Ehdokkaan Irene Hallamäki tiedot

Kuvassa Vihreät -puolueen ehdokas Irene Hallamäki

Irene Hallamäki

Vihreät

Nro 239

Lähijunien kannattaja, eläinten ystävä ja ilmaston suojelija

Ikä:

50

Sukupuoli:

Nainen

Paikkakunta:

Jyväskylä

Postinumeroalue:

41930, Kuohu

Ammatti:

FL, suomen kielen opettaja

Koulutus:

Tutkijakoulutus

Kielitaito:

suomi äidinkieli, englanti hyvä, ruotsi kohtalainen, saksa välttävä

Kuvausteksti:

Olen kotoisin entisen maalaiskunnan Kuohulta, jonka kylätoimikunnassa aloitin yhteisten asioiden hoitamisen jo 1990-luvulla. Olen sen jälkeen ollut mm. KOAS:n hallituksessa, lautamiehenä, seurakunnan luottamustehtävissä, Jyväskylän tarkastuslautakunnan jäsenenä ja kaupunginvaltuutettunakin. Myös eri yhdistyksissä olen toiminut pitkään. Tällä hetkellä olen Keski-Suomen liiton tarkastuslautakunnan jäsen, Jyväskylän seurakunnan Läntisen alueen johtokunnan varajäsen ja Päijänteen metsänhoitoyhdistyksen 1. varavaltuutettu. Toimin myös Keski-Suomen Vihreiden Naisten taloudenhoitajana. Harrastan mm. perinnekäsitöitä ja sudokuja. Lähdin kuntavaaleissa ehdolle jo viidettä kertaa, koska kuntapolitiikassa on parhaat mahdollisuudet vaikuttaa yhteiseen tulevaisuuteemme. Minulle tärkeitä tavoitteita ovat eläinten oikeuksista huolehtiminen mm. kunnallisissa elintarvikehankinnoissa ja lemmikkien palveluissa sekä ilmastonsuojelun edistäminen kulutusvalinnoissa ja yhdyskuntasuunnittelussa.


Ehdokas arvokartalla

Ehdokkaalla on voimakkaita mielipiteitä suuntiin vasemmisto ja liberaalivihreä.

Vastaukset vaalikoneeseen

Tässä näet ehdokkaan vastaukset vaalikoneen kysymyksiin.

Kysymysteema: Kasvatus ja koulutus

Kännykät pitäisi kieltää kouluissa myös välitunneilla.

Irene Hallamäki

Kännykän näpelöinnistä koulupäivän aikana ei ole oikein mitään hyötyä. Koululaisten olisikin parempi kehittää sosiaalisia ja liikunnallisia taitojaan taukojen aikana; puhelinta ehtii tuijottaa yksin kotonakin. Kännykät ovat myös huolestuttavasti tekovälineinä koulukiusaamisessa, kun pahantahtoista kuva- ja videomateriaalia uhrista levitetään kaveripiirissä.

Varhaiskasvatuksen työntekijöitä pitää houkutella kuntaani palkankorotuksilla.

Irene Hallamäki

Meillä on erikoisen hyvä tilanne varhaiskasvatuksen ammattilaisten saatavuuden suhteen, onhan Jyväskylän yliopisto maan ainoa paikka opiskella pääaineena varhaiskasvatustiedettä.

Erityisopettajia ja koulunkäyntiavustajia pitää palkata kouluihin lisää, vaikka se tarkoittaisi kuntaveron korotusta.

Irene Hallamäki

Soteuudistuksen jälkeen koulutuksesta on tullut kuntien merkittävin vastuualue. Laadukas peruskoulutus tarvitsee henkilökuntaa, eikä tässä kannata pihistellä. Jos erityisopettajia ja koulunkäyntiavustajia tarvitaan lisää koulujen hyvän arjen turvaamiseen, hyväksyn veronkorotuksen.

Kysymysteema: Kulttuuri

Jos kunnan taloustilanne on heikko, teattereiden ja orkestereiden tuesta voi karsia.

