Ehdokkaan Laura Luukkonen tiedot

Kuvassa Sdp -puolueen ehdokas Laura Luukkonen

Laura Luukkonen

Sdp

Nro 2156

Kunta + alue

Lupaan tehdä töitä lappeenrantalaisten hyväksi reilusti, rohkeasti ja rakentavasti siten, että kaupunki on hyvä ja turvallinen paikka elää.

Ikä:

40

Sukupuoli:

Nainen

Paikkakunta:

Lappeenranta

Postinumeroalue:

53810, Kuusimäki-Lavola

Hyvinvointialue:

Etelä-Karjalan hyvinvointialue

Ammatti:

Tiimipäällikkö, Fysioterapeutti YAMK

Koulutus:

Ylempi korkea-aste

Kielitaito:

englanti, hyvä suullinen ja kirjallinen kielitaito ruotsi, kohtalainen suullinen ja kirjallinen kielitaito saksa, perusteet

Kuvausteksti:

Olen Laura Luukkonen, 40-vuotias lappeenrantalainen. Perheeseeni kuuluu aviopuolisoni lisäksi kolme lasta sekä koira. Koulutukseltani olen fysioterapeutti YAMK ja työskentelen tiimipäällikkönä. Olen ensimmäistä kertaa ehdolla kunnallis- sekä aluevaaleissa. Fysioterapeuttina minulla on terveydenhuoltoalan tuntemusta. Ylemmän amk opintojen myötä minulla on monipuolista osaamista terveyden edistämisestä ja osaamista kehittää hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen toimintaa. Nykyisen työni kautta sosiaaliturvajärjestelmä on hyvin tuttu. Työni kautta työllisyyspalveluiden siirtyminen valtiolta kunnille on tullut tutuksi ja tämän lisäksi tuonut osaamista työllistymisen monialaisesta edistämisestä.


Vastaukset vaalikoneeseen

Tässä näet ehdokkaan vastaukset vaalikoneen kysymyksiin.

Kysymysteema: Palvelut

Jokaisessa kunnassa pitää olla vähintään yksi toimipiste, josta saa terveydenhuollon palveluita.

Laura Luukkonen

Palvelupisteitä on oltava riittävästi ja ne on oltava helposti saavutettavissa. Tärkeää on arvioida sitä, millaisilla palveluilla parhaiten vastataan ihmisten tarpeisiin.

Kiireettömän perusterveydenhuollon hoitotakuu pitää lyhentää 14 vuorokauteen nykyisestä kolmesta kuukaudesta.

Laura Luukkonen

Ehdokas ei ole perustellut vastaustaan.

Yöpäivystyksistä päättäminen kuuluu omalle hyvinvointialueelleni - ei Suomen hallitukselle.

Laura Luukkonen

Ehdokas ei ole perustellut vastaustaan.

Palveluseteleiden käyttöä täytyy lisätä, jotta hoitojonoja saadaan lyhyemmiksi.

Laura Luukkonen

Yksityisten palveluiden käyttäminen julkisia palveluita täydentävänä on perusteltua. Hyvinvointialueiden vastuulla on huolehtia riittävästä sosiaali- ja terveyspalveluiden toteutumisesta kaikissa tilanteissa. Hyvinvointialueet päättävät palveluseteleiden käyttöönotosta.

Julkisia varoja ei pidä käyttää yksityisiin terveyspalveluihin.

Laura Luukkonen

Vuoden 2024 alussa Orpon hallitus kasvatti yksityislääkärikäyntien Kela-korvauksia pyrkimyksenään lyhentää hyvinvointialueiden hoitojonoja. Kela-korvausten menot kolminkertaistuivat, mutta yksityislääkäripalvelujen käyttö lisääntyi hyvin vähän. Yhteiset varat tulisi käyttää julkisen terveydenhuollon vahvistamiseen. Hyvinvointialueiden tulisi lähtökohtaisesti itse toteuttaa julkisella rahalla rahoitettavat sosiaali- ja terveyspalvelut. Yksityiset palvelut voivat täydentää hyvinvointialueiden palvelutuotantoa. Hoitoon pääsy ei saa riippua asuinpaikasta, varallisuudesta tai työmarkkina-asemasta. Yksityisen terveydenhuollon ja työterveyshuollon palvelujen asiakkaat pääset hoitoon viiveettä, mutta julkisten palvelujen eli terveyskeskusten asiakkaat joutuvat odottamaan hoitoja pitkiäkin aikoja.

Kysymysteema: Lapset ja nuoret

Alle 23-vuotiaan pitää päästä nopeammin mielenterveyspalveluiden piiriin kuin yli 23-vuotiaan.

Laura Luukkonen

Kaikkien on päästävä yhtä nopeasti mielenterveyspalveluiden piiriin. Toki, lasten- ja nuorten mielenterveyspalveluissa on paljon kehittämisen varaa. Kiireettömälle vastaanotolle tulisi kaikkien päästä kahdessa viikossa.

