Ehdokkaan Miina-Anniina Heiskanen tiedot

Kuvassa Sdp -puolueen ehdokas Miina-Anniina Heiskanen

Miina-Anniina Heiskanen

Sdp

Nro 129

Ihmisoikeuksien ja demokratian puolustaminen, ilmastonmuutoksen hillitseminen, lasten ja nuorten hyvinvoinnin lisääminen sekä reilu työelämä

Sosiaalinen media:

Ikä:

38

Paikkakunta:

Oulu

Ammatti:

Kauppatieteiden maisteri, Tanssinopettaja (AMK), Viestinnän asiantuntija

Koulutus:

Ylempi korkea-aste

Kielitaito:

Äidinkieleni on suomi. Puhun erinomaisesti ruotsia, englantia ja suomalaista viittomakieltä.

Kuvausteksti:

Olen Miina-Anniina Heiskanen, ihmisoikeuksien puolustaja ja äiti pohjoisesta Suomesta. Koulutukseltani olen kauppatieteiden maisteri sekä tanssinopettaja (AMK). Politiikassa vaikutan tällä hetkellä Oulun kaupunginhallituksen 2. varapuheenjohtajana, kaupunginvaltuustossa sekä SDP:n varakansanedustajana. Työskentelen eduskunnassa SDP:n viestinnän asiantuntijana. Minulle tärkeitä asioita politiikassa ovat lapsiperheiden asiat, ympäristö ja ilmasto, talous, työllisyys ja hyvinvointi. Yhteiset ratkaisut Euroopan unionissa ovat paras tae sille, että löydämme oikeat keinot ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi, nuorten hyvinvoinnin lisäämiseksi ja reilun työelämän vahvistamiseksi. Tähän tarvitaan eurooppalaista yhteistyötä ja sama suunta. Yhtenäinen EU on Euroopan rauhan tae ja Suomella on keskeinen rooli vakauden rakentajana. Pohjoismainen hyvinvointivaltio näyttää esimerkkiä Euroopalle. Eurooppa tarvitsee nyt vahvaa pohjoista ulottuvuutta, joka minulle pohjoisen ehdokkaana on sydämen asia.


Ehdokas arvokartalla

Ehdokkaalla on voimakkaita mielipiteitä suuntaan liberaalivihreä.

Vastaukset vaalikoneeseen

Tässä näet ehdokkaan vastaukset vaalikoneen kysymyksiin.

Kysymysteema: Talous

EU:lla pitää olla mahdollisuus ottaa jatkossakin yhteistä velkaa.

Miina-Anniina Heiskanen

Jokaisen jäsenmaan tulee huolehtia vastuullisesta taloudenpidosta itse. Unionin taloussäännöt on juuri uudistettu, ja ne antavat aiempaa enemmän harkinnanvaraa jäsenmaille velkaantumisen vähentämiseen. Samalla tulee tarkastella, että myös sosiaaliset näkökohdat ja työllisyysseikat voidaan entistä paremmin huomioida säännöissä. Yhteisvelkaan tulee kuitenkin olla mahdollisuus jatkossakin, vaikka se olisi viimesijainen keino, sillä EU:lla tulee olemaan tulevaisuudessa merkittävät investointitarpeet esimerkiksi vihreästä siirtymästä huolehtimisessa ja puolustuksen vahvistamisessa. EU:n on kartoitettava mahdollisuutta omien varojen keräämiseen esimerkiksi erilaisten haittaverojen, päästökauppamaksujen tai rahoitusmarkkinoiden verottamisen kautta.

EU:n sääntelyä on kevennettävä yritysten kilpailukyvyn parantamiseksi.

Miina-Anniina Heiskanen

EU-sääntely takaa kaikille sisämarkkinoiden tuotteille samat vaatimukset esimerkiksi ympäristön ja työolojen osalta. EU:n ei tule kilpailla luopumalla normeistaan, vaan panostamalla korkean jalostusasteen tuotantoon ja tuotekehitykseen. Myös hiljattain hyväksytty yritysvastuudirektiivi ja sen toimeen saattaminen on keskeinen osa tätä kehitystä.

EU:n tulisi säädellä tiukemmin tekoälyn kehitystä ja käyttöä, jotta sen riskejä voidaan hallita paremmin.

