Ehdokkaan Elisa Gebhard tiedot

Kuvassa Sdp -puolueen ehdokas Elisa Gebhard

Elisa Gebhard

Sdp

Nro 173

Edistän eriarvoisuutta torjuvaa ja ekologisesti kestävää politiikkaa sekä tasa-arvoisempaa työelämälainsäädäntöä.

Sosiaalinen media:

Ikä:

29

Paikkakunta:

Helsinki

Vaalipiiri:

Helsingin vaalipiiri

Ammatti:

Juristi

Koulutus:

Ylempi korkea-aste

Tehtävät:

kunnanvaltuutettu

Kuvausteksti:

Olen ehdolla eduskuntaan, sillä mielestäni eriarvoisuuden torjuminen on politiikan tärkeimpiä tehtäviä. Suomen on oltava maa, jossa ihmisen tausta ei määritä hänen mahdollisuuksiaan elämässä. Valitettavasti kehitys ei näiltä osin ole ollut viime vuosina yksinomaan positiivista, vaan esimerkiksi köyhyys ja koulutustaso periytyvät yhä sukupolvelta toiselle. Tähän tarvitaan muutos. Ympäristökriisien kanssa ei voi neuvotella, vaan kaikki päätökset on tehtävä planetaaristen rajojen puitteissa. On tärkeää jatkaa vihreän siirtymän tiellä ja varmistaa, että siirtymä on myös sosiaalisesti kestävä.


Ehdokas arvokartalla

Ehdokkaalla on voimakkaita mielipiteitä suuntiin vasemmisto ja liberaalivihreä.

Vastaukset vaalikoneeseen

Tässä näet ehdokkaan vastaukset vaalikoneen kysymyksiin.

Kysymysteema: Turvallisuus­politiikka

Ukrainaa on tuettava sodassa ja jälleenrakennuksessa kustannuksista huolimatta.

Elisa Gebhard

Ukraina tarvitsee kaiken tuen voittaakseen Venäjän aloittaman hyökkäyssodan, ja tukemisen on jatkuttava niin kauan, kun Ukraina tukea tarvitsee. Lisäksi Ukrainaa on tuettava jälleenrakennuksessa sodan jälkeen.

Suomen on käytettävä puolustukseen rahaa vähintään Naton tavoitteen verran.

Elisa Gebhard

Suomen oma puolustuskyky on uskottava, ja sopii jo valmiiksi hyvin yhteen Naton kanssa. Nato-jäsenyyden myötä puolustuksen suunnittelussa on otettava huomioon myös Natossa sovittavat tavoitteet.

Kysymysteema: Hyvinvointi­valtio

Peruskoulussa pitää rajoittaa lailla oppilaiden määrää yhtä opettajaa kohden, vaikka se tarkoittaisi säästöjä muualta, veronkorotuksia tai lisää velkaa.

Elisa Gebhard

Suomen oppimistulosten heikentymiseen täytyy puuttua siten, että koulutukseen on riittävät resurssit. Tämä tarkoittaa esimerkiksi riittävää oppimisen tukea ja tarpeellista määrää opettajia oppilaita kohden. Tämä on välttämätöntä, jotta oppilaat voivat keskittyä oppimiseen, opettajat opettamiseen ja jokainen saa tarvitsemaansa tukea.

Suomeen on perustettava huumeiden käyttöhuoneita.

Elisa Gebhard

Helsinki on jo tehnyt sosiaali- ja terveysministeriölle esityksen suonensisäisille huumeiden käyttäjille suunnatun käyttöhuonetoiminnan aloittamista. Käyttöhuoneiden tarkoituksena on mahdollistaa turvallinen pistäminen valvotuissa olosuhteissa ja tarjota käyttäjille terveysneuvontaa. Maailmalla käyttöhuonetoiminnalla on saatu vähennettyä huumeiden käyttöön liittyviä kuolemantapauksia. Valvotut käyttöhuoneet voisivat tarjota suonensisäisesti huumeita käyttäville ihmisille turvallisemmat pisto-olosuhteet ja pistovälineet, tehokkaan yliannostustilanteiden hoidon, veriteitse tarttuvien tautien ehkäisyn sekä paremmat yhteydet täydentäviin ja muihin haittoja ehkäiseviin palveluihin.

