Ehdokkaan Victor Snellman tiedot

Kuvassa Kokoomus -puolueen ehdokas Victor Snellman

Victor Snellman

Kokoomus

(vaaliliitto Kok + Rkp)

Nro 2262

Kunta + alue

Lupaan ajaa datapohjaista päätöksentekoa, jossa huomioidaan talous. Lupaan ajaa ja edistää lasten ja nuorten turvallisuutta ja terveyttä.

Sosiaalinen media:

Ikä:

40

Sukupuoli:

Mies

Paikkakunta:

Vantaa

Postinumeroalue:

01700, Kivistö

Hyvinvointialue:

Vantaan ja Keravan hyvinvointialue

Ammatti:

johtava asiantuntija, DI, KTM

Koulutus:

Ylempi korkea-aste

Kielitaito:

Äidinkieleni on suomi, osaan erinomaisesti englantia. Ruotsia ja saksaa osaan tyydyttävästi. Osaan lisäksi alkeet espanjasta ja koreasta.

Kuvausteksti:

Kahden pienen lapsen isänä ja vantaalaisena omakotitaloasujana näen läheltä Vantaan arjen haasteet ja mahdollisuudet. Uskon, että systeeminen ajattelutapani, talousosaamiseni ja käytännönläheinen lähestymistapani auttavat varmistamaan, että kaupungin kasvu on taloudellisesti kestävää, houkuttelee perheitä ja yrityksiä sekä käyttää verovarat fiksusti. Työskentelen johtavana asiantuntijana viestintätoimisto Milttonilla keskittyen pääomamarkkinoihin sekä strategiaan liittyviin projekteihin. Olen aikaisemmin toiminut mm. Suomen Osakesäästäjien toimitusjohtajana. Työssäni olen tottunut tekemään päätöksiä faktoihin ja dataan pohjautuen. Sitä haluan myös politiikkaan. Arvoihini kuuluvat perhemyönteisyys, oikeudenmukaisuus ja vastuunkanto. Mikäli äänestät minua, saat dataan pohjautuvaa, faktoihin perustuvaa, vastuullista taloudenhoitoa hyvinvointialueella. Kampanjateemani on Vantaasta Suomen paras paikka kasvaa. Tämä koskee niin lapsia kuin yrityksiä.


Vastaukset vaalikoneeseen

Tässä näet ehdokkaan vastaukset vaalikoneen kysymyksiin.

Kysymysteema: Palvelut

Jokaisessa kunnassa pitää olla vähintään yksi toimipiste, josta saa terveydenhuollon palveluita.

Victor Snellman

Perusterveydenhuollon saavutettavuus on tärkeää, mutta palveluiden järjestämisessä on huomioitava kustannustehokkuus ja asukasmäärä. Pienimmissä kunnissa kiertävät palvelut tai digiratkaisut voivat olla toimivia vaihtoehtoja, mutta täysin ilman fyysistä toimipistettä ei kuntia tulisi jättää.

Kiireettömän perusterveydenhuollon hoitotakuu pitää lyhentää 14 vuorokauteen nykyisestä kolmesta kuukaudesta.

Victor Snellman

Espoossa on onnistuttu lyhentämään kiireettömän hoidon odotusaikoja jopa pariin päivään järkeistämällä tekemistä. Tämä osoittaa, että hoitotakuun lyhentäminen 14 vuorokauteen on varsin mahdollista tehokkaalla resurssien käytöllä ja toimintatapojen kehittämisellä sekä digiratkaisuilla ja yhteistyöllä yksityisen sektorin kanssa. On kuitenkin varmistettava, että palveluiden laatu säilyy ja kustannukset pysyvät hallinnassa.

Yöpäivystyksistä päättäminen kuuluu omalle hyvinvointialueelleni - ei Suomen hallitukselle.

Victor Snellman

Hyvinvointialueet tuntevat parhaiten oman alueensa palvelutarpeet ja voivat tehdä perustellut päätökset päivystysten sijainnista ja resursoinnista. Koko maan kattavat, ylhäältä johdetut ratkaisut eivät huomioi alueellisia tarpeita ja väestöpohjaa yhtä tarkasti kuin paikallisesti tehtävät päätökset.

Palveluseteleiden käyttöä täytyy lisätä, jotta hoitojonoja saadaan lyhyemmiksi.

