Ehdokkaan Anton Palmu tiedot

Kuvassa Vihreät -puolueen ehdokas Anton Palmu

Anton Palmu

Vihreät

Nro 779

Inhimillisen muutoksen tekijä. Helsingistä kaupunki, jossa perheet voivat hyvin ja yrittäjät menestyvät. Yhdessä tekemisestä voimaa.

Sosiaalinen media:

Ikä:

47

Sukupuoli:

Mies

Paikkakunta:

Helsinki

Postinumeroalue:

00250, Taka-Töölö

Ammatti:

Sosiaalialan yrittäjä

Koulutus:

Ylempi korkea-aste

Kielitaito:

Suomi - äidinkieli, Englanti - Erinomainen, Ruotsi - Hyvä

Kuvausteksti:

Olen sosiaali- ja terveyspalveluiden asiantuntija ja yrittäjä lastensuojelussa. Koulutukseltani olen yhteiskuntatieteiden maisteri. Perheeseeni kuuluu kaksi aikuista, neljä ihanaa lasta ja kaksi vauhdikasta koiraa. Vapaa-ajalla lempipaikkojani ovat Rajasaaren koirapuisto ja Urheiluhallien kuntosali. Katson maailmaa sekä kaikkein haavoittuvimpien että taloudellisten mahdollistajien näkökulmasta. Tarvitsemme nyt inhimillistä muutosta. Turvaverkon pettäminen käy sairaan kalliiksi


Ehdokas arvokartalla

Ehdokkaalla on voimakkaita mielipiteitä suuntaan liberaalivihreä.

Vastaukset vaalikoneeseen

Tässä näet ehdokkaan vastaukset vaalikoneen kysymyksiin.

Kysymysteema: Kasvatus ja koulutus

Kännykät pitäisi kieltää kouluissa myös välitunneilla.

Anton Palmu

Lapsilta kysyttäessä, he olivat halukkaita luopumaan kännyköistä jos muutkin luopuvat. Lapset kaipaavat muutakin tekemistä ja meidän aikuisten tehtävä on kieltojen lisäksi luotava mahdollisuuksia kohtaamiseen ja yhteiseen tekemiseen myös koulussa. Emme voi jättää lasten kasvatusta vain algoritmien ja sisällöntuottajien vastuulle.

Varhaiskasvatuksen työntekijöitä pitää houkutella kuntaani palkankorotuksilla.

Anton Palmu

Varhaiskasvatus ja lasten vahtiminen ovat eri asioita. Liian täydet ryhmät, vaihtuvat työntekijät ja stressaantuneet lapset tuovat huonovointisuuden lisäksi kuluja kouluun ja lastensuojeluun.

Erityisopettajia ja koulunkäyntiavustajia pitää palkata kouluihin lisää, vaikka se tarkoittaisi kuntaveron korotusta.

Anton Palmu

Erityisopettajien ja koulunkäyntiavustajien määrän lisääminen on tärkeää oppilaiden moninaisten haasteiden tukemiseksi. Kuitenkin kuntaveron korottaminen ei ole paras ratkaisu, vaan ensin tulisi tehostaa nykyisten resurssien käyttöä ja etsiä säästöjä muualta. Erityisopettajien aikaa ei tulisi turhaan käyttää asioihin, jotka eivät suoraan tue oppilasta. Koulun, nuorisoaseman, terveydenhuollon, perheneuvolan, lastensuojelun ja vanhempien tuen tulisi olla ketterää, tehokasta ja vaivatonta.

Kysymysteema: Kulttuuri

Jos kunnan taloustilanne on heikko, teattereiden ja orkestereiden tuesta voi karsia.

