Ehdokkaan Matias Lagerkrantz tiedot

Kuvassa Sdp -puolueen ehdokas Matias Lagerkrantz

Matias Lagerkrantz

Sdp

Nro 8

Lupaan käyttää riittävästi aikaa ja perehtyä asioihin. Lupaan toimia rakentavasti ja fiksusti. En lupaa ennen vaaleja liikoja.

Sosiaalinen media:

Ikä:

38

Sukupuoli:

Mies

Paikkakunta:

Urjala

Postinumeroalue:

31700, Urjala Asemanseutu-Hanhisuo

Ammatti:

Työllisyysasiantuntija

Koulutus:

Alempi korkea-aste

Kielitaito:

Olen työllisyysasiantuntija Urjalasta ja uskon, että minulla on ihan hyvä kielitaito niin arjessa kuin ammatissakin 3 kielellä. Jag bor på landet med två hundar och fyra kaniner, vilket ger mig en lugn och avkopplande vardag. I believe that language skills are a great asset both in personal and professional life. Unfortunately, during my free time, I don't get to use languages other than Finnish as much as I'd like, but I still see great value in learning and maintaining multiple languages.

Kuvausteksti:

Olen työskennellyt elämäni aikana useammassa ammatissa ja erilaisissa luottamustehtävissä. Ikää minulla on 38 vuotta ja tarkoituksenani on hoitaa oikeustradenomin tutkinto loppuun vuoden 2025 aikana. En ole aiemmin hakenut poliittisiin tehtäviin tai toiminut missään puolueessa. Lähdin nyt mukaan SDP:n listalle, koska ajattelin kuntani kaipaavan muutosta politiikkaan sekä uusia, raikkaita ajatuksia. Mielestäni kunnanvaltuustossa tulisi olla edustettuna tasapuolisesti erilaisia kuntalaisia - ei vain niitä, jotka ovat siellä olleet yli 10 vuotta. Muutos on aina mahdollisuus ja yhdessä tekemällä se hoituu parhaiten! Monet ovat sanoneet, että minun kanssani on helppo työskennellä, olen idearikas ja kokeilumyönteinen sekä otan aina selvää asioista. Tässä olisikin siis hyvä ehdokas valtuustoon! Mottoni voisi olla vaikkapa "Ketterästi kokeillen uutta kasvua ja hyvinvointia" sen sijaan, että keskittyisin jonkun sanelemana kannattamaan kankeita ja vanhentuneita toimintamalleja ja ajatuksia.


Ehdokas arvokartalla

Ehdokkaalla on voimakkaimmat mielipiteet arvoista arvokonservatiivi - arvoliberaali-akselilla.

Vastaukset vaalikoneeseen

Tässä näet ehdokkaan vastaukset vaalikoneen kysymyksiin.

Kysymysteema: Kasvatus ja koulutus

Kännykät pitäisi kieltää kouluissa myös välitunneilla.

Matias Lagerkrantz

Itse olen sitä mieltä, että koulupäivä pitäisi olla omistettu oppimiseen, liikkumiseen sekä kasvokkain tapahtuvaan sosiaaliseen kanssakäymiseen. Sillä tavalla lapset oppivat normaaleja elämään kuuluvia asioita sekä sosiaalisia taitoja. Kännykällä ehtii pelata ja somettaa vapaa-ajallakin. Kännyköiden tultua kouluihin, on myös koulukiusaaminen saanut vakavampia muotoja. Työelämässäkin törmää siihen, että kännykkä voi joskus viedä huomion työnteolta - samoin lienee oppimisen ja normaalien ihmissuhteiden luomisen kanssa. Mielestäni tämä on sellainen asia, josta tulisi keskustella vanhempien kanssa ja yhdessä miettiä toimiva ratkaisu. Voisiko se olla, että kännykkä laitetaan koulupäivän aluksi lokeroon ja päivän päätteeksi sen saa sieltä kotiin vietäväksi? Koulumatkoilla sitä saattaa tarvita.

