Ehdokkaan Tommi Terä tiedot

Kuvassa Kristillis­demokraatit -puolueen ehdokas Tommi Terä

Tommi Terä

Kristillis­demokraatit

Nro 2066

Kunta + alue

Teen sen työn, johon minulle mandaatin annat, ja teen kestävältä ja vakaalta kristilliseltä arvopohjalta ponnistaen.

Sosiaalinen media:

Ikä:

36

Sukupuoli:

Mies

Paikkakunta:

Turku

Postinumeroalue:

20540, Nummi-Ylioppilaskylä

Hyvinvointialue:

Varsinais-Suomen hyvinvointialue

Ammatti:

Eduskunta-avustaja, toiminnanjohtaja

Koulutus:

Ylempi korkea-aste

Kielitaito:

Suomi, englanti, ruotsi

Kuvausteksti:

Olen 36-vuotias turkulainen tradenomi ja valtiotieteiden maisteri. Olen kristitty, naimisissa, ja vietän paljon aikaa perheen ja ystävien kanssa. Uskon ahkeruuteen, sitkeyteen ja työntekoon – haluan teoillani, toiminnallani ja töilläni osoittaa olevani luottamuksen arvoinen. Päätökseni kumpuavat kristillisestä ihmiskäsityksestä ja arvoista. Ne tarjoavat yhä kestävän tavan rakentaa yhteiskuntaa. Luovuttamattomalle ja läpi elämän jatkuvalle ihmisarvolle, heikoimmista huolta pitävälle, ihmisen vapauteen ja vastuullisuuteen perustuvalle sekä ahkeruutta, armollisuutta ja perheiden tärkeyttä korostavalle arvopohjalle on kysyntää ja tarvetta edelleen. Teen töitä KD:n edustakuntaryhmässä Sari Essayah’n eduskunta-avustajana sekä Ajatushautomo Kompassin toiminnanjohtajana. Vaikutan varavaltuutettuna, tarkastuslautakunnassa, ja Valtion nuorisoneuvostossa. Olen Turun KD:n puheenjohtaja, Varsinais-Suomen KD:n varapuheenjohtaja, ja puoluevaltuuston jäsen. Olen myös Turun KD:n pormestariehdokas.


Vastaukset vaalikoneeseen

Tässä näet ehdokkaan vastaukset vaalikoneen kysymyksiin.

Kysymysteema: Palvelut

Jokaisessa kunnassa pitää olla vähintään yksi toimipiste, josta saa terveydenhuollon palveluita.

Tommi Terä

Ehdokas ei ole perustellut vastaustaan.

Kiireettömän perusterveydenhuollon hoitotakuu pitää lyhentää 14 vuorokauteen nykyisestä kolmesta kuukaudesta.

Tommi Terä

Kiireettömän hoidon hoitotakuu on 3 kuukautta. Tavoitteena alueella tulee toki olla mahdollisimman nopea hoitoon pääsy.

Yöpäivystyksistä päättäminen kuuluu omalle hyvinvointialueelleni - ei Suomen hallitukselle.

Tommi Terä

Ideaalitilanteessa kyllä, ihan jo kristillisdemokraattisen lähipäätösperiaatteen mukaisesti. Käytännössä alueet eivät kuitenkaan ole olleet kykeneväisiä tekemään näitä päätöksiä, jolloin hallituksen on linjattava ja tehtävä päätöksiä.

Palveluseteleiden käyttöä täytyy lisätä, jotta hoitojonoja saadaan lyhyemmiksi.

Tommi Terä

Palveluseteleiden käyttöä tulee laajentaa. Samalla palvelusetelijärjestelmän laajemmasta hyödyntämisestä tarvitaan myös lisää ohjeistusta ja tietoa.

Julkisia varoja ei pidä käyttää yksityisiin terveyspalveluihin.

