Ehdokkaan Pekka Haavisto tiedot

Kuvassa Valitsijayhdistys Pekka Haavisto -puolueen ehdokas Pekka Haavisto
Pekka Haavisto Valitsijayhdistys Pekka HaavistoNro 10
Teen kaikkeni, jotta me suomalaiset voimme menestyä yhdessä ja elää vailla konfliktien ja sodan uhkaa, turvallisessa ympäristössä.
Sosiaalinen media:
Ikä:65
Paikkakunta:Helsinki
Kunta:country
Ammatti:Kansanedustaja
Koulutus:ylioppilas
Kielitaito:suomi, ruotsi, englanti
Perhe:Puoliso: kampaamoyrittäjä Antonio Flores
Presidentin tehtävän kannalta merkittävin aiempi työkokemus:
  • Ulkoministeri, 20192023
  • Kehitysministeri ja omistajaohjausministeri, 20132014
  • Ympäristöministeri ja kehitysministeri, 19951999
  • Kansanedustaja, 2007
  • Kansanedustaja, 19871995
  • Euroopan rauhaninstituutin (EIP) puheenjohtaja, 20162019
  • Ulkoministerin erityisedustaja Afrikan kriiseissä, 20092017
  • EU:n erityisedustaja (EUSR) Sudanissa ja Darfurissa, 20052007
  • YK:n erityisasiantuntija (ASG) Darfurin rauhanprosessissa, 20072007
  • Eduskunnan ihmisoikeusryhmän perustaja ja puheenjohtaja, 19901995
  • Perustuslakikomitea, 20082010
  • Suomen setlementtiliiton puheenjohtaja, 20142019
  • WWF:n hallintoneuvoston puheenjohtaja, 20112013
  • Romaniasiain neuvottelukunnan puheenjohtaja, 20082013
  • Vihreän liiton puheenjohtaja, 20182019
  • European Green Partyn puheenjohtaja, 20002006
  • Vihreän liiton puheenjohtaja, 19931995
  • Päätoimittajan ja kustantajan töitä, 19791983
Mitkä ovat tärkeimmät arvosi, nimeä kolme:
  • Isänmaallisuus. Tänä aikana on ajateltava kokonaisturvallisuutta - maanpuolustusta, huoltovarmuutta, ihmisten jaksamista. Isänmaallisuuteen kuuluu minulle myös ympäristön ja luonnon kunnioittaminen.
  • Rauha. Jokaisen sukupolven tulee voida rakentaa elämäänsä rauhan oloissa. Yhteiskunnassa on ylläpidettävä rauhan rakenteita - niihin kuuluu toisten kunnioittaminen ja erilaisten ajatusten kuuleminen.
  • Ihmisarvo. Kaikilla meillä on jakamaton ihmisarvo. Se on universaali arvo, joka koskee samalla tavalla kaikkia meitä suomalaisia ja kaikkia maailman asukkaita.
Ominaisuudet jotka tekevät sinusta hyvän presidentin:Euroopan turvallisuusjärjestys on järkkynyt ja koko maailma on epävakaampi kuin aikoihin. Tällaisena aikana ulkopolitiikan johdossa on eduksi, että on kokemusta, paineensietokykyä ja lehmän hermot. Haitaksi eivät ole myöskään laajat verkostot ja kyky kohdata kaikenlaisia ihmisiä – Pellon bensa-asemalta Darfurin kylänpolkuihin ja Lieksan lukiosta Washingtonin kabinetteihin. Nämä koen omiksi vahvuuksiksini presidentin tehtävään.

Ehdokas arvokartalla

Ehdokkaalla on voimakkaita mielipiteitä suuntaan liberaalivihreä.

Vastaukset vaalikoneeseen

Tässä näet ehdokkaan vastaukset vaalikoneen kysymyksiin.

Kysymysteema: Presidentti ja maailma
Suomen on jatkettava Ukrainan aseellista tukemista, vaikka tuki muista EU-maista hiipuisi.
Pekka Haavisto

Ukraina on tilanteessa, jossa jo pelkästään rintaman paikallaan pysyminen vaatii lisäpanostusta läntisiltä tukijoilta. Suomen on näytettävä omalla esimerkillään, että tuki on pitkäjänteistä ja jatkuu niin kauan kuin on tarpeen. Venäjän eteneminen Ukrainan valloituksessa merkitsisi myös eurooppalaista pakolaiskriisiä. Suomen ja Euroopan tulee pyrkiä johdonmukaiseen toimintaan myös maailmanlaajuisesti, jotta laajempi tuki hyökkäyksen kohteeksi joutuneelle Ukrainalle vahvistuu.