Varhaiskasvatuksen työntekijöitä pitää houkutella kuntaani palkankorotuksilla.

Matias Lagerkrantz

Melko mustavalkoisesti esitetty kysymys, mutta kyllä, mielestäni ammattitaitoisia ja osaavia ihmisiä tulee houkutella paremmalla palkalla. Ei vain varhaiskasvatukseen vaan myös muihin tehtäviin. Lähtökohtaisesti en kuitenkaan tarjoaisi parempaa palkkaa heti työsuhteen alussa, vaan palkan pitäisi pohjautua muun muassa työssä suoriutumiseen ja sitoutumiseen. Täytyy myös muistaa, että kunnat eivät keskenään ole vertailukelpoisia palkkojen, etujen tai asumiskustannusten vuoksi, joten hyvä kysymys pohdittavaksi! Kuntamme tarvitsee nimenomaan osaavaa henkilöstöä - ei aivan ketä tahansa kuitenkaan. Hyvin työnsä tekevä henkilöstö on myös kunnan käyntikortti. Osalle palkka kuitenkin voi olla toissijainen asia, jos miettii työssä viihtymistä ja puitteita. Niidenkin tulee siis olla kunnossa.

Erityisopettajia ja koulunkäyntiavustajia pitää palkata kouluihin lisää, vaikka se tarkoittaisi kuntaveron korotusta.

Matias Lagerkrantz

Tässä kysymyksessä oli nyt kaksi asiaa, joten sanoisin koulunkäyntiavustajille kyllä, veroprosentin nostolle ei. En kannata mitään, mikä nostaa veroprosenttia entisestään. Uskoisin, että koulunkäyntiavustajia pystytään palkkaamaan joustavasti todelliseen tarpeeseen erilaisin ratkaisuin ilman tarvetta nostaa veroja. Ei ole iso rasti lähteä hakemaan tähän keinoja.

Kysymysteema: Kulttuuri

Jos kunnan taloustilanne on heikko, teattereiden ja orkestereiden tuesta voi karsia.

Matias Lagerkrantz

Kulttuuri on yksi tekijä, joka voi vetää uusia asukkaita tai tuoda paikkakunnalle kävijöitä, jotka tuovat euroja yritystenkin kassaan. Myös kunnan nykyiset asukkaat varmasti pitävät mielekkäänä, jos kulttuuriin panostetaan. Täytyy kuitenkin muistaa, että kulttuurille on yleensä vaikea laittaa hintalappua. Toisekseen teatterit ja orkesterit ovat omalla tavallaan vain tietyn ryhmän mielenkiinnon kohteita, kuten myös vapaa-ajan ja liikunnan eri toiminnot. Jos olisi tiukka paikka ja valita täytyisi juuri Urjalan kohdalla, niin panostaisin liikunnan ja kulttuurin rahoja monipuoliseen tarjontaan edullisesti ylläpidettäviä toimintamuotoja. En siis teattereihin ja orkestereihin.

Lähikirjastojen rahoitus on pidettävä nykytasolla, vaikka kunnassani etsittäisiin säästökohteita

Matias Lagerkrantz

Lähikirjastojen tarve ja merkitys vähenee vuosi vuodelta, kun digitalisoituminen etenee. Ainakin itse Urjalan kirjastoa käyttäessäni olen huomannut sellaisen seikan, että hyllystä löytyy usein kirjan vanhentunut painos. Aivan pakostakin joutuu joskus lukemaan kirjan sähköisessä muodossa vaikka paperinen kirja käsissä tuntuu mukavammalta lukea. Kirjat ovat itselleni todella tärkeitä, mutta tulevaisuutta ajatellen tulisi pitää avoin mieli erilaisille kustannustehokkaille ratkaisuille. Päätösten pitäisi myös pohjautua muun muassa todennettuihin kävijämääriin sekä tarkastella aineiston ajantasaisuuttakin. Omatoimikirjasto ja jokin paikallisesti toimiva yhdistys tai useampikin samoissa tiloissa voisi olla yksi ratkaisu, jolla pystyisi ratkaisemaan esimerkiksi ilkivaltaan liittyviä ongelmia.