Tommi Terä

Julkinen terveydenhuolto ei yksin kykene huolehtimaan hoidontarpeesta. Siksi on välttämätöntä ottaa yksityisen terveydenhuollon palvelutarjonta ja kapasiteetti avuksi. Nykyinen hallitus toimii juuri näin esim. 1.9.2025 alkavalla Kela-korvauspilotilla, jossa yli 65-vuotiaille mahdollistetaan pääsy yksityiselle yleislääkärille julkisen terveydenhuollon asiakasmaksua vastaavalla summalla.

Kysymysteema: Lapset ja nuoret

Alle 23-vuotiaan pitää päästä nopeammin mielenterveyspalveluiden piiriin kuin yli 23-vuotiaan.

Tommi Terä

Kaikille tulee turvata palvelut iästä riippumatta. Tarvitaan kuitenkin useita eri toimia, jotta tähän ylletään. 1.5.2025 voimaan astuvan terapiatakuun myötä lapset ja alle 23-vuotiaat nuoret pääsevät tiettyihin mielenterveyspalveluihin viimeistään kuukauden (28 vrk) kuluessa siitä, kun tarve on todettu. Apu on maksutonta. On luonnollisesti tarve turvata myös yli 23-vuotiaiden mielenterveyspalveluihin pääsy. Terapiatakuu on kuitenkin tarpeellinen, tärkeä ja jo pitkään työn alla ollut uudistus, joka parantaa tilannetta.

Pieniä neuvoloita ei saa lakkauttaa.

Tommi Terä

Neuvolat on pidettävä lähipalveluna.

Koululaisten hammastarkastuksia pitää lisätä, vaikka se kasvattaisi hammashoidon jonoja.

Tommi Terä

Tällä hetkellä Varhassa koululaisista tarkastetaan 1.-luokkalaiset, 5.-luokkalaiset ja 8.-luokkalaiset. Lisäksi kaikki 16-17-vuotiaat tarkastetaan. Tämä on jo varsin kattava paketti.

Alle 25-vuotiaille pitää tarjota maksuton ehkäisy.

Tommi Terä

Hyvinvointialueen on huolehdittava ensisijaisesti lakisääteisistä palveluista, eikä maksuton ehkäisy kuulu niihin. Maksutonta ehkäisyä tarjotaan Varhassa kuitenkin nykyään alle 20-vuotiaille. Ainakin tuosta tulisi pitää kiinni, mikäli taloustilanne sen sallii, sillä maksuton ehkäisy mm. tutkitusti vähentää teiniraskauksia.

Kysymysteema: Iäkkäät

Hyvinvointialueet pakenevat vastuutaan pitämällä vanhukset liian pitkään kotihoidon piirissä.

Tommi Terä

Jokaiselle vanhukselle on oltava tarjolla hänen toimintakykyynsä ja arjen selviytymiseen parhaiten sopiva hoitomuoto ja -paikka. Joskus laitoshoitoa tarvitsevia valitettavasti pidetään kotihoidossa. Näin ei saa käydä. En kuitenkaan osta ajatusta vastuun pakoilusta.

Iäkkäiden ympärivuorokautisen hoivan mitoituksen pitää olla vähintään seitsemän hoitajaa kymmentä hoidettavaa kohden.

Tommi Terä

Kyllä, jos hoitajia olisi riittävästi. Todellisuudessa meillä ei ole hoitajia 0,7 hoitajamitoitukseen. Tämän vuoksi 1.1.2025 voimaan astunut lakimuutos alensi hoitajamitoituksen 0,6:en. Lakimuutoksen tavoitteena on taloudellisen kestävyyden ja henkilöstön saatavuuden turvaaminen.

Suomessa kokeillaan järjestelmää, jossa yli 65-vuotiaat pääsevät yksityiselle yleislääkärille terveyskeskusmaksun hinnalla. Käytäntö pitää ottaa pysyvästi käyttöön.

Tommi Terä

Pilottia kokeillaan 31.12.2027 asti. Jo matkan varrella ja etenkin pilotin päätyttyä sitä on arvioitava: jos se todetaan toimivaksi malliksi, se on syytä ottaa pysyvästi käyttöön.

Vanhuksen oikeus ulkoiluun on kirjattava lakiin.