Pieniä neuvoloita ei saa lakkauttaa.

Laura Luukkonen

Palveluverkkoa koskevissa päätöksissä on huomioitava väestön palvelutarpeet. Asiointimatkojen tulee säilyä kohtuullisina.

Koululaisten hammastarkastuksia pitää lisätä, vaikka se kasvattaisi hammashoidon jonoja.

Laura Luukkonen

Hammastarkastuksia tehdään pääsääntöisesti kolme kertaa peruskoulun aikana. En välttämättä ole sitä mieltä, että tarkastuksia pitäisi lisätä, mutta hoitoon pääsyyn tai ylimääräiseen tarkastukseen tulisi olla nopeaa päästä, koska sillä ehkäistään tilanteen paheneminen ja vähennetään tarvetta kalliimmille palveluille/toimenpiteille.

Alle 25-vuotiaille pitää tarjota maksuton ehkäisy.

Laura Luukkonen

THL:n toteuttama maksuttoman ehkäisyn kokeilu vuosina 2022-2023 oli onnistunut. Kokeilun aikana ehkäisypalvelut yhtenäistyivät, palvelujen saatavuus parani ja mikä merkityksellisintä, palvelun ulkopuolelle jääneitä nuoria tavoitettiin. Maksuttoman ehkäisyn tarjoamisella lisätään nuorten ehkäisyn käyttöä, vähennetään seksitauteja ja vähennetään raskaudenkeskeytyksiä.

Kysymysteema: Iäkkäät

Hyvinvointialueet pakenevat vastuutaan pitämällä vanhukset liian pitkään kotihoidon piirissä.

Laura Luukkonen

En välttämättä sanoisi, että pakenevat vastuutaan, mutta jostain syystä ikääntyneiden palveluita, niiden saatavuutta ja oikea-aikaisuutta ei nähdä riittävän tärkeänä, että asialle oikeasti yritettäisiin tehdä jotain, ja esimerkiksi lisätä ympärivuorokautisen palveluasumisen paikkoja. Arvokas vanhuus on perusoikeus. Palveluiden on oltava riittäviä ja laadukkaita. Yksilöllisen tarpeen mukaan tulee palveluita saada palvelutarvearvion pohjalta. Kotona asumista on kaikin keinoin tuettava, kun se on realistista ja turvallista. Ympärivuorokautisen palveluasumisen on oltava mahdollista ja toteuduttava oikea-aikaisesti, ilman kohtuutonta jonotusta, kun siihen on tarve ja kotona asuminen ei ole enää turvallista.

Iäkkäiden ympärivuorokautisen hoivan mitoituksen pitää olla vähintään seitsemän hoitajaa kymmentä hoidettavaa kohden.

Laura Luukkonen

Vuoden 2025 voimaan astuneen, muutetun vanhuspalvelulain mukaan hoitaja mitoituksen tulee olla vähintään 0,6 hoitajaa yhtä asiakasta kohden eli kuusi hoitajaa kymmentä hoidettavaa kohden. Lain mukaan iäkkäiden ympärivuorokautisissa toimintayksiköissä henkilöstömitoituksen on oltava vähimmäismitoitusta korkeampi, jos asiakkaiden palvelutarpeet sitä edellyttävät. Aikaisemmin hoitaja mitoitus on ollut 0,7 hoitajaa yhtä asiakasta kohden. Näin tulisi olla vähintäänkin myös jatkossa jottei hoivan laatu heikkene tai henkilöstön kuormitus kasva.

Suomessa kokeillaan järjestelmää, jossa yli 65-vuotiaat pääsevät yksityiselle yleislääkärille terveyskeskusmaksun hinnalla. Käytäntö pitää ottaa pysyvästi käyttöön.

Laura Luukkonen

On viisaampaa käyttää yhteiset varat julkisen terveydenhuollon vahvistamiseen ja hoitoon pääsyn nopeuttamiseen.

Vanhuksen oikeus ulkoiluun on kirjattava lakiin.

Laura Luukkonen

Ehdokas ei ole perustellut vastaustaan.

Kysymysteema: Työvoima

Hoitajia on tuotava Suomeen ulkomailta.

Laura Luukkonen

Lähivuosina henkilöstöä tulee eläköitymään ja jo nyt on pulaa hoitohenkilökunnasta. Henkilöstöpulaan yksi ratkaisu on houkutella hoitohenkilökuntaa ulkomailta. Työnantajan tulee kuitenkin varmistaa, että ulkomailta rekrytoitavalla henkilökunnalla on heidän hoitamiensa tehtävien edellyttämä riittävä suullinen ja kirjallinen kielitaito.

Lääkärin ja hoitajan on osattava suomea tai ruotsia.

Laura Luukkonen

Henkilökunnalla tulee olla heidän hoitamiensa tehtävien edellyttämä riittävä suullinen ja kirjallinen kielitaito.