Valtion on annettava suunniteltua enemmän rahaa sosiaali- ja terveydenhuoltoon, vaikka se tarkoittaisi säästöjä muualta, veronkorotuksia tai lisää velkaa.

Elisa Gebhard

Ihmisten on saatava hoitoa ja päästävä niin kiireettömissä kuin kiireellisissäkin asioissa kohtuullisessa ajassa avun piiriin. Mikäli sote-palveluiden resursointi laiminlyödään, voi terveys- ja hyvinvointivelalla olla taloudellista velkaa vakavammat ja pitkäaikaisemmat seuraukset.

Nuorisorikollisuutta on pyrittävä kitkemään ensisijaisesti muilla keinoilla kuin rangaistuksia koventamalla.

Elisa Gebhard

Nuorten rikollisuuden määrä ei ole kokonaisuutena lisääntynyt, mutta yhä pienempi joukko nuoria tekee aiempaa enemmän rikoksia. Oikea lääke ilmiön torjuntaan on syrjäytymisen ja osattomuuden ennaltaehkäisy, kuten riittävät resurssit lastensuojelulle, nuorisotyölle ja nuorten palveluille, sekä varhainen puuttuminen kaikenlaiseen oirehtimiseen.

Kysymysteema: Julkinen talous

Työttömiä pitää saada nykyistä enemmän töihin heikentämällä ansiosidonnaista työttömyysturvaa.

Elisa Gebhard

Työllisyysasteen nostaminen tulee toteuttaa esimerkiksi työvoimapalveluita kehittämällä sekä panostamalla koulutukseen ja jatkuvaan oppimiseen. Työttömien asemaa kuitenkaan ei pidä tieten tahtoen heikentää etenkään tilanteessa, jossa hintojen nousu ja taloudellinen epävarmuus koettelevat yhteiskuntaamme.

Suomeen on houkuteltava aktiivisemmin ulkomaisia työntekijöitä.

Elisa Gebhard

Työtä tekevän väestön määrän suhteellinen väheneminen on suuri uhka hyvinvointiyhteiskunnan toimivuudelle. Suomi tarvitsee jatkossakin paljon ulkomaista työvoimaa. Samalla työlainsäädännöllä tulee varmistaa, että ulkomaista työvoimaa ei voida käyttää hyväksi polkemalla työehtoja.

Valtion velkaantumista tulee hillitä, vaikka se merkitsisi leikkauksia etuuksiin tai palveluihin.

Elisa Gebhard

Valtion velkaantumista tulee hillitä, mutta leikkaukset etuuksiin tai palveluihin tarkoittavat leikkaamista hyvinvointiyhteiskunnan toimivuudesta ja tasa-arvoisuudesta. Pidemmällä aikavälillä näistä leikkaaminen voisi aiheuttaa negatiivisia taloudellisia ja inhimillisiä seurauksia, kuten nyt näemme 90-luvun jälkeen käyneen vaikkapa lisääntyneiden mielenterveysongelmien myötä. Julkista taloutta tuleekin vahvistaa ensisijaisesti muilla keinoilla, kuten tiivistämällä veropohjia ja vahvistamalla työllisyyttä.

Kysymysteema: Omat rahat

Palkkojen verotusta pitää alentaa, vaikka se johtaisi palveluiden leikkauksiin, muun verotuksen kiristämiseen tai velan kasvuun.

