Lupaan ajaa lasten ja nuorten hyvinvoinnin asioita.
Ikä:
42
Sukupuoli:
Mies
Paikkakunta:
Tampere
Hyvinvointialue:
Pirkanmaan hyvinvointialue
Ammatti:
Sosionomi
Koulutus:
Alempi korkea-aste
Kielitaito:
Suomi äidinkieli. Englanti kirjallinen ja suullinen.
Kuvausteksti:
Sote-alan duunari ja taiteen ystävä.
Vastaukset vaalikoneeseen
Tässä näet ehdokkaan vastaukset vaalikoneen kysymyksiin.
Kysymysteema: Palvelut
Jokaisessa kunnassa pitää olla vähintään yksi toimipiste, josta saa terveydenhuollon palveluita.
NO todellakin VÄHINTÄÄN yksi, mutta vähin ei voi olla standardi mitoitus. Sote-palvelut tulee olla helposti tavoitettavaissa ja palvelut pitää viedä sinne missä ihmiset ovat eikä odottaa että saapuisikohan ne heikoimassa asemassa olevat ihmiset palveluiden luo. Esim. vaikka päihdepalvelut.
Kiireettömän perusterveydenhuollon hoitotakuu pitää lyhentää 14 vuorokauteen nykyisestä kolmesta kuukaudesta.
Kiireetön hoito voi muuttua hyvinkin kiireelliseksi jos hoitoon pääsyä pitää odotella kuukausi kaupalla. Ja muutenkin millaista viestiä se palveluista antaa; "tule hoitoo vasta sitten kun tarvitset jo sairaalapaikkaa". Kalliiksi tämä malli käy pitkässä juoksussa.
Yöpäivystyksistä päättäminen kuuluu omalle hyvinvointialueelleni - ei Suomen hallitukselle.
Terveydenhoidon palveluiden päätökset kuuluvat hyvinvointialuille. Sehän se idea sote-uudistuksessa on ollut.
Palveluseteleiden käyttöä täytyy lisätä, jotta hoitojonoja saadaan lyhyemmiksi.
Yksityinen terveydenhuolto on kalliimpaa kuin julkinen. Asia on vaan saatu markkinoitua niin hyvin, että julkinen terveydenhuolto on aika se maamme kamalin menoerä josta pitää päästä eroon hinnalla millä hyvänsä, mutta kuin taikaiskusta se maailman kamalin menoerä muuttuu yhdeksi parhaaksi bisnekseksi kun se siirtyy julkiselta yksityiselle. On se jännä juttu! Toki yksityisiä (ja tietenkin kolmannen sektorin palveluita) voidaan pitää rintarinnan kunhan vaan yksityisen bisnekseen puututaan valvonnalla ja verotuksella. Miten olisi sellainen malli missä terveysfirma tekee x-määrän voittoa, mutta ovat velvoitettuja laittamaan siitä summasta vaikka puolet takaisin työntekijöiden työn ja resurssien kehittämiseen.
Julkisia varoja ei pidä käyttää yksityisiin terveyspalveluihin.
Miksi vuotaa verorahat pääomasijoittajille?
Kysymysteema: Lapset ja nuoret
Alle 23-vuotiaan pitää päästä nopeammin mielenterveyspalveluiden piiriin kuin yli 23-vuotiaan.
Miksi ikäluokat pitää laittaa vastakkain? Mutta totta kai apua tarvitsevan henkilön pitää päästä nopeammin kuin hitaammin mielenterveyspalveluiden piiriin.
Pieniä neuvoloita ei saa lakkauttaa.
Suomen neuvolatoiminta on jotain mistä saamme olla ylpeitä. Se että palvelut juuri perheen lisäystä saaneille on lähellä saavutettavissa luo aivan toisenlaista turvaa kuin se, että kaiken muun vauva-arjen keskellä pitää vielä lähteä jonnekin kauas, suureen, ehkä kolkkoon palveluun jossa työntekijätkin saattavat vaihtua jatkuvasti
Koululaisten hammastarkastuksia pitää lisätä, vaikka se kasvattaisi hammashoidon jonoja.
No se verran kun seuraa että mitä nuoriso päivän aikana suustaan alas laittaa niin joo, ihan hyvää tekee ihan pikkaisen tarkemmin myös terveydenhuollon näkökulmasta on heitä jeesata terveellisempään elämään.
Alle 25-vuotiaille pitää tarjota maksuton ehkäisy.