Victor Snellman

Palvelusetelit tarjoavat joustavuutta ja nopeuttavat hoitoon pääsyä, erityisesti silloin, kun julkinen sektori ei pysty tarjoamaan palvelua riittävän nopeasti. Ne vähentävät jonoja ilman, että julkisen sektorin resursseja tarvitsee merkittävästi lisätä, ja ne antavat asiakkaille enemmän valinnanvapautta. Hoitojonoja voi purkaa setelin ohella puoli-ilmaiseksi järkeistämällä tekemistä ja hyödyntämällä digitalisaatiota, kuten on nähty Espoossa.

Julkisia varoja ei pidä käyttää yksityisiin terveyspalveluihin.

Victor Snellman

Yksityiset terveyspalvelut voivat täydentää julkista sektoria ja lyhentää hoitojonoja, erityisesti palveluseteleiden kautta. Tärkeintä on, että hoitoon pääsee ajoissa ja kustannustehokkaasti, eikä se, kuka palvelun tuottaa. Julkisen ja yksityisen sektorin yhteistyö hyödyttää kaikkia.

Kysymysteema: Lapset ja nuoret

Alle 23-vuotiaan pitää päästä nopeammin mielenterveyspalveluiden piiriin kuin yli 23-vuotiaan.

Victor Snellman

Nuoruusiässä mielenterveysongelmat voivat vaikuttaa koko loppuelämään, joten varhainen tuki on kriittistä. Nopeampi hoitoon pääsy voi ehkäistä raskaampia ongelmia ja vähentää syrjäytymistä. Resurssien suuntaaminen nuorten mielenterveyspalveluihin on pitkäaikainen investointi hyvinvointiin ja työkykyyn. Se, asetetaanko terapiatakuun raja juuri 23 ikävuoteen vai esim. 29 ikävuoteen, on toinen kysymys.

Pieniä neuvoloita ei saa lakkauttaa.

Victor Snellman

Neuvolapalveluiden saavutettavuus on tärkeää perheille, ja lähipalvelut tukevat varhaista puuttumista ja ennaltaehkäisyä. Pienten neuvoloiden sulkeminen voi vaikeuttaa palveluiden saatavuutta, mutta niiden toiminnan tehostamista ja esimerkiksi liikkuvia palveluita voidaan harkita, jotta kustannukset pysyvät hallinnassa. Keskiössä on tehdä Vantaasta ja Keravasta lapsiperheille parhaita paikkoja asua.

Koululaisten hammastarkastuksia pitää lisätä, vaikka se kasvattaisi hammashoidon jonoja.

Victor Snellman

Säännölliset hammastarkastukset ovat keskeisiä suun terveyden ylläpitämisessä ja sairauksien varhaisessa diagnosoinnissa. Varhainen havaitseminen estää ongelmien pahenemisen, mikä vähentää kalliiden hoitojen tarvetta ja on siten kustannustehokasta yhteiskunnalle. Hammaslääkäri huomaa helposti purentavirheet, jotka voivat aiheuttavat päänsärkyjä, sekä saattaa saada vihiä diagnosoimattomasta diabeteksesta. Tupakkatuotteiden käyttö näkyy välittömästi. Lisäksi suun tulehdukset, kuten parodontiitti, voivat lisätä sydän- ja verisuonisairauksien riskiä . Suun terveyden ylläpito vähentää myös muiden sairauksien hoitokustannuksia. Säännölliset tarkastukset ovat siis investointi yleiseen terveyteen ja taloudellisesti järkeviä pitkällä aikavälillä niin yksilölle kuin yhteiskunnalle.

Alle 25-vuotiaille pitää tarjota maksuton ehkäisy.

Victor Snellman

Maksuton ehkäisy on kustannustehokas tapa vähentää terveydenhuollon kuormitusta. Se vähentää suunnittelemattomia raskauksia ja raskaudenkeskeytyksiä, jotka ovat sekä inhimillisesti että taloudellisesti kuormittavia. Ehkäisyn tarjoaminen maksutta on edullista verrattuna suunnittelemattomien raskauksien seurantaan, synnytyksiin ja jälkihoitoon liittyviin kuluihin. Lisäksi se vähentää sukupuolitautien leviämistä ja niiden hoitotarvetta. Hyvinvointialueen kannattaa panostaa ennaltaehkäiseviin toimiin, jotka pitkällä aikavälillä säästävät resursseja ja parantavat palveluiden saatavuutta kaikille.

Kysymysteema: Iäkkäät

Hyvinvointialueet pakenevat vastuutaan pitämällä vanhukset liian pitkään kotihoidon piirissä.

