Ehdokkaan Katriina Hiippavuori tiedot

Kuvassa Kristillis­demokraatit -puolueen ehdokas Katriina Hiippavuori

Katriina Hiippavuori

Kristillis­demokraatit

(vaaliliitto Kd + Liik)

Nro 24

Lupaan etsiä mikä on oikein ja totta, olla lahjomaton sekä puolustaa Suomen etua aina ja kaikkialla.

Sosiaalinen media:

Ikä:

38

Paikkakunta:

Masku

Ammatti:

VTM, sosionomi, eduskunta-avustaja

Koulutus:

Ylempi korkea-aste

Kielitaito:

Suomi, englanti ja ruotsi. Olen opiskellut ja kirjoittanut myös ranskan ja saksan, mutta en ole käyttänyt näitä kieliä juuri lukion jälkeen.

Kuvausteksti:

Olen 38-vuotias KD:n 2. varapuheenjohtaja, maa- ja metsätalousministeri Sari Essayah’n eduskunta-avustaja, kunta- ja hyvinvointialuepäättäjä, yrittäjäpuolison vaimo ja perheen äiti. Koulutukseltani olen VTM ja sosionomi. Ministerin eduskunta-avustajana olen päässyt seuraamaan EU:ssa tehtävää vaikuttamistyötä. Viime kaudella seurasin Suomen suuren valiokunnan työtä eduskunnassa. Suuri valiokunta käsittelee Euroopan unionin asioita ja ilmaisee eduskunnan kannan niihin. Nykyisen työni kautta minulla on hyvät verkostot. Tulevat EU-vaalit ovat erittäin tärkeät keskeisten linjavalintojen sekä vahvan EU vaikuttamisen suhteen. Minulla on puhtaat jauhot pussissa. Arvojani ovat politiikan puhtaus, vapaus ja vastuu, tinkimätön ihmisarvo sekä lähivastuun periaate. Päätökset on tehtävä mahdollisimman lähellä niitä koskettavia ihmisiä. Arvomaailmani nojaa kristillisiin perusarvoihin. Äänestä järjen ääni parlamentin suurimpaan ja vaikutusvaltaisimpaan EPP ryhmään. Lue lisää katriinahiippavuori.fi


Ehdokas arvokartalla

Ehdokkaalla on voimakkaita mielipiteitä suuntiin oikeisto ja kansalliskonservatiivi.

Vastaukset vaalikoneeseen

Tässä näet ehdokkaan vastaukset vaalikoneen kysymyksiin.

Kysymysteema: Talous

EU:lla pitää olla mahdollisuus ottaa jatkossakin yhteistä velkaa.

Katriina Hiippavuori

EU:n parlamentissa, jäsenmaissa ja komissiossa on vahvoja voimia, jotka ajavat unionin taloudellisen vallan kasvattamista ja syventämistä. EU:ta yhdistävät sopimukset, kuten kasvu- ja vakaussopimus, valtiontukisäännöt ja ei yhteisvelkaa periaatteet -on rikottu erilaisilla verukkeilla. On palattava pitämään kiinni perussopimuksista. En hyväksy EU:n yhteisiä velkoja, uusia tukipaketteja, uusia omia varoja tai verotusoikeutta. EU:n kokonaisbudjettia ei pidä kasvattaa uusilla rahoitusvälineillä, vaan uudet aloitteet on rahoitettava kohdentamalla varoja uudelleen budjetin sisällä.

EU:n sääntelyä on kevennettävä yritysten kilpailukyvyn parantamiseksi.

Katriina Hiippavuori

Pienet ja keskisuuret yritykset ovat elinvoimaisen ja kilpailukykyisen Euroopan sisämarkkinoiden selkäranka. On Suomen ja koko EU:n edun mukaista, että sisämarkkinat toimivat reiluilla ja yhtenäisillä pelisäännöillä. Yritysten kilpailukyvyn parantamiseksi kaikissa EU:n päätöksissä on huomioitava vaikutukset pieniin ja keskisuuriin yrityksiin. Jos sääntelyä tehdään, se on ensin tehtävä pienet ensin periaatteella ja jos muutoksia tarvitaan, sitten vasta isompiin yrityksiin. Nyt toteutus menee toisin päin -pienet yritykset säännellään samalla viivalla isompien kanssa. Ylisääntelystä luovuttava ja sääntelyn tulee tukea kasvua, ei vaikeuttaa sitä. Tulevan parlamentin ja komission ymmärrettävä yrittäjyysmyönteinen!