Tasavallan presidentin on pyrittävä keskusteluyhteyteen Venäjän kanssa, vaikka Ukrainan sota jatkuisi.
Pekka Haavisto

Tällä hetkellä EU:n yhteisellä päätöksellä on suljettu pois korkean tason yhteydet Venäjän ja EU-maiden välillä. On luonnollista, että tasavallan presidentti noudattaa yhdessä liittolaisten kanssa sovittua linjaa yhteydenpidosta. Mikäli Venäjän ja Ukrainan välillä alkavat Ukrainan hyväksymät neuvottelut, Suomen tasavallan presidentillä voi olla oma roolinsa keskustelun tukemisessa osana EU:ta ja Natoa.

Suomen täytyy tiivistää suhteita Yhdysvaltoihin entisestään.
Pekka Haavisto

Suomen ja Yhdysvaltain välit ovat viime vuosina entisestään tiivistyneet. Kahdenvälinen DCA-sopimus luo järjestelyille puolustuksen saralla myös kahdenväliset puitteet, osana Nato-jäsenyyttämme. Samalla Suomi ylläpitää ja vahvistaa myös muita suhteita ja EU:n vahvistaminen on meille tärkeää. Ulkoministerikaudellani vahvistin johdonmukaisesti suhteitamme Yhdysvaltoihin, mutta myös laajemmin kumppaneihimme. Keskusteluyhteydet ja yhteistyö myös muihin maihin Euroopan ulkopuolella on tärkeää ja presidentillä on tässä keskeinen rooli. Uutena Nato-maana Suomi kiinnostaa, tämä momentum on käytettävä täysimääräisesti hyväksi. Suuri merkitys, erityisesti viennin osalta, on rakentaa yhteyksiä maamme kannalta tärkeiden osavaltioiden suuntaan.

Ilmastonmuutoksen ja luontokadon torjumisen pitää olla Suomen ulkopolitiikan keskeinen tavoite.
Pekka Haavisto

Ilmastonmuutos ja luontokato ovat suurin pitkän tähtäimen uhka yhteiskuntien vakaudelle ja tulevaisuudelle. Niillä on valtavasti kerrannaisvaikutuksia, jotka heijastuvat Suomeen. Maamme on toiminut tässä suunnannäyttäjänä ja näin tulee olla myös jatkossa. Myös suomalainen elinkeinoelämä patistaa tähän suuntaan. Vihreässä siirtymässä on valtavat liiketoiminnalliset mahdollisuudet ja Suomella on tarjota maailmalle osaamista, jolla on kysyntää. Jos ilmastokriisiä ei ratkaista, ympäristöpakolaisuus maailmalla kasvaa.

Suomen on pyrittävä lisäämään taloudellisia suhteita Afrikan maiden kanssa.
Pekka Haavisto

Ulkoministerikaudellani laadimme Afrikka-strategian, jonka tavoitteena on kaksinkertaistaa Suomen ja Afrikan maiden välinen kauppa vuoteen 2030 mennessä. Tavoitetta edistetään johdonmukaisesti ja potentiaalia on erityisesti vihreän siirtymän alueella. Tiiviit poliittiset suhteet Afrikan maihin edistävät tavoitteeseen pääsemistä. Kauppakumppanuuksien monipuolistaminen on entistä tärkeämpää Venäjän kaupan pysähdyttyä. Afrikan taloudellinen kehitys on tärkeää myös siksi, että se vähentää painetta hallitsemattomiin muuttoliikkeisiin, joista osa kohdistuu Eurooppaan.

Suomen pitää pyrkiä irrottautumaan taloudellisesta riippuvuudestaan Kiinaan.
Pekka Haavisto

Viime aikoina on herätty katsomaan Kiinaa paljon riskien näkökulmasta ja pidän sitä tervetulleena. Venäjän hyökkäys Ukrainaan herätti koko Euroopan riskeihin, joita riippuuvuus autoritäärisiin maihin voi aiheuttaa. Kyse on koko Euroopan kannalta strategisesta riskien hallinnasta. Samalla Kiina on Suomelle tärkeä kauppakumppani. Kauppaa ja molempien maiden markkinoita hyödyntävää yhteistyötä ei pidä ’katkaista’ ilman perusteita. Kuitenkin kaikkea yhteistyötä pitää osata arvioida ja tarkastella Suomen ja Euroopan strategisista intresseistä katsoen. Samalla meidän on uskallettava nostaa esiin kysymykset esimerkiksi Kiinan ihmisoikeus- ja ympäristöongelmista. Suomessa meidän pitää vahvistaa ’Kiina-lukutaitoa’ ja kykyä seurata syvemmin ja strategisemmin koko indopasifisen alueen kehitystä.

