilanteessa puolustusresurssien on oltava riittävät. Se ei kuitenkaan saa tarkoittaa sitä, että tingimme kaikesta muusta yhteiskunnassa, vaan kulujen pitää olla perusteltuja eikä sinänsä poliittinen linjaus kulujen kasvattamisesta Naton vaatimuksesta ole perusteltu.
Meidän on kyettävä pienentämään ylisuuria ryhmäkokoja varhaiskasvatuksesta toiselle asteelle – sitovat henkilöstömitotukset ovat ratkaisu tähän.
Suomalaisen yhteiskunnan on siirryttävä haittoja vähentävään sekä ehkäisevään päihdetyöhön – nykyinen lainsäädäntö ei sitä mahdollista ja siksi tarvitaan uutta regulaatiota, jotta käyttöhuoneita voitaisiin perustaa. Käyttönhuoneiden on todettu tutkimuksissa muun muassa ehkäisevän yksilön sekä yhteiskunnan sosiaalisia ja terveydellisiä haittoja sekä lisäävän turvallisuuden tunnetta, koska käyttö tapahtuu valvotuissa tiloissa eikä esimerkiksi julkisissa tiloissa kuten wc-tiloissa. Ne mahdollistavat myös muun avun tarjoamisen käyttäjille tarvittaessa.
Saavutettavat ja laadukkaat sosiaali- ja terveyspalvelut luovat hyvän elämän perustan koko maahan – aliresurssointi puolestaan rapauttaa tämän perustan. On siksi tärkeätä, että panostamme riittävästi kaikkien hyvinvointiin, etenkin kun olemme jo jäljessä muita pohjoismaita panostuksissa.
Rangaistusten koventaminen on a) tehoton ja b) kallis keino rikosten ehkäisemiseen alaikäisten kohdalla. Ongelmiin on puututtava, mutta se tehdään moniammatillisesti ja yhteistyöllä.
Vasemmistoliiton tavoiteohjelma lähtee siitä liikkeelle, että rakennamme ihmiseen luottavaa työvoimapolitiikkaa. Me uskomme ihmisten haluavan tehdä työtä, jos sitä on saatavilla –ansiosidonnaista työttömyysturvaa ei tule heikentää.
Niillä aloilla, joissa on tarjolla riittävästi kotoperäistä työvoimaa ja joilla esiintyy työttömyyttä, ei tule käyttää ulkomaista työvoimaa – jatkossakin saatavuusharkinta on pidettävä voimassa.
Voimme leikata sellaisista yritystuista ja -etuuksista, jotka haittaavat markkinataloutta ja hidastavat investointeja sekä uusia innovaatioita. Kun puhumme taas ihmisille tarkoitettujen palveluiden leikkauksista, tulisi ensin määritellä, että mitä palveluita halutaan leikata. Esimerkiksi koulutukseen ja sivistykseen sekä terveydenhuoltoon ja sosiaalipalveluihin panostaminen ovat aina INVESTOINTEJA, jotka maksavat kansantalouden kannalta itsensä takaisin moninkertaisesti. Siksi niiden leikkaukset ovat typerää.
Mahdollinen valtiontalouden sopeutus on tehtävä ensisijaisesti oikeudenmukaisen veropolitiikan avulla. Tämä tarkoittaa toimia, jossa pääomaverotusta on varaa kiristää ja siten veropohjan tiivistyessä tuloveroasteikkoa voidaan jopa keventää ja verokertymä kasvaa silti merkittävästi. Mutta tärkeämpää on, että huomoidaan taloussuhdanne. Korkeasuhdanteessa verojen kiristäminen voi olla paikallaan, mutta taantumassa veronkevennyksillä voidaan tukea varsinkin pieni- ja keskituloisten ostovoimaa ja ylläpitää kulutuskysyntää.
Kohtuuhintainen sähkönsaanti on turvattava ihmisille. Meidän on taattava sähkö perustarpeisiin kohtuullisella hinnalla siten, että ylimenevästä kulutuksesta maksetaan markkinahintaa.
Tarvitsemme selkeät säännöt Suomen nuorien – ja etenkin vanhojen metsien – hakkuisiin, jotta ilmastopäästöt eivät Suomen osalta kasva ja saamme lisättyä hiilensidontaa sekä vahvistettua luonnon monimuotoisuutta. Luontevin ratkaisu olisi aloittaa valtion metsistä. Jokaisen päättäjän tulisi arvostaa maapallon tilaa siinä määrin, että ymmärretään nykyisen trendin aiheuttamat tuhoisat seuraukset globaalilla tasolla. Ja jos tätä ei suostu hyväksymään, niin tulisi edes hyväksyä, että rajoittamattomat hakkuut tulevat kalliiksi tulevaisuudessa, kun päästöjä leikataan. Meidän pitäisi pyrkiä metsäteollisuus tuotteiden jalostusarvon nostoon, jolla voimme kompensoida mahdollisia taloudellisia vaikutuksia.
Ilmasto- ja ympäristökriisiin torjuminen on aikakautemme tärkein tehtävä. Fossiiliriippuvuuden vähentäminen lisää turvallisuutta.”