Miina-Anniina Heiskanen

Tekoäly luo yrityksille uusia mahdollisuuksia liiketoiminnan kehittämiselle. Siksi tekoälyyn kohdistuvassa sääntelyssä on kiinnitettävä huomiota siihen, ettei synny liiallista byrokratiaa ja kuormaa alan yrityksille. Tekoäly muuttaa osaltaan työelämää, jonka vuoksi työntekijöiden oikeuksien turvaamiseen on myös kiinnitettävä huomiota.

Maatalouden tukemista EU:n varoin pitää vähentää.

Miina-Anniina Heiskanen

Maataloustukia tulee suunnata ja kohdentaa vaikuttavammalla tavalla esimerkiksi ympäristöystävälliseen viljelyyn ja kestävämpään ruokaketjuun. Jos EU-tukia vähennetään, niin on tehtävä toimia kansallisesti, jotta kotimainen maatalous säilyy. Sillä turvataan suomalainen ruuantuotanto ja huoltovarmuus.

Kysymysteema: Turvallisuus ja ulkosuhteet

Ukraina pitää ottaa EU:n jäseneksi, vaikka sota ei olisikaan loppunut.

Miina-Anniina Heiskanen

Ukraina on jo virallisesti EU:n jäsenehdokas, mutta liittymisprosessi tulee todennäköisesti olemaan pitkä. On hankala sanoa, mikä tilanne tuolloin on sodan suhteen. Ukrainan, kuten kaikkien muidenkin ehdokasmaiden, tulee sitoutua EU:n arvoihin ja jäsenyyden edellyttämiin uudistuksiin. EU:n tulee antaa Ukrainalle tarvittavaa tukea jäsenyyteen vaadittavien uudistusten toteuttamiseksi, jotta Ukrainasta tulee jäsen. EU-jäsenyyteen vaadittavat uudistukset ovat myös ukrainalaisten etu, sillä ne koskevat mm. korruption ja rahanpesun vastaisia toimia ja kansalaisoikeuksiin liittyvän lainsäädännön kehittämistä. Jäsenyysehtojen täyttymistä ja toteuttamista on jäseneksi liittymisen jälkeenkin seurattava kaikissa EU:n jäsenmaissa.

EU-maiden pitää yhdessä pyrkiä keskittämään turvapaikanhaku unionin ulkopuolelle.

Miina-Anniina Heiskanen

Eurooppaan kohdistuvaan siirtolaispaineeseen on haettava yhteiset ratkaisut. Pakolaispolitiikan ytimessä tulee olla globaalin pakolaistilanteen hallinta, eikä vain reagointi Euroopan rajoille saapuviin turvapaikanhakijoihin. Sisärajattoman Euroopan unionin ulkorajoja on valvottava tehokkaasti ja kattavasti sekä puututtava ihmissalakuljetukseen. EU:n tulee panostaa rauhantyöhön lähialueillaan ja maailmalla. Kansainvälistä suojelua tulisi voida hakea lähellä lähtöalueita. Vaikuttavinta on pakolaisten aseman parantaminen kriisialueen lähimaissa, joihin pakolaiset ensimmäisiksi saapuvat. Kiintiöpakolaisjärjestelmän on oltava ensisijainen humanitäärisen maahanmuuton väylä, sillä se kohdentaa oleskeluluvat kaikista hädänalaisimmille ihmisille.

EU:n on ryhdyttävä järjestelmällisesti vähentämään kauppaa Kiinan kanssa.

Miina-Anniina Heiskanen

Kaikkea kauppaa Kiinan kanssa ei ole järkevää lopettaa ja esimerkiksi suomalaisten yritysten vientiä Kiinan markkinoille voidaan kasvattaa. EU:n jäsenmaiden tulee kuitenkin arvioida kriittisesti riippuvaisuuksia Kiinasta ja muista autoritäärisistä maista. Varsinkin strategisesti merkittäviä riippuvuuksia tulee karsia ja pyrkiä olemaan kriittisten materiaalien suhteen omavarainen. Suomen, kuten muidenkin EU-maiden tulee tehdä vahvempia panostuksia kriittisten resurssien huoltovarmuuteen ja kokonaisturvallisuuteen. Meillä on tuoreessa muistissa myös korona-aika, joka osoitti tarpeen eurooppalaisille yrityksille monipuolistaa toimitus- ja tuotantoketjujaan.

Aiempaa suurempi osa EU:n budjetista pitää ohjata puolustusteollisuuden vahvistamiseen.