Sääntöpohjaiseen maailmanjärjestelmään voi yhä luottaa.
Pekka Haavisto

Sääntöpohjainen järjestys järisee nyt liitoksistaan muun muassa Venäjän hyökkäyssodan, Israelin ja Palestiinan konfliktin sekä monenlaisten kansainvälisten jännitteiden kasvun takia. Suurin osa maailman maista kuitenkin jakaa Suomen ajatuksen siitä, että sääntöjen kanssa on turvallisinta elää. Suomen on etsittävä kumppanuuksia laajasti näiden maiden kanssa ja edistää tätä linjaa EU:ssa. Se tarkoittaa, että kuuntelemme aidosti globaalin etelän huolia ja vastaamme niihin. Se on paras tapa etsiä laajempaa tukea myös oman lähialueemme turvallisuuden takaamiseksi ja kehittämiseksi. Pienen maan paras turva on sääntöpohjainen maailmanjärjestys ja siksi Suomen paras paikka vaikuttaa ja turvata kansallista etuaan on EU:n, Naton ja YK:n aktiivisena jäsenenä.

Kysymysteema: Presidentti ja Suomi
Presidentin on kyettävä yhdistämään Suomea ja lieventämään vastakkainasetteluja.
Pekka Haavisto

Sivistyneen keskustelukulttuurin ja erilaisten näkemysten mukaan tuominen on ollut linjani koko poliittisen urani ajan. Tällä hetkellä yleisessä polarisoituneessa keskustelutavassa käydään asioilla argumentoinnin sijaan henkilöitä vastaan. Se ei ole keskustelun edistämistä, vaan yritystä hiljentää ja vaientaa toinen keskustelija. Demokratian toimivuus nojaa siihen, että pystymme käsittelemään erimielisyyksiämme asiallisesti ja siten, että kaikki kokevat voivansa osallistua keskusteluun. Presidentti ei tietenkään yksin voi tätä muuttaa, mutta hän voi näyttää esimerkkiä siitä, miten käydään asiallista ja kunnioittavaa keskustelua myös hyvin eri tavalla ajattelevien ihmisten kesken.

Hallituksen valtaa tulisi kasvattaa ja presidentin valtaa kaventaa ulkopolitiikan johtamisessa.
Pekka Haavisto

Valtaoikeuksissa ei ole välittömiä muutostarpeita. Nato-jäsenyyden myötä uusi tehtävä on Naton huippukokouksiin osallistuminen. Sen parlamentaarinen valmistelu ja vastuu toteutuvat ulko- ja puolustusministerin kautta. Pidän tärkeänä presidentti Niinistön käytäntöä siitä, että hän on säännöllisesti tavannut ulkoasiain- ja puolustusvaliokunnan kanssa. On välttämätöntä, että eduskunta on hyvin perillä ulkopolitiikan tilannekuvasta.

Suomen on valmistauduttava laittamaan rajansa kiinni, jos siirtolaisuus lisääntyy voimakkaasti.
Pekka Haavisto

Itsenäisellä maalla on oikeus valvoa rajojaan ja estää vihamieliset vaikuttamisyritykset ulkovalloilta. Olemme jo aiemmin nähneet Venäjän pyrkimyksiä vaikuttaa Suomeen ja muuhun Eurooppaan käyttämällä hyväksi pakolaisia ja muita siirtolaisia. Suomen pitää tällaiset vaikuttamispyrkimykset johdonmukaisesti torjua. Samalla oikeus hakea turvapaikkaa on osa kansainvälistä oikeusjärjestystä, johon Suomi on sitoutunut. Suomi on varautunut myös näihin vaikuttamispyrkimyksiin ja lainsäädäntöämme on kehitetty yksituumaisesti ja ripeästi vastaamaan erilaisiin uhkakuviin. Marinin hallituksen aikana rajavartiolakia uudistettiin erilaisia hybridiuhkia varten – samalla huomioiden lasten, vammaisten ja muiden erityisen haavoittuvassa asemassa olevien oikeudet.

Kysymysteema: Puolustus
Suomen on irtauduttava jalkaväkimiinat kieltävästä sopimuksesta.
Pekka Haavisto

Jalkaväkimiinoista luovuttaessa Suomen Puolustusvoimat on hankkinut korvaavat järjestelmät, joilla maahantunkeutumisen yrityksiä voidaan padota vähintään yhtä tehokkaasti kuin vanhaan teknologiaan perustuvilla jalkaväkimiinoilla. Jalkaväkimiinoja käytetään monilla kriisialueilla erittäin varomattomasti. Ne aiheuttavat paljon vammoja ja suurta kärsimystä. Miinojen aiheuttama kärsimys jatkuu monesti myös pitkään konfliktin päätyttyä. Jalkaväkimiinat kieltävän Ottawan sopimuksen yksi vaikutus on ollut, että markkinat näiden aseiden osalta ovat tyrehtyneet. Tuottajia on vähemmän. Tämä on vähentänyt miinaonnettomuuksia. Me suomalaiset olemme puolustaneet sääntöpohjaista kansainvälistä järjestystä. Se tarkoittaa sitä, että lähtökohtaisesti pidämme kiinni myös omista sopimusvelvoitteistamme.

