Ehdokkaan Elisa Gebhard tiedot

Kuvassa Sdp -puolueen ehdokas Elisa Gebhard

Elisa Gebhard

Sdp

Nro 173

Edistän eriarvoisuutta torjuvaa ja ekologisesti kestävää politiikkaa sekä tasa-arvoisempaa työelämälainsäädäntöä.

Sosiaalinen media:

Ikä:

29

Paikkakunta:

Helsinki

Vaalipiiri:

Helsingin vaalipiiri

Ammatti:

Juristi

Koulutus:

Ylempi korkea-aste

Tehtävät:

kunnanvaltuutettu

Kuvausteksti:

Olen ehdolla eduskuntaan, sillä mielestäni eriarvoisuuden torjuminen on politiikan tärkeimpiä tehtäviä. Suomen on oltava maa, jossa ihmisen tausta ei määritä hänen mahdollisuuksiaan elämässä. Valitettavasti kehitys ei näiltä osin ole ollut viime vuosina yksinomaan positiivista, vaan esimerkiksi köyhyys ja koulutustaso periytyvät yhä sukupolvelta toiselle. Tähän tarvitaan muutos. Ympäristökriisien kanssa ei voi neuvotella, vaan kaikki päätökset on tehtävä planetaaristen rajojen puitteissa. On tärkeää jatkaa vihreän siirtymän tiellä ja varmistaa, että siirtymä on myös sosiaalisesti kestävä.


Vastaukset vaalikoneeseen

Tässä näet ehdokkaan vastaukset vaalikoneen kysymyksiin.

Kysymysteema: Turvallisuus­politiikka

Vladimir Putinin Venäjä on Suomelle sotilaallinen uhka.

Elisa Gebhard

Vladimir Putinin Venäjä toimii Ukrainassa tavalla, joka rikkoo kansainvälisen oikeuden perusperiaatteita. Tämä on lähtökohtaisesti uhka paitsi naapurivaltioille, myös koko Euroopan turvallisuudelle. Suomen Nato-jäsenyysprosessikin perustuu Suomen turvallisuuden varmistamiseen. Suoran sotilaallisen uhan sijaan olisi kuitenkin puhuttava laajemmin esimerkiksi kyberuhista.

Suomi voi alkaa rakentaa suhdettaan uudelleen Venäjään vasta, kun valta Venäjällä vaihtuu ja Venäjä vetäytyy Ukrainasta.

Elisa Gebhard

Venäjän hyökkäyssotaa Ukrainassa ei voi unohtaa, vaan Venäjän on vetäydyttävä Ukrainasta ja sotarikolliset on saatava vastuuseen toimistaan.

Suomeen tulee sijoittaa Naton tukikohta, kun Suomi on Naton jäsen.

Elisa Gebhard

Naton tukikohdan mahdollisesta sijoittamisesta Suomeen tulee päättää jäsenyysprosessin jälkeen, kun Suomen rooli Naton jäsenenä tulee tarkemmin arvioiduksi. Tukikohtaa ei ole syytä erityisemmin vastustaa, mikäli se katsotaan Suomen ja muun Euroopan turvallisuuden kannalta järkeväksi.

Suomen pitää käyttää puolustusmenoihin Naton vaatimat 2 prosenttia bkt:sta.

Elisa Gebhard

Suomen oma puolustuskyky on uskottava, ja sopii jo valmiiksi hyvin yhteen Naton kanssa. Esimerkiksi vuonna 2022 Suomen puolustusmenot olivat 1,96 prosenttia bkt:sta. Nato-jäsenyyden myötä puolustuksen suunnittelussa on otettava huomioon myös Natossa sovittavat tavoitteet.

Suomen tulee muuttaa ulkopolitiikkaansa Nato-kumppanien toiveiden mukaan. 

Elisa Gebhard

Suomen ulkopolitiikan painopisteet ovat jatkossakin Suomen oma päätös. Esimerkiksi ihmisoikeuksien edistämisestä ei voida missään tilanteessa tinkiä.

Kysymysteema: Rahat

Valtion velkataakka on käännettävä laskuun, vaikka se tarkoittaisi kipeitä leikkauksia.

