Ehdokkaan Juha-Matti Peltola tiedot

Kuvassa Liberaali­puolue -puolueen ehdokas Juha-Matti Peltola

Juha-Matti Peltola

Liberaali­puolue

Nro 17

Haluan EU:n olevan yhtenäinen ja turvallinen. Sen tulee keskittyä suuriin asioihin, ja unohtaa turhanpäiväinen mikromanagerointi.

Sosiaalinen media:

Ikä:

35

Paikkakunta:

Tampere

Ammatti:

Kirvesmies

Koulutus:

Lukio/ammattikoulu

Kielitaito:

Suomi äidinkielenä, englannilla tulen hyvin toimeen ja ruotsia osaan auttavasti.

Kuvausteksti:

Olen 35-vuotias, Etelä-Pohjanmaalta Nurmosta kotoisin oleva mies. Pohjalaisuus ei ole minusta lähtenyt, vaikka olenkin asunut Tampereella jo yli vuosikymmenen. Asun Tampereen keskustassa yhdessä avovaimoni kanssa, mutta reissutyöt vievät viikottain ympäri Suomea. Koulutukseltani olen puuseppä, mutta olen toiminut rakennusalalla kirvesmiehenä jo yli 10 vuotta. Politiikasta olen ollut kiinnostunut koko aikuisikäni, mutta ennen Liberaalipuolueen (ent. Viskipuolue) tulemista puoluekentälle olin ilman poliittista kotia. Liberaalipuolue ajaa juuri niitä asioita joita minäkin haluan ajaa politiikassa: yksilönvapautta, markkinataloutta, holhouksen vähentämistä sekä verovarojen järkevämpää käyttöä.


Ehdokas arvokartalla

Ehdokkaalla on voimakkaita mielipiteitä suuntaan oikeisto.

Vastaukset vaalikoneeseen

Tässä näet ehdokkaan vastaukset vaalikoneen kysymyksiin.

Kysymysteema: Talous

EU:lla pitää olla mahdollisuus ottaa jatkossakin yhteistä velkaa.

Juha-Matti Peltola

Euroopan unionin perustamissopimuksessa kielletään yhteisvelan ottaminen. Tätä sopimusta kuitenkin rikottiin koronapandemian aikana, eikä asiasta siitä huolimatta tehty mitään numeroa. Valitettavasti pelko on, että nyt kun Euroopan unioni on jo ottanut velkaa, niin sama tapa tulee jatkumaan, eikä se ole kenenkään etu. Mikäli EU:n yhteisvelkaa jatkossa edes harkitaan, tulee Euroopan unionin perustamissopimusta muuttaa.

EU:n sääntelyä on kevennettävä yritysten kilpailukyvyn parantamiseksi.

Juha-Matti Peltola

Euroopan unionin tulisi taata ihmisten ja tavaroiden vapaa liikkuminen unionin alueella. Tietty määrä sääntelyä on hyvinkin tärkeää, mutta EU:n tulisi välttää kaikenlaista mikromanagerointia unionin sääntelyssä. Turhanpäiväinen sääntely haittaa kilpailukykyä ja saattaa aiheuttaa vain ylimääräisiä kustannuksia niin yrityksille kuin kansalaisillekin.

EU:n tulisi säädellä tiukemmin tekoälyn kehitystä ja käyttöä, jotta sen riskejä voidaan hallita paremmin.

Juha-Matti Peltola

Valitettavasti tekoälyn kehityksen rajoittaminen Euroopan unionin alueella ei rajoita sen kehitystyötä Yhdysvalloissa, Kiinassa tai muuallakaan maailmassa unionin ulkopuolella. Tiukemman sääntelyn sijaan tulisi valmistautua tekoälyn hyvinkin nopeaan kehitykseen, ja varautua mahdollisiin tekoälyn tuomiin uhkiin.

Maatalouden tukemista EU:n varoin pitää vähentää.