Anton Palmu

On järjetöntä luoda työttömyyttä kulttuurialalle, vähentää kaupungin palvelutarjontaa, vetovoimaa ja viihtyvyyttä. Teatteri ja taide ovat lisäksi keskeisiä kulttuurisen identiteetin ja kriittisen ajattelun edistäjiä, tarjoten välineitä yhteiskunnalliseen keskusteluun vaikeistakin asioista. Ne vahvistavat yhteisöllisyyttä ja kuuluvat olennaisena osana sivistyneeseen yhteiskuntaan. Kunnat ovat nyt pakotettuja paikkaamaan valtion tekemät leikkaukset. Tämä on osa nykyistä kehityskulkua, jossa panostetaan vahvoihin itsenäisiin alueisiin ja ajetaan heikompia alas. Helsingistä luodaan monella tavalla Suomen käyntikorttia maailmalle ja meidän tulee kantaa tätä vastuuta ylpeydellä.

Lähikirjastojen rahoitus on pidettävä nykytasolla, vaikka kunnassani etsittäisiin säästökohteita

Anton Palmu

Helsingin kirjastojen kävijämäärät nousivat yli yhdeksään miljoonaan käyntiin 2024. Nykyään algoritmit tekevät paljon valintoja puolestamme ja pidän tärkeänä ammattitaitoisten ihmisten arvostamista tiedon ja avun lähteenä. Teknologiaa voidaan hyödyntää heidän apunaan, jotta kasvavan palvelun kustannusten nousua pystytään rajaamaan. Pidän kirjastoja tärkeänä, koska ne toimivat kohtauspaikkoina, tarjoavat pääsyn tietoon ja kulttuuriin sekä edistävät tasa-arvoa ja sananvapautta.

Kysymysteema: Talous

Kuntani veroprosentin on pysyttävä ennallaan, vaikka olisi paineita menojen kasvattamiseksi.

Anton Palmu

Verotuksen kiristämisen ja julkisten palvelujen leikkaamisen vastakkainasettelu on vanhanaikaista. Tarvitsemme uudenlaista ajattelua ja päätöksentekoa, joka luo kestävän pohjan talouden kasvulle. Avainasemassa ovat byrokratian sujuvoittaminen sekä panostukset kannattavaan yrittäjyyteen ja työntekoon. Kaikenlaisen työn tulisi olla mahdollista ja kannattavaa.

Kuntaani pitää houkutella vihreän siirtymän investointeja, kuten tuulivoimaa, aurinkovoimaa tai vähäpäästöisiä tehtaita.

Anton Palmu

Helsingin tulee houkutella vihreän siirtymän investointeja, mutta kaupungin tiiviin rakenteen vuoksi painopisteen tulisi olla vähäpäästöisessä teknologiassa ja energiatehokkuudessa. Suomella on erinomaiset edellytykset kehittää vihreää vientiä teknologian, teollisten ratkaisujen ja korkean osaamisen viejämaana – ja Helsinki voi toimia tässä keskeisenä alustana.

Kysymysteema: Väestö ja asuminen

Kunnassani pitää toimia niin, että asuinalueet eivät eriydy liikaa toisistaan asukkaiden varallisuuden tai etnisen taustan mukaan.

Anton Palmu

Asuinaluiella tulee olla mahdollisuus kehittyä ja rakentua eläviksi ja omaleimaisiksi alueiksi ihmisten taustoista, yhteiskuntaluokista ja kulttuurista riippumatta. Kaikkia alueita tulee tukea niin, että ne voivat hyvin ja asukkaat ovat mukana alueensa kehittämisessä.

Kuntani on pyrittävä saamaan muuttovoittoa ulkomailta väestön vähenemisen estämiseksi.

Anton Palmu

Helsingin tulee houkutella kansainvälisiä osaajia ja työvoimaa, jotta kaupungin elinvoimaisuus ja yritysten kilpailukyky voidaan turvata. Meidän tulee kuulla yritysten tarpeet ja prosessien on oltava näiden osalta nopeita ja sujuvia. Myös mukana muuttavat perheet tulee huomioida, jotta Helsingin kilpailukyky suhteessa muihin Eurooppalaisiin kaupunkeihin vahvistuu.

Rakentaminen on sallittava luontoalueille, jotta asuntojen hinnat pysyvät kohtuullisina.