Kysymysteema: Talous

Kuntani veroprosentin on pysyttävä ennallaan, vaikka olisi paineita menojen kasvattamiseksi.

Matias Lagerkrantz

Veroprosentin alentamiseen täytyy etsiä aktiivisemmin ratkaisuja. Useimmiten ratkaisuja löytyy, kun niitä haetaan yhdessä henkilöstön kanssa eikä vain ulkopuolisen talouskonsultin tai kunnanvaltuutetun toimesta. Tämä on sellainen asia, joka vaikuttaa kunnan elin- ja vetovoimaan. Jos kunnan talous olisi läpinäkyvämpää henkilöstölle ja kuntalaisille, uskoisin sieltä löytyvän keinot verojen alentamiseen. Siihen ei kukaan pysty eikä sellaista pysty lupaamaan - jos lupaa, niin älä mene halpaan! Yhdessä näitä asioita tehdään.

Kuntaani pitää houkutella vihreän siirtymän investointeja, kuten tuulivoimaa, aurinkovoimaa tai vähäpäästöisiä tehtaita.

Matias Lagerkrantz

Tottahan toki investointeja täytyy houkutella. Etenkin nyt kun sähköstä on pulaa ja mm. datakeskuksia ei saada avattua, niin en näkisi pahana tällaisiakin vaihtoehtoja. Ahkerana marjastajana sekä luonnossa liikkujana tiedän kokemuksesta sanoa, että esimerkiksi tuulivoimapuistojen rakennusvaiheessa tiet voivat mennä pitkäksikin aikaa huonoon kuntoon ja maisemat tulevat muuttumaan. Jos tällaiseen lähdetään, sijainnit ja rakennettavat tiet tulisi määritellä siten, ettei arvokas ja joskus jopa ainutlaatuinen luonto tärvelly. Kun valmista, laajemmalle alueelle sijoitetut voimalat tuovat mukanaan pitkän lenkkeilytieverkoston - se voisi olla hyvä juttu. Etenkin, kun esimerkiksi Forssantiellä ei uskalla talvella koiraa ulkoiluttaa tienreunassa kävellen ylinopeutta ajavien autojen ja loskan vuoksi.

Kysymysteema: Väestö ja asuminen

Kunnassani pitää toimia niin, että asuinalueet eivät eriydy liikaa toisistaan asukkaiden varallisuuden tai etnisen taustan mukaan.

Matias Lagerkrantz

Urjala koostuu paljolti kylistä ja "meistä metsässä asuvista". Sanoisin, että kylien yhteisöllisyyttä tulee tukea ja kannustaa ajattelemaan meitä kaikkia urjalalaisina. En usko, että varallisuuden ja etnisen taustan suhteen asuinalueita meillä muodostuu kovinkaan vahvasti. Enemmänkin me kuntalaiset olemme eriarvoisia sen suhteen, saako kotiin toimivan netin, vesihuollon yms. Nämä ovat sellaisia asioita, joita kunnan pitäisi omalta osaltaan edistää, vaikka ei niitä kustantaisi.

Kuntani on pyrittävä saamaan muuttovoittoa ulkomailta väestön vähenemisen estämiseksi.

Matias Lagerkrantz

En näe tässä ratkaisussa monestakaan syystä järkeä sellaisenaan. Toki, tarvitsemme kuntaan uusia työssäkäyviä asukkaita - oli asukkaan synnyinmaa tai muu tausta lähes mikä tahansa. Myös lähialueen isommilla kaupungeilla on hankaluuksia työmarkkinoiden suhteen. Väestön vähenemiseen on muita kunnan tulevaisuuden kannalta toimivampia ratkaisuja. Kohtuuhintaisen asumisen mahdollistaminen muun muassa tyhjiksi jääneet talot kartoittamalla, kannustamalla rakentamaan ihan vaikka tällaisessa markkinatilanteessa ilmaisille tonteille uusia taloja ja ennakoimalla ajoissa junapysäkin tulon mahdollisuutena kehittää Aseman aluetta. Urjalasta käydään paljon muualla töissä. Täällä pitää vaan pystyä asumaan ja viihtymään. Sehän se tärkeintä on. Tilaa ainakin on!