Juha-Matti Peltola

Huoltovarmuuden vuoksi maataloudessa tulisi siirtyä tuotantofutuurimalliin, jolloin valtio tai Euroopan unioni ostaisi tuottajilta huoltovarmuuteen tarvittavan määrän elintarvikkeita huutokauppatyyliin halvimmalla hinnalla. Suomi on huomattavasti heikompi maa viljellä esim. leipäviljaa kuin Keski-Euroopan maat. Tästä syystä maatalouden tukieuro tuottaa huomattavasti paremmin eteläisemmässä Euroopassa kuin Suomessa, eikä maatalouden tukeminen ole kovin kannattavaa.

Kysymysteema: Turvallisuus ja ulkosuhteet

Ukraina pitää ottaa EU:n jäseneksi, vaikka sota ei olisikaan loppunut.

Juha-Matti Peltola

EU:n ei pidä hyväksyä jäsenikseen maita, jotka eivät ole kelvollisia Euroopan unionin jäsenyyteen. Tämä koskee myös Ukrainaa, oli sota käynnissä tai ei. Ukrainaa ei tule ottaa unionin jäseneksi pelkästään sodan vuoksi, vaikka ovi täytyykin pitää auki jatkoa ajatellen.

EU-maiden pitää yhdessä pyrkiä keskittämään turvapaikanhaku unionin ulkopuolelle.

Juha-Matti Peltola

EU-maiden tulisi yhtenäistää turvapaikanhakuprosessejaan nykyisestä. Tuevapaikanhakijat pyrkivät Eurooppaan Välimeren maiden lisäksi myös Suomen kautta, joskin osittain eri syistä, joten Suomen pitäisi olla aktiivisesti ajamassa uudistusta turvapaikkaprosesseihin. Turvapaikkaprosessin keskittäminen Unionin ulkopuolelle on yksi mahdollinen vaihtoehto. Samaan aikaan työperäistä maahanmuuttoa EU:n ulkopuolelta pitäisi helpottaa ja nopeuttaa nykyisestä.

EU:n on ryhdyttävä järjestelmällisesti vähentämään kauppaa Kiinan kanssa.

Juha-Matti Peltola

Kaupankäyntiä Kiinan kanssa ei tule lopettaa kokonaan, mutta turvallisuuspoliitiikan vuoksi kaupankäyntiä ja Kiinan rahoittamia hankkeita Euroopassa tulisi valvoa erityisen tarkasti.

Aiempaa suurempi osa EU:n budjetista pitää ohjata puolustusteollisuuden vahvistamiseen.

Juha-Matti Peltola

Euroopan puolustusteollisuus on vähentynyt toisen maailmansodan jälkeen merkittävästi, ja suuri osa Euroopan unionin puolustusvoimien käyttämistä aseista on ostettu Euroopan ulkopuolelta. Ukrainan sota on osoittanut että Euroopan Unionin tulisi olla nykyistä paremmin valmistautunut puolustukseensa, sekä omavaraisempi aseteollisuuden saralla.

Kysymysteema: Unionin suunta

EU:n on vähennettävä tulonsiirtoja jäsenmaiden välillä.

Juha-Matti Peltola

Ehdokas ei ole perustellut vastaustaan.

EU:n toimivaltaa on laajennettava sosiaalipolitiikkaan liittyvissä asioissa.

Juha-Matti Peltola

Sosiaalipolitiikka kuuluu mielestäni enemmän valtioiden oman lainsäädännön päätettäväksi kuin Euroopan Unionin päätäntävallan alle.

EU:n on tavoiteltava muuttumista liittovaltioksi pitkällä aikavälillä.

Juha-Matti Peltola

Liittovaltiokehitys ei tule olla itseisarvo, mutta esimerkiksi turvallisuuden suhteen EU:n tulee olla mahdollisimman yhtenäinen.

Kysymysteema: Ympäristö ja ilmasto

Suomen jäsenyys EU:ssa on hyvä asia.