Irene Hallamäki

Teattereissa ja orkestereissa on ihan oikeita ihmisiä kokopäivätyössä. Jos niiden tukea leikataan, heijastuu se heti ohjelmistoon. Sitten saammekin nauttia enää monologeista ja kamariorkesterin esityksistä. Toinen vaihtoehto on nostaa lippujen hintaa, mikä voisi johtaa katsomojen tyhjenemiseen. Ei, kulttuurintuottajia ei saa laittaa taloustilanteen korjaajiksi.

Lähikirjastojen rahoitus on pidettävä nykytasolla, vaikka kunnassani etsittäisiin säästökohteita

Irene Hallamäki

Ilmaiset kirjastomme ovat suosituimpia kunnallisia palveluja, jotka ovat tasa-arvoisesti kaikkien saatavilla. Kirjastojen säästöpaineet aiheuttavat nyt outoja tilanteita: esimerkiksi lainakirjoja ei enää muoviteta, mikä tietenkin lyhentää kirjojen kiertoaikaa kulumisen takia. Kirjastoauto kiertää pysäkeillään enää joka toinen viikko, kesäaikaan ei ollenkaan. Omatoimikirjastoilla (eli kirjastokortilla pääsee sisään tiettyinä tunteina ilman kirjastonhoitajaa) on saatu vähennettyä henkilöstöä, mutta tiedonhakuun apua tarvitsevan on varminta suunnata pääkirjastoon. Tällaiset harmittavat ratkaisut auttavat pitämään kirjastoverkkoa edes jotenkin pystyssä, eikä lisäleikkauksiin pidä mennä.

Kysymysteema: Talous

Kuntani veroprosentin on pysyttävä ennallaan, vaikka olisi paineita menojen kasvattamiseksi.

Irene Hallamäki

Tälle vuodelle veroprosenttia korotettiin 8,0:sta 8,1 prosenttiin (soteuudistuksen jälkeen kuntavero siis pieneni vuoden 2023 alusta huomattavasti, kun siitä yli puolet siirtyi valtionverotukseen). Tuo pieni korotus mm. pelasti täpärästi jälleen vuoden ajaksi Kuohun ja Oravasaaren koulut. Isompi korotus (7,36:sta 8:aan) oli tehty vuotta aiemmin. Maagisesti viime vuoden tilinpäätös jäi Jyväskylässä lopulta useita miljoonia plussan puolelle. Pidän toteutunutta pientä veronkorotusta onnistuneena, mutta joka kerran siitä päätettäessä on valtuuston oltava hyvin informoitu eikä takataskusta pidä kaivaa kikkakolmosia, joilla taloudellinen tilanne hetkellisesti "kohenee".

Kuntaani pitää houkutella vihreän siirtymän investointeja, kuten tuulivoimaa, aurinkovoimaa tai vähäpäästöisiä tehtaita.

Irene Hallamäki

Kyllä vain, tämä on nykyaikaa. Vihreän siirtymän investoinneista käydään toki kuntien kesken myös kovaa kisaa, joten Jyväskylän mainekin on tärkeä yritysten valitessa paikkakuntaa.

Kysymysteema: Väestö ja asuminen

Kunnassani pitää toimia niin, että asuinalueet eivät eriydy liikaa toisistaan asukkaiden varallisuuden tai etnisen taustan mukaan.

Irene Hallamäki

Ankeista betonilähiöistä on otettu opikseen, ja Jyväskylässäkin onnistutaan jo asuinalueiden monimuotoisessa suunnittelussa. Rauhalliset pihakadut, pien- ja kerrostalojen ja eri asumismuotojen vuorottelu ovat eduksi kaupunginosille. Monimuotoisuus luo naapurikontakteja ja myös visuaalista kiinnostavuutta alueelle, esimerkkeinä Palokunnanmäki, Viitaniemi ja Kortepohja. Myös julkisen liikenteen ulottaminen kaikille asuinalueille on tärkeää, jotta niillä ei jäädä yksityisautoilun varaan.

Kuntani on pyrittävä saamaan muuttovoittoa ulkomailta väestön vähenemisen estämiseksi.

Irene Hallamäki

Jyväskylän väestönkasvu muodostuu jo nyt ulkomailta muuttajista.

Rakentaminen on sallittava luontoalueille, jotta asuntojen hinnat pysyvät kohtuullisina.

