Ihmis- ja perusoikeudet eivät ole mielipide- tai budjettikysymys!
Sosiaalinen media:
Ikä:
34
Sukupuoli:
Muu
Paikkakunta:
Vantaa
Postinumeroalue:
01400, Rekola
Hyvinvointialue:
Vantaan ja Keravan hyvinvointialue
Ammatti:
Koulutuskoordinaattori/sihteeri
Koulutus:
Lukio/ammattikoulu
Kielitaito:
Äidinkieleni on suomi, mutta käytän mielelläni myös englantia. Olen opiskellut itsenäisesti arabiaa marraskuusta 2023 alkaen. Ymmärrän/välttävä kielitaito: ranska, eesti, ruotsi
Kuvausteksti:
Olen muunsukupuolinen pitkänlinjan ihmis- ja eläinoikeusaktivisti sekä ay-aktivisti. Kuulun viiteen eri vähemmistöön, joissa on vahvasti sateenkaarenvärit läsnä. Arvoni ovat vahvasti punavihreät. Olen kahden lapsen vanhempi ja perheeseemme kuuluu neljä undulaattia. Vastaan perheemme arjesta yksin.
Koulutukseltani olen lähihoitaja, pisin työhistoriani on kuntapuolelta; varhaiskasvatuksen lastenhoitajana sekä nuorisotyöntekijänä. Olen toiminut myös varhaiskasvatuksen luottamusmiehenä ja varapääluottamusmiehenä.
Ennen nykyistä työtäni olen toiminut noin vuoden ajan ammattiliitossa asiantuntijan sijaisuudessa, jossa vastuualueeni painottuivat varhaiskasvatukseen ja kouluihin sekä näitä ohjaaviin lakeihin. Tällä hetkellä työskentelen ammattiliitossa koulutuskoordinaattorina/sihteerinä ja olen myös 1. varatyösuojeluvaltuutettu.
Harrastan pelaamista niin video- kuin lauta- ja korttipelien muodossa ja olen ollut ylpeästi gamer jo alle kouluikäisestä lähtien!
Vastaukset vaalikoneeseen
Tässä näet ehdokkaan vastaukset vaalikoneen kysymyksiin.
Kysymysteema: Palvelut
Jokaisessa kunnassa pitää olla vähintään yksi toimipiste, josta saa terveydenhuollon palveluita.
Vantaan ja Keravan hyvinvointialueella on tärkeää kehittää sekä Vantaan että Keravan palveluita. Palvelut eivät voi keskittyä pelkästään Vantaan puolelle. Tämä vaikeuttaisi palveluiden saatavuutta sekä olisi eriarvoistavaa asuinkaupungin mukaan.
Palvelut tulee säilyttää molemmissa kaupungeissa.
Kiireettömän perusterveydenhuollon hoitotakuu pitää lyhentää 14 vuorokauteen nykyisestä kolmesta kuukaudesta.
On tärkeää hakeutua ja päästä ajoissa perusterveydenhuollon piiriin, sillä näin voidaan myös ennaltaehkäisevästi havaita sairauksia ja muita terveydellisiä haasteita riittävän ajoissa, jolloin asianmukainen ja oikea-aikainen hoito on mahdollista toteuttaa perusterveydenhuollon piirissä. Tässä mainittu kaksi viikkoa on suurelle osalle pitkä aika odottaa perusterveydenhuollon palveluihin pääsemistä, sillä monet kiireetöntä hoitoa vaativat sairaudet ja muut terveydelliset vaivat ovat omiaan aiheuttamaan hoitoa odottavalle suurta huolta. Ihminen on psykofyysinen kokonaisuus ja kun palveluita odottava ihminen on jatkuvasti huolissaan omasta terveydestä ja hyvinvoinnistaan, vaikuttaa tämä hänen jaksamiseensa, jolla voi olla vaikutuksia mielenterveyteen.
Yöpäivystyksistä päättäminen kuuluu omalle hyvinvointialueelleni - ei Suomen hallitukselle.
Hyvinvointialueella täytyy olla oikeus päättää omista palveluistaan. Tämä koskee kaikkia hyvinvointialueen palveluita. Suomen hallituksella ei ole riittävää tietoa päätöksen teon paikallisista vaikutuksista.
