Ehdokkaan Antti Lindtman tiedot

Kuvassa Sdp -puolueen ehdokas Antti Lindtman

Antti Lindtman

Sdp

Nro 249

Toimin sen puolesta, että taloutta hoidetaan vastuullisesti Vantaalla ja koko Suomessa. Ja että Suomen suunta muuttuu reilummaksi.

Sosiaalinen media:

Ikä:

42

Sukupuoli:

Mies

Paikkakunta:

Vantaa

Ammatti:

Kansanedustaja, SDP:n puheenjohtaja

Koulutus:

Alempi korkea-aste

Kielitaito:

Suomi, ruotsi, englanti

Tehtävät:

kansanedustaja, kunnanvaltuutettu

Kuvausteksti:

Olen 42-vuotias perheenisä, harrastejalkapalloilija, sunnuntailenkkeilijä, SDP:n puheenjohtaja ja kansanedustaja Vantaalta. Olen lähiöiden kasvatti. Lapsuuteni asuin yksinhuoltaja-isäni kanssa Itä-Vantaalla. Nyt asun puolisoni Kaijan ja tyttäremme, 7-vuotiaan koululaisen Sofien, kanssa Tikkurilassa.


Ehdokas arvokartalla

Ehdokkaalla on voimakkaimmat mielipiteet arvoista vasemmisto-oikeisto-akselilla.

Vastaukset vaalikoneeseen

Tässä näet ehdokkaan vastaukset vaalikoneen kysymyksiin.

Kysymysteema: Kasvatus ja koulutus

Kännykät pitäisi kieltää kouluissa myös välitunneilla.

Antti Lindtman

Luotan tässä jokaisen koulun ja opettajien omaan harkintaan. Koulujen ja oppilaitosten on oltava rauhallisia ja turvallisia paikkoja oppia sekä työskennellä. Oppimisrauha on turvattava rajoittamalla puhelinten häiritsevää käyttöä oppitunneilla, vahvistamalla opettajien pedagogista vapautta päättää sopivista oppimistavoista ja pitämällä ryhmäkoot riittävän pieninä.

Varhaiskasvatuksen työntekijöitä pitää houkutella kuntaani palkankorotuksilla.

Antti Lindtman

Palkkaukseen liittyvät kysymykset ovat työmarkkinajärjestöjen välisiä asioita. On huolehdittava, että kunnat ovat houkuttelevia työnantajia ja että työntekijöiden hyvinvoinnista, motivaatiosta ja tuottavuudesta huolehditaan hyvällä johtamisella ja työsuhde-eduilla. Varhaiskasvatuksen vetovoimaa voidaan lisätä myös paikallisesti, kuten esimerkiksi Vantaalla on tehty: paikallista järjestelyvaraerää kohdennettiin varhaiskasvatukseen yhteisteisymmärryksessä kaikkien henkilöstöjärjestöjen kanssa. Hallituksen läpi runnoma palkkakuoppalaki ei ainakaan edistä henkilöstön saatavuutta kunnissa. SDP ei ajaisi sairaanhoitajia, opettajia, poliiseja, myyjiä, tarjoilijoita ja monia muita työntekijöitä ikuiseen palkkakuoppaan.

Erityisopettajia ja koulunkäyntiavustajia pitää palkata kouluihin lisää, vaikka se tarkoittaisi kuntaveron korotusta.

Antti Lindtman

Erityisopettajien ja koulunkäyntiavustajien määrä voidaan lisätä ilman, että kuntaveroa tarvitseen korottaa. Asia on ratkaistava kussakin kunnassa sen perusteella, millaista tukea oppilaat tarvitsevat. Laadukkaan koulutuksen taustalla ovat ammattitaitoiset ja hyvinvoivat opettajat ja muu henkilökunta.

Kysymysteema: Kulttuuri

Jos kunnan taloustilanne on heikko, teattereiden ja orkestereiden tuesta voi karsia.

Antti Lindtman

Kunnissa on huolehdittava kulttuurin elinvoimasta ja toimintamahdollisuuksista, kun maan hallitus kohdistaa merkittäviä leikkauksia kulttuurin rahoitukseen. Jokaisen kunnan tilanne on kuitenkin erilainen ja asia on arvioitava kuntakohtaisesti.

Lähikirjastojen rahoitus on pidettävä nykytasolla, vaikka kunnassani etsittäisiin säästökohteita

Antti Lindtman

Kirjasto on keskeinen julkinen palvelu. On tärkeää, että se on jatkossakin kaikkien kansalaisten vapaasti käytettävissä. Osan kirjaston toiminnoista voi ajatella olevan omatoimista, kuten esimerkiksi aineiston palauttamisen automaateille, lainata varattua aineistoa, lukea lehtiä ja työskennellä.