Rakentaminen on sallittava luontoalueille, jotta asuntojen hinnat pysyvät kohtuullisina.

Matias Lagerkrantz

No, Urjala on keskellä luontoa. Uutta rakentamista tulisi keskittää jo nyt rakennetuille alueille. Etenkin junapysäkin tullessa, lähialueen asunnoille tulee varmasti olemaan kysyntää, kun julkisilla pääsee kulkemaan töihin isompiin kaupunkeihin kelillä kuin kelillä. En kannata kuitenkaan ainutlaatuisten luontomaisemien tai ekosysteemien tuhoamista ainoastaan sen vuoksi, että ei muka löytyisi tilaa rakentaa rakentamiselle soveltuvaan paikkaan. Ei ole ongelma meillä Urjalassa varmastikaan, yhdessä katsoen ja sopien.

Kysymysteema: Urjala

Urjalan tuloveroprosentti 10,3 prosenttia on niin korkea, että se vaikuttaa ihmisten haluun muuttaa kuntaan.

Matias Lagerkrantz

Kunnan perustehtävä on toimia paikkana, tarjota puitteet peruspalveluineen ja olla koti meille. Tasapuolisesti. Kertoo paljon kunnan aiemmasta ja pidempään jatkuneesta taloudenhoidosta ja valinnoista, kun nyt ollaan tässä tilanteessa. Ei kuitenkaan kannata katsoa liikaa menneeseen, vaan miettiä yhdessä asukkaiden ja henkilöstön kanssa oikeasti toimivia ratkaisuja. Lähteä ketterästi kokeilemaan uusia kustannustehokkaita ratkaisuja. Osallistaa henkilöstö ja asukkaat. Jotkut sanovat, ettei kannata kokeilla uusia juttuja, vaan täytyisi tehdä pitkän ajan strategioita ja ylläpitää vanhoja rakenteita. Näin ei säästöjä tule syntymään. Pienistä puroista tulee lopulta iso virta. Meidän pienet puromme olemme me ja henkilöstömme.

Urjalan pitää houkutella kuntaan ison kokoluokan aurinkoenergiahankkeita.

Matias Lagerkrantz

Suuren kokoluokan hankkeet ovat kovin kilpailtuja, niistä saatava hyöty realisoituu pitkän ajan kuluttua alkuinvestointien jälkeen ja toimintaan liittyy monenlaisia epävarmuustekijöitä. En siis näkisi, että Urjalan resursseilla tähän lähdettäisiin panostamaan erityisemmin, mutta tarpeen mukaan oppia voidaan ottaa muilta kunnilta, jotka ovat näissä hankkeissa onnistuneet. Yrityksiä ja investointeja yleisesti ottaen tulisi houkutella. Aurinkoenergiahankkeissa, kuten muissakin uusiutuvan energian hankkeissa luontoa tulee tuhoutumaan. Se, haluammeko väkisin houkutella tänne aurinkoenergiaa vai kauniita maisemia ja jotakin muuta yritystoimintaa.. no, se on arvovalinta. Ehkä myös järkivalintakin.

Jos Urjalan väkimäärää ei saada kasvuun, on mietittävä kuntaliitosta.

Matias Lagerkrantz

Pelkkä väkimäärä ei ole tässä ratkaiseva tekijä, vaan kuntalaisten tulotaso ja työllisyys. Jos väkimäärä laskee, työllisyys ei parane eikä uusia yrityksiä saada houkuteltua, niin kuntaliitos tulee olemaan väistämättä edessä jonain päivänä. Jotkut ratkaisut voivat tukea sekä kunnan omaa työllisyyttä, yrittäjyyttä ja verojen saantia että samalla mahdollista sujuvasti tapahtuvaa liitosta toiseen kuntaan. Jos kuntaliitos tapahtuisi, olisimmeko me täällä tehneet asiat niin, että palvelumme säilyvät? Kustannustehokkaasti ja järkevästi toteutetut tarpeeseen perustuvat palvelut on helpompi säilyttää. Aihe on sellainen, että siitä pitäisi avoimesti pystyä keskustelemaan ja miettimään ratkaisuja.

