Ehdokkaan Sirkka Rousu tiedot

Kuvassa Sdp -puolueen ehdokas Sirkka Rousu

Sirkka Rousu

Sdp

Nro 2445

Kunta + alue

Perehdyn asioihin, kuuntelen asukkaita ja niitä, joita asiat koskevat ja rakennan yhteistyötä. Olen aktiivinen. Kirjoitan säännöllisesti.

Sosiaalinen media:

Ikä:

70

Sukupuoli:

Nainen

Paikkakunta:

Nurmijärvi

Postinumeroalue:

01900, Nurmijärvi Keskus

Hyvinvointialue:

Keski-Uudenmaan hyvinvointialue

Ammatti:

Sosiaali- ja terveydenhuollon asiantuntija

Koulutus:

Tutkijakoulutus

Kielitaito:

Suomi, ruotsi, englanti

Tehtävät:

aluevaltuutettu, kunnanvaltuutettu

Kuvausteksti:

Olen sosiaali- ja terveydenhuollon asiantuntija, lapsi- ja perhepalvelujen tutkija sekä elokuva-alan perheyrityksemme liiketoiminnan kehittäjä. -- Koulutukseltani olen sosiaalityöntekijä ja hallintotiet. tohtori, ammatillinen opettaja, osakeyhtiön hallitusosaaja. -- Toimin kunnanvaltuutettuna, valt.ryhmäni puh.johtajana, aluevaltuutettuna ja aluehallituksen varapuh.johtajana ja olen Nurmijärven Sähkö ja Sähköverkko Oy hallitusjäsen. -- Olen kokenut, osaava, aktiivinen päätöksentekijä ja raportoin toiminnastani. -- Perheeseeni kuuluu kolme täysi-ikäistä lasta, kaksi lastenlasta ja eläimet. -- Harrastan yhteiskunnallista järjestötyötä, luen, kirjoitan paljon, kävelen, omakotitaloasuminen, joskus matkustan, silloin tällöin kulttuuria. -- Minulle tärkeää: ”Että ihminen on mukana” - palveluissa ja johtamisessa. Lasten, nuorten ja perheiden hyvinvointi. Hyvä ikääntyminen. Hoidon ja palvelujen vaikuttavuus. Kestävä taloudenpito ja kunnan elinvoima.


Ehdokas arvokartalla

Ehdokkaalla on voimakkaita mielipiteitä suuntiin vasemmisto ja liberaalivihreä.

Vastaukset vaalikoneeseen

Tässä näet ehdokkaan vastaukset vaalikoneen kysymyksiin.

Kysymysteema: Palvelut

Jos valittavana on lähiterveysaseman säilyttäminen tai palveluiden keskittäminen isompaan yksikköön, keskittäminen on parempi vaihtoehto.

Sirkka Rousu

Kysymys ei ole joko tai. Lähiterveysasema suppeammallakin palveluvalikoimalla tarvitaan kohtuullisella etäisyydellä esim. kun terveydentila edellyttää käyntejä usein ja ne pystytään hoitamaan hoitajan ja lääkärin toimesta. Kun palvelut kootaan suurempaan sote-yksikköön (ei vain terveyskeskus, vaan laajemmat palvelut, myös sosiaalihuolto), siellä on saatavana monipuoliset palvelut ja erityisosaaminen, joita ei lähiterveysasemalla ole. Tosin myös erityisosaaminen voidaan tuoda liikkuvana palveluna lähiasemalle, vaikka tiettynä viikonpäivänä.

Mielenterveyspalveluihin pitää laittaa lisää rahaa, vaikka se olisi pois muualta.

Sirkka Rousu

Terveys ja eri sairaudet eivät voi olla nolla-summapeliä, jossa mielenterveyden resurssit on jostain muualta pois - ei näin. Hoitoa tulee saada hoidon tarpeen mukaan.

Pelastustoimen budjetti on turvattava leikkauksilta, vaikka se tarkoittaisi sote-palveluiden rahoituksen vähentämistä.

