Panostetaan työhön ja työllistymiseen, laadukkaaseen koulutukseen sekä lähiliikuntamahdollisuuksiin kaiken ikäisille!
Sosiaalinen media:
Ikä:
33
Sukupuoli:
Mies
Paikkakunta:
Lappeenranta
Postinumeroalue:
53900, Pallo-Tysterniemi-Leiri
Ammatti:
Tuotantotalouden DI-opiskelija
Koulutus:
Alempi korkea-aste
Kielitaito:
suomi (äidinkieli), ruotsi (äidinkielen tasolla) ja englanti (erinomainen)
Kuvausteksti:
Muutin viime keväänä rakkauden ja sukujuurien perässä Tukholmasta Lappeenrantaan – ja vaikka joku voisi väittää, että ulkosuomalaistaustani vie paikallisilta työpaikat, lupaan tuoda mukanani vain intoa ja ideoita! 😄 Täällä olen löytänyt kodin ja yhteisön, jossa haluan vaikuttaa.
Koulutukseltani olen putkimies, kauppatieteiden kandidaatti ja toivon mukaan pian tuotantotalouden diplomi-insinööri. Olen työskennellyt yli seitsemän vuotta pankkialalla, viimeksi mobiilipankin tuotepäällikkönä.
Minulle politiikka tarkoittaa tasa-arvoa, uusia mahdollisuuksia ja vahvaa yhteisöä. Kunnallispolitiikassa haluan tukea työpaikkojen kasvua, laadukasta koulutusta, toimivia TE-palveluita ja lähiliikuntamahdollisuuksia kaikenikäisille. Sanotaan, että Ruotsi on joissain asioissa kymmenen vuotta edellä. Jos se pitää paikkansa, minulla on kristallipallo, jolla voimme välttää pahimmat kuopat. 🔮
Haluan rakentaa yhteisöllistä ja kasvavaa Lappeenrantaa – oletko mukana? 💪🌹
Vastaukset vaalikoneeseen
Tässä näet ehdokkaan vastaukset vaalikoneen kysymyksiin.
Kysymysteema: Liikenne
Valtion pitää tukea yksityisautoilua harvaan asutuilla alueilla, joilla julkinen liikenne ei toimi.
Olen samaa mieltä siitä, että valtion tulisi tukea yksityisautoilua harvaan asutuilla alueilla, joissa julkinen liikenne ei ole käytännöllinen tai kustannustehokas vaihtoehto. Tällaisten alueiden asukkaille yksityisautoilu on usein ainoa tapa liikkua ja ylläpitää yhteyksiä muihin alueisiin. Tuen tätä näkökulmaa erityisesti sen vuoksi, että yksityisautoilun tukeminen voi olla taloudellisesti järkevämpää ja tehokkaampaa kuin julkisen liikenteen tarjoaminen harvaan asutuilla alueilla.
Polttomoottoriautojen käyttöä kaupunkien keskustoissa pitää rajoittaa.
Olen osittain samaa mieltä polttomoottoriautojen käytön rajoittamisesta kaupunkien keskustoissa ympäristön kannalta tulevaisuudessa, mutta on tärkeää huomioida myös se, että käytössä olevan polttomoottoriauton ajaminen loppuun voi olla ympäristöystävällisempää kuin vanhan auton romuttaminen ja uuden sähköauton hankkiminen. Uuden auton valmistaminen kuluttaa luonnonvaroja ja tuottaa päästöjä, joten autojen elinkaaren loppuun ajaminen voi olla järkevämpää, jos se tehdään ympäristönäkökohdat huomioiden.
Ilmastotoimet eivät saa johtaa autoilun hinnan nousuun.
Pääkaupunkiseudun ulkopuolella autoilu on monelle ihmiselle käytännössä välttämättömyys, koska julkinen liikenne ei usein ole riittävän kattavaa tai joustavaa. Siksi autoon liittyvien kustannusten, kuten polttoaineen hinnan tai mahdollisten verojen, nousu voi koetella erityisesti maaseudulla ja pienemmissä kunnissa asuvia, joilla ei ole vaihtoehtoisia liikkumismuotoja.