Elisa Gebhard

Valtion velkaantumista tulee hillitä, mutta leikkaukset vaikkapa etuuksiin tai palveluihin tarkoittavat leikkaamista hyvinvointiyhteiskunnan perustasta ja tasa-arvoisuudesta. Pidemmällä aikavälillä näistä leikkaaminen voisi aiheuttaa negatiivisia taloudellisia ja inhimillisiä seurauksia, kuten nyt näemme 1990-luvun laman jälkeen käyneen vaikkapa lisääntyneiden mielenterveysongelmien myötä. Julkista taloutta tuleekin vahvistaa ensisijaisesti muilla keinoilla, kuten tiivistämällä veropohjia ja vahvistamalla työllisyyttä.

Ansiosidonnaista työttömyysturvaa tulee leikata nykyisestä 400 päivästä 200 päivään.

Elisa Gebhard

Työttömien asemaa ei pidä tieten tahtoen heikentää etenkään tilanteessa, jossa hintojen nousu ja taloudellinen epävarmuus koettelevat yhteiskuntaamme. Työttömyysturvaa voi tarkastella ja päivittää, kunhan esimerkiksi sen taso ja ehdot eivät heikkene.

Lapsiperheitä pitää tukea ylimääräisellä lapsilisällä myös vuonna 2023.

Elisa Gebhard

Ylimääräinen lapsilisä toteutettiin ostovoiman turvaamiseksi ja perheiden toimeentulon helpottamiseksi tilanteessa, jossa esimerkiksi sähkön ja elintarvikkeiden sekä asumisen hinnat nousivat yhtäaikaisesti. Tämä oli oikea toimi, sillä köyhyys heikentää myös lasten hyvinvointia ja voi pahimmillaan periytyä sukupolvelta toiselle. Lapsiperheköyhyyttä tulee torjua myös jatkossa. Ylimääräinen lapsilisä voi olla työkaluna tässä jatkossakin, mikäli aiempi poikkeuksellinen tilanne toistuisi. Tätä on kuitenkin mahdoton ennakoida. Lisäksi tulee arvioida, onko myös suurituloisille kohdentuva tuki tarpeen, vai voisiko tukea paremminkin kohdentaa esimerkiksi pienituloisille.

Kun julkista taloutta tasapainotetaan, on keinoksi valittava leikkausten sijaan ensisijaisesti verotuksen kiristäminen.

Elisa Gebhard

Veropohjan tulee olla riittävän tiivis, että se mahdollistaa hyvinvointivaltion toimintaedellytysten turvaamisen ilman, että sen ydintoiminnoista tarvitsee leikata. Esimerkiksi verotukien karsiminen ja pääomien verottaminen on oikea ratkaisu. Lisäksi julkista taloutta tulee vahvistaa kasvun ja työllisyyden avulla.

Ruoan arvonlisäveroa ei pidä nostaa.

Elisa Gebhard

Arvonlisäveron korottaminen ei ole oikeudenmukainen tapa lisätä verotuloja, sillä siitä aiheutuu eniten haittaa niille, joilla on pienet tulot. Etenkään tässä tilanteessa, jossa elintarvikkeiden hinnat ovat nousseet, ei nosto olisi kohtuullinen toimi.

Kysymysteema: Energia­kriisi

Valtion pitää myös seuraavina vuosina tukea suomalaisia, jotka ovat vaikeuksissa suurien sähkölaskujen kanssa.

Elisa Gebhard

Valtion pitää tukea tulevina vuosina suomalaisia siirtymään sellaisiin ratkaisuihin, joissa energiaomavaraisuus ja tuotannon ekologisuus korostuu. Mikäli tukitoimia tarvitaan tulevaisuudessa siksi, että sähkölaskut uhkaavat nousta kohtuuttomiksi, tulee tuet kohdentaa pienituloisille ja niille, joiden toimeentuloon sähkölaskut vaikuttavat kovimmin.

Ydinvoiman pitää jatkossakin olla yksi keskeisimmistä energiantuotannon muodoista Suomessa.

Elisa Gebhard

Päästöttömänä energiantuotannon muotona ydinvoimalla on paikkansa uusiutuvien energiamuotojen rinnalla. Ydinvoimaloiden käyttöiät ovat pitkiä, eikä nykyisiä voimaloita tule ennenaikaisesti ajaa alas. Lisäksi esimerkiksi pienydinvoimaloiden mahdollistaminen tulee huomioida lainsäädännössä.

Tuulivoiman rakentamista pitää tehostaa sujuvoittamalla lupakäytäntöjä ja keventämällä byrokratiaa.

Elisa Gebhard

Ehdokas ei ole perustellut vastaustaan.

Kysymysteema: Ilmasto ja liikenne

Suomen ilmastotavoitteesta ei voi tinkiä piiruakaan, vaikka talous sitä vaatisi.