Sirkka Rousu

Tämäkään ei ole nolla-summapeliä, vaan resurssit tulee kohdentaa arvioitujen tarpeiden mukaan, myös pelastustoimen riskiarvioinnin pohjalta.

Rahaa ja työntekijöitä pitää siirtää sairaaloista enemmän perusterveydenhuoltoon ja sosiaalipalveluihin.

Sirkka Rousu

Sote-uudistuksen yksi iso tavoite on ollut vahvistaa perusterveydenhuoltoa. Erikoissairaanhoito tulee hoitaa ihmisten sairauksien edellyttämällä tavalla, tosin terveysteknologia ja lääkkeet ovat aina vaan kalliimpia, ja työ vaatii syvää erikoisosaamista. Järkevät työnjaot siitä, mikä voidaan hoitaa perusterveydenhuollossa, kannattaa hoitaa perustasolla.

Kodin ulkopuolelle sijoitettujen lasten palveluita pitäisi siirtää yrityksiltä enemmän julkisen puolen hoidettavaksi.

Sirkka Rousu

Lasten sijaishuollon palvelujen tulee pääosin olla julkisen toimijan tuottamaa, ja perinteisten yleishyödyllisten yhdistysten (esim. Pelastakaa lapset -lastenkodit ja perhekodit) ja säätiöiden (esim. SOS-lapsikylä) tuottamaa. Nyt sijoittajien pörssiyhtiöt pyörittävät lastensuojelun bisnestä. Näin ei voi jatkua.

Vanhustenhuollossa täytyy suosia kotihoitoa ja yhteisöllistä asumista ympärivuorokautisen hoivan sijaan, jotta kustannusten nousua saadaan hillittyä.

Sirkka Rousu

Kustannukset eivät ole se syy suosia kotiin tuotavaa tukea ja yhteisöllistä asumista, vaan se, mikä on vanhukselle itselleen parasta ja mitä hän toivoo.

Kysymysteema: Talous

Ulkomaisten hoitajien tuloa töihin Suomeen on helpotettava työvoimapulan lievittämiseksi.

Sirkka Rousu

Ulkomaiset työntekijät ovat oikein tervetulleita meille. Hoitotyössä tarvitaan osaaminen ja kielitaito, mutta avustavissa hoitotehtävissä voidaan työskennellä avustamiseen soveltuvalla osaamisella ja riittävällä kielitaidolla, joka voi kertyä myös työssä ollen.

Hyvinvointialueita on liikaa, joten niitä pitää yhdistää.

Sirkka Rousu

Alunperin niitä olisi voitu muodostaa vähemmän. Nyt on hyvä saada kokemukset ja arviot sote-uudistuksesta, ja vasta muutamien vuosien kuluttua hallinnollisiin hyvinvointialueen määriin kannattaa palata, kun on saatu tietoa.

Eduskunnan pitää karsia hyvinvointialueiden tehtäviä, jotta kaikkein tärkeimpiin palveluihin on varaa.

Sirkka Rousu

Tehtäviä tulee tarkastella kyllä määrävälein, mutta ei siitä syystä, että jotain pitäisi leikata tai karsia. Arviointia tulee tehdä aina ihmisten tarpeiden muutoksen näkökulmasta, ottaen huomioon elämisenympäristön muutokset.

Eduskunnan pitäisi säätää laki, jolla hyvinvointialueet saisivat verotusoikeuden.

Sirkka Rousu

Tätä tulee selvittää ja arvioida. Verotulokertymät ovat niin erilaisia kasvavilla ja vauraammilla asuinalueilla verrattuna ikääntyviin ja väheneviin asuinalueisiin. Ihmisten tulee olla yhdenvertaisia sote-palvelujen saatavuudessa.

Kysymysteema: Keski-Uudenmaan hyvinvointialue

Keski-Uudellamaalla peritään terveyskeskusmaksu. Siitä pitäisi luopua.

