Ehdokkaan Aki Saarikoski tiedot

Kuvassa Sdp -puolueen ehdokas Aki Saarikoski

Aki Saarikoski

Sdp

Nro 73

Lupaan: 1. Pitää esillä nuorten asiaa; 2. huolehtia koulutuksesta; ja 3. edesauttaa työllisyyttä Järvenpäässä sekä kaupungin kehittymistä.

Sosiaalinen media:

Ikä:

26

Sukupuoli:

Mies

Paikkakunta:

Järvenpää

Postinumeroalue:

04410, Järvenpää Keskus

Ammatti:

Lakimies, oikeustieteen maisteri

Koulutus:

Ylempi korkea-aste

Kielitaito:

Suomi, ruotsi, englanti, venäjä, mandariinikiina, latina ja muinaiskreikka.

Kuvausteksti:

Olen paljasjalkainen järvenpääläinen neljännessä polvessa. Järvenpäässä olen asunut koko ikäni, lukuunottamatta muutamaa hairahdusvuotta Turussa opintojen perässä. Järvenpään lukiosta valmistuin vuonna 2017 ja Helsingin yliopiston oikeustieteellisestä tiedekunnasta oikeustieteen maisteriksi 2024. Vapaa-ajalla nautin kuntosalilla treenaamisesta, lukemisesta ja kalastamisesta. Eläimistä tykkään erityisesti kissoista, siileistä ja variksista. SDP:n ehdokkaaksi olen lähtenyt aatteen ja arvojen vuoksi. Mielestäni SDP on varteenotettavin työväen, köyhien ja muiden huono-osaisten puolustaja nojautuen oikeudenmukaisuuteen, solidaarisuuteen ja tasa-arvoon. Olen ollut aktiivinen kansalainen läpi elämäni oppilaskunnasta nuorisovaltuustoon, ja nyt onkin aika ottaa askel oikeaan politiikkaan. Politiikkaan olen lähtenyt siksi, että hyvinvointivaltio, työväki ja muut sorretut tarvitsevat asian ajajaansa. Haluan olla tekemässä Suomea, jossa jokainen on vapaa ja yhdenvertainen sekä saa ansionsa mukaan.


Ehdokas arvokartalla

Ehdokkaalla on voimakkaita mielipiteitä suuntiin vasemmisto ja liberaalivihreä.

Vastaukset vaalikoneeseen

Tässä näet ehdokkaan vastaukset vaalikoneen kysymyksiin.

Kysymysteema: Kasvatus ja koulutus

Kännykät pitäisi kieltää kouluissa myös välitunneilla.

Aki Saarikoski

Mielestäni kännykän käyttöön puuttuminen välitunneilla puuttuisi liikaa oppilaan yksilönvapauteen. Kuitenkin lähtökohtaisesti välitunnit olisi hyvä käyttää koulutovereiden kanssa leikkimiseen yms. hengailuun, sillä koulupäivä on mitä mainioin hetki sosiaalistua ja harjoitella sosiaalisia taitoja. Kouluissa tulee varmistaa mielekäs tekeminen välitunneilla.

Varhaiskasvatuksen työntekijöitä pitää houkutella kuntaani palkankorotuksilla.

Aki Saarikoski

Lähtökohtaisesti työehdoista sovitaan työmarkkinajärjestöjen kesken. En kuitenkaan vastusta ajatusta palkankorotuksilla houkuttelemista, sillä varhaiskasvatuksen työntekijät ansaitsevat vähän palkkaa. Järvenpään kaupungin talouden salliessa palkankorotukset olisivat mielestäni tervetulleita.

Erityisopettajia ja koulunkäyntiavustajia pitää palkata kouluihin lisää, vaikka se tarkoittaisi kuntaveron korotusta.

Aki Saarikoski

Jokaisella oppilaalla on oikeus laadukkaaseen ja tarpeitaan vastaavaan koulutukseen. En kuitenkaan näe, miksi erityisopettajien ja koulunkäyntiavustajien lisääminen kouluissa tarkoittaisi väistämätöntä kuntaveron korotusta. Järvenpäässä on jo tällä hetkellä Helsingin seudun yksi korkeimmista verotuksista (https://www.veronmaksajat.fi/globalassets/5-medialle/51-selvitykset/2025/verotietoa-98-netti.pdf), mikä väistämättä syö Järvenpään vetovoimaa. Rahat erityisopettajien ja koulunkäyntiavustajien määrän lisäämiseen voitanee saada muilla keinoin kuin veronkorotuksin.