Elisa Gebhard

Ympäristökriisien kanssa ei voi neuvotella, vaan kaikki päätökset on tehtävä planetaaristen rajoitteiden puitteissa. On tärkeää jatkaa vihreän siirtymän tiellä, ja suunnata voimavaroja ilmastokestäviin ratkaisuihin esimerkiksi liikkumisessa ja energian tuotannossa, sekä edistää kiertotaloutta.

Bensiini ja diesel maksavat liikaa. Seuraavan hallituksen on laskettava polttoaineiden verotusta.

Elisa Gebhard

Fossiilisten polttoaineiden verotuksen alentaminen olisi ristiriidassa ilmastotavoitteiden kanssa. Ei ole myöskään takeita, että veron alentamisesta koituisi suoraan hyötyä kuluttajille. Bensan hintaan vaikuttaa keskeisemmin esimerkiksi maailmanmarkkinoiden tilanne.

Liikenteen sähköistymistä on edistettävä uusilla tuilla.

Elisa Gebhard

Liikenteen sähköistymistä on edistettävä kaikin keinoin, sillä liikenteestä aiheutuu merkittävästi päästöjä. Marinin hallituksen aikana laadittu fossiilittoman liikenteen tiekartta sisältää keinoja liikenteen sähköistämisen edistämiseksi, ja sen keinovalikoimaan kuuluu esimerkiksi hankintatukia.

Suomessa pitää ottaa käyttöön tietullit.

Elisa Gebhard

Oikein toteutettuna tietullit tai ruuhkamaksut ohjaisivat ihmisiä olemaan käyttämättä autoa juuri siellä, missä vaihtoehtoja on eniten tarjolla, siis kaupungeissa. On ilmaston kannalta hyvä, että ihmisiä ohjataan käyttämään joukkoliikennettä yksityisautoilun sijaan. Liikenteen päästöt ovat merkittävä asia ilmastotyön kannalta, ja siksi niiden vähentämiseen on kaikin keinoin pyrittävä. Esimerkiksi Helsingissä on vielä paljon tekemistä, että liikenteen päästöjä saadaan vähennettyä riittävästi.

Kysymysteema: Terveys ja koulutus

Hoitajamitoitusta (7 hoitajaa 10 vanhusta kohden) voidaan keventää, jotta kaikille vanhuksille riittäisi hoitopaikka.

Elisa Gebhard

Henkilöstöpulan vuoksi hoitajamitoitusta päätettiin eduskunnassa lykätä, mutta riittävän hoidon varmistamiseksi mitoitus tarvitaan. Sen vuoksi on panostettava kaikin tavoin osaajapulan ratkaisemiseen, kuten työpaikkojen veto- ja pitovoimaan, kansainväliseen rekrytoimiseen sekä uusien osaajien kouluttamiseen.

Maahanmuuttajat ovat hyvä ratkaisu työvoimapulaan muun muassa hoitoalalla.

Elisa Gebhard

Työtä tekevän väestön määrän väheneminen on suuri uhka hyvinvointiyhteiskunnan toimivuudelle, ja tämä näkyy etenkin hoitoalalla. Suomi tarvitsee jatkossakin paljon ulkomaista työvoimaa. Samalla työlainsäädännöllä tulee varmistaa, että ulkomaista työvoimaa ei voida käyttää hyväksi polkemalla työehtoja.

Koulutuksesta voidaan leikata, kun valtiontaloutta tasapainotetaan.

Elisa Gebhard

Opetus- ja kulttuuriministeriön selvityksen mukaan vuonna 2035 uusista työpaikoista 70% edellyttää korkea-astetason osaamista. Suomen osaamistaso ei nouse leikkaamalla koulutuksesta, vaan turvaamalla siihen riittävät resurssit. SDP:n tavoite on, että 2030-luvun loppuun mennessä vähintään 60 prosenttia alle 35-vuotiaista on korkeakoulutettuja nykyisen n. 40%:n sijaan.

Opettajien kurinpitokeinoja kouluissa pitää lisätä.

Elisa Gebhard

Huono käytös on oire eikä syy, joten tiukempi kuri ei ole ratkaisu koulujen ongelmiin. Tarvitaan pikemminkin ennakoivaa puuttumista, kuten lastensuojelun, nuorisotyön ja opiskelijahuollon resurssien turvaamista. Koko kouluyhteisön, nuorisotoimen ja viranomaisten on työskenneltävä yhteistyössä kiusaamisen ja kouluväkivallan ehkäisemiseksi. Lisäksi on tärkeää varmistaa, että resurssit kouluissa ovat riittävät ja opettajia sekä muita aikuisia on tarpeeksi.