EU:n tulisi säädellä tiukemmin tekoälyn kehitystä ja käyttöä, jotta sen riskejä voidaan hallita paremmin.

Katriina Hiippavuori

Uusia tekoälysäännösten vaikutuksia seurattava. Nyt hyväksytyt säännöt kieltävät tekoälysovellukset, jotka vaarantavat perusoikeudet, mm. arkaluontoisiin seikkoihin perustuvan biometrisen tunnistamisen, sosiaalisen pisteyttämisen tai ihmisten manipuloinnin. Kannatan EU:n yhteisiä pelisääntöjä tekoälyn käytölle. On pidettävä huoli, ettei tekoälyn sääntely rajoita sanan-, mielipiteen- tai uskonnonvapautta. EU:n on näytettävä tietä ihmislähtöisessä ja eettisesti kestävässä suhtautumisessa tekoälyyn, edistyneeseen geeniteknologiaan ja muihin eettisesti haastaviin teknologioihin. Lisäksi niin kansallisella kuin EU:nkin tasolla edistettävä eettistä keskustelua teknologioiden ja ihmisyyden suhteesta.

Maatalouden tukemista EU:n varoin pitää vähentää.

Katriina Hiippavuori

Nykyisen maatalouspolitiikan toteuttamiseen käytetään noin 30 prosenttia EU:n budjetista. Ruokaturvan noustava EU:n maatalouspolitiikan keskiöön, jo seuraavalla CAP-kaudella. EU:n yhteinen maatalouspolitiikka pidettävä nykyistä strategisemmalla tasolla ja sen on mahdollistettava jäsenmaille kansalliset ratkaisut, jotka palvelevat parhaiten kestävää tuotantoa. Tavoitteena tulee olla, että viljelijä saisi työstään sen, minkä ansaitsee eikä jatkuvien tukien varassa. EU:n vähennettävä byrokratiaa ja sääntelyjä sekä parannettava kannattavuutta parantavia uudistuksia. Maataloustukia kohdennettava enemmän ruokaa tuottavaan maatalouteen. Karjatalous on myös huoltovarmuuskysymys. Maatalouden tärkein tehtävä ei ole sitoa hiiltä vaan ruokkia ihmisiä ja elämän edellytys.

Kysymysteema: Turvallisuus ja ulkosuhteet

Ukraina pitää ottaa EU:n jäseneksi, vaikka sota ei olisikaan loppunut.

Katriina Hiippavuori

Uusien jäsenmaiden hyväksyminen unioniin edellyttää vanhojen jäsenmaiden yksimielisyyttä. Uusien jäsenmaiden kohdalla EU:n jäsenyyskriteereistä ja -periaatteista ei saa tinkiä, eikä jäsenyysprosesseja pidä kiirehtiä esimerkiksi poliittisen kunnianhimon vuoksi.

EU-maiden pitää yhdessä pyrkiä keskittämään turvapaikanhaku unionin ulkopuolelle.

Katriina Hiippavuori

Jäsenvaltioiden oman vastuun tulee korostua EU:n turvapaikkajärjestelmässä. Kristillisdemokraatit ei kannata turvapaikanhakijoiden automaattista jakomekanismia, joka lisää salakuljetusta. Mielestäni EU:n ulkorajoille perustettavien yhteisten pakolaisleirien ja vastaanottokeskuksien kautta Eurooppaan pyrkivien turvapaikkaprosessia voidaan tehostaa sekä suunnata paremmin apu sitä eniten tarvitseville. Näiden keskusten perustamiseen liittyy monta ratkaistavaa kysymystä, eikä EU:n ulkopuolelta ole löytynyt halukkaita kolmansia maita.

EU:n on ryhdyttävä järjestelmällisesti vähentämään kauppaa Kiinan kanssa.

Katriina Hiippavuori

Kiina oli vuonna 2021 Suomen suurin kauppakumppani Aasiassa sekä globaalisti Suomen neljänneksi tärkein tuontimaa ja viidenneksi suurin vientimaa. Suomen vienti Kiinaan vuonna 2021 muodosti 5 prosenttia Suomen ulkomaanviennistä. On kuitenkin muistutettava, että nykyinen ilmasto- ja energiapolitiikka voi pahentaa riippuvuuttamme Kiinasta. Esim. nopea siirtyminen sähköautoihin ja uusiutuvaan energiaan (aurinkopaneelit) lisäävät EU-maiden Kiina -riippuvuutta, koska niihin on panostettu vahvasti koko tuotantoketjun osalta. Toisaalta Suomi edistää aktiivisesti ruokavientiä Kiinaan.