Anton Palmu

Kaupunkien kehityksen on oltava kestävää siten, että luonnon arvo säilyy ja kaupunkirakenne tiivistyy tarkoituksenmukaisesti, kauniisti ja viihtyisästi. Tämä voidaan saavuttaa lähiluonto ja keskuspuisto säilyttämällä. Helsinki on kasvanut valtavasti viimeisen sadan vuoden aikana. Myös seuraava sata vuotta tuo valtavasti lisää asukkaita pääkaupunkiseudulle. On arvovalinta, millaisessa kaupunkiympäristössä tulevat sukupolvet elävät.

Kysymysteema: Helsinki

Helsinki kasvaa liian nopeasti.

Anton Palmu

Helsingin kasvu on hallittava kestävällä tavalla, jotta infrastruktuuri, asumisen hinta ja palvelut pysyvät mukana kehityksessä. Kaupunkisuunnittelussa on panostettava viihtyisyyteen, joukkoliikenteeseen ja lähiluonnon säilyttämiseen, jotta nopea kasvu ei heikennä elämänlaatua.

Helsinkiin pitää rakentaa enemmän uusvanhan arkkitehtuurin mukaisia asuintaloja harjakattoineen.

Anton Palmu

Ei enää rumia laatikoita. Helsinkiä tulee rakentaa monimuotoisesti ja kaupunkikuvaa kunnioittaen, mutta uusvanha arkkitehtuuri ei saa olla ainoa suunta. Meidän tulee ottaa huomioon myös katualueiden viihtyvyys ja mahdollisuudet palveluille ja aktiiviselle kaupunkielämälle. Kaupunkilaisia ja yrityksiä tulee kuulla aktiivisesti oman alueensa kehittämisessä.

Nastarenkaat pitää kieltää ydinkeskustassa ilmanlaadun vuoksi.

Anton Palmu

Helsingin ilmanlaatua voidaan parantaa rajoittamalla nastarenkaiden käyttöä ydinkeskustassa, mutta kieltojen sijaan tulisi käyttää kannustimia ja haittamaksuja. Nykyiset kiellot ovat osoittautuneet käytännössä mahdottomiksi valvoa ja suuntaisin poliisin resurssit muutenkin toisella tavalla.

Polttomoottoriautoilua pitää rajoittaa tulevalla valtuustokaudella Helsingissä ilmastopäästöjen vähentämiseksi.

Anton Palmu

Helsingin tulee olla kaupunki, jossa kaikenlaiset ihmiset voivat asua ja liikkua tasavertaisesti. En kannata polttomoottoriajoneuvojen kieltoa nykytilanteessa, sillä se jakaisi asukkaat niihin, joilla on varaa sähköautoon, ja niihin, joilla ei ole. Poikkeusluvat tietyille väestöryhmille ovat myös kankea ja byrokraattinen ratkaisu. Helsinki on sitoutunut kunnianhimoisiin ilmastotavoitteisiin, ja sen tulee olla edelläkävijä ilmastoratkaisuissa, vihreän teknologian kehittämisessä ja yrityskumppanuuksissa. Tämä tulee kuitenkin tehdä kieltojen sijaan kannustimilla ja haittamaksuilla, jotta erilaiset ratkaisut ja teknologiat voivat kehittyä ja saamme tuloksia välittömästi – emmekä vasta kiellon astuttua voimaan. Lue aiheesta tarkemmin sivustoltani.

Helsingissä pitää ottaa käyttöön huumeiden käyttöhuoneet, jos laki sen mahdollistaa.

Anton Palmu

Nykyisin huumeita käytetään mm. päihdekuntoutukseen keskittyvissä asuntoloissa, puistoissa ja yleisissä käymälöissä. Huumeiden levittäytyminen ympäri asuinalueita ei ole suotavaa. Asuntoloissa tapahtuva käyttö ei myöskään mahdollista riippuvuudesta parantumista. Syntyy levottomuutta ja rikollisuutta. Kannatan tarkoin ehdoin toteutettuja käyttöhuoneita samalla, kun pyrkisin samaan asuntolat päihteettömiksi. Huumeiden käyttöön liittyvät ongelmat eivät poistu silmiä sulkemalla, ne pitää ratkaista.

