Ehdokkaan Karri Vanttaja tiedot

Kuvassa Vihreät -puolueen ehdokas Karri Vanttaja

Karri Vanttaja

Vihreät

Nro 2116

Kunta + alue

Haluan edistää SOTE-palveluita ammattitaidollani ja tutkittuun tietoon pohjautuen väestön tarpeet yhdenvertaisesti huomioiden.

Sosiaalinen media:

Ikä:

35

Sukupuoli:

Mies

Paikkakunta:

Hämeenlinna

Postinumeroalue:

13200, Keinusaari

Hyvinvointialue:

Kanta-Hämeen hyvinvointialue

Ammatti:

geriatrian erikoislääkäri, pääluottamusmies

Koulutus:

Ylempi korkea-aste

Kielitaito:

suomi (äidinkieli), englanti, ruotsi ja italia

Tehtävät:

aluevaltuutettu

Kuvausteksti:

Olen 35-vuotias geriatrian erikoislääkäri ja työskentelen hyvinvointialueella lääkäreiden pääluottamusmiehenä. Lisäksi teen väitöskirjatutkimusta gerontologisesta aiheesta. Olen myös työskennellyt geriatrian kliinisenä opettajana Tampereen yliopistolla 2021-2024. Lähdin politiikkaan mukaan vuonna 2022 ensimmäisissä aluevaaleissa, joissa tulin valituksi vihreiden aluevaltuutetuksi. Minulle tärkeitä arvoja ovat yhdenvertaisuus, hyvinvointi, ympäristö ja tiedepohjaisuus, joita haluan myös politiikan saralla edistää.


Ehdokas arvokartalla

Ehdokkaalla on voimakkaita mielipiteitä suuntaan liberaalivihreä.

Vastaukset vaalikoneeseen

Tässä näet ehdokkaan vastaukset vaalikoneen kysymyksiin.

Kysymysteema: Palvelut

Jos valittavana on lähiterveysaseman säilyttäminen tai palveluiden keskittäminen isompaan yksikköön, keskittäminen on parempi vaihtoehto.

Karri Vanttaja

Riittävät peruspalvelut (esim. terveysaseman palvelut) tulee taata Kanta-Hämeessä jokaisella seutukunnalla. Pienempien yksiköiden yhdistäminen toisiinsa tai isompiin yksiköihin on tilannekohtaisesti perusteltua. Fyysisiä toimipisteitä täydentävät myös digitaaliset ja liikkuvat palvelut.

Mielenterveyspalveluihin pitää laittaa lisää rahaa, vaikka se olisi pois muualta.

Karri Vanttaja

Mielenterveyspalvelut ovat valtakunnallisesti riittämättömiä ja niitä tulee edelleen kehittää. Kehitystä hidastaa myös työntekijäpula. Myös mielenterveyspalveluissa voitaisiin hyödyntää nykyistä enemmän digipalveluita ja nettiterapiaa, joista on saatu myös hyvää tutkimusnäyttöä vaikuttavuudesta. Mielenterveyspalveluihin pääsyyn panostaminen säästäisi myös kustannuksia, kun ongelmat voitaisiin saada hallintaan ennen niiden kasaantumista.

Pelastustoimen budjetti on turvattava leikkauksilta, vaikka se tarkoittaisi sote-palveluiden rahoituksen vähentämistä.

Karri Vanttaja

Pelastustoimen osuus koko hyvinvointialueen valtionrahoituksesta on vain 2,2 %, joten kyse on hyvin pienestä toimialasta verrattuna SOTE-palveluihin. Kanta-Hämeessä toimi jo ennen hyvinvointialuetta alueellinen pelastuslaitos, joten toiminta on jo pitkään ollut alueellisesti optimoitua.

Rahaa ja työntekijöitä pitää siirtää sairaaloista enemmän perusterveydenhuoltoon ja sosiaalipalveluihin.