Kysymysteema: Kulttuuri

Jos kunnan taloustilanne on heikko, teattereiden ja orkestereiden tuesta voi karsia.

Aki Saarikoski

Nykyinen Orpon hallitus on leikannut kulttuurielämältä merkittävästi ja kulttuuriväki onkin protestoinut leikkauksia vastaan mielenosoituksin ja tuonut ilmi kulttuurialan ahdinkoa. Kunnille jääkin vastaisuudessa yhä merkittävämpi rooli kulttuurin rahoituksesta. Kulttuuri ei ole koskaan historiassa pärjännyt pelkästään yksityisellä rahalla eikä tule pärjäämään tulevaisuudessakaan. Järvenpää ei voi väittää itseään uskottavasti kulttuurikaupungiksi, mikäli merkittävissä määrin lähdettäisiin kulttuurista leikkaamaan. Priorisointia saatetaan luonnollisesti myös tulevaisuudessa tehdä.

Lähikirjastojen rahoitus on pidettävä nykytasolla, vaikka kunnassani etsittäisiin säästökohteita

Aki Saarikoski

Kirjastot ovat kansansivistyksen kulmakivi peruskoulujärjestelmän kanssa. Ne ovat tärkeitä ennen kaikkea oppimisen, demokratian ja sananvapauden kannalta. Monelle opiskelijalle kirjasto on tärkeä paikka, jonne mennä opiskelemaan, jos ei kotona pysty keskittymään syystä tai toisesta. Järvenpään kirjaston nykytasosta on pidettävä huolta, mieluummin pikemminkin kehittää sitä. Järvenpään kirjasto harjoittaa tällä hetkellä välinelainausta, mikä on merkittävä etu pienituloisten mahdollisuuksille harrastaa, sillä mm. sukset ovat kalliita. Tällä hetkellä lainausta ei voi uusia, ja näkisinkin siinä yhden kehittämiskohteen.

Kysymysteema: Talous

Kuntani veroprosentin on pysyttävä ennallaan, vaikka olisi paineita menojen kasvattamiseksi.

Aki Saarikoski

Järvenpäässä on tällä hetkellä Helsingin seudun kunnista korkeahko veroprosentti, mutta valtakunnan mittakaavassa keskimääräinen (https://www.veronmaksajat.fi/globalassets/5-medialle/51-selvitykset/2025/verotietoa-98-netti.pdf). Kunnallisverojen taso vaikuttaa varmasti jossain määrin veto- ja pitovoimaan. Raha ei kuitenkaan ole kaikki kaikessa vaan myös kunnan tarjoamat palvelut ja viihtyisyys vaikuttavat veto- ja pitovoimaan. Lähtökohtaisesti en lähtisi korottamaan kunnallisveroja ellei turvata palveluita tai investoida. Kunnallisveroista kunnallinen ansiotuloveroprosentti on ongelmallinen siitä, että se on vain lievästi progressiivinen verrattuna valtion ansiotuloveroon. Asiaa ei kuitenkaan pystytä kaupunginvaltuustossa muuttamaan, koska sillä ei ole lainsäädäntövaltaa.

Kuntaani pitää houkutella vihreän siirtymän investointeja, kuten tuulivoimaa, aurinkovoimaa tai vähäpäästöisiä tehtaita.

Aki Saarikoski

Vihreän siirtymän investoinnit ovat tulevaisuutta. Järvenpää on kuitenkin todella pieni kaupunki pinta-alaltaan ja on tarkoin harkittava, miten vähäinen pinta-ala käytetään. Järvenpää ei välttämättä ole järkevä paikka esim. tuulivoimalle. Lähtökohtaisesti investoinnit ovat hyvästä tuoden verotuloja kaupungin kassaan.