Aiempaa suurempi osa EU:n budjetista pitää ohjata puolustusteollisuuden vahvistamiseen.

Katriina Hiippavuori

EU:n turvallisuuden ja puolustuksen vahvistaminen rakentuu neljälle pilarille, jotka ovat kumppanuus, investoinnit, toimita ja suojaaminen. EU:n edistettävä huoltovarmuutta yhtenäistämällä ennen kaikkea puolustusteollisuusmarkkinoita. EU:n tulee nimenomaisesti kohdentaa budjetin sisällä varoja kriisinkestävän, turvallisen, huoltovarman ja kilpailukykyisen Euroopan rakentamiseen. Ei uusien omien varojen, verotusoikeuden tai yhteisvelan kautta toteutettuja ratkaisuja.

Kysymysteema: Unionin suunta

EU:n on vähennettävä tulonsiirtoja jäsenmaiden välillä.

Katriina Hiippavuori

Suomi maksaa EU:lle n. 2,3 mrd euroa vuodessa. Vastaavasti Suomi saa EU:lta n. 1,8 mrd euroa vuodessa. Nettomaksuosuutemme on n. 800 miljoonaa. On pidettävä huoli, ettei vakavasti velkaantuneen Suomen nettomaksuosuutemme merkittävästi kasva. Tilanne voi helposti muuttua jos EU laajenee itään samalla kun taloudellisesti heikommat maat siirtyvät saamapuolelle. EU:n kokonaisbudjettia ei pidä kasvattaa uusilla rahoitusvälineillä, vaan uudet aloitteet on rahoitettava kohdentamalla varoja uudelleen budjetin sisällä. Kehitys kohti tulonsiirtounionia on pysäytettävä. Kristillisdemokraatit ei hyväksy EU:n yhteisiä velkoja, uusia tukipaketteja, uusia omia varoja tai verotusoikeutta.

EU:n toimivaltaa on laajennettava sosiaalipolitiikkaan liittyvissä asioissa.

Katriina Hiippavuori

Sosiaalipolitiikan alalla toimivalta kuuluu jäsenvaltioille. EU:lla on toki vastuullaan koordinoida esim. kansallisia sosiaaliturvajärjestelmiä sekä edistää työllisyyteen, köyhyyden ja sosiaalisen syrjäytymisen torjuntaan liittyviä toimintatapoja. EU:lla on lisäksi toimivaltaa laatia sosiaaliturvajärjestelmien minimistandardeja. Jäsenvaltioiden on jatkossakin päätettävä itse miten julkiset palvelut järjestetään ja toteutetaan.

EU:n on tavoiteltava muuttumista liittovaltioksi pitkällä aikavälillä.

Katriina Hiippavuori

EU:n on ennemminkin palattava juurilleen. EU:n rakennuttava vahvoista jäsenvaltioista, joiden erityispiirteet tunnistetaan ja tunnustetaan. Sen sijaan, että komissio asettaisi tavoitteet ja päämäärät, se on alkanut myös säädellä miten näihin tavoitteisiin päästään. Kehitys kohti tulonsiirtounionia ja liittovaltiokehitystä on pysäytettävä. EU:n on palattava hoitamaan niitä asioita, jotka ovat aidosti rajat ylittäviä ja joiden hoitaminen yleisesti hyödyttää jäsenvaltioita.

Kysymysteema: Ympäristö ja ilmasto

Suomen jäsenyys EU:ssa on hyvä asia.

Katriina Hiippavuori

Suomessa ei olla riittävästi ymmärretty oikea-aikaisen, vahvan ja vaikuttavan EU-ennakko- ja Suomen kannanmuodostamisen vaikuttamisen tärkeyttä. Olemme antaneet kävellä kansallisten etujemme ylitse. Suomen etu ovat Euroopan 500 miljoonan ihmisen sisämarkkinat. Lisäksi Suomella on kaikki mahdollisuudet nostaa metsäpohjaisen biotalouden merkitys seuraavan komission ohjelmaan. Euroopan unionin on palattava juurilleen! Palattava hoitamaan niitä asioita, jotka ovat aidosti rajat ylittäviä ja joiden hoitaminen yhteisesti hyödyttää jäsenmaita. Mikäli EU:n suunta jatkaa samaa linjaa kuin tähän saakka, eli liittovaltiota kohti, joudumme vakavasti pohtimaan EU:n tulevaisuutta ja Suomen jäsenyyttä siinä.