Sirkka Rousu

Terveys- ja sosiaalipalvelujen maksut ovat nyt monelle kohtuuttomia. Suomessa peritään - verotulojen - lisäksi suuret asiakasmaksut. Peruspalvelujen tulisi olla maksuttomia, jotta jokaisella on niitä mahdollisuus saada. Orpon hallitus nosti lakiperusteisia maksuja todella paljon, ja vähensi hyvinvointialueen rahoitusta tuon nousun verran - hyvinvointialue ei siis korotuksesta hyötynyt mitenkään. Keusotella ei ollut mitään mahdollisuuksia olla korottamatta maksuja kuten laki ohjeisti. Hyvin iso osa maksuista on jo nyt perinnässä, jolloin niihin vielä lisätään perintakulut - täysin kohtuutonta.

Sote-palvelut kannattaa taloudellisista syistä keskittää Järvenpäähän ja Hyvinkäälle, vaikka pienten kuntien terveyskeskuksista jouduttaisiin luopumaan.

Sirkka Rousu

Lähipalvelut tulee turvata niille asiakasryhmille, joiden tarve edellyttää asiointia usein ja joiden pääsy kauempana sijaitsevaan palveluun on hankalaa, ja lähiasemalle voidaan myös tuoda liikkuvia palveluja määräpäivinä.

Alueeni pitäisi rahoittaa HUSia nykyistä enemmän perusterveydenhuollon ja sosiaalipalveluiden kustannuksella.

Sirkka Rousu

Hus:n tulee saada sille kuuluva rahoitusosuus, mutta se ei voi olla enemmän kuin mitä hyvinvointialue itse saa rahoitusta. Valtion tulisi suoraan rahoittaa HUS:n valtakunnalliset tehtävät.

Palvelusetelit ovat hyvä keino vähentää jonoja julkisella puolella.

Sirkka Rousu

Keusotessa on monissa palveluissa jo palveluseteleitä, ja toimivat hyvin ruuhkatilanteissa. Toiminnassa voidaan hyödyntää yritysten kanssa erilaisia kumppanuus-palvelujen tuottamismalleja. Keusote parhaillaan valmistelee ns. allianssi-kumppanuutta ikäihmisten palveluihin ja myös suun terveydenhuoltoon, useamman vuoden kokeilut isoilla väestöpohjilla.

Keusoten pitää satsata moderniin kuntoutuskeskukseen, ja luopua Kiljavan sairaalasta.

Sirkka Rousu

Kuntoutuksen kehitysvaihtoehtojen selvittäminen on meneillään Keusotessa. Tätä selvitys ja kehitystyötä teemme valtionvarainministeriön päätökseen pohjautuen. Kiljava on kuntouttavana yksikkönämme vielä ainakin vuoteen 2030 asti.

Kysymysteema: Arvot

Jos on pakko valita, on parempi korottaa veroja kuin leikata julkisia palveluita ja sosiaalietuuksia.

Sirkka Rousu

Joka tapauksessa palveluiden tarvetta ja sosiaalietuuksia tulee arvioida säännöllisesti. Päätökset eivät voi johtaa esim. myöhemmin syntyviin suurempiin kustannuksiin. Tarvitaan vaikuttavuus-arviot, jotta ratkaisut ovat fiksuja. "Leikkaamispolitiikka" on lyhytjänteistä päätöksentekoa.

Suuret tuloerot ovat hyväksyttäviä, jotta erot ihmisten lahjakkuudessa ja ahkeruudessa voidaan palkita.

Sirkka Rousu

Jokaisen tulee voida käyttää lahjakkuuttaan ja olla ahkera, ja myös hyötyä siitä. Kysymysväite on monissa tutkimuksissa osoitettu virheelliseksi. Suomi pienten tuloerojen maana on erinomainen esimerkki hyvinvointivaltiosta, jossa kilpailukyky ja laaja julkinen palvelu, tuottavat hyvää. Julkisen palvelun hyödyt jakautuvat kaikille.

Valtion pitäisi puuttua nykyistä voimakkaammin markkinoiden toimintaan, jotta talous olisi kaikille reilu.

Sirkka Rousu

Markkinataloutta tulee tietenkin säädellä, tästä myös markkinatalous itse hyötyy - reiluna kilpailuna.

Suomessa on liian helppo elää sosiaaliturvan varassa.