Tarvitaan lainsäädäntöä, jotta ruuhkamaksut ovat mahdollisia. Samaan aikaan tulisi kuitenkin muistaa tukea ja parantaa joukkoliikennettä, jotta ihmisillä olisi myös muitakin kannustimia siirtyä niiden piiriin ja palvelut vastaisivat ihmisten tarvetta.
Vasemmistoliiton linja – jonka takana seison täysin – on se, että turkistarhaus on kiellettävä, ja tarhaajien siirtymistä muille elinkeinon aloille on tuettava.
Oikeudenmukainen verotus on talouden tasapainoituksen ensisijainen lääke, esimerkiksi tällä hetkellä suurten pääomien ja näihin verrattavien veroluokkien verotus on löyhää. Verotuksen progressiivisuuden ja omaisuuksien verotuksen kiristäminen luovat oikeudenmukaista tulonjakoa – veroja tuleekin maksaa veronmaksukyvyn mukaan.
Ihmiset voivat paremmin yhteiskunnissa, joissa tuloerot ovat pieniä. Suuret tuloerot lisäävät rikollisuutta ja pahoinvointia OECD:n mukaan, joten väitteessä ei ole mitään järkeä.
Valtio markkinatalouden ohjaajana on välttämätön, jotta tuhokapitalismin seurauksia voidaan suitsia suomalaisessa yhteiskunnassa. Tarvitaan vahvaa regulaatiota sekä verotuksellista ohjausta, jotta ensinnäkin kulutus saadaan kestävälle tasolle ja toisekseen ohjattua sellaisiin tuotteisiin, jolla on ympäristön kannalta mahdollisimman vähän haittaa.
Päinvastoin! Kun on itse joutunut turvautumaan yhteiskunnan tukiin ja toistaalta nyttemin työskentelemään sosiaaliturvan parissa, niin tiedän, ettei niiden varassa ole todellakaan helppo elää. Itse asiassa Suomi on saanut Euroopan sosiaalisten oikeuksien komitealta useasti moitteet perusturvan liian matalasta tasosta ja viimeisin ratkaisu tuli aivan hiljattain.
Valtiot ja kunnat ovat asukkaiden summa – on hyvä että voimme yhdessä omistaa yhtiöitä ja tuotta hyvää asukkaille!
Suomi on aina ollut monikulttuurinen ja länsimaisena demokratiana meidän tulee kantaa myös globaali vastuumme, mikä on seurausta pitkään jatkuneesta riistosta.
Ehdokas ei ole perustellut vastaustaan.
Esimerkiksi sosiaali- ja terveyspalveluja kehittäessä tulee huomioida sukupuolen moninaisuus. Translain uudistuksen puutteet on korjattava ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvien henkilöiden oikeuksia vahvistettava.”
Rajat ovat rakkautta ja niiden kautta lapsi oppii jäsentämään yhteiskuntaa, elämää ja sosiaalista. Kurin sijaan lapsille tulee opettaa uteliaisuutta ja kyseenalaistamista.
Ilmastokatastrofissa ja luonnon monimuotoisuuden häviämisessä on kysymys elämästä ja kuolemasta, eikä peiliin pidä jäädä tuijottelemaan. Ei pitäisi olla enää kenellekkään epäselvää tutkimustiedon valossa, mitä Suomessa tehdään ja mitä ei.
Maailma on monisyinen ja yhteenkasvanut, jossa koko ihmiskunnan ongelmat ja ratkaisut ovat syvästi yhteen kietoutuneita.
Tosiasiallisesti edelläkävijyys ilmastonmuutoksen ehkäisyssä kannattaa, sillä esimerkiksi Eurooppalaisessa kontekstissa ilmastonmuutostyöhön on valtavasti saatavilla rahoitusta, joka mahdollistaa osaamisemme kautta uusien innovaatioiden synnyttämisen, jotka auttavat globaalilla tasolla ilmastonmuutoksen hidastamisessa ja työpaikkojen saamisen. Edellelläkävijyys kannattaa myös siksi, että päästöoikeuksien hinta tulee kasvamaan roimasti ja toimimalla etupainotteisesti hyöydymme loppupelissä valtavasti kansallisista panostuksista pitkällä aikavälillä.
Demokratia on kansanvaltaa, jossa päätökset tehdään tasavertaisesti yhdessä, yhteiskunnan jokaisen jäsenen ääntä kunnioittaen. Vasemmistoliitto kannattaa demokratian laajentamista, ei sen kaventamista
Suomessa tulee olla mahdollista asua maaseudulla myös tulevaisuudessa. Vasemmistoliitto ei tahdo yhteiskuntaa, jossa varakkuus ja palvelut sanelee sen, missä ihminen voi asua – peruspalvelut kuuluvat kaikille ja kaikkialle, vaikka siitä koituisi kustannuksia. Suomessa on paljon erilaisia voimavaroja ja vahvuuksia niin kaupungeissa kuin maaseutumaisilla seuduilla. Kaupungistumista ei voi pysäyttää, mutta sen kielteiset vaikutukset voi pitää hallittuna.
Katso edellä