Karri Vanttaja

Mielestäni perustason palveluiden rahoitusta tulisi lisätä suhteessa erikoissairaanhoitoon. Säästöjä erikoissairaanhoidosta tulisi etsiä tehostamalla toimintaa ja palveluvalikoimaa tarkastelemalla.

Kodin ulkopuolelle sijoitettujen lasten palveluita pitäisi siirtää yrityksiltä enemmän julkisen puolen hoidettavaksi.

Karri Vanttaja

Hyvinvointialue on vähentänyt jo lastensuojelun ostopalveluita ja saanut näistä säästöjä. Hyvää kehitystä tulee jatkaa ja lastensuojelun omaa palveluntuotantoa tulee edelleen kehittää.

Vanhustenhuollossa täytyy suosia kotihoitoa ja yhteisöllistä asumista ympärivuorokautisen hoivan sijaan, jotta kustannusten nousua saadaan hillittyä.

Karri Vanttaja

Tarvitaan myös kevyempiä hoivapalveluita, kuntoutusta akuuttien sairastumisen jälkeen sekä kotona selviytymisen tukitoimia (esim. perhehoitoa ja kuntouttavaa päivätoimintaa). Näillä keinoilla voidaan vähentää ympärivuorokautisen hoivan tarvetta. Hoitopaikka täytyy kuitenkin järjestää aina sitä tarvitsevalle, jos kevyemmät palvelut eivät ole riittäviä.

Kysymysteema: Talous

Ulkomaisten hoitajien tuloa töihin Suomeen on helpotettava työvoimapulan lievittämiseksi.

Karri Vanttaja

SOTE-alan työntekijäpulan vuoksi tarvitaan tulevaisuudessa myös työperäistä maahanmuuttoa. Tämä tulee kuitenkin tapahtua kestävästi ja lähtömaan olosuhteet huomioiden. Työntekijöiden houkuttelu ei saa pahentaa työntekijäpulaa lähtömaassa.

Hyvinvointialueita on liikaa, joten niitä pitää yhdistää.

Karri Vanttaja

Hyvinvointialueille tulee antaa työrauha, sillä ne aloittavat toimintansa vasta 2 vuotta sitten. Suhtaudun kriittisesti siihen, että tilanne parantuisi alueita tässä vaiheessa yhdistämällä. Edessä olisi jälleen raskaita muutoksia, jotka veisivät resursseja palveluiden kehittämiseltä ja asiakastyöltä.

Eduskunnan pitää karsia hyvinvointialueiden tehtäviä, jotta kaikkein tärkeimpiin palveluihin on varaa.

Karri Vanttaja

Suomalaisen hyvinvointiyhteiskunnan tulee tarjota riittävät palvelut kaikille. SOTE-palveluiden sisällä tarvitaan julkista priorisointia vaikuttavuuteen perustuen, johon lainsäätäjät ovat olleet toistaiseksi haluttomia. Lähtökohtaisesti ei pidä rajata palveluita pois julkiselta, vaan valita vaikuttavia ja kustannustehokkaita hoitomenetelmiä. Uusia kalliimpia hoitaja tulee tarkastella myös kriittisesti.

Eduskunnan pitäisi säätää laki, jolla hyvinvointialueet saisivat verotusoikeuden.

Karri Vanttaja

Kannatan hyvinvointialueiden verotusoikeutta, jotta niillä olisi oikeasti mahdollisuus vaikuttaa tuloihinsa. Muutos ei kuitenkaan saisi nostaa kokonaisveroastetta.

Kysymysteema: Kanta-Hämeen hyvinvointialue

Janakkala tarvitsee terveysaseman kumpaankin taajamaan, vaikka se tarkoittaisi muiden terveyspalveluiden karsimista.

Karri Vanttaja

Kaikkia hyvinvointialueen palveluita ja palvelupisteitä tulee tarkastella alueellisena kokonaisuutena. Palvelupisteiden palveluvalikoima voi vaihdella, joten terveydenhuollon palveluiden tarjonta eri toimipisteissä voi myös vaihdella. Lisäksi jatkossa tarjotaan enemmän liikkuvia palveluita, joita voidaan hyödyntää.