Hyvinvointialueiden oma demokraattinen päätöksenteko on turvattava ja valtiolla ei saa olla oikeutta puuttua lähidemokratiaan.
Palveluseteleiden käyttöä täytyy lisätä, jotta hoitojonoja saadaan lyhyemmiksi.
Julkiset varat tulee keskittää julkisen terveydenhuollon palveluiden parantamiseen ja laadun takaamiseen, jolloin varmistetaan palveluiden saatavuus kaikille sekä terveydenhuollon henkilöstön saatavuus julkisissa terveydenhuollon palveluissa, nyt ja tulevaisuudessa. Ihmisten perustarpeilla, kuten terveydellä, ei tule tehdä bisnestä. Julkisten varojen valuminen yksityiselle terveydenhuollolle esimerkiksi palveluseteleiden kautta kuluttaa julkista rahaa nopeammin ja nämä rahat valuvat loppujen lopuksi yrityspomojen ja sijoittajien taskuun eikä terveydenhuoltoa tarvitsevien ihmisten hyödyksi.
Julkisia varoja ei pidä käyttää yksityisiin terveyspalveluihin.
Julkiset varat tulee keskittää julkisen terveydenhuollon palveluiden parantamiseen ja laadun takaamiseen, jolloin varmistetaan palveluiden saatavuus kaikille sekä terveydenhuollon henkilöstön saatavuus julkisissa terveydenhuollon palveluissa, nyt ja tulevaisuudessa. Ihmisten perustarpeilla, kuten terveydellä, ei tule tehdä bisnestä. Julkisten varojen valuminen yksityiselle terveydenhuollolle esimerkiksi palveluseteleiden kautta kuluttaa julkista rahaa nopeammin ja nämä rahat valuvat loppujen lopuksi yrityspomojen ja sijoittajien taskuun eikä terveydenhuoltoa tarvitsevien ihmisten hyödyksi.
Kysymysteema: Lapset ja nuoret
Alle 23-vuotiaan pitää päästä nopeammin mielenterveyspalveluiden piiriin kuin yli 23-vuotiaan.
Oikea-aikainen ja tarkoituksenmukainen mielenterveyspalveluiden saaminen on tärkeä osa ennaltaehkäisevää mielenterveystyötä, jossa hyvinvointialueiden tulee tehdä tiivistä yhteistyötä kuntien kanssa, jotta palvelut ovat aidosti nuorten saavutettavissa. Palvelukartan laatimisessa tulee aidosti ja tarkoituksenmukaisesti kuulla nuoria itseään sekä hyödyntää niin alueen nuorisotyöntekijöiden kuin kouluissa työskentelevien ammattitaitoa.
Eli palvelut sinne missä nuoretkin ovat. Lisäksi liikkuvasta nuorisotyöstä, kuten Nuorisotyö raiteilla, on saatu paljon positiivisia tuloksia, joten nuorten liikkuville mielenterveyspalveluillekin voisi varmasti olla laajempaakin kysyntää.
Pieniä neuvoloita ei saa lakkauttaa.
Palvelujen tulee olla saavutettavissa. Lähipalvelut tulee säilyttää lähipalveluina. Raskaana oleville ja lapsiperheille saavutettavuus on todella tärkeätä. Lähipalvelut takaavat helpon pääsyn tarvittavien palveluiden luokse.
Koululaisten hammastarkastuksia pitää lisätä, vaikka se kasvattaisi hammashoidon jonoja.
Monet hammasongelmat alkavat jo kouluiässä. Lisäämällä hammastarkastuksia pystymme parantamaan suun terveyttä ja sitä kautta ennaltaehkäisemään mahdollisia kalliitakin hoitoja. Tämä on myös koululaisen hyvinvoinnin kannalta parempi ratkaisu.
Alle 25-vuotiaille pitää tarjota maksuton ehkäisy.