Lihan, munien ja maidon tuotantoon suunnattuja tukia on vähennettävä maatalouden päästöjen vähentämiseksi.

Katriina Hiippavuori

Erityisesti pohjoisemmat maat, kuten Suomi tarvitsee karjataloutta jo riittävän huoltovarmuudenkin näkökulmasta, sillä pohjolan keliolosuhteiden vaihtelevuuden ja kasvukauden lyhyyden vuoksi ihmisravinnoksi kelpaava sato on epävarmaa. Maataloustukia kohdennettava enemmän ruokaa tuottavaan maatalouteen. Ruokaturvan noustava EU:n maatalouspolitiikan keskiöön, jo seuraavalla CAP-kaudella. Olosuhteet ja tilarakenne vaihtelevat eri jäsenmaissa, minkä vuoksi EU:n yhteinen maatalouspolitiikka on pidettävä nykyistä strategisemmalla tasolla ja sen on mahdollistettava jäsenmaille kansalliset ratkaisut, jotka palvelevat parhaiten kestävää tuotantoa. Ruoka on elinehtomme. Maatalouden ensisijainen tehtävä ei ole sitoa hiiltä vaan tuottaa kansalaisille ruokaa.

Jäsenmaiden pitää saada päättää itse, kuinka paljon ne hakkaavat metsiään.

Katriina Hiippavuori

Suomen metsäpolitiikka kuuluu kansallisen päätäntävallan piiriin. Suomessa osataan hoitaa metsiä kestävällä tavalla. Valitettavasti EU:ssa ei vieläkään ymmärretä metsätalouden merkitystä metsäisille maille eikä biotalouden potentiaalia. Viime vuosina komissio on tuonut metsäsektorille runsaasti lainsäädäntöä, joka vaarantaa kestävän metsätalouden mallin. Metsäpolitiikka on pidettävä kansallisessa päätösvallassa, samoin esim. biodiversiteetin suojelun käytännön toimenpiteet. On myös muistettava, että valtaosa suomalaisista metsistä on yksityisomistuksessa. Ilmastotavoitteita ei voi jättää maankäyttösektorin nielujen varaan, sillä nieluihin ja niiden laskentatapaan liittyy suurta epävarmuutta.

EU:n on tehtävä sitovat suunnitelmat, joilla luovutaan fossiilisista polttoaineista kokonaan.

Katriina Hiippavuori

EU:n kunnianhimoisesta ilmastopolitiikasta (n. 8% koko maailman päästöistä) huolimatta, globaalit CO2-päästöt kasvavat edelleen. Onko fossiilisista polttoaineista edes realistista päästä kokonaan eroon ilman sen seurauksena tulevia merkittäviä vaikutuksia jokaisen ihmisen peruselämään? Euroopan on vahvistettava energiaomavaraisuutta ja huoltovarmuutta, mutta mitään energianlähdettä tai esim. liikenteen voimanlähdettä ei ole järkeä kategorisesti kieltää. Suomalaisessa metsä- ja biotaloudessa on suuri potentiaalinen kasvun mahdollisuus. Viime aikoina on jo tehty vahvaa EU vaikuttamista kestävän metsäbiotalouden puolesta. Kestävästi tuotetut metsäpohjaiset raaka-aineet EU:ssa tarjoavat uusiutuvia, uudelleenkäytettäviä ja kierrätettäviä vaihtoehtoja fossiilisille luonnonvaroille.

Kysymysteema: Arvot

Jos on pakko valita, on parempi korottaa veroja kuin leikata julkisia palveluita ja sosiaalietuuksia.

Katriina Hiippavuori

Suuret tuloerot ovat hyväksyttäviä, jotta erot ihmisten lahjakkuudessa ja ahkeruudessa voidaan palkita.

Katriina Hiippavuori

Rehellisen työn ja yrittämisen kautta on sallittua menestyä ja kerätä omaisuutta. On myös muistettava, että lahjakkuutta ja ahkeruutta on monenlaista. Kaikkea ei mitata rahassa.

Valtion pitäisi puuttua nykyistä voimakkaammin markkinoiden toimintaan, jotta talous olisi kaikille reilu.

