Kuuntelen ja keskustelen mielelläni ihmisten kanssa kaikista elämän ja ympärillämme olevista yhteiskunnallisista asioista.
Ikä:
68
Sukupuoli:
Mies
Paikkakunta:
Oulu
Postinumeroalue:
90310, Madekoski
Hyvinvointialue:
Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue
Ammatti:
Myyntineuvottelija, eläkeläinen
Koulutus:
Opistoaste
Kielitaito:
Tietysti Suomenkieli. Vähän Englantia ja Ruotsinkielen alkeita.
Kuvausteksti:
Olen 68 v liikuntaa aktiivisesti harrastava okt:ssa asuva eläkeläinen. Minulla on avioliitosta 2 aikuista lasta ja 2 lapsenlasta. Kitaran soittaminen, laulaminen ja eläkeläisten toimintoihin osallistuminen, kuntosali ja uimahallissa uinti ja allaskävely ovat olleet vuosien ajan harrastuksiani. Koulutukseltani olen taloushallinnon merkonomi. Valmistumisvuosi oli 2004. Oulun kunnallispolitiikassa olen ollut mukana vuodesta 1986 toimien mm. Yleistentöiden, Palo ja Teknisen lautakunnan, kaupungin liikenneasiainjaoston, Oulun Serviisin johtokunnan jäsenenä sekä myös varavaltuutettuna olen ollut, joten kokemusta asioiden päättämisestä on tullut. Kun minua pyydettiin ehdokkaaksi ja kun kiinnostusta ihmisten kuunteluun ja eri asioiden hoitamiseen on, niin olen ehdokkaana.
Vastaukset vaalikoneeseen
Tässä näet ehdokkaan vastaukset vaalikoneen kysymyksiin.
Kysymysteema: Palvelut
Jokaisessa kunnassa pitää olla vähintään yksi toimipiste, josta saa terveydenhuollon palveluita.
Kyllähän se hyvä ajatus ja tavoite on. Mutta onko se nykyisissä olosuhteissa mahdollista?
Kiireettömän perusterveydenhuollon hoitotakuu pitää lyhentää 14 vuorokauteen nykyisestä kolmesta kuukaudesta.
Kyllä. Ja onhan se aivan kohtuutonta kuukausikaupalla odottaa hoitoonpääsyä, joka nykyisen hallituksen ja eduskunnan enemmistön tekemillä leikkauksilla ja päätöksillä vain pitenee ja hoitoa tarvitsevien ihmisten tilanne vain pahenee.
Yöpäivystyksistä päättäminen kuuluu omalle hyvinvointialueelleni - ei Suomen hallitukselle.
Kyllä se alunperin oli myös minun käsitykseni tästä asiasta. Ja kysyä sopinee myös mikä Pohteen aluevaltuutettujen todellinen päätösvalta on? Käsitykseni on, että alueille tulevaan rahamäärään eivät valtuutetut ainakaan ensimmäisellä kaudella voineet vaikuttaa mutta sen jakamiseen kyllä. Ja parasta olisi ollut jos ja kun oman hyvinvointialueen valtuutetut olisivat saaneet päättää mm alueensa yöpäivystyksistä.
Palveluseteleiden käyttöä täytyy lisätä, jotta hoitojonoja saadaan lyhyemmiksi.
Koko homman takana on lääkäreiden bisnes ja nuo setelithän on tarkoitettu yksityisten lääkäripalveluiden tukemiseen. Ja se antaa hoidon tarpeessa olevalle potilaalle mahdollisuuden saada hieman tukea saamansa hoidon maksuun.
Minulle tuli mieleen minkähän suuruisen palvelusetelin voi tänäpäivänä saada 10-20 000€ maksavaan tekonivel leikkaukseen?
Julkisia varoja ei pidä käyttää yksityisiin terveyspalveluihin.
Jos ja kun palvelusetelit ovat käytettävissä, niin verovaroistahan ne siihen tulevat.