Suomen tulee laajentaa yleinen asevelvollisuus koskemaan muitakin kuin miehiä.
Pekka Haavisto

Suomessa miehet ovat asevelvollisia ja kaikki ovat maanpuolustusvelvollisia. Sotilaskoulutuksen antaminen koko ikäluokalle ei vaatisi Puolustusvoimille huomattavia lisäresursseja. Pitäisin hyvänä askeleena sitä, että yhteisten kutsuntojen kautta järjestettäisiin koko ikäluokalle koulutusjakso, jossa olisi esimerkiksi väestönsuojelu- ja ensiapukoulutusta. Tiedämme, miten suuri merkitys tällaisilla taidoilla on konflikteissa.

Jos jokin Nato-maa joutuu hyökkäyksen kohteeksi, Suomen reserviläisiä pitää voida lähettää sen avuksi.
Pekka Haavisto

Vaikka Suomella on omassa maassa hyvin toimiva maanpuolustus, meidän on vielä luotava rakenteet osallistumiselle Naton yhteisiin operaatioihin. Luontevaa aluksi on osallistua ilma- ja merivalvontaoperaatioihin. On neuvoteltava sopimukset, joilla Puolustusvoimain kantahenkilökuntaa ja reserviläisiä voidaan käyttää laajemmin Nato-tehtävissä. Tilanteessa, jossa jokin Naton jäsenmaa joutuisi hyökkäyksen kohteeksi, on todennäköistä, että merkittävä osa reserviämme tarvitaan kuitenkin Suomessa turvaamaan Naton pisintä rajaa Venäjän kanssa.

Suomen tulee sallia ydinaseiden kuljetukset Suomen kautta.
Pekka Haavisto

Naton jäsenenä Suomi osallistuu ydinasekokouksiin ja -suunnitteluun sekä tarvittaessa harjoitustoimintaan. Naton ydinaseiden sijoittelu on vakiintunutta eikä käsitykseni mukaan tarvetta niiden uudelleen sijoittamiselle ole.

Ahvenanmaa pitää säilyttää demilitarisoituna alueena.
Pekka Haavisto

Tärkeintä on tässä hetkessä taata Ahvenanmaan turvallisuus kaikissa tilanteissa. Olennaista on keskustella liittolaisten kanssa, miten puolustus toteutetaan. Ahvenanmaan puolustuksen tulee olla osa Naton puolustussuunnittelua. Demilitarisaation perinne luo omat haasteensa Ahvenanmaan puolustussuunnittelulle. On välttämätöntä, että mitään ratkaisuja ei tehdä ahvenanmaalaisten ylitse. Mikäli Ahvenanmaan asemaan tehtäisiin muutoksia, olisi ratkaisulla oltava ahvenanmaalaisten enemmistön tuki. Tasavallan presidentti on nostanut esille myös kansainvälisen oikeuden näkökulman. On tärkeää, että Suomi toiminnassaan noudattaa kansainvälisiä sopimuksia.

Kysymysteema: Arvot
Jos on pakko valita, on parempi korottaa veroja kuin leikata julkisia palveluita ja sosiaalietuuksia.
Pekka Haavisto

Presidentin tehtävien näkökulmasta on välttämätöntä, että tässä turvallisuustilanteesta varmistamme sen, että puolustukseen voidaan panostaa riittävästi. Kestävällä pohjalla oleva julkinen talous on myös turvallisuuskysymys. Kestävä talous heijastuu kokonaisturvallisuuteemme sen myötä, voimmeko pitää esimerkiksi lasten ja nuorten tulevaisuudenuskosta ja mielenterveydestä nykyistä parempaa huolta.

Suuret tuloerot ovat hyväksyttäviä, jotta erot ihmisten lahjakkuudessa ja ahkeruudessa voidaan palkita.
Pekka Haavisto

Suomessa jokainen suomalainen on saanut nauttia turvallisuudesta ja koulutuksesta, johon muualla maailmassa on ollut varaa vain vaurailla ihmisillä. Meidän on huolehdittava, että tämä ominaispiirre on olemassa myös tulevaisuudessa. Äärimmäisyyteen viedyt tuloerot ovat uhka pohjoismaisen hyvinvointivaltion perinteelle. Ahkeruudesta on hyvä palkita, mutta palkka ei ole ainoa arvostuksen mittari. Monet tekevät yhteiskunnan kannalta korvaamatonta työtä pienellä palkalla. Yksi yhteiskuntamme vahvuuksista on ollut yhteys kansalaisten välillä. Kovin suurissa tuloeroissa olisin huolissani yhteiskunnan eriytymisestä ja kokemusmaailmojen etääntymisestä. Syntyy erilaisia palveluita eri tuloryhmille ja eriytyneitä asuinalueita. Pohjoismainen hyvinvointiyhteiskunnan malli on säilyttämisen arvoinen.