Katriina Hiippavuori

Vaihtoehtoina on vapaa kilpailu markkinoilla tai ei kilpailua ollenkaan. Jos markkinatalous saa toimia vapaasti, kilpailu pitää huolen hintojen karkaamisesta käsistä ja voittoon pyrkiminen huolen tehokkuudesta.

Suomessa on liian helppo elää sosiaaliturvan varassa.

Katriina Hiippavuori

Sosiaaliturvajärjestelmää kehitetään siten, että työn vastaanottaminen on joka tilanteessa kannattavaa. Työn vastaanottamisen kannustinloukkuja puretaan. Työn tekeminen on nähtävä vahvistavana myös ihmisen psyykkiselle hyvinvoinnille. Sosiaaliturvan tulee säilyä edelleen syyperustaisena ja vastikkeellisena. Suomalainen sosiaaliturva on lähtökohtaisesti tarkoitettu väliaikaiseksi yhteiskunnan heikommassa olevien auttamiseksi.

Valtion ja kuntien omistusta yritystoiminnassa tulisi vähentää.

Katriina Hiippavuori

Esimerkkinä otan hyvinvointialueille tyypilliset in house -järjestelmät, jotka vääristävät kilpailua ja rajaavat pienet paikalliset toimijat pois palveluntuottajista kun toiminnot tuotetaan kuntien omistamissa yhtiöissä. Kannatan kotimaista omistajuutta ja valtion omistajaohjaukseen on kiinnitettävä erityistä huomiota.

Suomen muuttuminen aiempaa monikulttuurisemmaksi ja monimuotoisemmaksi on hyvä asia.

Katriina Hiippavuori

Monikulttuurisuus tuo mukanaan haasteita, kuten voimme mm. Ruotsista ääriesimerkkinä nähdä. On tosiasia, että tietyn kulttuuritaustan omaavat ihmiset sopeutuvat keskimäärin huonommin länsimaiseen yhteiskuntajärjestykseen kuin toiset. Tähän tulisi voida suhtautua ja tästä tulisi voida puhua realistisesti ilman leimautumista rasistiksi.

Kristilliset arvot ovat hyvä pohja poliittiselle päätöksenteolle.

Katriina Hiippavuori

Suomen valtio, kansamme hyvinvointi sekä perustuslakimme on aikanaan rakennettu kristillisille perusarvoille. Oikeudenmukaisuus, vapaus ja vastuu, lähimmäisestä ja heikommasta välittäminen, ihmiselämän ja -arvon kunnioittaminen sekä viljelyn ja varjelun sekä kohtuullisuuden periaate ovat keskeisiä kristillisiä perusarvoja. Kristillisdemokraattinen yhteiskunta muodostuu sosiaalisen markkinatalouden perustalle, jossa pienet ja keskisuuret yritykset luovat maahamme kasvun, jotta hyvinvointipalvelut pystytään turvaamaan ja heikommista pidetään huolta.

Sukupuolen moninaisuus pitäisi ottaa huomioon Suomessa nykyistä paremmin.

Katriina Hiippavuori

Biologisesti sukupuolia on kaksi. Tämä muutu miksikään, vaikka ideologioiden varjolla muuta yritetäänkin väittää. Sukupuoli-identiteetti tulee erottaa biologisesta sukupuolesta. Lainsäädäntöä tulee tehdä biologian, ei sukupuolikokemukseen pohjautuen. Poikkeavuudet sikiöaikana sukupuolen kehityksessä ovat harvinaisia (vain n. 0,2 promillen lapsista sukupuolta ei pystytä määrittämään heti syntymän jälkeen). Sukupuoliroolitusta sen sijaan pitäisi pohtia: miksi ei voi hyvin olla maskuliininen nainen tai feminiininen mies, ilman, että se tarkoittaa, että on syntynyt väärään sukupuoleen tai ei edusta kumpaakaan sukupuolta? Lapsille ja nuorille tulee suoda kasvurauha.

Tottelevaisuus ja auktoriteettien kunnioittaminen ovat tärkeimmät arvot, jotka lapsen tulee oppia.

