Ehdokkaan Mikko Niemelä tiedot

Kuvassa Kokoomus -puolueen ehdokas Mikko Niemelä

Mikko Niemelä

Kokoomus

Nro 163

Teen rohkeita ja tietoon perustuvia päätöksiä Lappeenrannan kehittämiseksi. Osallistan kaupunkilaisia ja teen yrittäjyydestä helpompaa.

Sosiaalinen media:

Ikä:

30

Sukupuoli:

Mies

Paikkakunta:

Lappeenranta

Postinumeroalue:

53100, Lappeenranta keskus

Ammatti:

Engineering Manager

Koulutus:

Ylempi korkea-aste

Kielitaito:

Suomi: äidinkieli, englanti: päivittäinen työkieli ohjelmistokehityksessä, ruotsi: lukiotasoinen, saksa: lukiotasoinen

Kuvausteksti:

Olen syntyperäinen lappeenrantalainen ja haluan asua täällä jatkossakin. Haluaisin perustaa perheen ja pysyvän tukikohdan Lappeenrantaan, mutta se edellyttää elinvoimaista kaupunkia, jossa on työpaikkoja ja palveluita. Kaupungin kehitys huolestuttaa, sillä yritysten, työikäisten, opiskelijoiden ja lapsiperheiden ääntä ei kuulla riittävästi. Haluan edistää muutosmyönteisyyttä, sillä kehitys on avain kasvuun ja kaupungissa on vallinnut viime vuosina muutosvastarinta. Lappeenrannassa on valtavasti potentiaalia – oppilaitokset, osaajia ja upea Saimaa-luonto, jotka on säilytettävä jatkossakin. En usko, että tehokas päätöksenteko syntyy samojen henkilöiden päättäessä kaikesta. Olen ehdolla vain kuntavaaleissa, koska haluan priorisoida aikani synnyinkaupunkini hyväksi. Päätöksentekijänä panostan rohkeisiin päätöksiin, kokeiluun sekä tietoon perustuvaan päätöksentekoon. En tavoittele uraa politiikassa, joten voin hyvillä mielin tehdä kaikki päätökset synnyinkaupunkini etu edellä.


Ehdokas arvokartalla

Ehdokkaalla on voimakkaita mielipiteitä suuntaan oikeisto.

Vastaukset vaalikoneeseen

Tässä näet ehdokkaan vastaukset vaalikoneen kysymyksiin.

Kysymysteema: Kasvatus ja koulutus

Kännykät pitäisi kieltää kouluissa myös välitunneilla.

Mikko Niemelä

Muistan omasta lapsuudestani, kuinka tärkeää oli päästä purkamaan energiaa välitunneilla erilaisilla pallopeleillä. Mikäli lapset tuijottavat puhelimen ruutua välitunnillakin, ei välitunneista saavuteta tavoiteltua hyötyä. En lähtisi kännyköiden täyskieltoon, mutta esimerkiksi yhdellä välitunnilla päivässä pitäisi jättää kännykät parkkiin. Tämä yksi välitunti voisi toimia vaikkapa "liikuntavälituntina".

Varhaiskasvatuksen työntekijöitä pitää houkutella kuntaani palkankorotuksilla.

Mikko Niemelä

Mikäli palkkoja korotettaisiin, pitäisi palkkoja tarkastella myös nykyisten työntekijöiden osalta. Tämä puolestaan ei ole kuntatalouden näkökulmasta ongelmatonta, koska palkankorotusten vuoksi jouduttaisiin tekemään säästötoimenpiteitä muualla tai korottamaan veroja.

Erityisopettajia ja koulunkäyntiavustajia pitää palkata kouluihin lisää, vaikka se tarkoittaisi kuntaveron korotusta.

Mikko Niemelä

On totta, että kouluihin tarvitaan lisää henkilökuntaa. Lähtökohtaisesti tällaisessa tilanteessa rahat on kuitenkin löydyttävä jostain muualta kuin kuntaveroa korottamalla, esimerkiksi priorisoimalla kaupungin budjettia uudelleen. Kuntaveron nostaminen ei Lappeenrannassa kuulu omiin tavoitteisiini.