Helsingin pitäisi periä terveyskeskusmaksu.

Anton Palmu

Laadukkaiden ja nopeiden terveyspalveluiden turvaaminen ja mahdollistaminen jokaiselle kaupunkilaiselle on ensiarvoisen tärkeää. Palveluiden piiriin pääseminen voidaan teoreettisesti järjestää jonottamalla, asiantuntijalausunnolla, rahalla tai arvalla. Nykyiset jonot ovat liian pitkät ja asiantuntijalausunnot kuormittavat luoden byrokratiaa. Helsinki on ainoa kaupunki, joka ei peri maksua lääkärikäynnistä. Olisin valmis hammashuollon kaltaiseen pieneen palvelumaksuun laadukkaan ja nopean palvelun turvaamiseksi.

Husin erikoissairaanhoidosta pitää säästää enemmän, jotta peruspalvelut pysyvät elossa.

Anton Palmu

Erikoissairaanhoidosta ei voida leikata ilman, että se vaikuttaa potilaiden hoitoon ja siirtää kustannuksia myöhemmäksi. HUS:n korkeatasoinen tutkimus, yhteistyö biopankin ja yliopiston kanssa sekä Suomen erinomainen terveysdata tekevät erikoissairaanhoidosta arvokkaan kansallisen voimavaran. Sen sijaan, että säästäisimme siitä, meidän tulisi kehittää erikoissairaanhoidosta ja terveysteknologiasta ja lääketutkimuksesta vientivaltti, joka houkuttelee investointeja ja osaajia Suomeen. Samalla voimme varmistaa, että suomalaisille tarjotaan maailman parasta hoitoa.

Helsingin pitää tarjota ilmaisia kuukautistuotteita alle 25-vuotiaille.

Anton Palmu

Köyhyys tai vanhempien huolenpidon vaikeudet eivät missään tilanteessa saa olla koulunkäynnin este.

Kysymysteema: Arvot

Jos on pakko valita, on parempi korottaa veroja kuin leikata julkisia palveluita ja sosiaalietuuksia.

Anton Palmu

Vanhanaikainen vastakkainasettelun aika on ohi. Nykyisellään Suomessa on palveluviidakko, jota on varaa virtaviivaistaa. Säästöjä voidaan aikaansaada selkeyttämällä päällekkäisen byrokratian rakenteita ja panostamalla yhteisesti yritysten kasvuun. Korkea veroaste on uhka taloudelliselle toimeliaisuudelle, sillä verojen korotukset vähentävät yrittäjyyttä, työllisyyttä ja ostovoimaa. Vahva julkinen talous vaatii laajan työllisyyspohjan, jota ei veronkorotuksilla saavuteta. Leikkauksia taas ei saa kohdistaa heikommassa asemassa oleviin kansalaisiin, tai saattaa vastuullisia pieniä yrityksiä ahdinkoon.

Suuret tuloerot ovat hyväksyttäviä, jotta erot ihmisten lahjakkuudessa ja ahkeruudessa voidaan palkita.

Anton Palmu

Ahkeruudesta, innovaatioista ja yrittämisestä tulee palkita, mutta samalla tulee turvata, että yhteiskunnan eheys ja mahdollisuuksien tasa-arvo säilyvät. Tärkeintä on varmistaa, että kaikilla on mahdollisuus menestyä ja ansaita omalla työllään, eikä Yhdysvaltojen kaltaisia tuloeroja synny pelkästään perhetaustan tai rakenteellisten esteiden vuoksi. Meidän tulee myös mahdollistaa monenlaiset tavat elää ja onnistua Taloudelliset mahdollisuudet ovat vain yksi vaihtoehto.