Kysymysteema: Väestö ja asuminen

Kunnassani pitää toimia niin, että asuinalueet eivät eriydy liikaa toisistaan asukkaiden varallisuuden tai etnisen taustan mukaan.

Aki Saarikoski

Mielestäni tämä on keskeinen yhteiskunnallinen kysymys ja ennen kaikkea kysymys yhdenvertaisuudesta. En halua Suomeen enkä Järvenpäähän Amerikan malliin muurein ja vartijoin varustettuja rikkaiden naapurustoja. Koko kaupungin viihtyisyyden kannalta on tärkeää, etteivät asuinalueet eriydy. Järvenpäässä on mielestäni tässä onnistuttu kiitettävästi tähän asti. Eriytymisen ehkäisy ei kuitenkaan tarkoita sitä, etteikö Järvenpäässä voisi olla Loutin kaltaista omakotitaloaluetta ja Pajalan kaltaista kerrostaloaluetta.

Kuntani on pyrittävä saamaan muuttovoittoa ulkomailta väestön vähenemisen estämiseksi.

Aki Saarikoski

Järvenpää ei kuulu muuttotappiokuntiin, vaan Järvenpäähän kohdistuu voimakasta maansisäistä muuttoliikettä. Kysymys on siis ainakin nykytilanteessa sinänsä turha Järvenpään kannalta.

Rakentaminen on sallittava luontoalueille, jotta asuntojen hinnat pysyvät kohtuullisina.

Aki Saarikoski

Uskon, että Järvenpäässä pystytään sovittamaan luontoarvot ja rakentamisen tarve toisiinsa. En tahdo, että Rantapuistoa, Vanhankylänniemeä tai Lemmenlaaksoa rakennetaan täyteen. Järvenpäässä on pidettävä huolta luontoarvoista ja lähiluonnosta. Asumisen hintaa on kyllä kohtuullistettava.

Kysymysteema: Arvot

Jos on pakko valita, on parempi korottaa veroja kuin leikata julkisia palveluita ja sosiaalietuuksia.

Aki Saarikoski

Kuten on huomattu Orpon hallituksen kaudesta, veronkorotukset olisi parempi vaihtoehto kuin palveluiden tai sosiaalietuuksien leikkaaminen. Suomessa on nimittäin ensimmäistä kertaa 12 vuoteen asunnottomuus kääntynyt kasvuun, mikä johtuu suoraan hallituksen leikkauksista mm. asumistukeen. Sopeutus on kohdistettava niihin, keillä on siihen varaa. Sitä on solidaarisuus. Myös kansantalous kärsii siitä, että niiden ihmisten varat, jotka menevät suoraan kulutukseen, vähenevät hallituksen sosiaaliturvaan kohdistuvien leikkausten myötä. Tärkeintä kuitenkin on saada talouskasvu ja työllisyys nousuun. Muita keinoja on karsia yritystukia ja puuttua verovälttelyyn.

Suuret tuloerot ovat hyväksyttäviä, jotta erot ihmisten lahjakkuudessa ja ahkeruudessa voidaan palkita.

Aki Saarikoski

Suuret tulot eivät ole välttämättä seurausta lahjakkuudesta tai ahkeruudesta. Suuret tulot voivat johtua myös esim. nepotismista tai tuurista taikka syntymällä rikkaaseen sukuun. Tulonsiirroilla sen sijaan saadaan tuettua lahjakkaita ja ahkeria köyhemmistä oloista tulevia ihmisiä, mikä on todellista mahdollisuuksien tasa-arvoa. Itse kannatan pieniä tulo- ja varallisuuseroja. Lähihistoria osoittaa, etteivät pienet tulo- ja varallisuuserot ole este talouskasvulle, sillä länsimaissa talouskasvu oli räjähdysmäistä 1950-1980-luvuilla nykyiseen verrattuna, kun tulo- ja varallisuuserot olivat historian alhaisimmat. Suosittelenkin perehtymään Thomas Pikettyn teoksiin Pääoma 2000-luvulla sekä Pääoma ja ideologia.

Valtion pitäisi puuttua nykyistä voimakkaammin markkinoiden toimintaan, jotta talous olisi kaikille reilu.