Elisa Gebhard

Pieni- ja keskituloisten työn verotusta tulisi keventää, mutta sen ohessa olisi huolehdittava veropohjan tiivistämisestä, että hyvinvointivaltion toimintaedellytykset säilyvät. Tämä voidaan toteuttaa esimerkiksi verovälttelyyn puuttumalla, karsimalla verotukia ja verottamalla pääomia.

Valtion pitää tukea enemmän kansalaisia, jotka kärsivät energian hinnan noususta, vaikka se kiihdyttäisi inflaatiota tai heikentäisi valtion taloutta.

Elisa Gebhard

Monet kotitaloudet joutuivat kohtuuttomaan tilanteeseen Venäjän hyökkäyssodasta johtuvan energiakriisin ja hintojen nousun seurauksena. Valtion on tuettava kotitalouksia tämänkaltaisten akuuttien ja ennakoimattomien kriisien keskellä. Toisaalta tukien kohdentumiseen olisi tällaisessa tilanteessa kiinnitettävä huomiota siten, että tukia saavat niitä eniten tarvitsevat.

Kysymysteema: Ympäristö ja ilmasto

Hakkuita pitää vähentää valtion metsissä luontokadon ja ilmastonmuutoksen torjumiseksi.

Elisa Gebhard

Suomen hiilinielut ovat romahtaneet. Luonnonvarakeskuksen selvityksen mukaan romahdus johtuu siitä, että metsien kasvu on hiipunut samalla kun hakkuut ovat kiihtyneet. Hakkuita on vähennettävä ja metsien suojelun riittävyys varmistettava.

Suomen on lykättävä hiilineutraaliustavoitettaan kauemmaksi vuodesta 2035.

Elisa Gebhard

Ympäristökriisien kanssa ei voi neuvotella, vaan kaikki päätökset on tehtävä planetaaristen rajoitteiden puitteissa. On tärkeää jatkaa vihreän siirtymän tiellä, ja suunnata voimavaroja ilmastokestäviin ratkaisuihin esimerkiksi liikkumisessa ja energian tuotannossa, sekä edistää kiertotaloutta.

Helsingissä ja muissa suurissa kaupungeissa on otettava käyttöön ruuhkamaksu.

Elisa Gebhard

Oikein toteutettuna ruuhkamaksut ohjaisivat ihmisiä olemaan käyttämättä autoa juuri siellä, missä vaihtoehtoja on eniten tarjolla, siis suurissa kaupungeissa. On ilmaston kannalta hyvä, että ihmisiä ohjataan käyttämään joukkoliikennettä yksityisautoilun sijaan. Liikenteen päästöt ovat merkittävä asia ilmastotyön kannalta, ja siksi niiden vähentämiseen on kaikin keinoin pyrittävä.

Turkistarhaus on kiellettävä Suomessa.

Elisa Gebhard

Turkistarhaus aiheuttaa eläimille tarpeetonta kärsimystä ja useassa Euroopan maassa turkistarhaus onkin jo päätetty kieltää. Suomen on toimittava samoin.

Kysymysteema: Arvot

Jos on pakko valita, on parempi korottaa veroja kuin leikata julkisia palveluita ja sosiaalietuuksia

Elisa Gebhard

Julkisen talouden sopeutustoimet on toteutettava oikeudenmukaisesti. Tämä tarkoittaa esimerkiksi, että palveluista tai sosiaalietuuksista ei leikata, sillä niihin leikkaaminen vaikuttaisi eniten heikommassa asemassa oleviin. Sen sijaan esimerkiksi veropohjien tiivistäminen, kuten verotukien karsiminen ja pääomien verottaminen on oikea ratkaisu. Lisäksi julkista taloutta tulee vahvistaa kasvun ja työllisyyden avulla.

Suuret tuloerot ovat hyväksyttäviä, jotta erot ihmisten lahjakkuudessa ja ahkeruudessa voidaan palkita.