Katriina Hiippavuori

Rajat ovat rakkautta. Lapsi tarvitsee rajoja sekä oman turvallisuutensa, että kasvunsa ja kehityksensä tukemiseksi. Vanhemmuuden ja perheiden tukeminen on parasta lasten ja nuorten mielenterveyden hoitamisen ennaltaehkäisyä. Monissa perheissä vanhemmuus on kadoksissa, koska lapsille yritetään olla ystäviä eivätkä vanhemmat jaksa asettaa rajoja lapsille. Jos lapselle ei aseteta turvallisia rajoja, hän alkaa helposti etsiä niitä rikkoen samalla itseään ja mahdollisesti toisiakin. Muita tärkeitä arvoja ovat tietysti ihmisarvon kunnioittaminen, vastuullisuus ja oikeudenmukaisuus.

Suomen pitäisi vähentää omia päästöjään riippumatta siitä, mitä muut maat tekevät.

Katriina Hiippavuori

Globaalissa epävakaassa maailmantilanteessa on rohkeasti kysyttävä massiivisen energiamurroksen hintaa ja oikea-aikaisuutta. Ilmastokeskustelussa on palattava arkijärjen ja -realismin tielle, jossa Suomen suhteellisuutta osuutta koko maailman päästöistä huomioitava. Ilmastokeskustelu on ajautunut ideologiselle tielle, jossa ei ole uskallettu rohkeasti punnita muuta EU:ta aikaisemman ilmastotavoitteiden hyötyjä ja haittoja. EU:n päästöt globaalissa mittakaavassa ovat n. 8 % luokkaa.

Poliitikkojen on asetettava Suomen ja suomalaisten etu kaiken muun edelle.

Katriina Hiippavuori

Jokaisen valtion ydintehtävä on mielestäni huolehtia ensisijaisesti omasta kansastaan. Kristillisdemokraatit kuuluvat parlamentin suurimpaan Euroopan kansanpuolueeseen, EPP:hen. On tärkeää, että Suomi tekee EU-vaikuttamista tiiviissä yhteistyössä samanlaisten arvojen ja tavoitteita omaavien jäsenvaltioiden kanssa.

Ympäristön etu tulisi asettaa talouskasvun ja työpaikkojen luomisen edelle, jos ne ovat keskenään ristiriidassa.

Katriina Hiippavuori

Ympäristöstä tulee huolehtia, kuten Suomessa on tehtykin mielestäni vähintäänkin riittävän hyvin. Taloutemme pyörii talouskasvulla ja työpaikoilla, joita luovat yritykset. Ympäristön suojelu ei saa kuitenkaan toimia keppihevosena sille, että Suomen kilpailukyky ajetaan alas ja päästöjä ulkoistetaan muualle. Kannatan luonnon viljelyn ja varjelun sekä kohtuullisuuden periaatetta. Ihminen on kuitenkin arvokkaampi kuin luonto ja hyvinvoiva ihminen pystyy pitämään huolta myös luonnosta.

Vahva johtaja on Suomelle hyväksi, vaikka hän toimisi sääntöjen rajamailla saadakseen asioita tehtyä.

Katriina Hiippavuori

Suomi tarvitsee päättäjiä ja johtajia, jotka seisovat päämäärätietoisesti oikeuden ja totuuden puolella. Päätösten on perustuttava tietoon, joka ei ole ideologisesti värittynyttä. Kansalaisten mielipide tulee demokraattisessa päätöksenteossa aina huomioida. Päättäjien edistettävä yhteiskunnassa moniäänistä keskustelua välttäen äänestäjien miellyttämistä, twitter -tykkäyksiä, jatkokautta, tai sidosryhmien paineetta. Päättäjien ajateltava Suomen kansan parasta, eikä omia etuja.

Koko Suomi tulee pitää asutettuna, vaikka siitä koituisi kustannuksia.

Katriina Hiippavuori

Suomalaisilla on oikeus asua, tehdä töitä ja harjoittaa elinkeinoaan, missä parhaaksi kokevat. Toimiva tie- ja rautatieverkko mahdollistaa koko Suomen pitämisen elinvoimaisena. Kannatan koko maa mukana -periaatetta, joskin on ymmärrettävä, että syrjäseuduilla ei voida taata aivan samantasoisia palveluita kuin kaskukeskuksissa. Koko Suomen asuttaminen on myös tärkeä turvallisuustekijä.

Suomen kaupungistuminen on hyvä asia.

Katriina Hiippavuori

Suomalaisilla on oikeus asua haluamassaan paikassa. Toimiva tie- ja rautatieverkko mahdollistaa koko Suomen pitämisen elinvoimaisena. Kannatan koko maa mukana -periaatetta ja peruspalvelut sekä arkielämän selviytymisen kannalta tarvittavat palvelut tulee löytyä lähimmistä keskustoista.