Aki Saarikoski

1980-luvulta harjoitettu uusliberaali talouspolitiikka eli sellainen talouspolitiikka, joka puuttuu vain vähän markkinoiden toimintaan, on osoittautunut epäonnistuneeksi. Uusliberaali talouspolitiikka on aiheuttanut tulo- ja varallisuuserojen jyrkän kasvun, taloudellisten, sosiaalisten ja sivistyksellisten oikeuksien heikkenemisen sekä käynnissä olevan ekokatastrofin. Ainakaan kapitalistinen markkinatalous ei ole automaattisesti reilu, sillä koko järjestelmän johtoajatus on voitontavoittelu hinnalla millä hyvänsä. Järjestelmä kannustaa siis ahneuteen ja itsekeskeisyyteen. Valtion on puututtava voimakkaasti markkinoihin, jotta tuotannon hedelmät voidaan jakaa oikeudenmukaisesti. Laivalla ei ole suuntaa ilman kapteenia.

Suomessa on liian helppo elää sosiaaliturvan varassa.

Aki Saarikoski

Suomessa on sinänsä helppoa elää sosiaaliturvan varassa, ja silloin hyvinvointivaltio nimenomaan toimii. Kysymys taitaakin olla arvolatautunut siten, että kysymyksellä haetaan, onko Suomessa liian helppoa elää muiden kustannuksella. Ideaalitilanteessa itse kukin hankkisi oman toimeentulonsa, mutta sosiaaliturva on olemassa elämässä tapahtuvien muutosten vuoksi. On kuitenkin pidettävä mielessä, että sosiaaliturvaa ovat niin perustoimeentulotuki kuin työttömyysturvakin, mutta myös vanhempainvapaat ja -rahat, opintotuki ja eläkkeet. Sosiaaliturva on siis laaja ja monimutkainen, esitetty kysymys yksinkertainen. Vastasin "Jokseenkin eri mieltä" siksi, että järjestelmä mielestäni toimii silloin, kun se on helppoa, muttei sosiaaliturvan varassa elämä välttämättä ole kovin mukavaa.

Valtion ja kuntien omistusta yritystoiminnassa tulisi vähentää.

Aki Saarikoski

Luonnollisten monopolien, esim. rautateiden, vesihuollon, sähköverkon, tulisi aina olla julkisessa omistuksessa, sillä julkinen monopoli voi olla tekemättä voittoa ja pitää hinnat kuluttajille alhaalla toisin kuin yksityinen monopoli. Julkinen yritystoiminta on perusteltua myös monella muulla alalla, esim. asuntotuotannossa, kun halutaan korostaa hyödykkeen sosiaalista puolta voitontavoittelun sijaan.

Suomen muuttuminen aiempaa monikulttuurisemmaksi ja monimuotoisemmaksi on hyvä asia.

Aki Saarikoski

Suomeen on kaikkina aikoina muuttanut ihmisiä muista maista. Monikulttuurisuus ja monimuotoisuus on antanut Suomelle esimerkiksi pizzat ja kebabit, amerikkalaiset elokuvat ja sarjat, YouTuben ja TikTokin. Onkin vaikea eristää "puhdasta" suomalaista kulttuuria kaikista sen saamista vaikutteista. Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, etteikö suomalaista kulttuuria ja suomalaisuutta tulisi vaalia ja arvostaa. Näenkin esimerkiksi kansakunnan jatkuvasti heikentyvän äidinkielen taidon sellaisena monikulttuurisuuden vaikutuksena, mikä ei ole hyvästä.

Kristilliset arvot ovat hyvä pohja poliittiselle päätöksenteolle.

Aki Saarikoski

Riippuu täysin, mitä kristillisillä arvoilla tarkoitetaan, koska sekin on vuosisatojen saatossa tulkinnasta riippuen vaihdellut. Mikäli sillä tarkoitetaan uskoa, toivoa ja rakkautta (https://evl.fi/tietoa-meista/perustietoa-kirkosta/kirkon-arvot/), voin allekirjoittaa oikeudenmukaisuuden, huolenpidon sekä lähimmäisistä välittämisen. Kristillisillä arvoilla kuitenkin politiikassa tarkoitetaan usein konservatiivisia arvoja, minkä vuoksi vastasin "Jokseenkin eri mieltä". Itse olen arvoliberaali enkä halua tulla samaistetuksi kristillisdemokraattisen arvomaailman kanssa.