Valtion pitäisi puuttua nykyistä voimakkaammin markkinoiden toimintaan, jotta talous olisi kaikille reilu.
Pekka Haavisto

Valtio puuttuu jo nyt monella tavalla markkinoiden toimintaan - kilpailulainsäädäntö, ympäristölainsäädäntö, työsuojelu jne. Valtio voi myös vauhdittaa sosiaalisesti sekä ympäristön ja ilmaston kannalta kestävää elinkeinosiirtymää. Valtio voi tehdä enemmän mahdollistaakseen pienten yritysten kasvua keskisuuriksi ja se voisi auttaa vientimarkkinoiden avautumisessa entistä tehokkaamman Business Finlandin kautta. Esimerkkinä alasta jolla on kasvupotentiaalia mainittakoon kulttuurivienti.

Suomessa on liian helppo elää sosiaaliturvan varassa.
Pekka Haavisto

En koskaan sanoisi sosiaaliturvan varassa olevaa elämää helpoksi. Sosiaaliturva kuitenkin liian usein muodostuu eteenpäin auttavan sijaan lannistavaksi. Monimutkaisuutta ja ihmisten yhdenvertaisuutta olisi hyvä parantaa. Esimerkiksi ero palkkatyön ja yrittäjyyden välillä on usein keinotekoinen.

Valtion ja kuntien omistusta yritystoiminnassa tulisi vähentää.
Pekka Haavisto

Suomi on ollut ja on pääomaköyhä maa, ja se selittää osaltaan tilannetta, jossa valtio ja kunnat ovat myös osaltaan yritysten perustajia ja omistajia. Valtion omistajaohjausta tulisi edelleen kehittää eriyttämällä entistä selkeämmin valtion erityiset intressit tiettyjen yhtiöiden kohdalla. Omistuksista, joilla on esimerkiksi selkeä kansalliseen turvallisuuteen tai huoltovarmuuteen liittyvä rooli, on syytä pitää kiinni. Sen sijaan esimerkiksi julkisen sektorin omistamat inhouse-yhtiöt ovat joskus kasvaneet rooliltaan liian vahvaksi suhteessa alkuperäiseen tarkoitukseensa. Järjestelyillä voidaan pahimmillaan kiertää hankintalaissa tarkoitettua kilpailuttamista. Se haittaa epäreilusti yksityisten yritysten toimintaa ja aiheuttaa turhia lisäkustannuksia veronmaksajille.

Suomen muuttuminen aiempaa monikulttuurisemmaksi ja monimuotoisemmaksi on hyvä asia.
Pekka Haavisto

Moninaisuus on aina ollut osa Suomea. Suomi ei olisi Suomi ilman vähemmistöjään. Erilaisten ihmisten näkyvyys ja vaikutusmahdollisuudet yhteiskunnassamme tulevat lisääntymään. Yhteinen, kaikille hyvä Suomi on monimuotoinen. Kansainvälisissä rauhanprosesseissa usein viitataan Suomeen maana, jossa on perustuslaissa säädetyt kielioikeudet vähemmistökielille, autonominen Ahvenanmaa sekä Euroopan viimeistä alkuperäiskansaa, saamelaisia, koskeva oma lainsäädäntönsä. Ruotsin virheistä on kuitenkin opittava. Kotoutumisen ongelmilta ei saa sulkea silmiään. Kulttuurisesta taustasta riippumatta meidän on edellytettävä jokaiselta esimerkiksi tyttöjen ja naisten oikeuksien hyväksymistä.

Kristilliset arvot ovat hyvä pohja poliittiselle päätöksenteolle.
Pekka Haavisto

Kysymykseen on vaikea vastata sen vuoksi, että ensin tulee määritellä, mitä kukin kristillisillä arvoilla tarkoittaa. Uuden testamentin opetusten mukaisesti voisi ajatella arvojen olevan seuraavia: 1) Ehdoton rakkaus - myös vihamiesten rakastaminen. 2) Maallisesta omaisuudesta luopuminen köyhimpien hyväksi. 3) Kostosta luopuminen. 4) Syntien anteeksiantaminen. Nämä ovat kaikki hyvin radikaaleja arvoja, ja varmasti olisi hyvä, jos ne yleistyisivät yhteiskunnassa.