Urjalan aseman palauttaminen henkilöliikenteen seisakkeeksi on kohtalonkysymys kunnalle.

Matias Lagerkrantz

Jos ajatellaan henkilöliikenteen seisaketta, niin en pidä sitä nyt aivan täytenä kohtalonkysymyksenä. Meillä täällä suurimmalla osalla on auto käytössä joko itsellä tai tutuillamme. Seisake toki mahdollistaisi Aseman ja samalla Urjalan "keskustan" alueiden kehittämisen, kun työssäkäynti ja muu kulkeminen mahdollistuisi raiteita pitkin. Monia mahdollisuuksia.

Kunnan on laitettava lisää rahaa ikäihmisten hyvinvoinnin edistämiseen, kun hyvinvointialue säästää omista palveluistaan.

Matias Lagerkrantz

Tämä on sellainen asia, jota tulisi kartoittaa. En tarkoita siis lisärahan kartoittamista, vaan ikääntyneen väestön palvelutarpeita ja siten, miten ne toteutuvat. Rikkooko hyvinvointialue jossain velvollisuuksiaan ja kuinka siihen kuntana suhtaudumme? Kunta toki voi täydentää palveluita ja osin sillä tavalla niitä korvatakin. Sen ei kuitenkaan pitäisi olla itseisarvo tai viesti hyvinvointialueelle, että me hoidamme heille kuuluvat toiminnot. Ikäihmiset kaipaavat tulla kuulluksi ja tarvitsevat palveluita. Parhaan mukaan niitä tulisi pystyä toteuttamaan resurssit huomioiden.

Kysymysteema: Arvot

Jos on pakko valita, on parempi korottaa veroja kuin leikata julkisia palveluita ja sosiaalietuuksia.

Matias Lagerkrantz

Kysymyksenasettelu on tässäkin hieman provosoiva ja tunteita herättävä. Verotus on jo nykyisellään liian liian korkea ja palveluita sekä sosiaalietuuksia leikataan. Lähtisin etsimään säästöjä aivan ensimmäisenä sieltä hallintohimmeleistä (tämä ilmeisimmin valtiotason kysymys kuntavaalikoneessa) ja niiden rakenteista, joissa usein työskennellään kovalla palkalla. Se, mihin julkisiin palveluihin ja menoihin rahaa laitetaan, on aina arvovalinta. Hankalassa asemassa olevillekin kuuluu palvelut ja toimeentulo, jotta hekin voivat parhaan kykynsä mukaan selviytyä arjesta sekä pyrkiä järjestämään omaa toimeentuloansa.

Suuret tuloerot ovat hyväksyttäviä, jotta erot ihmisten lahjakkuudessa ja ahkeruudessa voidaan palkita.

Matias Lagerkrantz

Kyllä, mielestäni työteliäisyydestä ja hyvin suoriutumisesta tuleekin palkita. Se, millä tavalla esimerkiksi julkisilla varoilla tämä toteutetaan, olisi hyvä ottaa tarkasteluun. Yksityiset yritykset tekevät omat linjauksensa ja ratkaisunsa oman kannattavuutensa ja innovatiivisuutensa rajoissa. Väittäisin, että etenkin julkisella puolella isot palkkaerot eivät ole selitettävissä lahjakkuuden ja ahkeruuden perusteella, vaan vanhalla tottumuksella ja huonolla henkilöstöjohtamisella.

Valtion pitäisi puuttua nykyistä voimakkaammin markkinoiden toimintaan, jotta talous olisi kaikille reilu.