Valtion pitäisi puuttua nykyistä voimakkaammin markkinoiden toimintaan, jotta talous olisi kaikille reilu.

Anton Palmu

Valtio voi puuttua markkinoiden vastuullisuuteen ja toimintaan sääntelyllä, verotuksella tai omalla tuotannolla. Sääntelyä tulee selkeyttää. Oman tuotannon kohdalla muun, kuin perusinfran turvaaminen luo epäreiluja markkinoita, kun kilpailua ei sallita. Verotuksen kautta valtion tulee ensisijaisesti tukea innovaatioita ja saattaa uusia ympäristöystävällisiä tuotteita markkinoille.

Suomessa on liian helppo elää sosiaaliturvan varassa.

Anton Palmu

Suomessa ei enää nykyään ole helppo elää sosiaaliturvan varassa, mutta silti on kannattamatonta ottaa pientä työtä vastaan. Järjestelmää on kehitettävä niin, että työn vastaanottaminen on aina kannattavaa.

Valtion ja kuntien omistusta yritystoiminnassa tulisi vähentää.

Anton Palmu

Julkinen omistus on tärkeää, jotta voimme turvata kaikille toimivan infrastruktuurin. Esimerkiksi sähköverkkojen myynti Carunalle oli virhe. Toimintoja, joissa voidaan kilpailulla saavuttaa hinta-, teknologia- tai laatuparannuksia ei tulisi pitää kilpailun ulkopuolella. Ei ole perusteltua, että kaupungit pienin osuuksin omistavat Sarastian kaltaisia yrityksiä ja lukitsevat siten teknologisen kehityksen ja kilpailutuksen. Näin monilta suomalaisilta yrityksiltä viedään mahdollisuus kasvaa menestyviksi vientiyrityksiksi ja kaupungit saavat vain yhdenlaisia tuotteita.

Suomen muuttuminen aiempaa monikulttuurisemmaksi ja monimuotoisemmaksi on hyvä asia.

Anton Palmu

Maailma muuttuu koko ajan monimuotoisemmaksi. Maahanmuuttajien tulee päästä rakentamaan Suomea ja menestymään omilla aloillaan. Meidän on samalla rehellisesti tunnistettava haasteet, vältettävä muiden maiden tekemät virheet ja panostettava maahanmuuttajien kotoutumiseen. Lisäksi meidän on aina tiukasti reagoitava vakavien rikosten tekijöihin. He estävät myönteisen kehityksen ja muokkaavat asenneilmastoa kielteiseksi Suomessa.

Kristilliset arvot ovat hyvä pohja poliittiselle päätöksenteolle.

Anton Palmu

Inhimillisyys, sivistys, tasa-arvo ja demokratia toimivat parhaiten ankkurina päätöksenteolle. Yksittäisen uskonnon tai muun ideologian arvot eivät voi kuitenkaan yksin ohjata poliittista päätöksentekoamme. Yhteiskunnassa pitää aina olla tilaa arvokeskustelulle.

Sukupuolen moninaisuus pitäisi ottaa huomioon Suomessa nykyistä paremmin.

Anton Palmu

Jokaisella on oikeus tulla kohdelluksi yhdenvertaisesti, ja yhteiskunnan rakenteiden on tunnistettava sukupuolen moninaisuus ilman tarpeetonta byrokratiaa. En pidä nykyistä keskustelukulttuuria aiheesta rakentavana.

Tottelevaisuus ja auktoriteettien kunnioittaminen ovat tärkeimmät arvot, jotka lapsen tulee oppia.

Anton Palmu

Lapset tarvitsevat selkeitä rajoja, läsnäoloa, hyväksyntää ja kannustusta. Kova kuri sen sijaan tutkitusti aiheuttaa lapselle lähinnä pelkoa ja ahdistusta. Kriittinen ajattelu ja itsenäinen päätöksenteko ovat arvokkaita taitoja jatkuvan digivaikuttamisen aikakaudella. Tavoitteena tulee olla vastuullinen ja itsevarma yksilö, ei sokeaa tottelevaisuutta.