Koulupsykologien määrää tulee lisätä nykyisestä.

Karri Vanttaja

Koulupsykologien saatavuus on alueellamme parantunut, mutta edelleen tarvitaan aktiivista työtä tilanteen kohentamiseksi.

Terveyspalvelujen maksujen pitää pysyä samanlaisina kuin nyt, vaikka se tarkoittaisi, että palveluja keskitettäisiin.

Karri Vanttaja

En halua asettaa asiakasmaksuja ja palvelujen keskittämistä vastakkain. Asiakasmaksujen enimmäismääristä säädetään hallituksen toimesta asetuksella, joka on yhteydessä myös hyvinvointialueen rahoitukseen.

Suuressa osassa tapauksia digivastaanotto toimii yhtä hyvin kuin lähivastaanotto.

Karri Vanttaja

Digipalveluiden potentiaalia lähivastaanottojen korvaajana on julkisuudessa yliarvioitu. Osa kontakteista voidaan korvata digipalveluina ja erityisesti hoidon seurantaa ja jatkokäyntejä. Osaan palveluista, joihin ei tarvita fyysistä potilaan tutkimista, voidaan digivastaanottoa soveltaa enemmän (esim. mielenterveyspalvelut).

Omaishoidon tuen määrä pitää nostaa takaisin entiselle tasolleen.

Karri Vanttaja

Omaishoidon tuki harmonisoitiin aluksi Kanta-Hämeessä valtakunnallista tasoa korkeammalle. Hyvinvointialue saa tukea varten rahoitusta valtakunnallisen keskitason mukaisesti. Omaishoidon tukitoimia ja myös rahallista tuen määrää tulee kehittää jatkossa.

Kysymysteema: Arvot

Jos on pakko valita, on parempi korottaa veroja kuin leikata julkisia palveluita ja sosiaalietuuksia.

Karri Vanttaja

Ensisijaista on tarkastella palveluiden ja etuuksien kustannusvaikutuksia ja tehokkuutta sekä ennakoivasti hallita mahdollisesti uhkaavia kustannusten kasvua.

Suuret tuloerot ovat hyväksyttäviä, jotta erot ihmisten lahjakkuudessa ja ahkeruudessa voidaan palkita.

Karri Vanttaja

Mielestäni korkeamman koulutuksesta ja vaativammista työtehtävistä voidaan maksaa suurempaa palkkaa. Kuitenkin yhteyskunnan tulee tukea vähävaraisimpia.

Valtion pitäisi puuttua nykyistä voimakkaammin markkinoiden toimintaan, jotta talous olisi kaikille reilu.

Karri Vanttaja

Mielestäni markkinataloutta pitää ohjailla sopivasti, mutta ei liikaa. Lainsäädännön pitää estää vakavat rikkomukset ja kannustaa kestävämpään talouteen. Toisaalta myös esimerkiksi valtion tulisi vähentää ilmastolle ja ympäristölle haitallisia yritystukia.

Suomessa on liian helppo elää sosiaaliturvan varassa.

Karri Vanttaja

Nykyinen hallitus on tehnyt merkittäviä leikkauksia sosiaaliturvaan nykyisellä hallituskaudella. Näiden leikkauksien vaikutukset ovat vielä osin realisoitumatta.

Valtion ja kuntien omistusta yritystoiminnassa tulisi vähentää.

Karri Vanttaja

Julkisen sektorin palveluita voidaan täydentää myös yksityisten yritysten toiminnoilla. Kuitenkin kriittiset palvelut (esim. vesihuolto) tulee säilyttää julkisessa omistuksessa.

Suomen muuttuminen aiempaa monikulttuurisemmaksi ja monimuotoisemmaksi on hyvä asia.

Karri Vanttaja

Monikulttuurisuus rikastaa suomalaista kulttuuria ja monimuotoisuutta. Kulttuuriryhmien välistä vuorovaikutusta ja ymmärrystä tulee lisätä. Negatiivisten asenteiden taustalla ovat usein epätodelliset ennakkoluulot ja stereotypiat.