Ehdokas ei ole perustellut vastaustaan.
Kysymysteema: Iäkkäät
Hyvinvointialueet pakenevat vastuutaan pitämällä vanhukset liian pitkään kotihoidon piirissä.
Koti on monelle se elämän tärkein paikka olla ja asua. Mutta se ei saa muuttua epäinhimilliseksi loukuksi jossa ainoa ihmiskontakti ovat nopeat lääkejaot, jääkaapin täyttäminen ja kerran viikossa suihku. Ihmiselle kuuluu ihmisarvoinen, sosiaalinen, turvallinen ja onnellinen vanhuus.
Iäkkäiden ympärivuorokautisen hoivan mitoituksen pitää olla vähintään seitsemän hoitajaa kymmentä hoidettavaa kohden.
Ehdottomasti vähintään 0,7 mitoitus. Työ on jo tuolla mitoituksella rankaa ja liian kiireistä. Jos puhutaan sitä että ihmiselle kuuluu ihmisarvoinen, sosiaalinen, turvallinen ja onnellinen vanhuus, niin riittääkö tähän pelkästään hoitajien antama perushoito; ravinto, lääkejako ja hygienia (usein niin kiireellä että kohtaaminen on liian vähäistä) vai olisiko ihmisarvoisempaa, että hoitajilla olisi ihan oikeasti aikaa ihmiseltä ihmiselle?
Suomessa kokeillaan järjestelmää, jossa yli 65-vuotiaat pääsevät yksityiselle yleislääkärille terveyskeskusmaksun hinnalla. Käytäntö pitää ottaa pysyvästi käyttöön.
Tätä pitää tarkastella kokeilujaksolla mikä vaikutus sillä on hoitoon, hoitojonoihin ja kustannuksiin.
Vanhuksen oikeus ulkoiluun on kirjattava lakiin.
Jos puhutaan sitä että ihmiselle kuuluu ihmisarvoinen, sosiaalinen, turvallinen ja onnellinen vanhuus, niin riittääkö tähän pelkästään hoitajien antama perushoito; ravinto, lääkejako ja hygienia (usein niin kiireellä että kohtaaminen on liian vähäistä) vai olisiko ihmisarvoisempaa, että hoitajilla olisi ihan oikeasti aikaa ihmiseltä ihmiselle?
Kysymysteema: Työvoima
Hoitajia on tuotava Suomeen ulkomailta.
Hoitotyö on toki saatava palkkauksen ja resurssien kautta houkuttelevaksi ihan meillä "kotimaanmarkkinoilla" myös.
Lääkärin ja hoitajan on osattava suomea tai ruotsia.
Suomi on edelleen viimeksi kuin tarkistin niin ihan virallisesti kaksikielinen maa. Ja lakiin on kirjattu että palvelua on saatava omalla äidinkielellä. Ymmärrän, että se ei aina ole mahdollista jokaisen työtätekevän ihmisen kohdalla, MUTTA työpaikan on pidettävä huoli siitä, että talosta löytyy myös se mahdollisuus tai että sellainen on etukäteen järjestetty.
Lääkäri pitää velvoittaa työskentelemään julkisella puolella kahden vuoden ajan valmistumisen jälkeen.
Velvoittaminen on asia niin ja näin, ikäväähän se potille on jos vastassa on lääkäri joka EI halua olla siellä... Ehkä jos julkinen puoli saadaan palkkauksella ja resursseiltaan sen verran huokuttelvaksi että ketään ei tarvitse pakottaa
Terveydenhuollon vuokrahenkilöstölle pitää asettaa maanlajuinen hintakatto, sillä keikkalääkäreiden palkat ovat karanneet käsistä.
Terveydenhuollon talous pitää saada tasapainoon niin, että verorahoja ei vuoda bisnekseen.
Kysymysteema: Pelastusala
Pelastustoimi jää hyvinvointialueilla sote-palveluiden varjoon, joten pelastusala pitää siirtää valtion hoidettavaksi.
Ehdokas ei ole perustellut vastaustaan.
Epäpätevän henkilöstön käyttö puhuttaa pelastusalalla. Kaikilta pelastajilta pitää vaatia pelastusalan tutkinto, vaikka se vaikeuttaisi työvoiman saantia.
Kuulostaa kyllä hullulta, että niinkin vaativassa työssä voisi työskennellä ilman tutkintoa.
Kysymysteema: Talous
Hyvinvointialueiden pitää saada verotusoikeus (ns. maakuntavero) palveluiden turvaamiseksi.