Elisa Gebhard

Ei ole tieteellistä näyttöä siitä, että tuloerot johtuisivat lahjakkuudesta. Suuret tuloerot sen sijaan eriyttävät yksilöiden lähtökohtia ja haittaavat yhteiskunnan eheyttä. Suomen tulee olla maa, jossa ihmisen tausta ei määritä hänen mahdollisuuksiaan elämässä. Omalla työllä ja lahjakkuudella tulee voida vaurastua, mutta suuret tuloerot eivät missään yhteiskunnassa ole osoittautuneet toimivaksi malliksi. Sen sijaan pienten tuloerojen yhteiskunnat ovat esimerkiksi kaikille turvallisempia.

Valtion pitäisi puuttua nykyistä voimakkaammin markkinoiden toimintaan, jotta talous olisi kaikille reilu.

Elisa Gebhard

Valtion on puututtava markkinoiden toimintaan siten, että ne toimivat ihmisiä hyödyttävällä tavalla. Kilpailun toimivuuden järkevä valvominen ja se, että yritykset eivät saa kilpailuetua vaikkapa työntekijöiden oikeuksien polkemisella, ovat toimivien markkinoiden ydintä.

Suomessa on liian helppo elää sosiaaliturvan varassa.

Elisa Gebhard

Mielestäni olennainen kysymys on sen sijaan, riittääkö sosiaaliturva elämiseen. Sosiaaliturvan on mahdollistettava ihmisille toimeentulo. Sosiaaliturvalla tulee myös lisätä ihmisten hyvinvointia ja ehkäistä syrjäytymistä vahvistaen myös yhteiskunnan eheyttä, ja sen avulla tulee edistää ihmisten pääsyä koulutukseen tai työelämään.

Valtion ja kuntien omistusta yritystoiminnassa tulisi vähentää.

Elisa Gebhard

Julkisilla omistuksilla on merkitystä esimerkiksi huoltovarmuuden kannalta, eikä tällaisista omistuksista tule luopua. Julkisomisteisilla yhtiöillä voi olla myös hyvin perusteltuja erityistehtäviä, kuten vaikkapa Yleisradiolla on. Kyse on pitkälti yhteiskunnan toimivuudesta myös poikkeusoloissa.

Suomen muuttuminen aiempaa monikulttuurisemmaksi ja monimuotoisemmaksi on hyvä asia.

Elisa Gebhard

Monimuotoisuus ja -kulttuurisuus ei ole valinta, vaan tosiasia. Ahdas ja sisäänpäin kääntynyt yhteiskunta ei ole tavoitetila, sillä sellainen hukkaa jäsentensä potentiaalia. Myös työllisyyden vahvistamisen kannalta maahanmuuton lisääminen on välttämätöntä. Muun muassa näiden syiden takia on tärkeää puuttua entistä tehokkaammin rasismiin ja syrjintään.

Kristilliset arvot ovat hyvä pohja poliittiselle päätöksenteolle.

Elisa Gebhard

“Kristillisiä arvoja” tulkitaan hyvin eri tavoin, ja siksi niitä on liian helppoa käyttää keppihevosena esimerkiksi vähemmistöjen oikeuksien vastustamiselle. Tämä on surkeaa, sillä kristillisillä arvoilla voitaisiin tarkoittaa myös vaikkapa jokaisen ihmisarvon kunnioittamista ja armollisuutta, joita pidän kannatettavina asioina. Siksi ajattelen, että uskonnon ja politiikan sekoittaminen ei tee hyvää uskonnolle eikä politiikalle.

Sukupuolen moninaisuus pitäisi ottaa huomioon Suomessa nykyistä paremmin.

Elisa Gebhard

On hyvin tärkeää, että eduskunta ehti hyväksyä uuden translain, sillä aiempi laki oli esim. Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen ratkaisukäytännön mukaan ristiriidassa ihmisoikeuksien edistämisen kanssa. Laissa on kuitenkin vielä korjattavaa. Pitäisi esimerkiksi mahdollistaa alaikäiselle sukupuolen vahvistaminen, kuten muissa Pohjoismaissa. Lisäksi kolmas sukupuoli pitäisi tunnustaa lain tasolla, kuten esimerkiksi Saksassa. Tämä tarkoittaisi, että ihminen voisi virallisissa asiakirjoissa olla sukupuolimerkinnällä “muu”.