Sukupuolen moninaisuus pitäisi ottaa huomioon Suomessa nykyistä paremmin.

Aki Saarikoski

Jokaiselle on taattava itsemääräämisoikeus päättää olla juuri sellainen kuin haluaa olla. Ei ole valtiovallan tehtävänä määritellä, mitä kukin on. Käytännön toimista sen sijaan riippuu, ovatko toimet kannatettavia.

Tottelevaisuus ja auktoriteettien kunnioittaminen ovat tärkeimmät arvot, jotka lapsen tulee oppia.

Aki Saarikoski

Tottelevaisuus ja auktoriteettien kunnioittaminen eivät ole tärkeimmät arvot, mutta lapsen on hyvä oppia käyttäytymään toisia kunnioittaen ja sivistyneesti. On paljon tärkeämpiä arvoja, kuten uteliaisuus ja edellä mainittu toisten kunnioittaminen, joita tulisi opettaa. Suomi ei ole Sparta eikä pidäkään olla.

Suomen pitäisi vähentää omia päästöjään riippumatta siitä, mitä muut maat tekevät.

Aki Saarikoski

Jokaisen maan on tehtävä osansa ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi ja Suomen on tätä edistettävä kansainvälisen yhteistyön myötä. Kysymys on sinänsä absurdi, koska Suomi ei tee ilmastopolitiikkaa yksin vaan varsinkin EU-kontekstissa.

Poliitikkojen on asetettava Suomen ja suomalaisten etu kaiken muun edelle.

Aki Saarikoski

Sosialidemokratia ja työväen aate on kansainvälinen. Omaan arvomaailmaani kuuluu vahvasti kansainvälisyys. Suomen on toki valtiona ajateltava ensisijaisesti oman kansansa parasta, mutta pelkkään omaan napaan tuijottelu ei välttämättä ole jokaisessa tapauksessa edes oman edun mukaista.

Ympäristön etu tulisi asettaa talouskasvun ja työpaikkojen luomisen edelle, jos ne ovat keskenään ristiriidassa.

Aki Saarikoski

Ympäristön etu ja talouskasvu eivät ole toisiaan poissulkevia asioita vaan nimenomaan tulevaisuudessa on keskityttävä yhä enemmän ekologisesti kestävään kasvuun. Mikäli ympäristön etua laiminlyödään tarpeeksi pitkään, ei ole enää ympäristöä, jossa asua. Eri asia taasen on, voitaisiinko väliaikaisesti kasvattaa fossiilisten polttoaineiden kulutusta esimerkiksi sen vuoksi, etteivät elinkulut kasvaisi kohtuuttomiksi. Oma kysymyksensä myös on Lapin herkkään luontoon suunnitellut kaivoshankkeet, joiden tapauksessa painotan ympäristön etua.

Vahva johtaja on Suomelle hyväksi, vaikka hän toimisi sääntöjen rajamailla saadakseen asioita tehtyä.

Aki Saarikoski

Olen vankka oikeusvaltioperiaatteen kannattaja. Oikeusvaltioperiaate on säädetty Suomen perustuslain 2 §:n 3 momentissa, jonka mukaan "julkisen vallan käytön tulee perustua lakiin. Kaikessa julkisessa toiminnassa on noudatettava tarkoin lakia." En kannata itsevaltaisuutta. Tällä hetkellä Yhdysvallat on hyvä esimerkki demokratiasta, joka on yhä enevissä määrin luisumassa kohti itsevaltaisuutta.

Koko Suomi tulee pitää asutettuna, vaikka siitä koituisi kustannuksia.

Aki Saarikoski

On turha yrittää väkisin pitää koko valtakuntaa asutettuna. Kaupungistuminen vaikuttaisi vääjäämättä johtavan joidenkin alueiden tyhjentymiseen.

Suomen kaupungistuminen on hyvä asia.

Aki Saarikoski

Ehdokas ei ole perustellut vastaustaan.