Tommi Terä

Jokaisen hoidettavan vanhuksen kohdalla tulee toteutua neljän takuun malli: ulkoilutakuu, ruokailutakuu, hygieniatakuu ja yhteisötakuu.

Kysymysteema: Työvoima

Hoitajia on tuotava Suomeen ulkomailta.

Tommi Terä

Tarvitsemme väistämättä työperäistä maahanmuuttoa. Samalla meidän on kyettävä houkuttelemaan alalle opiskelleita, mutta sen vaihtaneita suomalaisia takaisin hoitoalalle, ja tehtävää alaa houkuttelevammaksi myös uusille ja muunto-opiskelijoille.

Lääkärin ja hoitajan on osattava suomea tai ruotsia.

Tommi Terä

Suomen tai ruotsin kielen taito on tärkeää, mutta kiireellisimmissä tilanteissa käsiparit ovat kieltäkin tärkeämpää. Luonnollisesti kielitaito on silti oleellista saada riittävälle tasolle mahdollisimman nopeasti.

Lääkäri pitää velvoittaa työskentelemään julkisella puolella kahden vuoden ajan valmistumisen jälkeen.

Tommi Terä

Pakko on harvoin hyvä kannustin. Lisäksi lääkärit työskentelevät jo nyt erittäin paljon julkisella puolella. Kehitetään sen sijaan edelleen julkisen puolen houkuttelevuutta. Esim. omalääkäri-mallin käyttöönotto voi myös tuoda hyötyä lääkärien saamisessa perusterveydenhuoltoon.

Terveydenhuollon vuokrahenkilöstölle pitää asettaa maanlajuinen hintakatto, sillä keikkalääkäreiden palkat ovat karanneet käsistä.

Tommi Terä

Vuokratyövoiman käyttöön voi liittyä merkittäviä ongelma hyvinvointialueilla. Kun niiden omat työvoimaresurssit eivät riitä, ne joutuvat käyttämään kalliita vuokralääkäreitä ja -hoitajia. Tilanteet toki vaihtelevat. Hallitus on parhaillaan selvittämässä Ruotsin mallia, jossa alueiden välisellä sopimuksella pyritään vähentämään vuokratyövoiman käyttöä.

Kysymysteema: Pelastusala

Pelastustoimi jää hyvinvointialueilla sote-palveluiden varjoon, joten pelastusala pitää siirtää valtion hoidettavaksi.

Tommi Terä

Ehdokas ei ole perustellut vastaustaan.

Epäpätevän henkilöstön käyttö puhuttaa pelastusalalla. Kaikilta pelastajilta pitää vaatia pelastusalan tutkinto, vaikka se vaikeuttaisi työvoiman saantia.

Tommi Terä

Suomi tarvitsee noin 2 300 uutta pelastajaa vuoteen 2032 mennessä. Pelastajakoulutuksen aloituspaikkojen lisäys onkin kirjattu hallitusohjelmaan. Myös vapaaehtoistyön koordinointi ja tuki sekä osaamisen ylläpito ovat avainasemassa, jotta pelastustoimi voi reagoida nopeasti kaikilla alueilla.

Kysymysteema: Talous

Hyvinvointialueiden pitää saada verotusoikeus (ns. maakuntavero) palveluiden turvaamiseksi.

Tommi Terä

Alueiden rakenteellisia ja rahoituksellisia ongelmia ei korjata alueiden verokanto-oikeudella.

Kokonaisveroaste saa nousta, jotta kansalaisten terveydenhuolto voidaan turvata.

Tommi Terä

Uskallan väittää, että kokonaisveroastetta alentamalla kansalaisten terveydenhuolto ja terveys paranisi, kun käteen jäisi aiempaa enemmän.

Lihavuuslääkkeitä ei tule maksaa julkisista varoista.

Tommi Terä

Ylipainoisuus voi johtaa suuriin hoitokustannuksiin. Terveystavoitteiden edistämisellä, kuten liikunnan, ravitsemuksen ja päihteettömyyden tukemisella, voidaan vähentää pitkän aikavälin palvelutarvetta. Tämän hetken taloustilanteessa näen kuitenkin epätodennäköisenä, että kustannuksia voitaisiin lisätä maksamalla lihavuuslääkkeet julkisista varoista.