Kysymysteema: Kulttuuri

Jos kunnan taloustilanne on heikko, teattereiden ja orkestereiden tuesta voi karsia.

Mikko Niemelä

Julkinen sektori on yleisesti ottaen Suomessa ylimitoitettu veronmaksajien määrään nähden ja myös tällaisista palveluista on kyettävä käymään keskusteluja, mikäli kaupungin talous sitä vaatii. Ensisijaisesti en kuitenkaan olisi koskemassa teattereiden tai orkestereiden tukeen, varsinkaan kun kaupungin taloudellinen tila on ollut viime vuosina erinomainen. Kulttuuria tarvitaan jatkossakin.

Lähikirjastojen rahoitus on pidettävä nykytasolla, vaikka kunnassani etsittäisiin säästökohteita

Mikko Niemelä

Tällaisena aikakautena, jolloin lyhytvideot ja tekoäly heikentävät ihmisten omaa ajattelua, on ensisijaisen tärkeää tarjota vastapainoksi myös oikeaa sivistystä.

Kysymysteema: Talous

Kuntani veroprosentin on pysyttävä ennallaan, vaikka olisi paineita menojen kasvattamiseksi.

Mikko Niemelä

Lappeenrannan kuntaveroprosentti on 8,30 %, mikä on jo nyt enemmän kuin esimerkiksi Joensuussa ja Kuopiossa (8,10 %). Kaupungin talous on viime vuosina ollut erinomaisella tasolla, ja tämäkin puoltaa veroprosentin säilyttämistä nykyisellään. Lappeenrannan ja Itä-Suomen eriarvoinen asema muihin alueisiin verrattuna lisääntyy, mikäli nostamme veroprosenttia. Mikäli taloudellinen tilanne näyttää haastavalta, on ensisijaisesti pyrittävä tulopuolen parantamiseen esimerkiksi luomalla paremmat edellytykset yrittäjyydelle ja kasvulle sekä vastavuoroisesti hillittävä kunnan menoja.

Kuntaani pitää houkutella vihreän siirtymän investointeja, kuten tuulivoimaa, aurinkovoimaa tai vähäpäästöisiä tehtaita.

Mikko Niemelä

Lappeenranta on kärsinyt koko Itä-Suomen tavoin siitä, että Puolustusvoimien tutkien vuoksi alueelle ei ole saanut rakentaa tuulivoimaa. Vähäpäästöiset tehtaat valitsevat sijaintinsa uusiutuvan energian saatavuuden perusteella, ja jo pelkästään tämänkin vuoksi tuuli- ja aurinkovoimaa tulee edistää Lappeenrannassa, jotta teollisuutta ja työpaikkoja syntyisi kaupunkiin. Lisäksi Lappeenrannassa on loistava LUT-yliopisto, jonka erikoisosaamista on nimenomaan vihreä siirtymä. Kaupungin tulee hyödyntää yliopiston osaamista vielä nykyistä enemmän.

Kysymysteema: Väestö ja asuminen

Kunnassani pitää toimia niin, että asuinalueet eivät eriydy liikaa toisistaan asukkaiden varallisuuden tai etnisen taustan mukaan.

Mikko Niemelä

Lappeenrannassa tilanne on täysin hallinnassa nykyisellä toimintamallilla. Jatketaan samalla tavalla ja annetaan asuinalueiden muodostua luontaisesti siten, miten kukin haluaa asua. Tilannetta tulee kuitenkin seurata, sillä asuinalueiden eriytyminen ei ole kenellekään eduksi.

Kuntani on pyrittävä saamaan muuttovoittoa ulkomailta väestön vähenemisen estämiseksi.

Mikko Niemelä

Meillä on Lappeenrannassa erinomaiset kansainväliset oppilaitokset: yliopisto ja ammattikorkeakoulu. On väistämätöntä, että tarvitsemme kansainvälisiä osaajia niin oppilaitoksiin kuin työskentelemään paikallisissa yrityksissä. Kansainvälisyys on merkittävä kilpailuvaltti Lappeenrannalle. Olen ehdottomasti työperäisen maahanmuuton kannalla, sillä ilman sitä emme tule pärjäämään tulevaisuudessa, koska nuoret ikäluokat eivät yksinkertaisesti riitä kustantamaan hyvinvointiyhteiskunnan palveluita. Sen sijaan esimerkiksi turvapaikanhakuun näen liittyvän riskejä niin kansallisen turvallisuuden kuin talouden näkökulmasta, jotka tulee huomioida päätöksenteossa.