Kysymysteema: Talous

Kuntani veroprosentin on pysyttävä ennallaan, vaikka olisi paineita menojen kasvattamiseksi.

Antti Lindtman

Talouden tasapainotuksessa kunnallisveron korottaminen ei voi olla ensimmäinen keino, johon tartutaan. Pikemminkin sen pitäisi olla keinolistan loppupäässä. Pohjoismainen hyvinvointiyhteiskunta rakentuu periaatteelle, jossa yhteisillä verovaroilla turvataan palvelut ja maksutaakka jaetaan kantokyvyn mukaan. Kaikille kansalaisille tasavertaiset, universaalit palvelut vahvistavat taloudellista kasvua ja hyvinvointia.

Kuntaani pitää houkutella vihreän siirtymän investointeja, kuten tuulivoimaa, aurinkovoimaa tai vähäpäästöisiä tehtaita.

Antti Lindtman

Vihreän siirtymän investoinnit ovat keskeisiä talouskasvun ja uusien työpaikkojen kannalta. Puhtaan energian saatavuus on tärkeää sekä teollisille investoinneille että kuluttajille. Tuulivoiman ja suurten aurinkovoimaloiden sijoittaminen täytyy arvioida tapauskohtaisesti kunnan omista lähtökohdista ja tehdä huolellinen ympäristövaikutusten arviointi. Myös kuntalaisten ääntä on kuunneltava.

Kysymysteema: Väestö ja asuminen

Kunnassani pitää toimia niin, että asuinalueet eivät eriydy liikaa toisistaan asukkaiden varallisuuden tai etnisen taustan mukaan.

Antti Lindtman

Jokaisen asuinalueen, kaupunginosan ja lähiön on oltava hyvä ja turvallinen paikka elää. Lähiöitä on kehitettävä, on turvattava kohtuuhintainen asuminen laajasti ympäri kuntaa ja huolehdittava siitä, etteivät asumismuodot jollain alueella yksipuolistu, oli kyse sitten omistus- tai vuokra-asumisesta tai muista asumisen ratkaisuista. Asuinalueiden eriytymistä̈ ja eriarvoistumista ehkäistään kaavoituksen, liikenneyhteyksien ja palveluiden avulla.

Kuntani on pyrittävä saamaan muuttovoittoa ulkomailta väestön vähenemisen estämiseksi.

Antti Lindtman

Työperäisen maahanmuuton hallittu lisääminen on tärkeä keino työvoima- ja osaajapulaan vastaamisessa tilanteessa, jossa syntyvyys Suomessa on historiallisen matalalla tasolla. Työvoiman saaminen ulkomailta voi olla yksi mahdollisuus kunnan elinvoiman ja vetovoiman kehittämiseksi.

Rakentaminen on sallittava luontoalueille, jotta asuntojen hinnat pysyvät kohtuullisina.

Antti Lindtman

Kasvavaan kuntaan mahtuu sekä luontoalueita että uusia asuntoja. Kaavoituksessa on tärkeää yhteensovittaa kunnan asuntorakentamisen tarpeet ja luontoalueet. Luontoalueet ovat tärkeitä ihmisten virkistäytymispaikkoja ja samalla ne tarjoavat luonnon monimuotoisuutta ja lajien säilymistä myös kunnissa.

Kysymysteema: Vantaa

Vantaan uusien pientaloalueiden tieltä saa kaataa metsää.

Antti Lindtman

Metsän kaatamista pitää välttää silloin kun se on mahdollista. Vantaalle kuitenkin tarvitaan koteja eri tarpeisiin. Sirpalemaisen kaavoituksen ehkäisemiseksi aluiden rakentumista on tarkasteltava suurempina kokonaisuuksina. On tärkeä säilyttää eri alueiden omaleimaisuus.

Vantaan ratikkaa pitää jatkaa Länsi-Vantaalle.

Antti Lindtman

Myös Länsi-Vantaalle tarvitaan pidemmällä aikavälillä ratikka. Sen suunnittelua on syytä edistää tulevaisuudessa.

Vantaan vanhojen asuinalueiden rapistuneet kadut pitää laittaa vihdoin kuntoon seuraavalla valtuustokaudella.

Antti Lindtman

Ehdokas ei ole perustellut vastaustaan.

Vantaalla on runsaasti graffititaidetta ulkona, mutta sitä pitäisi verovaroin tilata myös sisätiloihin.

Antti Lindtman

Ehdokas ei ole perustellut vastaustaan.

Yksityisille päiväkodeille tulisi antaa nykyistä suurempi rooli varhaiskasvatuksen palveluntarjoajina.