Sukupuolen moninaisuus pitäisi ottaa huomioon Suomessa nykyistä paremmin.
Pekka Haavisto

On selvää, että sukupuolen moninaisuus tulee huomioida siellä, missä sukupuolella on merkitystä. Jokainen ihminen kannattaa kohdata yksilönä.

Tottelevaisuus ja auktoriteettien kunnioittaminen ovat tärkeimmät arvot, jotka lapsen tulee oppia.
Pekka Haavisto

Arvoja ei voi opettaa käskyttämällä vaan keskustelemalla. Rajoja tarvitaan varmasti tarvitaan lasten kasvatuksessa, mutta sen lisäksi varmasti hyvää harkintaa, vuorovaikutusta, ystävällisyyttä, välittämistä, vastuun antamista lapsille. Myös lapsen yksilöllisyyttä on kunnioitettava. Keskustelu- ja vuorovaikutustaitojen oppiminen on koko elämän mittainen tehtävä meille jokaiselle.

Suomen pitäisi vähentää omia päästöjään riippumatta siitä, mitä muut maat tekevät.
Pekka Haavisto

Suomenkin pitää vähentää omia päästöjään ja esimerkiksi Itämeren kuormitusta. Suomen tulee lisäksi viedä omia vihreitä ratkaisujaan maailmalle. Suomessa tehdyt innovaatiot vähentävät päästöjä tänäänkin kaikkialla maailmassa. Olemme tässä kokoamme suurempia ja osaamisemme, vaikutuksemme ja vaurautemme voivat kasvaa entisestään. Tukimuspanostukset ja yliopistojen sekä yritysten tekemä tuotekehitystyö ovat tässä asiassa äärimmäisen tärkeitä. Kaikki tämä on suomalaisten etu ja luo jatkossakin työpaikkoja sekä verotuloja Suomeen.

Poliitikkojen on asetettava Suomen ja suomalaisten etu kaiken muun edelle.
Pekka Haavisto

Suomen ja suomalaisten etua ei pidä määrittää yksisilmäisesti. Kansallinen etu voi joskus vaatia vaikuttamista kaukaisiin kehityskulkuihin. Jos pelkäämme pakolaiskriisejä, on varmasti viisainta toimia jo alkulähteillä niiden torjumiseksi. Jos ajattelemme, että ilmastonmuutos luo pakolaisuutta viljelykelpoisten maiden tuhoutuessa, on viisainta keskittyä ilmastonmuutoksen torjuntaan globaalisti. Nyt huomiomme on Ukrainan auttamisessa. Sen vuoksi, että kysymys on omasta turvallisuudestamme ja toivoisimme saavamme vastaavaa apua, jos olisimme hyökkäyksen kohteena.

Ympäristön etu tulisi asettaa talouskasvun ja työpaikkojen luomisen edelle, jos ne ovat keskenään ristiriidassa.
Pekka Haavisto

Talouskasvun ja ympäristön asettelu vastakkain edustaa vanhanaikaista ajattelua. Sillä ei ole enää pohjaa todellisuudessa. Tällä hetkellä erityisen nopeasti kasvavat esimerkiksi vihreän siirtymän investoinnit. Ympäristön etua vastaan toimiva yritystoiminta osoittautuu yhä useammin kannattamattomaksi ja lyhytaikaiseksi. Ympäristön kantokyvyn ylittäminen tuo eteemme yhä suurempia ongelmia. Yritysmaailman edelläkävijöille ja merkittävälle osalle kansainvälistä rahoitusmarkkinaa tämä on jo itsestäänselvää. Ympäristön huomioiminen luo uutta liiketoimintaa ja siten uusia työpaikkoja ja kasvua. Tämän monet suomalaiset yritykset jo tietävät. Aloilla, joissa luontoarvot ja teollinen toiminta ovat useimmin ristiriidassa tarvitaan innovaatioita ja tuotekehityspanostuksia, ei vastakkainasettelua.

Vahva johtaja on Suomelle hyväksi, vaikka hän toimisi sääntöjen rajamailla saadakseen asioita tehtyä.
Pekka Haavisto

Vahva johtaja on mielestäni johtaja, joka rakentaa keskusteluyhteyksiä ja pyrkii tavoittamaan myös toisella tavalla ajattelevia. Vahvuus on kykyä asettua toisen asemaan ja kohdata erilaisuutta. Kriisiaikojen johtamisessa tarvitaan vahvuutta ja hyvää paineensietokykyä. Ne on oltava kunnossa. Ajatusleikkinä voi miettiä, keiden olisi toivonut kokoontuvan Suomen Pankin pommisuojana käytettyyn kultaholviin talvisodan alkaessa. Kestokykyä on silloin tarvittu.