Rakentaminen on sallittava luontoalueille, jotta asuntojen hinnat pysyvät kohtuullisina.

Mikko Niemelä

Lappeenrannassa on aivan riittävästi tilaa asunnoille muutenkin kuin rakentamalla luontoalueille. Asuntojen hintaan vaikuttavat Lappeenrannassa aivan muut asiat kuin se, rakennetaanko luontoalueelle vai jonnekin muualle.

Kysymysteema: Arvot

Jos on pakko valita, on parempi korottaa veroja kuin leikata julkisia palveluita ja sosiaalietuuksia.

Mikko Niemelä

Me olemme Suomessa kovia verottamaan. Ongelmana ei kuitenkaan ole verotulojen määrä vaan se, miten niitä käytetään. Julkinen sektori on yleisesti ottaen ylimitoitettu, kun sitä suhteutetaan veronmaksajien määrään ja veronmaksajien määrän jatkuvaan laskuun väestön ikääntyessä. Sen sijaan, että korottaisimme jatkuvasti veroja, meidän tulee kyetä kohdentamaan verotulot paremmin ja tuottamaan kansalaisille ainoastaan välttämättömät palvelut. Olemme tottuneet Suomessa liian hyvään, vaikka pärjäisimme vähemmälläkin. Kaikista heikommista on jatkossakin pidettävä huolta.

Suuret tuloerot ovat hyväksyttäviä, jotta erot ihmisten lahjakkuudessa ja ahkeruudessa voidaan palkita.

Mikko Niemelä

Suomessa on kansainvälisesti vertailtuna suhteellisen pienet tuloerot, pienemmät kuin esimerkiksi Ruotsissa ja Tanskassa. Tiettyyn pisteeseen saakka tuloerot ja varallisuuden jakautuminen ovat mielestäni täysin oikeutettuja, sillä ahkeruudesta ja työnteosta kuuluu palkita. Suomessa on mielestäni lähestytty tuloerojen ja varallisuuden kaventamista jo pidemmän aikaa väärällä tavalla. Aina mietitään, miten ylhäältä saisi siirrettyä alaspäin, kun mielestäni pitäisi miettiä ennemmin niin päin, että miten tulojakauman alaosassa ihmiset saataisiin kasvattamaan itse omia tulojaan ja varallisuuttaan. Mikäli kaikki saisivat työstään saman palkan, harvaa kiinnostaisi kehittää uusia innovaatioita tai itseään, ja se ei olisi kunnille tai valtiolle eduksi.

Valtion pitäisi puuttua nykyistä voimakkaammin markkinoiden toimintaan, jotta talous olisi kaikille reilu.

Mikko Niemelä

Nyt jo nähdään, mitä ongelmia liiallinen sääntely aiheuttaa kilpailukyvyn näkökulmasta niin Suomessa kuin maailmalla. Uskon markkinatalouteen. Mielestäni valtion holhousta pitäisi päinvastoin vähentää ja ohjata vastuuta yksilöille sekä muille toimijoille.

Suomessa on liian helppo elää sosiaaliturvan varassa.

Mikko Niemelä

On useita tapauksia, joissa sosiaaliturva on johtanut siihen, ettei työn hakeminen tai tekeminen ole ollut kannattavaa. Suomalainen väestörakenne on sellainen, että jokainen kynnelle kykenevä on saatava tekemään töitä. Muuten meillä ei ole varaa ylläpitää lähellekään nykyisen tasoista hyvinvointiyhteiskuntaa. Sosiaaliturvaa tarvitaan jatkossakin, mutta sen tulee olla sillä tavalla mitoitettu, että kannustimet työn vastaanottamiseen säilyvät.

Valtion ja kuntien omistusta yritystoiminnassa tulisi vähentää.