Kristilliset arvot ovat hyvä pohja poliittiselle päätöksenteolle.

Karri Vanttaja

Mielestäni poliittinen päätöksenteko ei voi perustua yksittäisen uskontokunnan näkemyksiin tai uskomuksiin. "Kristilliset arvot" eivät myöskään ole yksiselitteisesti määriteltävissä. Näen kristilliset arvot edustamassa konservatiivisia näkemyksiä esim. vähemmistöjen oikeuksien osalta.

Sukupuolen moninaisuus pitäisi ottaa huomioon Suomessa nykyistä paremmin.

Karri Vanttaja

Tietämystä sukupuolten moninaisuudesta tulee lisätä Suomessa tutkittuun tietoon perustuen.

Tottelevaisuus ja auktoriteettien kunnioittaminen ovat tärkeimmät arvot, jotka lapsen tulee oppia.

Karri Vanttaja

Sokea tottelevaisuuden edellyttäminen lapselta on haitallista ja haitata esimerkiksi itsetunnon kehittymistä. Tämä ei edistä lapsen omien ajattelutaitojen ja päätöksentekokyvyn kehittymistä. Tärkeämpää on opettaa lapselle kriittistä ajattelua ja vastuullisuutta sekä tukea empatiakyvyn kehittymistä.

Suomen pitäisi vähentää omia päästöjään riippumatta siitä, mitä muut maat tekevät.

Karri Vanttaja

Tätä voidaan edistää panostamalla vihreän teknologian innovaatioihin, uusiutuvaan energiaan, kiertotalouden vahvistamiseen sekä teollisuuden päästöjen vähentämiseen. Ilmaston lämpeneminen on pysäytettävä, jotta maapallo säilyy elinkelpoisena. Suomen kannattaa tässä olla edelläkävijä.

Poliitikkojen on asetettava Suomen ja suomalaisten etu kaiken muun edelle.

Karri Vanttaja

Toimimme globaalissa ympäristössä. Jos kaikki maat ajaisivat vain omaa etuaan, niin nykyinen globaali järjestelmämme kaatuisi.

Ympäristön etu tulisi asettaa talouskasvun ja työpaikkojen luomisen edelle, jos ne ovat keskenään ristiriidassa.

Karri Vanttaja

Mielestäni ympäristön etua ja työllisyyttä sekä talouskasvua ei pidä asettaa vastakkain. Tällä argumentilla pelotellaan vihreän siirtymän haitallisuudella. Uudet teknologiat ja toimintatavat luovat uudenlaisia työpaikkoja ja työllisyyttä. Ympäristölle haitallisista toiminnoista täytyy asteittain luopua tai vähentää niiden haitallisuutta.

Vahva johtaja on Suomelle hyväksi, vaikka hän toimisi sääntöjen rajamailla saadakseen asioita tehtyä.

Karri Vanttaja

On tärkeää, että Suomella on vahva johto, mutta se ei voi perustua sääntöjen rikkomiseen tai venyttämiseen. Normaalin päätöksenteon ohittaminen heikentää demokratiaa ja vie hallintoa autoritäärisempään suuntaan.

Koko Suomi tulee pitää asutettuna, vaikka siitä koituisi kustannuksia.

Karri Vanttaja

Kaikkien alueiden kehittäminen on koko Suomen etu esimerkiksi kokonaisturvallisuuden ja huoltovarmuuden vuoksi. Alueita tulee kehittää niiden omien vahvuuksien ja voimavarojen pohjalta.

Suomen kaupungistuminen on hyvä asia.

Karri Vanttaja

Enemmistö suomalaisista asuu jo kaupungeissa. Tiiviimpi asuminen kaupungissa (vs. maaseudulla) on myös ympäristön kannalta edullista. Kaupunkiympäristön suunnittelussa ja kehittämisessä tulee huomioida ihmisten ja lähiluonnon positiivinen suhde.