Kotikunnassani pitää kieltää nastarenkaiden käyttö.
Vaikka nastarenkaiden käytöllä on ympäristön kannalta haittapuolia, kuten tienpinnan kuluminen ja pölyämisen lisääntyminen, niiden hyödyllisyys liikenneturvallisuuden kannalta erityisesti alueilla, joissa talvet ovat haastavat, on tärkeä tekijä.
Kysymysteema: Koulut
Koulujen inkluusio on mennyt liian pitkälle. Erityisoppilaita pitäisi opettaa nykyistä enemmän erityisluokilla.
Ongelmat voidaan ratkaista paremmin pitämällä luokat maltillisen kokoisina ja tarjoamalla lisätukea, kuten erityisopettajien ja avustajien apua. Inkluusio voi toimia hyvin, kun opetus ja tuki räätälöidään yksilöllisesti ja huomioidaan oppilaan tarpeet ilman, että heidät eristetään muiden oppilaiden joukosta.
Kotikuntani pitää käyttää nykyistä enemmän rahaa kouluruokaan.
Uskon, että kouluruokaan käytettävän rahan määrä on tärkeää, mutta samalla meidän tulee keskittyä löytämään hyviä ja terveellisiä, mutta myös kustannustehokkaita ratkaisuja. Verorahat ovat rajalliset, ja meidän on huolehdittava siitä, että kouluruokailu on sekä laadukasta että taloudellisesti kestävää.
Koulunuorisotyötä pitää lisätä kiusaamisen vähentämiseksi.
Meidän tulisi myös tarkastella vaihtoehtoisia tapoja, kuten vapaaehtoistyön hyödyntämistä (esim koulumummot ja -vaarit).
Afrikan tähti -peli kuuluu päiväkoteihin ja esikouluihin.
Ainakin peli kuuluu omaan lautapelikokoelmaani enkä ole suunnitellut hävittävän sitä. Kuitenkin ymmärrän, että varhaiskasvatuksessa on tärkeää miettiä tarkkaan, mitä pelejä käytetään, ja jätän pedagogien arvioitavaksi, mitkä pelit tukevat parhaiten lasten kehitystä ja arvoja. Jos pelin käyttö päiväkodeissa ja esikouluissa herättää huolta, on hyvä, että asiantuntevat opettajat tekevät tarvittavat päätökset. Itse en kuitenkaan koe kyseistä peliä rasistisena.
Painotettua opetusta pitää vähentää, jotta koulushoppailu ja koulujen eriytyminen saadaan kuriin.
En usko, että painotetun opetuksen vähentäminen on paras ratkaisu koulushoppailun ja koulujen eriytymisen estämiseksi. Painotettu opetus voi tarjota erityistukea ja mahdollisuuksia eri lahjakkuuksille, ja se voi motivoida oppilaita ja parantaa oppimistuloksia. Sen sijaan olisi tärkeämpää kehittää koulujen resursseja ja opetusjärjestelmiä niin, että kaikilla oppilailla on tasa-arvoiset mahdollisuudet menestyä. Lisäksi koulujen välistä eriytymistä voi torjua muun muassa lisäämällä yhteistyötä koulujen välillä ja tarjoamalla kaikille oppilaille tarvittavaa tukea.
Kouluissa ja päiväkodeissa pitää tarjota vähemmän liharuokaa.
Laadukasta ja hyvää ruokaa voi valmistaa myös ilman lihaa. Tällaisen ruoan tarjoaminen tuo ympäristöhyötyjen lisäksi oppilaille laajemman vaihtelun ruokavalioon ja makuelämyksiin, kun se on oikein toteutettu.
Kysymysteema: Talous
Kotikuntani pitää maksaa syntyneestä lapsesta kertaluonteinen vauvaraha, jotta kuntaan saadaan lisää lapsiperheitä.
Mielestäni koko Suomen tulisi tukea väestönkasvua syntyvyyden kautta, mutta koska kuntakohtaisesta vauvarahasta on ymmärtääkseni melko vähän näyttöä, uskon, että voimme tukea kasvua paremmin muilla keinoin.