Mikko Niemelä

Valtion tai kunnan päätehtävä ei ole omistaa yrityksiä. Pahimmillaan tämä johtaa kilpailun vääristymiseen ja heikentää yksityisellä sektorilla toimivien yritysten toimintaedellytyksiä. Joissain tapauksissa voi olla perusteltua, että vaikkapa kunta omistaa osan jostakin palvelusta tai yrityksestä, varsinkin silloin kun samaa palvelua ei syystä tai toisesta saada ulkoistettua kustannustehokkaasti ja markkinaehtoisesti yksityiselle toimijalle.

Suomen muuttuminen aiempaa monikulttuurisemmaksi ja monimuotoisemmaksi on hyvä asia.

Mikko Niemelä

Olen ehdottomasti työperäisen maahanmuuton kannalla, sillä ilman sitä emme tule pärjäämään tulevaisuudessa, koska nuoret ikäluokat eivät yksinkertaisesti riitä kustantamaan hyvinvointiyhteiskunnan palveluita. Sen sijaan esimerkiksi turvapaikanhakuun näen liittyvän riskejä niin kansallisen turvallisuuden kuin talouden näkökulmasta, jotka tulee huomioida päätöksenteossa. Meillä on Lappeenrannassa erinomaiset kansainväliset oppilaitokset: yliopisto ja ammattikorkeakoulu. On väistämätöntä, että tarvitsemme kansainvälisiä osaajia niin oppilaitoksiin kuin työskentelemään paikallisissa yrityksissä. Kansainvälisyys on merkittävä kilpailuvaltti Lappeenrannalle.

Kristilliset arvot ovat hyvä pohja poliittiselle päätöksenteolle.

Mikko Niemelä

Kuulun evankelis-luterilaiseen kirkkoon. Kirkon arvoilla usko, toivo ja rakkaus on oma paikkansa elämässäni, mutta on olemassa paljon myös muita hyviä arvoja, jotka ovat minulle tärkeitä. Tällaisia minulle tärkeitä arvoja ovat esimerkiksi tasa-arvo, terveys, vastuuntunto, luotettavuus, vapaus, luonto ja oikeudenmukaisuus. Luotan päätöksenteossani kaupunkilaisten osallistamiseen, rohkeuteen sekä uusimman tiedon hyödyntämiseen. Kristilliset arvot ovat suhteellisen pieni osa päättäjän identiteettiäni.

Sukupuolen moninaisuus pitäisi ottaa huomioon Suomessa nykyistä paremmin.

Mikko Niemelä

Tämän asian osalta olemme selkeästi murroskohdassa. On kuitenkin osattava erottaa sukupuoli ja sukupuoli-identiteetti toisistaan. Biologisia sukupuolia on kaksi, mutta sukupuoli-identiteettejä voi olla käytännössä ääretön määrä. Jokaisen tulee saada olla sukupuoli-identiteetiltään mitä haluaa, mutta esimerkiksi julkisissa järjestelmissä ja asioiden käsittelyssä pitäytyisin selkeyden vuoksi jaottelussa mies, nainen ja muu. Kategorian “muu” yhdenvertaisuus miehiin ja naisiin verrattuna on turvattava jatkossa aiempaa paremmin.

Tottelevaisuus ja auktoriteettien kunnioittaminen ovat tärkeimmät arvot, jotka lapsen tulee oppia.

Mikko Niemelä

Tottelevaisuus ja auktoriteettien kunnioittaminen ovat hyviä arvoja, mutta eivät tärkeimpiä. On olemassa paljon muitakin hyviä arvoja kuten vastuunkanto, luotettavuus, rehellisyys, lähimmäisestä välittäminen ja ympäristön arvostaminen.

Suomen pitäisi vähentää omia päästöjään riippumatta siitä, mitä muut maat tekevät.

Mikko Niemelä

Päästöjä pitää jatkuvasti pyrkiä vähentämään. Päätöksenteossa tulee kuitenkin huomioida se tosiasia, että Suomen ja suomalaisten osuus koko maailman päästöistä on todella pieni. Päätökset eivät saa liikaa heikentää Suomen ja suomalaisten kilpailukykyä, koska muuten meillä ei ole sen ansiosta varaa pitää huolta hyvinvointiyhteiskunnasta, eikä sen myötä samaan tapaan ympäristöstäkään.