Victor Snellman

Kotihoito on monelle hyvä vaihtoehto, mutta liian pitkälle venytettynä se voi heikentää ikääntyneiden hyvinvointia ja turvallisuutta. Kun hoidon tarve kasvaa, ympärivuorokautiseen hoivaan pääsyn on oltava sujuvaa. Säästöt kotihoidosta saattavat lisätä esimerkiksi vanhusten käyntejä päivystyksessä, mikä lopulta voi koitua entistä kalliimmaksi.

Iäkkäiden ympärivuorokautisen hoivan mitoituksen pitää olla vähintään seitsemän hoitajaa kymmentä hoidettavaa kohden.

Victor Snellman

Riittävä hoitajamitoitus (nykylaki 6/10) on tärkeää, mutta joustavuus on olennaista, jotta resurssit voidaan kohdentaa tarpeen mukaan. Esim TeHy ilmaisee asian näin: "Jos yksikön asiakkailla on vaativia palvelutarpeita, tilanne voi edellyttää lainsäädännän ehdotonta minimivaatimusta korkeampaa henkilöstömitoitusta. Henkilöstömitoituksen ja -rakenteen tulee kaikkina vuorokauden aikoina vastata palveluyksikössä asuvien henkilöiden toimintakykyä ja palvelujen tarvetta sekä turvata palvelun hyvä laatu ja asiakasturvallisuus."

Suomessa kokeillaan järjestelmää, jossa yli 65-vuotiaat pääsevät yksityiselle yleislääkärille terveyskeskusmaksun hinnalla. Käytäntö pitää ottaa pysyvästi käyttöön.

Victor Snellman

Malli voi vähentää julkisen terveydenhuollon kuormitusta ja nopeuttaa hoitoon pääsyä, mikä parantaa iäkkäiden hyvinvointia. Tärkeintä on varmistaa, että palvelu on kustannustehokas ja tukee julkista järjestelmää sen sijaan, että se heikentää perusterveydenhuollon resursseja.

Vanhuksen oikeus ulkoiluun on kirjattava lakiin.

Victor Snellman

Säännöllinen ulkoilu edistää iäkkäiden fyysistä ja psyykkistä hyvinvointia sekä ehkäisee toimintakyvyn heikkenemistä. Lakiin kirjaaminen voi varmistaa, että ulkoiluun kiinnitetään huomiota hoivayksiköissä.

Kysymysteema: Työvoima

Hoitajia on tuotava Suomeen ulkomailta.

Victor Snellman

Hoitajapula on merkittävä haaste, ja ulkomainen työvoima voi olla osa ratkaisua. On kuitenkin varmistettava, että hoitajat täyttävät kielitaito- ja osaamisvaatimukset, jotta potilasturvallisuus ei vaarannu. Perehdytys ja kotoutuminen ovat avainasemassa, jotta rekrytoinnit onnistuvat pitkällä aikavälillä.

Lääkärin ja hoitajan on osattava suomea tai ruotsia.

Victor Snellman

Potilasturvallisuus ja hoidon laatu edellyttävät, että lääkärit ja hoitajat pystyvät kommunikoimaan sujuvasti suomeksi tai ruotsiksi. Kielitaidon puute voi johtaa vääriin diagnooseihin ja hoitovirheisiin. Kotoutumiskoulutukseen on panostettava, jotta ulkomailta rekrytoidut työntekijät oppivat kielen riittävällä tasolla. Samaan aikaan Vantaa on Suomen monikulttuurisin kaupunki, ja kansainvälisen henkilöstön osaaminen voi olla merkittävä vahvuus, erityisesti silloin, kun potilaan äidinkieli ei ole suomi tai ruotsi ja englannin käyttö ei ole mahdollista. Monimuotoinen ja kielitaitoinen hoitohenkilöstö voi parantaa palveluiden saavutettavuutta ja laatua kaikille asukkaille.

Lääkäri pitää velvoittaa työskentelemään julkisella puolella kahden vuoden ajan valmistumisen jälkeen.

Victor Snellman

Pakollinen työvelvoite voi vähentää lääkärikoulutuksen houkuttelevuutta ja ohjata osaajia muihin aloihin. Toki ymmärrän näkökulman, jossa lääkäri koulutetaan yhteiskunnan toimesta ja tämä päätyykin yksityiselle sektorille. Oikea ratkaisu on parantaa julkisen terveydenhuollon työoloja ja mahdollisesti palkkausta, jotta se on aidosti kilpailukykyinen yksityisen sektorin kanssa. Vapaa työmarkkina tuottaa kestävimmät ratkaisut.