Ja vuosikymmenien ajan ovat lääkäritkin saaneet oppinsa verorahoin rakennetuissa julkisissa hoitolaitoksissa ja sairaaloissa.
Kysymysteema: Lapset ja nuoret
Alle 23-vuotiaan pitää päästä nopeammin mielenterveyspalveluiden piiriin kuin yli 23-vuotiaan.
Eihän se ikä saisi olla terveyspalvelujen saamisen este. Kun mielenterveyden ongelmat kasvavat pitää niihin tietysti myös hoidollisesti reagoida.
Pieniä neuvoloita ei saa lakkauttaa.
Minulla ei tällä hetkellä ole asiasta tarpeeksi tietoa. Ja nykyisiä pienneuvolapalveluja en ole käyttänyt. Aikoinaan lähipalveluna esim kouluissa se oli ihan hyvää neuvolatoimintaa.
Koululaisten hammastarkastuksia pitää lisätä, vaikka se kasvattaisi hammashoidon jonoja.
Jonot Oulussa Aapistien hammashoitoon ovat kasvussa. Siihen on lääkkeeksi otettu myös tuo yksityistä hammaslääkäribisnestä tukeva palveluseteli. Kyllä koululaisten hammashoito on tärkeä asia.
Alle 25-vuotiaille pitää tarjota maksuton ehkäisy.
Mitä tuolla maksuttomalla ehkäisyllä tarkoitetaan, ovatko ne pojille ilmaiset kondomit ja tytöille ehkäisypillerit? Kyllä 25 vuotiailla pitäisi olla hommat hanskassa ja ehkäisyasiat hoidettuna. Kuitenkin kannatan kaikista asioista avointa keskustelua ja olihan niitä joskus ns. "kortsuautomaatteja" ravintoloiden ja vessojen seinillä, josta sai kolikoita laittamalla ja vipua vääntämällä kondomeja.
Kysymysteema: Iäkkäät
Hyvinvointialueet pakenevat vastuutaan pitämällä vanhukset liian pitkään kotihoidon piirissä.
Joo eivät vaikuta ikäihmisten turva ja hoiva-asiat hyviltä. Ei naurata,
vaan todella huolettaa!
Mutta vaikuttavatko maan hallituksen tekemät päätökset noihin palvelukriteereihin?
Iäkkäiden ympärivuorokautisen hoivan mitoituksen pitää olla vähintään seitsemän hoitajaa kymmentä hoidettavaa kohden.
Seitsemän hoitaajaa 10 hoivattavaa kohden tuntuu äkkiä kuultuna paljolta. Mutta kun ajattelee mitä kaikkea työtä ympärivuorokautiseen hoivaan voi kuulua, niin tällä hetkellä en vastusta asiaa.
Suomessa kokeillaan järjestelmää, jossa yli 65-vuotiaat pääsevät yksityiselle yleislääkärille terveyskeskusmaksun hinnalla. Käytäntö pitää ottaa pysyvästi käyttöön.
Hyvältä vaikuttaa. Jos lääkäri katsoo aiheelliseksi esim polven tai lonkan tekonivelleikkaushoidon ja sen hinnan oleva 8 000-20 000€ niin mihin sairaalaan hänellä on oikeus potilas määrätä ja minkä suuruisen tuen potilas siihen leikkaukseen saisi? Kun perinteisesti julkisella puolella tehdyt leikkaukset ovat potilaalle sairaalassa joutumaan olleista päivämääristä riippuen muutamia satasia. Ja yksityissairaalassa tuon paljon kovemman hinnan. Onko tuon kokeilun tarkoitus ohjata potilaita tuohon yksityispuolen potilaalle huomattavasti kalliimpaan leikkaushoitoon vai onko sillä tarkoitus purkaa lääkäriaikaa tarvitsevien potilaiden jonoja?
Vanhuksen oikeus ulkoiluun on kirjattava lakiin.