Juha-Matti Peltola

Suomen EU-jäsenyys tuo enemmän hyötyjä kuin haittoja. Mm. ihmisten ja tavaroiden vapaa liikkuvuus on tärkeää Suomen taloudelle. Iso-Britannian EU-ero toi selväksi sen, ettei Unionista eroaminen kannata, vaikka haittojakin on jonkun verran. Suomen EU-parlamentaarikkojen tehtävä on tehdä unionista hyödyllisempi myös Suomelle.

Lihan, munien ja maidon tuotantoon suunnattuja tukia on vähennettävä maatalouden päästöjen vähentämiseksi.

Juha-Matti Peltola

Maatalouden tukia tulisi vähentää kokonaisuudessaa, ja siirtyä tukipolitiikassa tuotantofutuurimalliin huoltovarmuuden saavuttamiseksi.

Jäsenmaiden pitää saada päättää itse, kuinka paljon ne hakkaavat metsiään.

Juha-Matti Peltola

EU saa mielestäni rajoittaa hakkuita luontokadon estämiseksi jonkun verran, mutta esimerkiksi EU:n ennallistamisuudistuksen lähtötaso oli valittu Suomen kannalta erittäin epäedulliseksi.

EU:n on tehtävä sitovat suunnitelmat, joilla luovutaan fossiilisista polttoaineista kokonaan.

Juha-Matti Peltola

Suunnitelmissa täytyy ottaa huomioon eri jäsenmaiden erilaiset ympäristöt ja muut realiteetit. Esimerkiksi autoilu sähköistyy kovaa vauhtia tälläkin hetkellä markkinaehtoisesti, joten sen ohjaaminen säädöksillä ei ole kovin hyödyllistä. Energian kokonaiskulutuksessa taas pohjoisilla jäsenmailla iso osa energiasta kuluu talojen lämmitykseen, joten vertailu Etelä-Euroopan kanssa ei ole relevanttia yks-yhteen. Fossiilisista polttoaineista luopumisen mahdollistamiseksi täytyy olla myös vaihtoehtoiset polttoaineet valmiina, ja niiden kehitykseen tulee kannustaa.

Kysymysteema: Arvot

Jos on pakko valita, on parempi korottaa veroja kuin leikata julkisia palveluita ja sosiaalietuuksia.

Juha-Matti Peltola

Suomi on yksi maailman verotetuimmista maista, joten verokorotusten tie on jo loppuun käyty. Julkisten palvelujen leikkaamisen sijaan löytyy budjetista myös huomattavia summia leikattavaksi toissijaisista asioista, joten ensimmäisenä ei tarvitsisi leikata edes julkisista palveluista. Parempiakin leikkauskohteita löytyy.

Suuret tuloerot ovat hyväksyttäviä, jotta erot ihmisten lahjakkuudessa ja ahkeruudessa voidaan palkita.

Juha-Matti Peltola

Lahjakas ja ahkera ei välttämättä ole suurituloinen, mutta tuloerot ovat silti hyväksyttäviä, ellei jopa pakollisia. Kommunismia on kokeiltu ennenkin, tosin huonoin tuloksin.

Valtion pitäisi puuttua nykyistä voimakkaammin markkinoiden toimintaan, jotta talous olisi kaikille reilu.

Juha-Matti Peltola

Mitä vähemmän valtio puuttuu markkinoiden toimintaan, sitä parempi. Vaarallisten tuotteiden sääntely on tietysti tärkeää, mutta muutoin valtion tulisi pysyä kaukana markkinoihin sekaantumisesta. Se tekee taloudesta reilun.

Suomessa on liian helppo elää sosiaaliturvan varassa.

Juha-Matti Peltola

On totta että Suomessa on liikaa kannustinloukkuja, eikä esimerkiksi työn vastaanottaminen työttömänä paranna taloudellista tilannetta tukien menettämisen ja mahdolisten työnhankkimiskulujen jälkeen. Näitä kannustinloukkuja pitää purkaa.