Terveydenhuollon vuokrahenkilöstölle pitää asettaa maanlajuinen hintakatto, sillä keikkalääkäreiden palkat ovat karanneet käsistä.

Victor Snellman

Vuokrahenkilöstön kustannukset ovat kasvaneet merkittävästi, ja hintakatto saattaisi hillitä julkisen sektorin menoerää. Ongelmaa ei kuitenkaan ratkaista pelkästään sääntelyllä – julkisen terveydenhuollon on oltava houkutteleva työnantaja, jotta vakituisiin virkoihin saadaan lääkäreitä ja hoitajia ilman tarvetta kalliille vuokratyövoimalle. Markkinamekanismi (kysyntä ja tarjonta) pitää huolen, että viimekädessä edes jollakin hinnalla keikkalääkäri saadaan paikalle.

Kysymysteema: Pelastusala

Pelastustoimi jää hyvinvointialueilla sote-palveluiden varjoon, joten pelastusala pitää siirtää valtion hoidettavaksi.

Victor Snellman

Pelastustoimen merkitys turvallisuudelle on kriittinen, ja sen resurssit eivät saa jäädä sote-palveluiden varjoon. Valtiollinen ohjaus voisi varmistaa tasalaatuisen ja riittävän rahoituksen, mutta samalla on huolehdittava, ettei päätöksenteko etäänny liikaa paikallisista tarpeista.

Epäpätevän henkilöstön käyttö puhuttaa pelastusalalla. Kaikilta pelastajilta pitää vaatia pelastusalan tutkinto, vaikka se vaikeuttaisi työvoiman saantia.

Victor Snellman

Pelastusalan työ on vaativaa ja edellyttää korkeaa osaamista, joten pätevyysvaatimuksista ei tule joustaa liikaa. Laadukas koulutus takaa tehokkaan ja turvallisen pelastustoiminnan, mutta samalla on huolehdittava siitä, että alalle koulutetaan riittävästi uusia osaajia ja koulutuspolut ovat joustavia.

Kysymysteema: Talous

Hyvinvointialueiden pitää saada verotusoikeus (ns. maakuntavero) palveluiden turvaamiseksi.

Victor Snellman

Hyvinvointialueiden verotusoikeus lisäisi verorasitusta ja monimutkaistaisi suomalaista verojärjestelmää entisestään. Koko hyvinvointialuejärjestelmä on jo itsessään raskas ja kallis, eikä sen ongelmia ratkaista antamalla alueille oikeutta kerätä veroja. Riskinä on, että palveluiden laatu ei parane, mutta verot nousevat. Parempi ratkaisu olisi palata kuntapohjaiseen malliin, jossa sosiaali- ja terveyspalvelut ovat paikallisesti johdettuja ja demokraattisesti hallittuja ilman uusia verorasituksia.

Kokonaisveroaste saa nousta, jotta kansalaisten terveydenhuolto voidaan turvata.

Victor Snellman

Korkeampi verotus ei ole kestävä ratkaisu, vaan terveydenhuollon rahoitus on turvattava tehostamalla palveluita ja karsimalla hallinnollisia kuluja. Kokonaisveroasteen nousu heikentäisi työnteon ja yrittämisen kannustimia sekä alueen kilpailukykyä, mikä pitkällä aikavälillä supistaisi veropohjaa.

Lihavuuslääkkeitä ei tule maksaa julkisista varoista.

Victor Snellman

Elintapamuutokset ovat ensisijainen keino lihavuuden hoidossa, eikä julkisen sektorin tule rahoittaa lihavuuslääkkeitä laajasti. Kuitenkin poikkeustapauksissa, kuten vaikean sairausperäisen lihavuuden hoidossa, lääkkeet ovat perusteltu osa hoitoa. Tällöin ne myös vähentävät muita terveydenhuollon kustannuksia pitkällä aikavälillä.

Julkisessa terveydenhuollossa pitää säästösyistä priorisoida potilaita, joilla on parempi ennuste parantua.

Victor Snellman

Terveydenhuollon on perustuttava hoidon tarpeeseen, ei vain todennäköisyyteen parantua. Ennaltaehkäisy ja varhainen puuttuminen voivat vähentää raskaampien hoitojen tarvetta ja säästää pitkällä aikavälillä. Hoidon vaikuttavuus on tärkeää, mutta eettiset ja lääketieteelliset perusteet eivät saa jäädä kustannusajattelun varjoon.