Suomen pitäisi vähentää omia päästöjään riippumatta siitä, mitä muut maat tekevät.

Anton Palmu

Suomi ei pysty yksin maapalloa pelastamaan. Meidän täytyy kuitenkin hyvän koulutustason ja teknologian maana toimia suunnannäyttäjänä siten, että hoidamme kunnianhimoista ilmastopolitiikkaa yhteistyössä muiden arvoihimme ja tavoitteisiin sitoutuneiden maiden kanssa.

Poliitikkojen on asetettava Suomen ja suomalaisten etu kaiken muun edelle.

Anton Palmu

Suomen etu turvataan parhaiten yhdistämällä kansallinen hyvinvointi ja kansainvälinen yhteistyö, koska turvallisuus, talous ja ilmastonmuutoksen torjunta ovat asioita, joissa yhteistyö tekee meistä vahvemman. Suomen etu on monissa asioissa myös Euroopan ja maailman etu. En kannata sisäänpäinkääntynyttä politiikkaa.

Ympäristön etu tulisi asettaa talouskasvun ja työpaikkojen luomisen edelle, jos ne ovat keskenään ristiriidassa.

Anton Palmu

Ympäristö- ja luontoarvoista ei tarvitse joustaa, kun rakennamme vastuullista yhteiskuntaa johdonmukaisesti ja luomme uusia työpaikkoja ympäristölle kestävällä tavalla. Ympäristö tulee aina asettaa etusijalle, kun se on mahdollista. Ristiriita voi syntyä siitä milloin on aika toimia. Ei miten.

Vahva johtaja on Suomelle hyväksi, vaikka hän toimisi sääntöjen rajamailla saadakseen asioita tehtyä.

Anton Palmu

Politiikassa on tärkeää kuunnella mielipiteitä, herättää keskustelua ja lisätä vuorovaikutusta. Päätökset täytyy tehdä uusimpaan tutkittuun tietoon perustuen ja niistä on kannettava vastuu. Yhteisesti asetettuja sääntöjä tulee noudattaa ja ratkaisujen tulee olla oikeudenmukaisia. Viimekädessä on tärkeää, että päätökset tehdään, eikä päättämättömyys asetu esteeksi.

Koko Suomi tulee pitää asutettuna, vaikka siitä koituisi kustannuksia.

Anton Palmu

Ihmisillä tulee olla vapaus valita asuinpaikkansa ja monet haluavatkin parempien palveluiden ja työpaikkojen lähelle. Helsinki maksaa kuntaverostaan jo lähes 400 miljoonaa vuodessa tasausmaksua kuntiin, jotka eivät pärjää omillaan. Käytännössä valtion on mahdotonta pitää koko Suomea asutettuna muuttovirran jatkuessa kaupunkeihin. Kannatan elinvoimaisten keskittymien tukemista koko Suomeen. Valtion ja kuntien taloudellisia vastuita tulee selkeyttää ja luoda puitteet, joissa vapaus valita oma asuinpaikka säilyy ilman massiivisia tukia.

Suomen kaupungistuminen on hyvä asia.

Anton Palmu

Maailma kaupungistuu ja arviolta 75% maailman ihmisistä asuu kaupungeissa vuonna 2050. Siksi on erityisen tärkeää rakentaa viihtyisää ja toimivaa kaupunkiympäristöä. Kaupungissa asuminen tuottaa paljon säästöä valtiolle. Innovaatiot ja kulttuuri voi hyvin. Toisaalta kaupungistuminen altistaa myös sosiaalisille ongelmille, joihin tulee tarttua voimakkaammin. Haluan olla mukana rakentamassa kaupunkeja, joissa on hyvä ja turvallista asua. Joissa huomioidaan yhteisöllisyys, viihtyisiä ympäristö ja ihmisten mahdollisuus osallistua lähialueensa kehittämiseen.