Jos hyvinvointialue ei pysty toteuttamaan talouttaan alustaloppuun tarpeitteisan mukaan niin se ei voi toimia tehokkaasti.
Kokonaisveroaste saa nousta, jotta kansalaisten terveydenhuolto voidaan turvata.
Ehdokas ei ole perustellut vastaustaan.
Lihavuuslääkkeitä ei tule maksaa julkisista varoista.
Liikalihavuus ja siihen liittyvät kansantaudit ovat merkittävä menoerä. Jos näitä kuluja voidaan pienentään kansantauteja ehkäisevällä lääkityksellä niin on vain viisasta käyttää pieni summa siihen kun iso summa vaativamapaan hoitoon.
Julkisessa terveydenhuollossa pitää säästösyistä priorisoida potilaita, joilla on parempi ennuste parantua.
Ihmisellä on yhdenvertainen arvo oli hän sitten "missä kunnossa tahansa."
Kysymysteema: Hallinto
IS:n selvityksen mukaan hyvinvointialueilla työskenteli syksyllä 2024 johtaja-nimikkeellä yli 650 henkilöä. Johtajien määrää pitää karsia.
Vastaavien työtekijöiden ja tiimimallia pitää kehittää, ja useimmiten on että jalkatyötä tekevät ihmiset ovat niitä jotka oikeasti tietävät mikä olisi viisasta ja tehokasta. Johtajia siellä täällä joshtaa vaan siihen että joko joku kehittää työtä jossain missä ei ole kosketuksessa työntekoon tai työntekijöihin tai sitten vastuuta ja päätöksen tekoa pallotellaan sinne tänne ja tuonne.
Moni kansanedustaja osallistuu laiskasti aluevaltuustojen kokouksiin. Kansanedustajien ei pitäisi olla ehdolla aluevaaleissa.
No ehkä sitten äänestäjät osaavat katsoa sen että ketä kiinnostaa ja ketä ei.
Kovapalkkaisimmat hyvinvointialueiden johtajat tienaavat enemmän kuin pääministeri, jopa yli 18000 euroa kuussa. Hyvinvointialueiden johtajien palkkoja pitää laskea.
Työntekijä on palkkansa ansainnut sanotaan. Mutta samaan aikaan jos jalkatyötä tekevät ihmiset eivät tule palkalla toimeen ja resurssit ovat retuperällä niin mistähän mahtaa hoitaja pula johtua. Voi olla, että leikkaamalla johtajien palkkoja saadaan ehkä muutama hoitaja lisää joka ei suuressa kuvassa ihan kaikkea ratkaise. Kyse on enemmän viestinnästä ja siitä miten irvokasta on se, että mitä rankempaa hommaa teet niin sitä huonommin siitä maksetaan.
Hyvinvointialueita on liikaa.
Ehdokas ei ole perustellut vastaustaan.
Kysymysteema: Pirkanmaan hyvinvointialue
Eduskunta päätti, että Valkeakoskella ei voida käynnistää uudelleen yöpäivystystä. Päätös on oikea.
Yöllä tapahtuva päivystystä vaativa asia on jo itsessään niin rankka paikka, että kun siihen päälle pitää vielä alkaa miettimään että kuinka kauas tästä pitää nyt lähteä ja pahimmassa tapauksessa millä niin se ei ole oikein.
Tamperelaisilla on liian hyvät sote-palvelut verrattuna alueen muihin asukkaisiin.
Haja-asutusalueen palveluita pitää kehittää, mutta ei Tampereella esim. päihdehuolto tai mielenterveyskuntoutus nyt ihan hirveen hyvissä hoteissa ole.
Tampereelle tarvitaan huumeiden käyttöhuone, jos lainsäädäntö sen tulevaisuudessa mahdollistaa.
Käyttöhuoneet tavoittavat sellaisia syrjäytyneitä ja vaikeasti tavoitettavia huumeita ongelmallisesti käyttäviä henkilöitä, jotka pistävät huumeita kaduilla ja muissa julkisissa tiloissa. Käyttöhuoneet lisäävät hygieenisempää ja haitattomampaa pistämistä ja vähentävät veriteitse tarttuvia tauteja ja yliannostuskuolemia.
Käyttöhuoneet voivat vähentää huumeiden julkista käyttöä ja näin parantaa ympäristön viihtyvyyttä ja turvallisuuden tunnetta.