Matias Lagerkrantz

Tämä on hyvin moniulotteinen kysymys, joka pitää sisällään rajoituksia, tukia, palveluiden tarjoamista, työehtosopimuksia, lainsäädäntöä ja niin edelleen. Joissain määrin valtion tulee puuttua, mutta sopivissa rajoissa. Se, missä se raja menee, tulisi olla sellainen, että siitä ei aiheutuisi eri osapuolille liian suurta vahinkoa.

Suomessa on liian helppo elää sosiaaliturvan varassa.

Matias Lagerkrantz

Sosiaaliturvan varassa eläminen ei ole helppoa. Se varmastikaan ei myöskään ole kenenkään unelma. Se on tilanne, johon erinäisistä syistä ajaudutaan ja jos ei ole tukea sieltä ylös pääsemiseksi, niin sinne jäädään pitkiksi ajoiksi. Tähän pätee se, että kun ongelmat kasaantuvat ja riittävää tukea ei saa oikea-aikaisesti, niin lasku lankeaa valtiolle, hyvinvointialueelle tai kunnalle. Meille jokaiselle veronmaksajalle. Siksi olisikin tärkeä siirtää huomio "sosiaaliturvalla elävistä" tukea tarvitseviin ja tarjota tukea matalalla kynnyksellä ja asiakaslähtöisesti. Monesti kuullut ja nähnyt, kuinka virastomaiset ja vanhanaikaiset toimintatavat lannistavat ihmiset siten, että eivät enää jaksa pyytää apua. Olisiko aika muutokselle?

Valtion ja kuntien omistusta yritystoiminnassa tulisi vähentää.

Matias Lagerkrantz

Omistusta tulisi olla sopivissa määrin. Etenkin kriittisten toimintojen, kuten sähköyhtiöiden, osalta en näkisi omistusta ja omistajaohjausta pahana.

Suomen muuttuminen aiempaa monikulttuurisemmaksi ja monimuotoisemmaksi on hyvä asia.

Matias Lagerkrantz

Kulttuuri ja erilaisuus ovat molemmat rikkauksia. On hyvä asia, että erilaisista taustoista tulevat ihmiset pystyvät elämään yhdessä ja oppimaan toisiltaan. Tämäkin on paljon tunteita puoleen ja toiseen herättävä kysymys, mutta keskustelemalla usein löytyy se kultainen keskitie. Minun näkökulmastani meillä on hieno suomalainen kulttuuri, jossa olen itse saanut kasvaa. Siitä on myös pidettävä kiinni, mutta ei rasismin ja vastakkainasettelun voimin. Kun pyrkii näkemään hyvää toisessa ja yrittää ymmärtää erilaisuutta, tulee toimeenkin ihan eri tavalla.

Kristilliset arvot ovat hyvä pohja poliittiselle päätöksenteolle.

Matias Lagerkrantz

Kristilliset arvot korostavat rakkautta, armoa, anteeksiantoa, oikeudenmukaisuutta, nöyryyttä ja auttamista lähimmäisiä kohtaan. En pidä näitä lainkaan huonona ohjenuorana poliittiselle päätöksenteolle tai elämälle muutenkaan. Kristittynä itse uskon siihen, että suvaitsevaisuus ja erilaisuuden arvostaminen ovat myöskin tärkeitä arvoja. Se, että politiikassa pyritään joitakin ihmisryhmiä sulkemaan pois uskonnon - oli se kristinusko tai muu - perustein, sitä en katso hyvällä. Olen ihan yllättynyt Urjalassa siitä, kuinka paljon täällä on piilossa olevaa ja näemmä nyt vaalien alla ihan avointakin homofobiaa. Yleensä asioista keskusteleminen auttaa avartamaan näkökantoja. Jokaisen lähipiirissä on erilaisiin vähemmistöihin kuuluvia ihmisiä. Aina sitä ei tule ajatelleeksi tai tietäneeksi.

Sukupuolen moninaisuus pitäisi ottaa huomioon Suomessa nykyistä paremmin.

Matias Lagerkrantz

Ehdokas ei ole perustellut vastaustaan.