Selkeitä rajoja ja kuria tarvitaan nykyistä enemmän lasten kasvattamisessa.

Elisa Gebhard

Tiukempi kuri ei ole ratkaisu lasten ja nuorten ongelmiin. Tarvitaan pikemminkin ennakoivaa puuttumista, kuten lastensuojelun, nuorisotyön ja opiskelijahuollon resurssien turvaamista. Kuri ja rajat eivät ole myöskään sama asia, vaan esimerkiksi koulukiusaamiselle pitää asettaa nollatoleranssi, eikä tämä automaattisesti tarkoita kurin lisäämistä.

Suomen pitäisi vähentää omia päästöjään riippumatta siitä, mitä muut maat tekevät.

Elisa Gebhard

Suomen on kannettava vastuunsa ilmastokriisin torjumiseksi, eikä tätä vastuuta voi vältellä vilkuilemalla sivuille. Samalla kun Suomessa vähennetään päästöjä, on tärkeää edistää sitä, että kansainvälisesti sovitut ilmastotoimet toteutuvat.

Poliitikkojen on asetettava Suomen ja suomalaisten etu kaiken muun edelle.

Elisa Gebhard

Pyrin eduskuntaan tehdäkseni Suomesta esimerkiksi tasa-arvoisemman yhteiskunnan, minkä katson olevan suomalaisten edun mukaista. Keskinäisriippuvuuksien maailmassa suomalaisten etua ei voida edistää, mikäli emme ole aktiivisesti mukana kansainvälisen yhteisön tavoitteiden edistämisessä. Esimerkiksi ympäristökriisit eivät pysähdy kansallisvaltioiden rajoille, vaan vaikutukset heijastuvat kaikkiin. Päätöksentekijöillä Suomessa on velvollisuus tehdä päätöksiä suomalaisten parhaaksi, eikä tätä voi asettaa vastakkain kansainvälisten velvoitteiden kanssa. Kansallisvaltion etu ei voi mennä esimerkiksi universaalien ihmisoikeuksien edistämisen edelle.

Ympäristön etu tulisi asettaa talouskasvun ja työpaikkojen luomisen edelle, jos ne ovat keskenään ristiriidassa.

Elisa Gebhard

Ympäristön suojelusta ei voi tinkiä, sillä elinympäristömme on korvaamaton. Mikäli se tuhoutuu, ei ole myöskään taloudellista tai sosiaalista hyvinvointia. Ympäristöystävälliset teollisuuden ja teknologian sovellukset sisältävät myös talouskasvun ja työllisyyden kannalta paljon mahdollisuuksia.

Maamme kaipaa vahvoja johtajia, jotka pystyvät tekemään vaikeitakin päätöksiä välittämättä liikaa muiden mielipiteistä.

Elisa Gebhard

Politiikassa tarvitaan demokraattisesti toimivia ja kuuntelevia johtajia, joilla on myös ratkaisukykyä ja osaamista saada päätöksiä eteenpäin.

Koko Suomi tulee pitää asutettuna, vaikka siitä koituisi kustannuksia.

Elisa Gebhard

Kaupungistuminen on globaali megatrendi, eikä sitä pidä keinotekoisesti pyrkiä suitsimaan.

Suomen kaupungistuminen on hyvä asia.

Elisa Gebhard

Kaupungit luovat kasvua koko Suomen talouteen. Päätöksentekijöiden tulee kuitenkin varmistaa, että kaupunkien kasvu on ilmaston kannalta sekä sosiaalisesti kestävää ja oikeudenmukaista.