Irene Hallamäki

Vihreät ovat kaupunkirakennelautakunnassa ja kaupunginvaltuustossa sinnikkäästi puolustaneet lähiluontoa asutuksen ameebamaista laajenemista vastaan. Uudisrakentaminen tulee sijoittaa alueille, joilla ei ole suojeltavia luontokohteita. Sopivia rakennuspaikkoja ovat täten esimerkiksi viljelykäytöstä poistuvat pellot ja muut jo ihmisen toiminnasta muuttuneet alueet. Myös täydennysrakennus olemassa oleville asutusalueille - ja etenkin joukkoliikenteen rungon lähelle - on suositeltavaa. Muistutan myös, että infran rakentaminen korpeen tulee kalliimmaksi kuin valmiin reitistön ja putkiston hyödyntäminen.

Kysymysteema: Arvot

Jos on pakko valita, on parempi korottaa veroja kuin leikata julkisia palveluita ja sosiaalietuuksia.

Irene Hallamäki

Valtion taholta sosiaalietuudet on jo leikelty entistä pienemmiksi. Samoin moniin julkisiin palveluihin pääsyä on heikennetty (esimerkiksi hoitoonpääsy). Tähän pudotuspeliin ei pidä kuntatasolla liittyä.

Suuret tuloerot ovat hyväksyttäviä, jotta erot ihmisten lahjakkuudessa ja ahkeruudessa voidaan palkita.

Irene Hallamäki

Vaalikoneiden klassikko! Vastaan samoin kuin aina ennenkin. Ihmisten lahjakkuudessa ja ahkeruudessa on eroja, se on ihan totta. Mutta yhteiskunnan tehtävä ei ole palkita geeni- ja perhearpajaisten voittajia vaan tukea niitä, jotka ovat jääneet ns. mopen osille.

Valtion pitäisi puuttua nykyistä voimakkaammin markkinoiden toimintaan, jotta talous olisi kaikille reilu.

Irene Hallamäki

Kuntapäättäjä ei mahda mitään valtion toiminnalle... Mitä tässä oikeasti kysytään?

Suomessa on liian helppo elää sosiaaliturvan varassa.

Irene Hallamäki

Erilaisten etuuksien saajia valvotaan niin monelta eri taholta, että ihmettelen, jos sosiaaliturvan varassa eläminen olisi helppoa tänä päivänä. Päinvastoin joihinkin etuuksiin oikeutetut henkilöt eivät tiedä, että voisivat hakea tukea (tai eivät jaksa taistella oikeuksistaan).

Valtion ja kuntien omistusta yritystoiminnassa tulisi vähentää.

Irene Hallamäki

Lukeeko tuolla rivien välissä "yksityistäminen"? Yhdyskunnassa on toimintoja, joita ei pidä luovuttaa pois kunnan omistuksesta, kuten ns. luonnolliset monopolit (vesijohtoinfra jne.). Toisaalta on toimintoja, joissa kunta kilpailee suht. vapaasti yritysten kanssa (esim. sähköntuotanto). Kunnan yritystoiminta voi olla säännöllistä tuottoa antava lypsylehmä, josta ei kannata luopua. Sellaisen toiminnan myynti voi olla hetkellisesti hyvä idea ja paikata tasetta, mutta takaisin sitä onkin huonompi saada. Kun jokin toiminta on yksityistetty, kuntalaisilla ei ole enää mitään sanomista palvelun laatuun eikä hintaan.

Suomen muuttuminen aiempaa monikulttuurisemmaksi ja monimuotoisemmaksi on hyvä asia.

Irene Hallamäki

Maailman muuttuminen monikulttuurisemmaksi on meidän aikanamme jo arkipäivää. Suomikaan ei ole enää "monokulttuuri". Tässä tulee kuitenkin muistaa, että toivotamme meille saapuvat muuttajat myös tervetulleiksi ja autamme heitä kotoutumaan. Esimerkiksi Ruotsissa ja osissa Keski-Eurooppaa tämä homma ei ole mennyt ihan parhaalla tavalla, kun monet maahanmuuttajaryhmät ovat syrjäytyneet ja purkavat pahoinvointia ympärilleen.

Kristilliset arvot ovat hyvä pohja poliittiselle päätöksenteolle.