Kysymysteema: Hallinto

IS:n selvityksen mukaan hyvinvointialueilla työskenteli syksyllä 2024 johtaja-nimikkeellä yli 650 henkilöä. Johtajien määrää pitää karsia.

Victor Snellman

Hyvinvointialueiden hallinnon on oltava tehokasta, ja johtajaporras ei saa paisua tarpeettomasti. Resurssit on suunnattava ensisijaisesti hoitotyöhön ja palveluiden parantamiseen. Byrokratian vähentäminen tuo merkittäviä säästöjä ilman, että palveluiden laatu heikkenee.

Moni kansanedustaja osallistuu laiskasti aluevaltuustojen kokouksiin. Kansanedustajien ei pitäisi olla ehdolla aluevaaleissa.

Victor Snellman

Aluevaltuustotyö vaatii sitoutumista, eikä kansanedustajien kaksoisrooli saa johtaa päätöksenteon laiminlyöntiin. Vaikka kokemus valtakunnan politiikasta voi olla hyödyksi, aluevaltuustojen päätösten tulisi olla ensisijaisesti niihin keskittyvien valtuutettujen käsissä. Itse en tule koskaan olemaan aluevaltuutettu ja kansanedustaja samanaikaisesti.

Kovapalkkaisimmat hyvinvointialueiden johtajat tienaavat enemmän kuin pääministeri, jopa yli 18000 euroa kuussa. Hyvinvointialueiden johtajien palkkoja pitää laskea.

Victor Snellman

Johtajien palkkauksen on oltava kohtuullinen ja linjassa vastuullisuuden kanssa, mutta nykyinen taso vaikuttaa ylimitoitetulta verrattuna julkisen talouden haasteisiin. Säästöjä tulee hakea hallinnosta, mutta palkkatason on oltava kilpailukykyinen, jotta tehtäviin saadaan päteviä osaajia.

Hyvinvointialueita on liikaa.

Victor Snellman

Nykyinen hyvinvointialuemalli on hallinnollisesti raskas ja tehoton. Suuremmat ja vahvemmat alueet voisivat tehostaa palveluiden järjestämistä, vähentää byrokratiaa ja säästää kustannuksia. Hallinnon sijaan resurssit on suunnattava suoraan hoitoon ja palveluihin.

Kysymysteema: Vantaan ja Keravan hyvinvointialue

Vantaan ja Keravan hyvinvointialueelle riittäisi Myyrmäen, Tikkurilan ja Keravan terveysasemat nykyisen yhdeksän terveysaseman sijaan.

Victor Snellman

Palveluiden keskittäminen voi joissain tapauksissa tehostaa toimintaa, mutta näin suuri vähennys voisi heikentää hoidon saavutettavuutta. Lyhyet välimatkat ovat erityisesti perheille tärkeitä työn ja perhe-elämän yhteensovittamiseksi. Väestönkasvu ja alueellinen tarve on otettava huomioon, ja päätökset on tehtävä vaikutusarvioiden pohjalta, ei pelkkien säästöjen vuoksi. Digipalvelut ja liikkuvat palvelut voivat täydentää verkostoa.

Vantaalle tarvitaan huumeiden käyttöhuone, jos lainsäädäntö sen tulevaisuudessa mahdollistaa.

Victor Snellman

Vaikka huumeiden käyttöhuoneet voivat vähentää yliannostuskuolemia ja tartuntatauteja, niiden perustaminen saattaa herättää huolta yhteisössä ja vaatii huolellista harkintaa. On tärkeää panostaa myös ennaltaehkäiseviin palveluihin ja hoitoonohjaukseen. Ulkomailla käsittääkseni niissä maissa, missä käyttöhuoneet ovat sallittuja, on huumeiden käyttö erilaista kuin Suomessa (heroiini/fentanyyli vs. sekakäyttö). Siten kokemukset/tutkimustulokset eivät välttämättä ole täysin sovellettavissa meihin. Tätä kannattaa mielestäni selvittää.

Jatkossa Uudellamaalla tulisi olla vain yksi koko maakunnan kokoinen hyvinvointialue, johon kuuluisi myös Helsinki.

Victor Snellman

Yksi Uudenmaan laajuinen hyvinvointialue voisi vähentää hallinnon päällekkäisyyksiä ja tehostaa resurssien käyttöä. Kuitenkin on varmistettava, että palveluiden saavutettavuus ei heikkene eikä päätöksenteko keskity liikaa Helsinkiin, vaan Uudenmaan eri alueiden tarpeet huomioidaan tasapuolisesti.