Miina-Anniina Heiskanen

Euroopan on tärkeä vahvistaa omaa puolustustaan, sillä se turvaa jäsenmaiden ja EU:n kansalaisten turvallisuutta. Tämä on erityisen tärkeää nyt, kun Euroopassa käydään sotaa. Eurooppalaisen puolustusteollisuuden tuotantoa tulee kasvattaa ja vahvistaa niin EU:n turvallisuuden turvaamiseksi kuin Ukrainan tarvitseman puolustusmateriaalituen toimitusten varmistamiseksi. Tämä vaatii investointeja niin jäsenmailta kuin myös unionilta. Tulevalla EU-vaalikaudella tulee perustaa puolustuskomissaarin tehtävä tulevaan komissioon. Mielestäni myös EU-maiden puolustusministerien yhteistyötä on tärkeä vahvistaa yhteisellä ministerineuvostolla ja EU-parlamentissa tulisi olla oma puolustusasioita käsittelevä valiokunta.

Kysymysteema: Unionin suunta

EU:n on vähennettävä tulonsiirtoja jäsenmaiden välillä.

Miina-Anniina Heiskanen

Suomen ja suomalaisten toimijoiden osuus EU-rahoituksen saannosta tulee vahvistua ja meppinä edistän tätä. EU:n aluekehitysrahoja on kohdennettava erityisesti alueille, jotka ilman rahoitusta jäisivät jälkeen. Suomessa tämä korostuu Itä- ja Pohjois-Suomessa itärajan turvallisuustilanteen vuoksi. EU:n tuleekin tukea Ukrainan sodan kerrannaisvaikutuksista kärsivien rajamaakuntien elinvoimaa.

EU:n toimivaltaa on laajennettava sosiaalipolitiikkaan liittyvissä asioissa.

Miina-Anniina Heiskanen

Sosiaaliturvan kehittäminen on hyvä pysyä jatkossakin jäsenmaiden omassa toimivallassa. EU:n tehtävänä sen sijaan on varmistaa sosiaaliturvan koordinointi rajat ylittävissä tilanteissa.

EU:n on tavoiteltava muuttumista liittovaltioksi pitkällä aikavälillä.

Miina-Anniina Heiskanen

EU:n toimintakykyä tulee parantaa, mutta se ei vaadi liittovaltiokehitystä. Yhteisönä EU on tärkeä niin kaupan kuin turvallisuuden osalta, jatketaan samalla linjalla.

Kysymysteema: Ympäristö ja ilmasto

Suomen jäsenyys EU:ssa on hyvä asia.

Miina-Anniina Heiskanen

EU on Suomelle merkittävin yhteisö niin talouden, politiikan, ihmisten välisen liikkuvuuden ja kanssakäymisen kuin turvallisuuspolitiikan saralla.

Lihan, munien ja maidon tuotantoon suunnattuja tukia on vähennettävä maatalouden päästöjen vähentämiseksi.

Miina-Anniina Heiskanen

Julkisissa ruokahankinnoissa on suosittava kotimaista, luomua ja lähiruokaa sekä mahdollisimman lyhyttä ruokaketjua. Ruoankulutuksen ympäristö-ja ilmastovaikutuksia voidaan vähentää suuntaamalla tukia enemmän kasvipohjaiseen ja luonnonmukaiseen ruoantuotantoon. Ruokaketjun on myös oltava ekologisesti ja eettisesti oikeudenmukainen työntekijän, tuottajan, eläinten, ympäristön ja kuluttajien kannalta.

Jäsenmaiden pitää saada päättää itse, kuinka paljon ne hakkaavat metsiään.

Miina-Anniina Heiskanen

EU:ssa ei tälläkään hetkellä säädellä jäsenmaiden metsien hakkuita. Suomessa metsänomistaja päättää itse metsänsä käytöstä ja näin pitää olla jatkossakin.

EU:n on tehtävä sitovat suunnitelmat, joilla luovutaan fossiilisista polttoaineista kokonaan.

Miina-Anniina Heiskanen

EU:n riippuvuutta fossiilisista polttoaineista tulee vähentää ja panostaa päästöttömiin energiamuotoihin, energiaomavaraisuuteen ja huoltovarmuuteen.

Kysymysteema: Arvot

Jos on pakko valita, on parempi korottaa veroja kuin leikata julkisia palveluita ja sosiaalietuuksia.