Poliitikkojen on asetettava Suomen ja suomalaisten etu kaiken muun edelle.

Mikko Niemelä

Suomi on itsenäinen maa ja sitä se on toivottavasti jatkossakin. Mikäli poliitikot eivät tee suomalaisten kannalta parhaita päätöksiä, kenen asialla he sitten olisivat? Minulle ainakin Suomen ja suomalaisten etu menee kaiken muun edelle, sillä jos pystymme pitämään huolen itsestämme, kykenemme tarjoamaan sen jälkeen apua muillekin apua tarvitseville sekä pitämään huolta esimerkiksi ympäristöstä. Suomen peruspilareiden tulee olla kunnossa, jotta voimme pitää huolen oikeus- ja hyvinvointivaltiostamme.

Ympäristön etu tulisi asettaa talouskasvun ja työpaikkojen luomisen edelle, jos ne ovat keskenään ristiriidassa.

Mikko Niemelä

Ympäristön etu tulee asettaa etusijalle aina kun mahdollista. Päätöksenteossa tulee kuitenkin huomioida se tosiasia, että Suomen ja suomalaisten osuus koko maailman päästöistä on todella pieni. Päätökset eivät saa liikaa heikentää Suomen ja suomalaisten kilpailukykyä, koska muuten meillä ei ole sen ansiosta varaa pitää huolta hyvinvointiyhteiskunnasta, eikä sen myötä samaan tapaan ympäristöstäkään. Lappeenrannassa on loistava yliopisto, joka on keskittynyt erityisesti ympäristön huomioivien energia- ja teollisuusratkaisujen kehittämiseen. Uskon, että Lappeenrannassa kyetään luomaan työpaikkoja samalla huomioiden ympäristö ilman, että joudutaan valitsemaan toinen.

Vahva johtaja on Suomelle hyväksi, vaikka hän toimisi sääntöjen rajamailla saadakseen asioita tehtyä.

Mikko Niemelä

Maailma on ollut viime vuodet yhä enemmän sekaisin. Naapurivaltiomme on arvaamaton, samoin sen päämies. Tällaisten arvaamattomien valtionpäämiesten kanssa keskustelemiseen tarvitaan vahvaa mutta diplomaattista johtajaa. Suomen etu voi vaatia joissain tilanteessa luovimista suurvaltojen kanssa neuvotellessa. Suomalaisille on ollut tyypillistä, että kansainvälisiä sopimuksia on tulkittu todella tiukasti, ja yleensä se on aiheuttanut pelkästään negatiivisia vaikutuksia Suomelle. Sääntöjä tulee noudattaa, mutta suomalaiset voisivat petrata mielestäni siinä, miten pykäliä saataisiin tulkittua Suomen eduksi sen sijaan että joudumme aina maksumieheksi tai kärsijäksi.

Koko Suomi tulee pitää asutettuna, vaikka siitä koituisi kustannuksia.

Mikko Niemelä

Ne osat Suomesta, jotka ovat strategisesti merkittäviä, tulee pitää asuttuina jatkossakin. Tällä on vaikutusta esimerkiksi kokonaisturvallisuuteen ja huoltovarmuuteen. Suomi on maantieteellisesti suuri maa suhteellisen pienellä väestömäärällä, joten koko Suomen pitäminen asuttuna ei ole realismia. Niillä alueilla, joissa lähellä on suurempia kaupunkeja, tulee panostaa asutuskeskuksiin pienten alueiden sijasta.

Suomen kaupungistuminen on hyvä asia.

Mikko Niemelä

Suomen talous ei ole kovinkaan hyvällä tolalla. Koko Suomen asuttuna pitäminen ei ole realismia. Jotta asukkaille saadaan tarjottua mahdollisimman laadukkaat palvelut, kaupungistuminen ja keskittyminen asutuskeskuksiin on välttämätöntä. Tämän merkitys tulee korostumaan entisestään, kun veronmaksajien määrä suhteessa elätettäviin tulee heikkenemään tulevina vuosina. Ne alueet, jotka ovat strategisesti merkittäviä, tulee pitää asuttuina jatkossakin. Tällä on vaikutusta esimerkiksi kokonaisturvallisuuteen ja huoltovarmuuteen.