Tottelevaisuus ja auktoriteettien kunnioittaminen ovat tärkeimmät arvot, jotka lapsen tulee oppia.

Matias Lagerkrantz

Mielenterveyden ja muun normaalin kehittymisen kannalta tärkeimpiä arvoja, jotka lapsen tulisi oppia, ovat mielestäni seuraavanlaiset. Nämä arvot tukevat lapsen psyykkistä hyvinvointia ja auttavat kehittämään terveitä ihmissuhteita ja sopeutumista elämän haasteisiin. Itsetunto, luottamus, empatia, itsehillintä, vastuunotto, positiivisuus sekä turvallisuuden tunne. Vanhempien arvot ja asenteet näkyvät lapselle päivittäin koko lapsuuden ajan. Siksi tämä on erittäin hyvä kysymys jokaiselle tätä vaalikonetta lukevalle.

Suomen pitäisi vähentää omia päästöjään riippumatta siitä, mitä muut maat tekevät.

Matias Lagerkrantz

Hyvään suuntaan ollaan jo tultu. Päästöjen vähentämisen osalta on hyvä olla realistiset tavoitteet sekä myös sitoa sitä uusiin innovaatioihin. Innovaatioita tulisi myös tukea rahallisesti, jotta niitä saataisiin aikaiseksi ja vietyä tuotantoon. Kun on korvaavaa ja kustannustehokasta tekniikkaa vanhan tilalle, on siirtyminenkin helpompaa ja vähemmän tunteita herättävää.

Poliitikkojen on asetettava Suomen ja suomalaisten etu kaiken muun edelle.

Matias Lagerkrantz

Ei nyt aivan kaiken edelle. Hyvä tunteita herättävä kysymys toki taas. Poliitikot on valittu huolehtimaan meidän suomalaisten eduista, joten jokseenkin olen samaa mieltä. Täytyy myös ottaa huomioon, että hetkellinen muu etu voi olla pidemmällä aikavälillä meidän suomalaisten etu.

Ympäristön etu tulisi asettaa talouskasvun ja työpaikkojen luomisen edelle, jos ne ovat keskenään ristiriidassa.

Matias Lagerkrantz

Nämä eivät sulje pois toisiaan. Ristiriita on jo terminä sellainen, että yhdessä ratkaisuja hakemalla voidaan löytää tasapainoinen ratkaisu.

Vahva johtaja on Suomelle hyväksi, vaikka hän toimisi sääntöjen rajamailla saadakseen asioita tehtyä.

Matias Lagerkrantz

Tässä kun otetaan presidentin toimintaan kantaa, niin kyllä. Hän varmasti joutuu punnitsemaan tätä rajanvetoa useinkin, mutta tähän mennessä Alex on toiminut erittäin hyvin tehtävässään. Samoin teki Sanna Marin pääministerikaudellaan. En voi lähteä arvostelemaan. Kunnioitan ja arvostan. En arvostele.

Koko Suomi tulee pitää asutettuna, vaikka siitä koituisi kustannuksia.

Matias Lagerkrantz

Ketään ei voi pakottaa asumaan missään. Usein keinotekoisesti luodut ja tuetut ympäristöt eivät ole otollisia luonnolliselle kasvulle ja kehitykselle. Siitä jää jälkeen vain hylättyjä taloja. Toki, elinkeinoelämää ja ideoita jalostamalla varmasti myös itä ja pohjoinen voidaan jatkossakin pitää asuttuna haasteista huolimatta. Moni esimerkiksi muuttaisi ja ehkä jopa rakennuttaisi talon Lappiin, jos etätyön tekemistä ei rajoitettaisi niin kovasti. Samalla kun sinne muuttaa etätyöntekijöitä, alueelle tulee tarvetta palveluille ja siitä lähdetäänkin kehityksen kehää kulkemaan.

Suomen kaupungistuminen on hyvä asia.

Matias Lagerkrantz

Tässä on hyviä ja huonoja puolia. Seutukunnista pitäisi myös pitää huolta ja järjestää niin, ettei pienet kunnat ja kylät kuihdu pois.