Miina-Anniina Heiskanen

Meno- ja tulosopeutus on tehtävä oikeudenmukaisesti. On kestämätöntä, että esimerkiksi Suomessa Orpon hallitus on päättänyt tehdä miljarditason leikkaukset julkisiin palveluihin ja pienituloisimpien sosiaaliturvaan, mutta alentaa samalla suurituloisimpien verotusta ja jättää yritystuet ja pääomatulot koskematta. Paras keino julkisen talouden vahvistamiseen on vauhdittaa ekologisesti ja sosiaalisesti kestävää talouskasvua. Menoleikkausten sijaan tulee parantaa tuottavuutta, nostaa työllisyyttä ja pitää huolta nykyisestä työvoimasta.

Suuret tuloerot ovat hyväksyttäviä, jotta erot ihmisten lahjakkuudessa ja ahkeruudessa voidaan palkita.

Miina-Anniina Heiskanen

Kohtuullisten tuloerojen yhteiskunnat ovat kaikkein vakaimpia yhteiskuntia. Ihmisten välisiä tuloeroja on syytä kaventaa oikeudenmukaisella tulonjaolla ja riittävällä toimeentulolla. Lahjakkuus ja suuret tulot eivät suoraan liity toisiinsa, kuten tässä kysymyksessä annetaan ymmärtää.

Valtion pitäisi puuttua nykyistä voimakkaammin markkinoiden toimintaan, jotta talous olisi kaikille reilu.

Miina-Anniina Heiskanen

Julkisen vallan tulee varmistaa markkinoiden kilpailun toimivuus. Se edellyttää erityisesti markkinavoiman keskittymisen estämistä, kuten kartellien tai monopolien syntymisen estämistä. Lisäksi se edellyttää markkinoiden toiminnan seuraamista ja tarpeellista puuttumista aloilla, joilla keskittymisen riski on olemassa.

Suomessa on liian helppo elää sosiaaliturvan varassa.

Miina-Anniina Heiskanen

Sosiaaliturvan tulee tukea ihmisen omaa aktiivisuutta, itsensä kehittämistä, kouluttautumista, kuntoutumista ja työllistymistä. Lähtökohtana tulee ennemmin olla aktiivisuudesta palkitseminen kuin sanktioilla uhkaaminen.

Valtion ja kuntien omistusta yritystoiminnassa tulisi vähentää.

Miina-Anniina Heiskanen

Valtio on Suomen suurin yksittäinen osakkeenomistaja. Osaan omistuksista kohdistuu strateginen intressi, joka perustuu esimerkiksi huoltovarmuuteen. Esimerkiksi energia- ja vesiyhtiöiden julkisomisteisuudella on erittäin painavia perusteita koko yhteiskunnan huoltovarmuuden kannalta. Julkisen sektorin oman palvelutuotannon ylläpitäminen riittävällä tasolla taas ylläpitää tervettä hintakilpailua, joka tuottaa veronmaksajille parempaa vastinetta.

Suomen muuttuminen aiempaa monikulttuurisemmaksi ja monimuotoisemmaksi on hyvä asia.

Miina-Anniina Heiskanen

Suomi ja EU tarvitsevat työperäistä maahanmuuttoa ja tämän lisäksi tarvitsemme EU-tasoista, yhteistä maahanmuuttopolitiikkaa. Suomi on avoin yhteiskunta, jolla on kykyä hyödyntää ihmisten moninaisuutta voimavarana. Perustavista, suomalaisista arvoista, tulee kaikilla täällä asujilla olla yhteinen jaettu käsitys. Jokaisella tulee olla mahdollisuus osallistua yhteiskunnan toimintaan yhdenvertaisesti.

Kristilliset arvot ovat hyvä pohja poliittiselle päätöksenteolle.

Miina-Anniina Heiskanen

Sosialidemokratian perusarvoja ovat vapaus, tasa-arvo ja solidaarisuus, ja poliittinen päätöksentekomme perustuu niihin. Tavoittelemme yhteistyön ja rauhan maailmaa sekä puhdasta ja turmeltumatonta ympäristöä. Kristinuskossa on myös paljon hyvää, kuten lähimmäisenrakkaus.

Sukupuolen moninaisuus pitäisi ottaa huomioon Suomessa nykyistä paremmin.

Miina-Anniina Heiskanen

Sukupuoli, seksuaalinen suuntautuminen, ihmissuhdemuoto tai sukupuoli-identiteetti eivät saa määrittää ihmistä ulkopuolelta. Kaikissa palveluissa tulee taata ihmisen oikeus olla oma itsensä. Lainsäädännön on kunnioitettava sukupuoltaan korjaavan ihmisen oikeuksia sekä tunnustettava juridisesti myös muunsukupuoliset. Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksia haastetaan useassa EU-maassa, muun muassa Unkarissa ja Puolassa ja suomalaisena meppinä toimisin vastavoimana tälle. Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksia on puolustettava. Euroopassa on oltava nollatoleranssi kaikille syrjinnän muodoille.