Julkisessa terveydenhuollossa pitää säästösyistä priorisoida potilaita, joilla on parempi ennuste parantua.

Tommi Terä

Ehdokas ei ole perustellut vastaustaan.

Kysymysteema: Hallinto

IS:n selvityksen mukaan hyvinvointialueilla työskenteli syksyllä 2024 johtaja-nimikkeellä yli 650 henkilöä. Johtajien määrää pitää karsia.

Tommi Terä

Edellinen hallitus toteutti sote-uudistuksen hallintopainotteisesti, ja uudistuksen alkuperäiset tavoitteet jäivät taka-alalle. Jo lyhyessä ajassa on osoittautunut, ettei toteutettu uudistus täytä sille asetettuja tavoitteita. Hallinto on paisunut ja kulut kasvaneet. Soten korjaaminen jatkuu seuraavallakin valtuustokaudella. On selvää, että rahoitusta on kohdennettava palveluihin ja hallinnollisia kustannuksia on karsittava. Resurssit on suunnattava hoitotyöhön, ei monen tason johtajien palkkoihin ja raskaan hallinnon ylläpitämiseen.

Moni kansanedustaja osallistuu laiskasti aluevaltuustojen kokouksiin. Kansanedustajien ei pitäisi olla ehdolla aluevaaleissa.

Tommi Terä

Ei ehdokkuutta aluevaaleissa tarvitse perua. Sen sijaan kolmoisrooli kansanedustajana, kunnanvaltuutettuna ja aluevaltuutettuna voitaisiin kieltää.

Kovapalkkaisimmat hyvinvointialueiden johtajat tienaavat enemmän kuin pääministeri, jopa yli 18000 euroa kuussa. Hyvinvointialueiden johtajien palkkoja pitää laskea.

Tommi Terä

Resurssit on suunnattava hoitotyöhön, ei monen tason johtajien palkkoihin ja raskaan hallinnon ylläpitämiseen.

Hyvinvointialueita on liikaa.

Tommi Terä

Osa hyvinvointialueista oli jo lähtötilanteessa taloudellisesti haastavassa asemassa. Ilman muutoksia sote-malliin on riskinä, että nämä alueet ajautuvat alijäämämenettelyn kautta yhdistämiseen toiseen alueeseen.

Kysymysteema: Varsinais-Suomen hyvinvointialue

Salon yöpäivystyksen lakkauttaminen oli oikea päätös.

Tommi Terä

Sosiaali- ja terveydenhuoltoa vaivaa nopeasti heikentynyt henkilöstövaje. Ongelma vain kasvaa tulevaisuudessa. Jopa kolmasosa sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstöä eläköityy seuraavan 10 vuoden aikana. Osaajat eivät yksinkertaisesti riitä kaikkialle. Tärkeintä on varmistaa hoidon korkea laatu, sillä ei ole kenenkään etu, jos palvelu on lähellä mutta laadullisesti heikkoa. Päivystysverkkoa on ajateltava kokonaisuutena. Salossa oli v. 2023 kolme (3) yöaikaista päivystyskäyntiä. Potilaita odottelevat lääkärit ja hoitajat olisivat tehokkaammassa käytössä muualla. On myös hyvä huomata, Salon sairaalassa on ollut jo aiemmin kesäisin ajanjaksoja, jolloin yöpäivystys on siirretty Turkuun. Siitä ei tullut oikeastaan minkäänlaista palautetta.

Varsinais-Suomen hyvinvointialueen tulee jatkaa palvelupisteiden sulkemisia, jotta sote-palveluiden laatu ja henkilöstön riittävyys voidaan turvata.

Tommi Terä

Ehdokas ei ole perustellut vastaustaan.

Turkuun tarvitaan huumeiden käyttöhuone, jos lainsäädäntö sen tulevaisuudessa mahdollistaa.

Tommi Terä

Ehdokas ei ole perustellut vastaustaan.