Kysymysteema: Rikollisuus

Pelkään liikkua kadulla yksin.

Elisa Gebhard

Koen Helsingin turvalliseksi paikaksi liikkua yksin. Toisaalta sukupuolittunut häirintä julkisilla paikoilla ei ole kadonnut mihinkään, vaikka aiheesta puhutaan aiempaa enemmän. Ilmiö ei ole uusi tai esimerkiksi kaupunginosiin sidottu.

Nuorten jengiväkivaltaan tulee puuttua rangaistuksia koventamalla. 

Elisa Gebhard

Ei ole mitään näyttöä siitä, että kovemmat rangaistukset ehkäisisivät rikollisuutta. Etenkin nuorten kohdalla painopisteen on oltava rikosten ennaltaehkäisyssä sekä syrjäytymisen ja näköalattomuuden torjunnassa. Ennaltaehkäisyllä tarkoitan, että poliisin, sosiaalitoimen, nuorisotyön ja koulun yhdistävän ankkuritoiminnan, matalan kynnyksen mielenterveyspalveluiden ja nuorisotyön resursseista pidetään huolta. Myös mahdollisten rikosoikeudellisten seuraamusten tulee tukea nuoren paluuta takaisin yhteiskunnan aktiiviseksi jäseneksi.

Huumeiden käytön tulee olla jatkossakin rangaistavaa.

Elisa Gebhard

Huumeiden käytöstä koituvia ongelmia tulee hoitaa ensisijaisesti sosiaali- ja terveyspolitiikan keinoin, ei niinkään kriminaalipolitiikan. Pelko rikosoikeudellisista seurauksista voi pahimmillaan estää avun hakemisen. Esimerkiksi THL:n suosittelemia dekriminalisointitoimia tulisi selvittää sekä seurata kansainvälisiä kokemuksia.

Kysymysteema: Muut

Yleisradion rahoitukseen tulee tehdä merkittäviä leikkauksia.

Elisa Gebhard

Yleisradion rooli luotettavan tiedonvälityksen varmistamisessa on keskeinen. Siksi sen riittävät resurssit tulee mahdollistaa.

Viinien myynti ruokakaupoissa pitää sallia.

Elisa Gebhard

Alkoholin saatavuuden vapauttaminen todennäköisesti vaikuttaisi sen käytön määrään. Alkoholin käyttöön liittyvät negatiiviset ilmiöt maksavat yhteiskunnalle. Vaakakupissa on ihmisten mahdollisuus ostaa viiniä maitokaupasta ja kustannukset esimerkiksi lisääntyneestä terveydenhuollon tarpeesta. Niin kauan kuin alkoholi aiheuttaa välillisiä ja välittömiä kustannuksia yhteiskunnalle, ei viinejä tule myydä maitokaupassa.

Koko Suomi on pidettävä asutettuna.

Elisa Gebhard

Kaupungistuminen on globaali megatrendi, eikä sitä pidä keinotekoisesti pyrkiä suitsimaan.

EU:lla on liikaa valtaa Suomen metsäpolitiikkaan.

Elisa Gebhard

Metsäpolitiikka kuuluu EU:n perussopimusten mukaan jäsenmaiden kansalliseen päätösvaltaan. Metsiin liittyviä asioita sisältyy kuitenkin useisiin EU:n sektoripolitiikkoihin: EU-sääntely maatalous-, ympäristö- sekä ilmasto- ja energiapolitiikan aloilla vaikuttaa suoraan ja välillisesti myös kansalliseen metsäpolitiikkaamme. Ilmastonmuutokseen ja ympäristökriiseihin vastaaminen edellyttää EU-tason päätöksiä ja kansainvälistä koordinointia.

Minua ei haittaa, jos lapseni menee naimisiin samaa sukupuolta olevan kanssa.

Elisa Gebhard

Toivon, että hypoteettinen lapseni saisi mennä naimisiin rakastamansa ihmisen kanssa. En myöskään ajattele, että omalla mielipiteelläni tulisi olla väliä lapseni naima-aikeisiin.

Eutanasia tulee laillistaa.

Elisa Gebhard

Lisäksi saattohoidon laatuun ja saatavuuteen tulee panostaa.