Koko Suomi tulee pitää asutettuna, vaikka siitä koituisi kustannuksia.
Pekka Haavisto

Suomi on tuhansien kotiseutujen maa. Jokaisen suomalaisen tulee kokea oma kotiseutunsa kaikkien suomalaisten arvostamaksi. Tästä rakentuu tärkeä osa varsinkin nuorempien sukupolvien tulevaisuudenuskoa ja maanpuolustustahtoa. Suomen suuren pinta-alan myötä meillä on myös seutuja, joissa asukkaita on vähän. Kaikki nämäkin alueet ovat ainutlaatuisella tavalla saavutettavissa, kun vertaamme maatamme muihin yhtä pohjoisiin alueisiin. Tästä asiasta on huolehdittava jatkossakin. Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan on heikentänyt Itä-Suomen elinvoimaisuutta rajan hiljenemisen vuoksi. Emme saa jättää alueiden kehitystä riippuvaiseksi Venäjän tulevasta kehityksestä. Kaikista Suomen kolkista on pidettävä huolta.

Suomen kaupungistuminen on hyvä asia.
Pekka Haavisto

Kaupungeilla ja kaupunkikulttuurilla on historiassa suuri merkitys inhimillisen elämän ja talouden kehittäjinä. Myös kaupungeissa voidaan synnyttää ympäristöä säästäviä, ekologisen elämän malleja. Kaupunkia ja maaseutua ei pidä asettaa vastakkain. Puhtaiden elintarvikkeiden tuottajalla ja ympäristöasioista tietoisella kaupunkilaisella on yhteinen intressi suomalaisen ruoantuotannon kehittämiseksi. Tällä on myös merkitystä huoltovarmuudelle.

Kysymysteema: Toinen kierros
Suomen pitää arvostella kovemmin Israelin toimia Gazassa.
Pekka Haavisto

Gazan tilanne ja inhimillisen kärsimyksen määrä on sietämätön. Väkivallan kierre on katkaistava, sillä väkivalta synnyttää yleensä lisää väkivaltaa. Suomen tulee puolustaa kansainvälistä oikeutta ja maailmaa, joka pelaa yhteisillä säännöillä – tämä on aina myös pienen maan etu. Meidän tulee tukea kaikkia sotaan liittyviä oikeusprosesseja sekä edistää kahden valtion mallia, mikä on kansainvälisen oikeuden mukainen ratkaisu. Suomi on tuominnut Hamasin iskun Israeliin. Israel ei ole suojellut riittävästi siviilejä. Suomi on viime viikkoina selkeyttänyt linjaansa tältä osin. YK:n humanitaarinen apu on turvattava. Konflikti ei kaipaa lisää kiisteleviä osapuolia vaan enemmän sovittelijoita. Alueen mailla on tärkeä rooli. Diplomaattisia keskusteluja käydään parhaillaan julkisuuden ulkopuolella.

Eutanasia pitää sallia.
Pekka Haavisto

Hyväksyn eutanasian parantumattomien sairauksien kohdalla silloin, kun se tapahtuu todistetusti ihmisen omasta tahdosta. Eutanasialainsäädäntöäkin kiireellisempi asia olisi saada Suomeen saattohoitolaki, joka takaisi kaikille tarvitseville arvokkaan ja kivuttoman saattohoidon. Eutanasian osalta on tärkeää, että kukaan ei koe itseään painostetuksi siihen, ja että ketään ei sairautensa tai vammansa vuoksi leimata "eutanasiakelpoiseksi". Ihmisen oma tahto olkoon ratkaiseva. Eutanasialainsäädännön kehittäminen Suomessa vaatii vielä lisää eettistä keskustelua.

Yhdysvallat pysyy yhtenä Suomen tärkeimmistä liittolaisista, vaikka sen demokratia rapautuisi.
Pekka Haavisto

Liittolaisuus Yhdysvaltain kanssa on Suomelle tärkeä, eikä tähän ole näköpiirissä muutosta. Samalla Euroopan tulee valmistautua ottamaan johtajuutta niissä asioissa, joissa muutokset Yhdysvalloissa saattavat jättää aukon. Euroopan pitää vahvistaa omaa kykyään pitää huolta omasta puolustuksestaan, vahvistaa tukeaan Ukrainalle ja ylläpitää painetta Venäjään pakottein. On tärkeää, että presidentillä on yhteydet Valkoiseen taloon, kongressiin ja puolustushallinnon johtoon. Yhdysvallat on noussut keskeisimpien kauppakumppaniemme joukkoon. Presidenttinä edistäisin myös teollisuutemme ja vientiyritystemme asemaa Yhdysvaltain markkinoilla sekä yhdysvaltalaisia investointeja Suomeen.