Antti Lindtman

Yksityisillä päiväkodeilla on oma tarpeellinen rooli varhaiskasvatuksessa Vantaalla. Varhaiskasvatuksen pitää rakentua pääosin julkisen palvelutuotannon varaan, jota voidaan harkiten täydentää yksityisten tuottajien palveluilla. Yksityisten tuottajien palveluiden tuottamista pitää valvoa ja yksityisten tuottajien on noudatettava samoja kriteereitä kuin julkisen.

Kysymysteema: Arvot

Jos on pakko valita, on parempi korottaa veroja kuin leikata julkisia palveluita ja sosiaalietuuksia.

Antti Lindtman

Kuntien talouden tasapainotuksessa kunnallisveron korottaminen ei voi olla ensimmäinen keino, johon tartutaan. Pikemminkin sen pitäisi olla keinolistan loppupäässä. Julkista taloutta tulee hoitaa kestävästi ja oikeudenmukaisesti. Ja avain tässä on panostaa kasvuun ja työllisyyteen. Pohjoismainen hyvinvointiyhteiskunta rakentuu periaatteelle, jossa yhteisillä verovaroilla turvataan palvelut ja maksutaakka jaetaan kantokyvyn mukaan. Kaikille kansalaisille tasavertaiset, universaalit palvelut vahvistavat taloudellista kasvua ja hyvinvointia. Hallituksen työllisyyspolitiikka on epäonnistunut ja Suomen työllisyyskehitys on koko EU:n heikointa. Hallituksen epäonnistuminen työllisyydenhoidossa ja talouskasvun luomisessa vaikeuttaa entisestään julkisten talouden hoitamista.

Suuret tuloerot ovat hyväksyttäviä, jotta erot ihmisten lahjakkuudessa ja ahkeruudessa voidaan palkita.

Antti Lindtman

Ahkeruudesta ja lahjakkuudesta sopii palkita, mutta se ei edellytä suuria tuloeroja. Kohtuullisten tuloerojen yhteiskunnat ovat kaikkein vakaimpia yhteiskuntia. Sosiaalisen kestävyyden kannalta on välttämätöntä, että yhteiskunnassa ei synny liian suuria varallisuus- ja tuloeroja, jotka johtavat lopulta hyvinvointierojen kasvuun.

Valtion pitäisi puuttua nykyistä voimakkaammin markkinoiden toimintaan, jotta talous olisi kaikille reilu.

Antti Lindtman

On tärkeä löytää sopivat tasapaino toimivan markkinatalouden ja sosiaalisen oikeudenmukaiseen sekä ympäristön ja kestävän talouden kanssa. Kilpailluilla markkinoilla julkisen vallan tulee varmistaa kilpailun toimivuus. Se edellyttää erityisesti markkinavoiman keskittymisen estämistä, kuten kartellien tai monopolien syntymiseen puuttumista.

Suomessa on liian helppo elää sosiaaliturvan varassa.

Antti Lindtman

Sosiaaliturvajärjestelmän tulee kannustaa ja tukea ihmisiä työllistymiseen, osaamisen kehittämiseen ja itsenäiseen pärjäämiseen. Työikäisen ja työkykyisen ihmisen toimeentulon ei tulisi olla pitkäaikaisesti tai pysyvästi etuuden varassa ilman tämän tarvitsemaa tukea ja ohjausta palveluihin. Etuuksien ja palveluiden tulee nivoutua yhteen, tukea toisiaan ja vastata henkilön yksilöllisiin tarpeisiin ja vaihtuviin elämäntilanteisiin. Yhteiskunta rakentuu työn varaan.

Valtion ja kuntien omistusta yritystoiminnassa tulisi vähentää.

Antti Lindtman

Kriittinen infrastruktuuri, kuten esimerkiksi vesihuolto, on pidettävä omissa käsissä.

Suomen muuttuminen aiempaa monikulttuurisemmaksi ja monimuotoisemmaksi on hyvä asia.

Antti Lindtman

Suomi on avoin yhteiskunta, jolla on kykyä hyödyntää ihmisten moninaisuutta voimavarana. Jokaisella on oltava oikeus olla oma itsensä ja osallistua yhteiskunnan toimintaan yhdenvertaisesti. Kaikenlainen syrjintä on tuomittavaa.

Kristilliset arvot ovat hyvä pohja poliittiselle päätöksenteolle.

Antti Lindtman

Lähimmäisenrakkaus ja empatia kuuluu politiikkaan. Sosialidemokratian perusarvoja ovat vapaus, tasa-arvo ja solidaarisuus. Politiikkamme rakentuu näiden arvojen varaan. Toki näillä arvoilla on paljon yhteistä kristillisten arvojen kanssa. Kunnioitamme kaikkia uskonnollisia näkemyksiä ja ajatuksia, jotka tukevat rauhan ja tasa-arvon aatetta.

Sukupuolen moninaisuus pitäisi ottaa huomioon Suomessa nykyistä paremmin.