Sirkka Rousu

Sosiaaliturvamme on tasoltaan alhainen, ja sen varassa pääosin kituutellaan taloudellisesti. Sosiaaliturvan käyttäjää myös valvotaan, ja etuuksia leikataan jo nykyisten lakienkin mahdollistamana, jos et toimi kuten etuuden saajana sinua ohjeistetaan.

Valtion ja kuntien omistusta yritystoiminnassa tulisi vähentää.

Sirkka Rousu

Keskeinen infra pitää olla julkisessa omistuksessa, ja valtion ja kuntien tulee voida omistaa mm. sähköverkkonsa, vesilaitoksensa.

Suomen muuttuminen aiempaa monikulttuurisemmaksi ja monimuotoisemmaksi on hyvä asia.

Sirkka Rousu

Erittäin hyvä asia. Yhteiskunnat tarvitsevat erilaista osaamista ja kulttuurien sisältöä.

Kristilliset arvot ovat hyvä pohja poliittiselle päätöksenteolle.

Sirkka Rousu

Arvojen tulee ohjata päättäjän omaa toimintaa, mutta elämme moniarvoisessa maailmassa, emmekä voi määrittää vain kristillisiä arvoja sen pohjaksi.

Sukupuolen moninaisuus pitäisi ottaa huomioon Suomessa nykyistä paremmin.

Sirkka Rousu

Syrjivät asenteet heikentävät ihmisten hyvinvointia. Jokainen on arvokas juuri sellaisena kuin on. Jos syntymäsukupuoli on määritelty syntymässä toisin kuin millaiseksi ihminen itsensä määrittää, keneltä se on pois, että hän saa olla sellainen kuin itse kokee?

Tottelevaisuus ja auktoriteettien kunnioittaminen ovat tärkeimmät arvot, jotka lapsen tulee oppia.

Sirkka Rousu

Lapsen tulee saada arvostusta ja myös kunnioitusta, näin hän oppii arvostamaan ja kunnioittamaan muita. Tottelevaisuus ja auktoriteetit ...totta kait pitää totella, jos poliisi määrää vaikkapa pysähtymään liikenteessä, ja myös kunnioittamaan poliisin auktoriteettia.

Suomen pitäisi vähentää omia päästöjään riippumatta siitä, mitä muut maat tekevät.

Sirkka Rousu

Maapallo on yhteinen, minun, meidän tulee toimia vähentäen päästöjä, ja myös toimia niin että "ne muutkin" ymmärtävät vähentää.

Poliitikkojen on asetettava Suomen ja suomalaisten etu kaiken muun edelle.

Sirkka Rousu

Maailmassa pärjää paremmin kun tekee yhteistyötä ja sopii asioista, ja siinä samalla tulee huolehdittua myös oman maan ja suomalaisten edusta. Pelkkä omaan napaan tuijottelu ei ole tuota hyvää.

Ympäristön etu tulisi asettaa talouskasvun ja työpaikkojen luomisen edelle, jos ne ovat keskenään ristiriidassa.

Sirkka Rousu

Jos ympäristö tuhotaan, ei ole talouskasvua eikä työpaikkojakaan - ainakaan pidemmällä aikajänteellä. Lyhytnäköinen politiikka ei saa syrjäyttää tulevien sukupolvien ympäristöä.

Vahva johtaja on Suomelle hyväksi, vaikka hän toimisi sääntöjen rajamailla saadakseen asioita tehtyä.

Sirkka Rousu

Onneksi maan johtaminen on jaettua! - tarvitsemme hyviä johtajia.

Koko Suomi tulee pitää asutettuna, vaikka siitä koituisi kustannuksia.

Sirkka Rousu

Tätä on väkisin vaikea toteuttaa, sillä ihmiset muuttavat sinne, missä muitakin asuu. Ja kun Suomi on iso maa, joka kolkkaan ei riitä asumista ja työpaikkoja. Tarvitsemme kuitenkin maaseutua ja sen elinkeinoja.

Suomen kaupungistuminen on hyvä asia.

Sirkka Rousu

Tarvitsemme myös maaseutua ja maaseudun elinkeinoja!