Työvoimapalveluiden siirto TE-keskuksilta kunnille parantaa kotikuntani elinvoimaa.
Periaatteessa ja valtakunnallisen tasa-arvon näkökulmasta en kannata TE-palveluiden siirtoa kunnille. Kuitenkin, koska siirto on jo toteutettu, uskon, että voimme kunnallispolitiikan avulla kehittää Lappeenrannassa entistä toimivampia ja tehokkaampia työvoimapalveluja, jotka tukevat paikallista elinvoimaa ja työllisyyttä.
Itä-Suomea pitää tukea muiden alueiden kustannuksella Venäjän hyökkäyssodan seurausten vuoksi.
Venäjän hyökkäyssodan seuraukset ovat erityisesti koskettaneet Itä-Suomea, ja sen tukeminen on paitsi elinvoiman säilyttämisen, myös kansallisen turvallisuuden näkökulmasta tärkeää. On elintärkeää varmistaa, että Itä-Suomi saa riittävän tuen, jotta se voi jatkaa kasvuaan ja pysyä tärkeänä osana koko maan kehitystä ja puolustusta.
Kuntien tuulivoimasta saamat kiinteistöverotuotot pitää tasata muiden kuntien kesken.
Mielestäni ne kunnat, jotka houkuttelevat ja investoivat uusiutuvaan energiaan, kuten tuulivoimaan, tulisi palkita tästä panostuksesta. Nämä kunnat tekevät tärkeää työtä ympäristön ja kestävän kehityksen hyväksi, ja on järkevää, että ne saavat hyötyä omista investoinneistaan.
Kotikunnassani on leikattava ennemmin menoja kuin kiristettävä veroja talouden vakauttamiseksi.
Suomessa on jo korkea verotus, jonka myötä saamme paljon hyvää mitä tulisi varjella. On tosin tärkeää elää varojen mukaan ja kovempi veropaine voisi rajoittaa talouskasvua ja vaikeuttaa yksilöiden taloustilannetta.
Uskon, että kuntani on elinkelpoinen itsenäisenä jatkossakin.
Me pärjätään!
Kysymysteema: Asuminen
Kotikuntani tulee paikata kassaansa kiinteistöveroluokkien nostolla.
Lähtökohtaisesti olisi parempi, jos veroja ei tarvitsisi korottaa. Jos kuitenkin veronkorotuksia joudutaan tekemään, kannatan mieluummin kiinteistöveron nostoa kuin kunnallisveron, koska se kohdistuu enemmän varallisuuteen eikä suoraan työn verotukseen, mikä voisi heikentää työllisyyttä ja ostovoimaa.
Vanhojen asuntojen purkamisesta pitää maksaa romutuspalkkio.
En kannata vanhojen asuntojen purkamisesta maksettavaa romutuspalkkiota, koska en ole löytänyt tarpeeksi näyttöä sen hyödyistä. Tällaisen toimenpiteen tukeminen on haastavaa, erityisesti aikana, jolloin verorahojen käyttöä on arvioitava tarkasti ja priorisoitava. On tärkeää miettiä, kuinka käytettävissä olevia resursseja voidaan käyttää tehokkaasti ja kestävästi.
Paras keino estää slummiutumista on kaavoittaa samalle alueelle omistus- ja vuokra-asuntoja.
Tällöin alueelle saadaan monenlaisia asukkaita, mikä tukee alueen elinvoimaisuutta ja vähentää eriarvoisuutta. Tämä ei kuitenkaan ole yksin riittävä ratkaisu, vaan se tulisi yhdistää muihin toimenpiteisiin, kuten hyvien julkisten palveluiden tarjoamiseen ja monipuolisen asuntotarjonnan kehittämiseen.
Kysymysteema: Ympäristö
Ympäristö pitää asettaa kotikunnassani talouskasvun ja työpaikkojen edelle.