Nlln. Jos asia kirjataan lakiin on sen noudattaminen varmempaa.
Kysymysteema: Työvoima
Hoitajia on tuotava Suomeen ulkomailta.
Tähän annan tällä kertaa lyhyen vastauksen eli jos ei kotimaasta saa työntekijöitä niin sitten ulkomailta. Ja ongelmana on ko työvoiman Suomekielen puhuminen ja sen ymmärtäminen. Mutta myös työpaikkaan ja varsinainen työhön perehdyttäminenkin vaatii aikaa ja hermoja!
Lääkärin ja hoitajan on osattava suomea tai ruotsia.
No Ruotsin kielentaito ei meille kenellekään ole pahitteeksi. Mutta tietysti Suomen kieli ja myös Englantia on hyvä osata.
Lääkäri pitää velvoittaa työskentelemään julkisella puolella kahden vuoden ajan valmistumisen jälkeen.
Mielenkiintoinen ajatus, mutta jos niitä vastavalmistuneita lääkäreitä on paljon, niin vievätkö he tuon velvoitteen toteutumisen myötä töitä pitempään työssäolleilta lääkäreiltä?
Terveydenhuollon vuokrahenkilöstölle pitää asettaa maanlajuinen hintakatto, sillä keikkalääkäreiden palkat ovat karanneet käsistä.
En ole asiasta mitään tilastoja nähnyt mutta pari somejuttua ja kommenttia olen lukenut. Kyllä se julkisissa laitoksissa koulutuksensa saaneiden lääkäreiden koko homma on yksityistämisten myötä kääntymässä entistä kovemmaksi bisnekseksi.
Kysymysteema: Pelastusala
Pelastustoimi jää hyvinvointialueilla sote-palveluiden varjoon, joten pelastusala pitää siirtää valtion hoidettavaksi.
En osaa sanoa jääkö se varjoon, mutta jos se jää niin kyllä se voisi olla hyvä kokeilla tuota muutosta.
Epäpätevän henkilöstön käyttö puhuttaa pelastusalalla. Kaikilta pelastajilta pitää vaatia pelastusalan tutkinto, vaikka se vaikeuttaisi työvoiman saantia.
Pelastusalan työvoiman tuleva tarve voidaan kartoittaa, niin ei muuta kuin koulutussuunitelmat ja koulutus käyntiin.
Kysymysteema: Talous
Hyvinvointialueiden pitää saada verotusoikeus (ns. maakuntavero) palveluiden turvaamiseksi.
Tämä on se kuumaperuna jos ja kun verotuksen taso ihmisillä nousee. En haluaisi nostaa veroja kun jokapaikassa hinnat vain nousevat. Yhdessä keskustellen, miettien ja lopulta päättäen on eteenpäin mentävä. Tämäkin asia vaatii monien asioiden taustatietoja ja niiden kokonaistajua päätöksiä tehtäessä.
Kokonaisveroaste saa nousta, jotta kansalaisten terveydenhuolto voidaan turvata.
Mitä sillä turvaamisella tarkoitetaan kun terveydenhoitoa ajaetaan yksityiseen suuntaan ja hinnat vain nousevat? Jos sillä tarkoitetaan julkista terveydenhoitoa niin se kuulostaa oikeudenmukaiselta. Jos taas yksityisen hoidon tukemista, niin sopii kysyä onko siihen pienituloisilla, monisairailla ja ikäihmisillä varaa mennä ja saada asianmukaista hoitoa?
Ja jos aletaan tarkastelemaan johtohenkilöiden ja viranhaltijoiden isoja palkkoja, niin sieltä supistamalla saadaan kompensaatiota verojennostolle.
Lihavuuslääkkeitä ei tule maksaa julkisista varoista.
Joille lihavuus on ongelma niin ei se naurata. Eikö niillekin lääkkeille joku Kelan tuki olisi hyvä juttu? Ja monien kysymysten ja vastauksieni yhteydessä käy mielessä kysymys
MISTÄ RAHAT?