Irene Hallamäki

Kristilliset arvot käsitän tässä erilaisina lähimmäisenrakkauden toteutumina, en Vanhan testamentin elämänohjeilla päähän hakkaamisena. Länsimaiset yhteiskunnat ovat rakentuneet kristinuskon opetuksille satojen vuosien ajan. Ennen niitä palvottiin keisareita ja luonnonilmiöitä. Ehdottomasti kristilliset arvot mieluummin. Sitä paitsi muutkin maailmanuskonnot nojaavat aina johonkin etiikkaan, joka pohjimmiltaan tuottaa samat arvot kuin kristinusko.

Sukupuolen moninaisuus pitäisi ottaa huomioon Suomessa nykyistä paremmin.

Irene Hallamäki

Sukupuolen moninaisuutta rajoittavia lakeja ja käytänteitä on purettu vuosi vuodelta. Edelleen esimerkiksi perheoikeuden puolella on korjattavaa (kuka voi olla lapsen juridinen vanhempi jne.). Sukupuoli ja sen ilmaiseminen on kuitenkin yksityisasia, jota yhteiskunnan ei pidä mennä säätelemään.

Tottelevaisuus ja auktoriteettien kunnioittaminen ovat tärkeimmät arvot, jotka lapsen tulee oppia.

Irene Hallamäki

Lapsi oppii tarkkailemalla läheisiään ja ympäristöään. Jos kasvattajat itse kunnioittavat auktoriteetteja, yhteiskunnan normeja ja toisia ihmisiä, ei lapsistakaan tule terroristihirviöitä. Jos sen sijaan tottelevaisuutta juurrutetaan kurilla ja epäjohdonmukaisuudella, tulokset ovat arvaamattomia. "Rakkautta ja rajoja" oli aikanaan yleinen kasvatusmantra. Onko se unohtunut vanhemmilta, joille puhelin on kiinnostavampi asia kuin oma perhe?

Suomen pitäisi vähentää omia päästöjään riippumatta siitä, mitä muut maat tekevät.

Irene Hallamäki

Kaikki sivistyneet maat ymmärtävät, että päästösäästötalkoissa on kaikkien oltava mukana. On säälittävää inistä, että näin pienen maan valinnoilla ei olisi merkitystä. Kaikella on.

Poliitikkojen on asetettava Suomen ja suomalaisten etu kaiken muun edelle.

Irene Hallamäki

Poliitikot ajavat kapeakatseisesti eturyhmiensä asiaa. Vihreänä näen eturyhmäni olevan niissä, joilla ei ole ääntä eikä äänivaltaa. Suomella ja suomalaisilla ei ole mitään etuoikeutta kahmia hyötyä itselleen tulevaisuuden ja planeetan kustannuksella.

Ympäristön etu tulisi asettaa talouskasvun ja työpaikkojen luomisen edelle, jos ne ovat keskenään ristiriidassa.

Irene Hallamäki

Todellakin! Talouskasvulla on rajansa, jos se perustuu luonnonvarojen riistoon. Nykyään ja tulevaisuudessa työpaikkoja syntyy aivan uusille, vähemmän ekosysteemiä kuormittaville ja immateriaalisille sektoreille. Tätä kehitystä ja siirtymää ns. savupiipputeollisuudesta tulee kannustaa.

Vahva johtaja on Suomelle hyväksi, vaikka hän toimisi sääntöjen rajamailla saadakseen asioita tehtyä.

Irene Hallamäki

En arvosta henkilönpalvontaa, vielä vähemmän kaikenlaista kähmintää ja rötöstelyä. Onneksi vaihdamme päättäjiä 4 - 6 vuoden välein.

Koko Suomi tulee pitää asutettuna, vaikka siitä koituisi kustannuksia.

Irene Hallamäki

Myös taajamat ja harvempaan asutut alueet ovat tärkeitä mm. elintarviketuotannon ja huoltovarmuuden vuoksi.

Suomen kaupungistuminen on hyvä asia.

Irene Hallamäki

Kaupungeissa päästään tiettyihin mittakaavaetuihin (esimerkiksi erilaiset jakelujärjestelmät), mutta suurissa kaupungeissa myös sosiaaliset ongelmat (vaikkapa jengiytyminen) suurenevat.