Esimerkiksi teollisuudesta syntyy lähes aina ympäristöhaittoja. Sitä kuitenkin tarvitaan yhteiskuntien ylläpitämiseen, ja Lappeenrannassa on pitkät perinteet teollisuudessa sekä osaamista niin yliopiston kuin pätevän työvoiman osalta.
Kuntaani ei pidä rakentaa tuulivoimaa, sillä se rasittaa luontoa ja tuhoaa mökkimaiseman.
Lappeenrannan kaupunki, sen omistama Lappeenrannan Energia ja kaupungissa toimiva LUT-yliopisto edistävät aktiivisesti uusiutuvan energian ratkaisuja ja tuulivoimaa. Kannatan tätä, kunhan sijoitukset ovat kustannustehokkaita.
Susien kaatoluvista pitäisi päättää kunnissa ja kantaa harventaa alueilla, joilla sudet liikkuvat asutuksen lähellä.
Susien kaatoluvista päättää Metsähallitus, joka kuuluu ympäristöministeriön alaisuuteen. Tämä valtakunnallinen päätöksenteko mahdollistaa susikannan hallinnan ja estää paikallisten päätösten aiheuttamaa hajontaa. Jos kaatoluvat olisivat kunnallisten päätöksentekijöiden käsissä, susikannan säätely voisi vaihdella liikaa alueellisesti, mikä vaikeuttaisi tehokasta ja tasapainoista hallintaa. On kuitenkin tärkeää, että alueelliset tarpeet otetaan huomioon, ja riistaneuvostot voivat antaa alueellisia suosituksia ja arviointeja.
Kysymysteema: Maahanmuutto
Kotikuntani pitää houkutella maahanmuuttajia aktiivisesti.
Kun integraatio toimii ja maahanmuutto on sopivalla tasolla, se tuo suuria etuja Lappeenrannalle. Maahanmuuttajat voivat rikastuttaa paikallista yhteiskuntaa monin tavoin, tuoden mukaan osaamista, työvoimaa ja kulttuurista monimuotoisuutta. Esimerkkejä tällaisesta maahanmuutosta voivat olla LUT-yliopistossa opiskelleet ulkomaalaistaustaiset, jotka jäävät Suomeen työskentelemään, tai muutot työn ja perhesyiden, kuten rakkauden, perässä. Kiintiöpakolaisuus tuo puolestaan maahan henkilöitä, jotka voivat sopeutua yhteiskuntaan ja tulla osaksi työvoimaa ja yhteisöä. Tärkeää on, että maahanmuutto on hallittua ja että vastaanottavat yhteisöt pystyvät tarjoamaan tukea, jotta integraatio onnistuu ja kaikille osapuolille saadaan aikaan positiivinen lopputulos.
Maahanmuuttajien kotouttaminen on epäonnistunut kotikunnassani.
Lappeenrannan maahanmuuttajien kotouttaminen ja integraatio ei ole ongelmatonta, mutta ei voida sanoa, että se olisi kokonaan epäonnistunut. Kuten monissa muissakin kunnissa, haasteena on usein maahanmuuttajien työllistyminen, kielitaito ja kulttuurinen sopeutuminen. Näiden haasteiden ratkaisemiseksi tarvitaan toimivaa yhteisöä, suvaitsevaisia yrityksiä, kaupunkia ja kansalaisia.
Englannin kielen käyttöä kuntapalveluissa ja kouluissa on lisättävä.
Englannin kielen käyttö kuntapalveluissa voi tuoda lisäarvoa, erityisesti monikielisissä yhteisöissä ja kansainvälisillä alueilla, kuten Lappeenrannassa. Kun kunnassa asuu paljon ulkomaalaisia ja kansainvälisiä opiskelijoita, englanti voi toimia tärkeänä välineenä, joka helpottaa palveluiden saavutettavuutta ja edistää inklusiivisuutta. Englannin kielen käyttö kouluissa ei poissulje tai haittaa muiden kielten, kuten suomen ja ruotsin, kehitystä. Itse asiassa tutkimukset osoittavat, että useiden kielten oppiminen voi tukea äidinkielen ja muiden kielten kehitystä, eikä se estä oppilaita kehittymään kielitaitoisiksi monilla alueilla.