Julkisessa terveydenhuollossa pitää säästösyistä priorisoida potilaita, joilla on parempi ennuste parantua.
No lääkärithän ne priorisoivat ja heitäkin on monentasoisia. Jos tällainen päätös tehtäisiin niin miten on ikäihmisten ja muiden monisairaiden ihmisten hoitoonpääsy ja hoitoennuste? Suunta meillä Suomessa on se. Jos sinulla on rahaa niin se vaikuttaa mahdollisuutesi saada haluamaasi hoitoa.
Kysymysteema: Hallinto
IS:n selvityksen mukaan hyvinvointialueilla työskenteli syksyllä 2024 johtaja-nimikkeellä yli 650 henkilöä. Johtajien määrää pitää karsia.
Kyllä kai sitäkin pitää harkita. Ja kaikkien hyvinvointialojen palvelujen rahoituksen saannin hyväksi tehty, koko johtaja kaartin palkkojen ja palkkioiden priorisointi antaisi lisärahaa toimintoihin.
Moni kansanedustaja osallistuu laiskasti aluevaltuustojen kokouksiin. Kansanedustajien ei pitäisi olla ehdolla aluevaaleissa.
Mutta niin kauan kun niihin on mahdollisuus osallistua, niin asia on ok.
Kovapalkkaisimmat hyvinvointialueiden johtajat tienaavat enemmän kuin pääministeri, jopa yli 18000 euroa kuussa. Hyvinvointialueiden johtajien palkkoja pitää laskea.
Onko hyvinvointialueen johtaja tärkeämpi henkilö kuin Suomen pääministeri? Jos noita palkkoja ja palkkioita päätettäisiin alentaa, niin sillä saataisiin alueiden toimintoihin tarpeellista rahaa. Mahdollisia alentamispäätöksiä tehtäessä nousee esiin kysymys millainen ja millaisin ehdoin heidän työsopimukset on tehty ym niihin kuuluvat asiat.
Hyvinvointialueita on liikaa.
Jos hv alueita todetaan olevan liikaa, niin niitä sitten pitää vähentää. Ja jos niin päätetään tehdä, niin vaikuttaako se vain heikentäen tulevaisuudessa ihmisten hoitoonpääsyä ym?
Kysymysteema: Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue
Oulaskankaan yöpäivystyksen lakkauttaminen oli oikea päätös.
Huonolta päätökseltä näin sivustaseuranneena se minusta tuntuu. Mm. hoitoa tarvitsevien ihmisten hoitoonpääsyn pitkittyminen pitkien sairaalamatkojen vuoksi. Oyssin palveluvaatimusten ja niiden määrän kasvaminen ym. Laitoin myös nimeni asiasta tehtyyn kansalaisaloitteeseen.
Raahen yöpäivystyksen lakkauttaminen oli oikea päätös.
Jos Oulaskankaan yöpäivystys olisi jäänyt voimaan niin tuo Raahen yöpäivystyksen lopettamispäätös olisi helpommin ollut hyväksyttävissä.
Ouluun tarvitaan huumeiden käyttöhuone, jos lainsäädäntö sen tulevaisuudessa mahdollistaa.
No en itse ole koskaan huumeita käyttänyt. Alkoholia eli sen viimeisen kaljani taisin ottaa vuonna 1992 ja tuona vuonna päätin vähentää alkoholin käyttöäni ja minusta tuli raitis mies kun vähäinen tupakanpolttokin osaltani noihin samoihin aikoihin päättyi. Jos huumeiden hallussapitäminen ja niiden käyttäminen on rikokseen luokiteltavaa toimintaa, niin
kyllä se vähän hullulta tuntuu tuommoisen huumehuoneen käyttöönottaminen. Ja onko meillä sen päätöksen seurauksena tulevaisuudessa myös laillisia huumetaloja? Asiaa pitää myös miettiä miten se muualla maailmassa on mennyt?