Tottelevaisuus ja auktoriteettien kunnioittaminen ovat tärkeimmät arvot, jotka lapsen tulee oppia.

Miina-Anniina Heiskanen

Empatia on tärkein asia, jonka haluan lapselleni opettaa. Lapset ja nuoret ovat etusijalla, kun tulevaisuutta rakennetaan. Heidän oikeuksiensa turvaaminen, heidän kasvamisensa yhteiskunnastamme kerran vastaaviksi aikuisiksi ja heidän kunnioittamisensa on perusedellytys hyvinvoivalle Suomelle ja Euroopalle. Minulle lasten ja nuorten hyvinvointi on äärimmäisen tärkeä asia.

Suomen pitäisi vähentää omia päästöjään riippumatta siitä, mitä muut maat tekevät.

Miina-Anniina Heiskanen

Jokaisen maan, myös Suomen, on tehtävä oma osansa ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi ja siihen sopeutumiseksi. Suomen tulee olla aktiivinen EU:n tavoitteiden määrittelyssä ja EU:n päästövähennystavoitteiden kunnianhimon tason nostossa.

Poliitikkojen on asetettava Suomen ja suomalaisten etu kaiken muun edelle.

Miina-Anniina Heiskanen

Suomen ja EU:n etujen vastakkainasettelu ei ole järkevää. Olemme osa EU:ta ja menestymme parhaiten silloin, kun EU:kin menestyy. Suomen tulee jäsenmaana vaikuttaa aktiivisesti EU:n politiikkaan ja meppinä minä aion ajaa suomalaisille merkityksellisiä asioita eteenpäin parlamentissa. Monet isot asiat, kuten ilmastonmuutos ja maahanmuutto, vaativat rajat ylittäviä ratkaisuja ja kompromisseja, joita edistetään parhaiten eurooppalaisella yhteistyöllä.

Ympäristön etu tulisi asettaa talouskasvun ja työpaikkojen luomisen edelle, jos ne ovat keskenään ristiriidassa.

Miina-Anniina Heiskanen

Ilmastonmuutos vaarantaa keskeisten perusarvojemme käytännön toteuttamisen. Köyhyyden vähentäminen, tasa-arvon lisääminen ja kestävä talouskasvu vaikeutuvat. Ympäristö ja talouskasvu eivät ole toisiaan poissulkevia vaihtoehtoja. Ilmastokriisi ja luontokadon torjunta avaavat myös ovia uudelle osaamiselle, vihreälle teknologialle ja puhtaalle teollisuudelle. Esimerkiksi investoinnit vihreään siirtymään voivat tukea talouskasvua.

Vahva johtaja on Suomelle hyväksi, vaikka hän toimisi sääntöjen rajamailla saadakseen asioita tehtyä.

Miina-Anniina Heiskanen

Suomelle etu on se, että keskeiset ulko- ja turvallisuuspolitiikan päätökset tehdään puoluerajat ylittävällä yhteistyöllä ja perustuslain mukaisessa järjestyksessä. Perustuslain mukaan Suomessa ulkopolitiikkaa johtaa tasavallan presidentti yhteistoiminnassa valtioneuvoston kanssa ja ulkopoliittinen päätöksenteko on siten parlamentaarista. Autoritäärinen johtajuus ei ole hyväksi missään maassa.

Koko Suomi tulee pitää asutettuna, vaikka siitä koituisi kustannuksia.

Miina-Anniina Heiskanen

Kyseessä on huoltovarmuusasia, joka korostuu erityisesti nykyisessä maailmantilanteessa. Suomi tarvitsee aluepolitiikkaa, jotta alueilla on mahdollisuus rakentaa tulevaisuutta omista vahvuuksistaan käsin. Alueiden elinvoimalla esimerkiksi itäisen ja pohjoisen Suomen kohdalla on myös vahva turvallisuuspoliittinen ulottuvuus.

Suomen kaupungistuminen on hyvä asia.

Miina-Anniina Heiskanen

Kaupungistuminen on kansainvälinen megatrendi, jota vastaan on turha pyristellä. Ihmiset hakeutuvat kaupunkien läheisyyteen ja heillä on siihen täysi oikeus. Kaupungit toimivat koko Suomen kasvun vetureina ja heijastelevat näin hyvinvointia laajasti koko Suomeen.