Antti Lindtman

Yhteiskunnan ja valtion on mahdollistettava kaikille ihmisille yhtäläiset oikeudet ja mahdollisuudet tästä sukupuolen kokemuksesta riippumatta.

Tottelevaisuus ja auktoriteettien kunnioittaminen ovat tärkeimmät arvot, jotka lapsen tulee oppia.

Antti Lindtman

Lapsien kohdalla rajat ovat rakkautta, mutta mielestäni kuri, tottelevaisuus ja auktoriteettien kunnioittaminen ei ole mikään erityinen päämäärä lasten kasvatuksessa. Yhteiskunnan on turvattava lapselle suotuisat kasvuolosuhteet ja vanhemmille edellytykset lasten hankkimiseen, hoitamiseen ja kasvattamiseen. Tarvitsemme siis tehokkaammin lapsia ja vanhempia tukevia toimenpiteitä. Lapsia ja nuoria on tuettava varhaiskasvatuksesta aina työelämään saakka.

Suomen pitäisi vähentää omia päästöjään riippumatta siitä, mitä muut maat tekevät.

Antti Lindtman

Jokaisen maan, myös Suomen, on tehtävä oma osansa ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi ja siihen sopeutumiseksi. Suomen tulee toimia aktiivisesti kansainvälisesti, jotta kaikki maat sitoutuvat päästövähennyksiin ja pitävät niistä kiinni. Erityisesti Suomen tulee olla aktiivinen EU:n tavoitteiden määrittelyssä. Tämä on sekä välttämätöntä että järkevää myös ihmisen hyvinvoinnin ja kestävän kasvun kannalta. Hiilineutraalit ratkaisut ovat nyt keskiössä, kun luodaan uusia puhtaan teollisuuden tuotteita. Tässä Suomen tulee olla edelläkävijä, ei jarruttelija.

Poliitikkojen on asetettava Suomen ja suomalaisten etu kaiken muun edelle.

Antti Lindtman

Me rakennamme suomalaista yhteiskuntaa oikeudenmukaisemmaksi, reilummaksi ja inhimillisemmäksi. Samaan aikaan kuulumme myös aktiivisena osana kansainväliseen yhteisöön. Keskinäisriippuvuuksien maailmassa tavoitteita ei saavuteta yksin, vaan sääntöperusteinen järjestelmä, sitoutuminen kansainväliseen yhteistyöhön ja yhteisesti laadittuihin sopimuksiin, on tie kestävään tulevaisuuteen. SDP tulee jatkossakin toimimaan keskeisenä osana kansainvälistä yhteistyöjärjestelmää, pitäen Suomen omat intressit samaan aikaan mielessä.

Ympäristön etu tulisi asettaa talouskasvun ja työpaikkojen luomisen edelle, jos ne ovat keskenään ristiriidassa.

Antti Lindtman

Ympäristö ja talouskasvu eivät ole toisiaan poissulkevia vaihtoehtoja. Ilmastokriisi ja luontokadon torjunta avaavat myös ovia uudelle osaamiselle, vihreälle teknologialle ja puhtaalle teollisuudelle. Esimerkiksi investoinnit vihreään siirtymään voivat tukea talouskasvua. Talouskasvun tulee olla ekologisesti ja sosiaalisesti kestävää.

Vahva johtaja on Suomelle hyväksi, vaikka hän toimisi sääntöjen rajamailla saadakseen asioita tehtyä.

Antti Lindtman

Olemme nähneet mihin yksinvaltaiset vahvat johtajat pahimmillaan maansa vievät. Tärkeintä on turvata demokraattista päätöksentekokykyä – jakamalla vastuuta ja keskustelemalla päätöksistä yhdessä saadaan aikaan myös tuloksia.

Koko Suomi tulee pitää asutettuna, vaikka siitä koituisi kustannuksia.

Antti Lindtman

Kaikilla suomalaisilla, asuinpaikasta riippumatta, on oltava yhtäläiset oikeudet peruspalveluihin ja turvallisuuteen. Suomea on kehitettävä kokonaisuutena, alueiden vahvuuksien pohjalta. Se tarkoittaa, että eri alueiden erityispiirteet on huomioitava.

Suomen kaupungistuminen on hyvä asia.

Antti Lindtman

Kaupungistuminen on globaali trendi, joka näkyy myös Suomessa. Kaupunkien kasvusta ja elinvoimaisuudesta hyötyy koko Suomi, sillä kaupungit ovat talouden vetureita. Niiden kasvusta säteilee paljon hyvää kehyskuntiin, seutukaupunkeihin ja kuntiin. Samalla on kuitenkin tunnistettava maakuntien kasvukeskuskaupunkien merkitys alueellisen kehityksen moottoreina.