Valtion ja kuntien omistusta yritystoiminnassa tulisi vähentää.

Juha-Matti Peltola

Valtion ei pidä sotkea markkinoita omistuksillaan, eikä sen pidä leikkiä pörssisijoittajaa veronmaksajien rahoilla.

Suomen muuttuminen aiempaa monikulttuurisemmaksi ja monimuotoisemmaksi on hyvä asia.

Juha-Matti Peltola

Monikulttuurisuus on lähtökohtaisesti rikkaus, kunhan muihin kulttuureihin ei kuulu ominaisuuksia jotka ovat esimerkiksi Suomen lainsäädännön vastaisia.

Kristilliset arvot ovat hyvä pohja poliittiselle päätöksenteolle.

Juha-Matti Peltola

Kristillisyyden tai muidenkaan uskontojen arvot eivät voi olla päätöksenteon tai lainsäädännön pohjana. Ihmisellä on moraali ilman uskontoakin.

Sukupuolen moninaisuus pitäisi ottaa huomioon Suomessa nykyistä paremmin.

Juha-Matti Peltola

Yksilön sukupuoli ei kuulu valtiolle lähtökohtaisesti ollenkaan.

Tottelevaisuus ja auktoriteettien kunnioittaminen ovat tärkeimmät arvot, jotka lapsen tulee oppia.

Juha-Matti Peltola

Kun lukee uutisia nykyisestä koulumaailmasta niin on pakko miettiä, että auktoriteettien kunnioitus pitäisi olla nykyistä huomattavasti korkeammalla tasolla. En kuitenkaan laskisi tätä tärkeimmäksi arvoksi lapsille.

Suomen pitäisi vähentää omia päästöjään riippumatta siitä, mitä muut maat tekevät.

Juha-Matti Peltola

Suomen ei pidä ajatella niin, ettei meidän tarvitsisi tehdä osaamme ennen kuin muutkin tekevät. Päästöjen vähentämiseen pyrkivien lakien ja säädösten pitää kuitenkin olla realistisia. Esimerkiksi turpeen polton rajoittaminen ja turvetuotantovälineiden purkaminen tehtiin mielestäni liian hätiköidysti, eikä korvaavaa energiantuotantoa ollut valmiina riittävästi.

Poliitikkojen on asetettava Suomen ja suomalaisten etu kaiken muun edelle.

Juha-Matti Peltola

Valitettavasti monella suomalaisella poliitikolla omat eturyhmät ovat tärkeysjärjestyksessä etusijalla Suomen kansan jäädessä sivuosaan, vaikka asian pitäisi olla päinvastoin.

Ympäristön etu tulisi asettaa talouskasvun ja työpaikkojen luomisen edelle, jos ne ovat keskenään ristiriidassa.

Juha-Matti Peltola

Nämä kaksi asiaa ovat hyvin harvassa tilanteessa vastakkain. Mikäli näin kuitenkin olisi, pitäisi tilannetta tarkastella tapauskohtaisesti.

Vahva johtaja on Suomelle hyväksi, vaikka hän toimisi sääntöjen rajamailla saadakseen asioita tehtyä.

Juha-Matti Peltola

Kunhan laillisuudesta pidetään kiinni, on asioiden saaminen eteenpäin tärkeämpää.

Koko Suomi tulee pitää asutettuna, vaikka siitä koituisi kustannuksia.

Juha-Matti Peltola

Jokainen kansalainen saa halutessaan asua missä päin Suomea tahansa, mutta valtion ei pidä puuttua ihmisten asuinpaikan valintaan.

Suomen kaupungistuminen on hyvä asia.

Juha-Matti Peltola

Kukin kansalainen saa asua missä haluaa, eikä valtion tule tähän vapauteen puuttua. Kaupungistuminen on jatkunut maailmanlaajuisesti jo toisesta maailmansodasta lähtien, eikä valtio voi sitä pysäyttää. En näe kaupungistumisessa ongelmia.