Suomen on vähennettävä pysyvästi rajanylityspaikkoja itärajalla.
Pekka Haavisto

Raja tulee pitää kiinni niin kauan kuin Venäjä jatkaa hybridioperaatiotaan, jossa se käyttää kolmansien maiden kansalaisia hyväkseen. Mahdolliset päätökset rajanylityspaikkojen määrästä voidaan tehdä myöhemmin. Suomen rajavartiosto on osoittanut osaamisensa ja toimintakykynsä poikkeuksellisissakin tilanteissa ja suomalaisviranomaisten yhteistyö toimii hyvin. Nyt on keskityttävä rajan turvallisuuteen ja varustauduttava pitkänkin ajan poikkeusolosuhteisiin, ennen kuin tilanne rajalla normalisoituu. Itä-Suomen taloudellista kehitystä ei voi jättää riippuvaiseksi Venäjän tilanteen muutoksista. Tämän vuoksi tarvitaan erillisiä Itä-Suomea tukevia päätöksiä.

Hyvinvointiyhteiskunnan palveluja on tulevina vuosina karsittava, koska niihin ei ole enää varaa.
Pekka Haavisto

Meidän on huolehdittava kansantaloutemme kestävyydestä, mutta esimerkiksi sosiaali- ja terveydenhuolto sekä koulutus ovat hyvinvointiyhteiskunnan kovaa ydintä ja jo nyt rahoitusvaikeuksissa. Palveluja voi järkeistää, mutta näiden palvelujen karsimiseen ei meillä kansakuntana ole varaa. Koulutukseen ja sivistykseen – esimerkiksi kirjastoihin – käytettävät varat ovat tärkeitä investointeja tulevaisuuteen. Suomi pärjää vain tietotaidoilla ja osaamisella.

Jos olisin presidentti, käyttäisin tekoälyä uudenvuoden puheen kirjoittamisen apuna.
Pekka Haavisto

Presidenttinä puhuisin kuitenkin tekoälystä ja siitä, mihin tarkoituksiin se sopii ja mihin ei sovi. Suomessa alan tutkimus on huipputasoa ja meillä on paljon tekoälyä kehittäviä ja hyödyntäviä yrityksiä. Tekoälyosaaminen on tärkeää niin talouskasvumme kuin turvallisuutemme kannalta. Presidenttinä edistäisin yritystemme vientiponnisteluja ja pyrkisin saamaan alan investointeja Suomeen. On myös tärkeää, että Suomi EU:ssa edistää alan sääntelyä - esimerkiksi vahingollisia kuvamanipulaatioita vastaan. Pidän tärkeänä, että presidentti käy keskustelua alan kotimaisten ja kansainvälisten yritysten kanssa. itselläni on toimiva keskusteluyhteys useisiin alan kansainvälisiin yrityksiin.

Suomen on etsittävä aktiivisesti kumppaneita myös epädemokraattisista maista.
Pekka Haavisto

Kansainvälisessä diplomatiassa ei keskustella vain samanmielisten kanssa, vaan pidetään laajasti yhteyksiä myös ongelmallisiin maihin. Demokratia- ja ihmisoikeusongelmat on näiden maiden kanssa keskusteltaessa otettava aina esiin. On tärkeää hakea laajasti tukea Ukrainalle, ilmastonmuutoksen vastaiselle työlle ja sääntöpohjaisen maailmanjärjestyksen puolustamiselle. Jos puhumme vain samanmielisille, maailma ei koskaan muutu.

Presidentti pitää lailla velvoittaa antamaan eduskunnalle tietoa Nato-asioista.
Pekka Haavisto

Eduskunnan tiedonsaantioikeus presidentiltä Nato-asioissa tulisi turvata seuraavan perustuslain uudistuksen yhteydessä. Presidentti Niinistö on oma-aloitteisesti tavannut säännöllisesti eduskunnan ulkoasiain- ja puolustusvaliokuntia, mutta oikeusvaltioperiaatteen mukaista on varmistaa lainsäädännöllä eduskunnan tiedonsaantioikeus. Myös jatkuvuuden kannalta on syytä huolehtia presidentin ja eduskunnan tiedonvälityksestä. Presidentti Niinistön kausien aikana Suomessa on toiminut peräti kuusi pääministeriä, kaksi heistä istui alle vuoden. Vaihdokset ovat usein tapahtuneet varsin yllättäen. Myös presidentin mahdollisuus seurata ja saada tietoa EU-päätöksenteon ulkopoliittisista ulottuvuuksista on turvattava - esimerkkinä Venäjään kohdistuvat sanktiot ja Ukrainan aseellinen tukeminen.