Lääkäri pitää velvoittaa työskentelemään julkisella puolella kahden vuoden ajan valmistumisen jälkeen.

Laura Luukkonen

Terveyskeskuslääkärin työ tulisi tehdä houkuttelevammaksi, lisätä sen työn vetovoimaa ja vähentää terveyskeskuslääkärin työn kuormittavuutta.

Terveydenhuollon vuokrahenkilöstölle pitää asettaa maanlajuinen hintakatto, sillä keikkalääkäreiden palkat ovat karanneet käsistä.

Laura Luukkonen

Ehdokas ei ole perustellut vastaustaan.

Kysymysteema: Pelastusala

Pelastustoimi jää hyvinvointialueilla sote-palveluiden varjoon, joten pelastusala pitää siirtää valtion hoidettavaksi.

Laura Luukkonen

Pelastustoimi on hyvä pitää hyvinvointialueiden omana toimintana.

Epäpätevän henkilöstön käyttö puhuttaa pelastusalalla. Kaikilta pelastajilta pitää vaatia pelastusalan tutkinto, vaikka se vaikeuttaisi työvoiman saantia.

Laura Luukkonen

Ehdokas ei ole perustellut vastaustaan.

Kysymysteema: Talous

Hyvinvointialueiden pitää saada verotusoikeus (ns. maakuntavero) palveluiden turvaamiseksi.

Laura Luukkonen

Hallituksen tehtävä on varmistaa hyvinvointialueille riittävä rahoitus laadukkaiden ja toimivien palveluiden tarjoamiseen. Alijäämien kattamisvelvollisuutta tulisi pidentää, jotta hyvinvointialueet voisivat kehittää toimintaansa ilman palveluita vaarantavia leikkauksia ja säästöjä, jotka monesti ovat hyvin lyhyt näköisiä.

Kokonaisveroaste saa nousta, jotta kansalaisten terveydenhuolto voidaan turvata.

Laura Luukkonen

Ehdokas ei ole perustellut vastaustaan.

Lihavuuslääkkeitä ei tule maksaa julkisista varoista.

Laura Luukkonen

Ehdokas ei ole perustellut vastaustaan.

Julkisessa terveydenhuollossa pitää säästösyistä priorisoida potilaita, joilla on parempi ennuste parantua.

Laura Luukkonen

Jokaisella on on oikeus laadultaan hyvään terveyden-ja sairaanhoitoon. Potilasta koskevien hoitopäätösten tulee perustua lääketieteelliseen arvioon hänen yksilöllisestä hoidon tarpeestaan ja mahdollisuudestaan hyötyä hoidosta.

Kysymysteema: Hallinto

IS:n selvityksen mukaan hyvinvointialueilla työskenteli syksyllä 2024 johtaja-nimikkeellä yli 650 henkilöä. Johtajien määrää pitää karsia.

Laura Luukkonen

Johto ei voi olla sopeutustoimien ulkopuolella. Ehkä organisaatiorakenteita olisi hyvä tarkastella.

Moni kansanedustaja osallistuu laiskasti aluevaltuustojen kokouksiin. Kansanedustajien ei pitäisi olla ehdolla aluevaaleissa.

Laura Luukkonen

Ehdokas ei ole perustellut vastaustaan.

Kovapalkkaisimmat hyvinvointialueiden johtajat tienaavat enemmän kuin pääministeri, jopa yli 18000 euroa kuussa. Hyvinvointialueiden johtajien palkkoja pitää laskea.

Laura Luukkonen

Olen sitä mieltä, että jokaisesta työstä tulisi maksaa sen vaativuutta vastaava summa. Palkkauksen tasosta ja työehdoista päätetään hyvinvointialueella. Tässä yhteiskunnassa ei palkkaus ole kaikin puolin tasa-arvoinen tai reilu. Tarkastelisin kyllä palkkojen suuruutta ja mikäli hyvinvointialueilla joudutaan sopeuttamaan, on selvää ettei johto voi olla sen ulkopuolella.

Hyvinvointialueita on liikaa.

Laura Luukkonen

Hyvinvointialue uudistus on sen verran vielä tuore tapaus, että alueiden toiminta ei ole vielä riittävän vakiintunutta siten, että muutoksia ja hyvinvointialueiden yhdistämisiä olisi järkevää lähteä tekemään.

Kysymysteema: Etelä-Karjalan hyvinvointialue

Hyvinvointiasemien määrää on karsittava ja palveluita keskitettävä entistä enemmän Lappeenrantaan, jotta palveluiden laadusta ei tarvitse tinkiä.

Laura Luukkonen

Ehdokas ei ole perustellut vastaustaan.

Etelä-Karjalan ja Kymenlaakson hyvinvointialueet tulisi yhdistää, jotta sote-palveluiden laatu voidaan pitää riittävänä.

Laura Luukkonen

Ehdokas ei ole perustellut vastaustaan.