Meidän tulee laajentaa maksutonta ehkäisyä koskemaan kattavasti entistä useampia ikäryhmiä sekä seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen ja muiden vähemmistöryhmien tarpeita. Tällä hetkellä yleisesti maksuttomassa ehkäisyssä keskitytään vain vulvallisille tarjottaviin raskauden ehkäisyyn tarkoitettuihin valmisteisiin ja seksitautien ehkäisyssä vain heteronormatiiviseen penetraatiokeskeiseen seksiin tarkoitettuihin kondomeihin. Myös kunnolliset suuseksisuojat tulisi kuulua maksuttomiin ehkäisyvälineisiin, sillä suuseksin yleistyttyä myös suun alueen syövät ovat lisääntyneet. Niin tämän kuin käsienkin kautta leviävän seksitaudin eli kondylooman, jonka aiheuttajana on HPV-virus, kannalta on tärkeää suuseksisuojien lisäksi maksuttomasti tarjota myös seksiin tarkoitettuja suojakäsineitä.
Kysymysteema: Iäkkäät
Hyvinvointialueet pakenevat vastuutaan pitämällä vanhukset liian pitkään kotihoidon piirissä.
Vaikka koti on monelle todella tärkeä paikka, niin se koti ei ole kuitenkaan turvallinen monelle kotihoidon piirissä olevalle vanhukselle. Vanhuksen hyvinvointi on tässä nostettava keskiöön ja tarjottava hänelle turvallinen vanhuus ympärivuorokautisessa hoidossa. Yhteisöllinen asuminen ei ole siihen myöskään oikea ratkaisu. Yhteisöllisessä asumisessa hoitajien määrä ei ole monenkaan vanhuksen tarpeisiin oikea ratkaisu. Ympärivuorokautinen hoito on.
Iäkkäiden ympärivuorokautisen hoivan mitoituksen pitää olla vähintään seitsemän hoitajaa kymmentä hoidettavaa kohden.
Jokaiselle tulee taata arvokas vanhuus. Pitämällä ympärivuorokautisen hoivan mitoituksen vähintään 0,7:ssä ja kasvattamalla sitä tarjoamme vanhuksille arvokkaan ja inhimillisen vanhuuden. Hyvinvointialueen on huolehdittava kaikkein haavoittuvammassa asemassa olevista.
Suomessa kokeillaan järjestelmää, jossa yli 65-vuotiaat pääsevät yksityiselle yleislääkärille terveyskeskusmaksun hinnalla. Käytäntö pitää ottaa pysyvästi käyttöön.
Asiantuntijat ovat teilanneet tämän hallituksen ehdotuksen täysin. Hallituksen ehdotuksen tarkoituksena on vain siirtää lisää rahaa yksityisille lääkäriasemille.
Ehdotus koskee vain kolmea käyntiä lääkärillä ja se ei pidä sisällään tarvittavia kuvantamis- ja laboratoriapalveluita. Nämä vanhukset maksaisivat omasta pussistaan.
Myös hoidon jatkuvuuden kannalta ehdotus on todella huono. Tätä järjettömyyttä ei pidä toteuttaa.
Vanhuksen oikeus ulkoiluun on kirjattava lakiin.
Vanhusten oikeus arvokkaaseen vanhuuteen on kirjattava lakiin. Se voi pitää sisällään myös oikeuden ulkoiluun, mutta sen pitää pitää sisällään myös hyvän hoivan, monipuolisen ravinnon sekä muuta virikkeellistä toimintaan. Pelkkä ulkoilu ei takaa arvokasta vanhuutta, vaikka se monille on yksi tärkeä osa sitä.
Kysymysteema: Työvoima
Hoitajia on tuotava Suomeen ulkomailta.
Ensisijaisesti hyvinvointialueella tulee parantaa huomattavasti nykyisten työntekijöiden työoloja ja palkkausta, jotta jo alalta karanneet hoitotyön ammattilaiset saataisiin takaisin hoitotyöhön. Tosiasia on kuitenkin, että Suomessa väestö ikääntyy kovaa vauhtia ja samalla syntyvyys laskee eli emme tule Suomessa tällä hetkellä asuvien voimin saamaan tarvittavaa määrää terveydenhuollon ammattilaisia. Globaalin hoitajapulan vallitessa tämä on haastavaa, mutta aidosti eettisen rekrytoinnin, työelämän parantamisen sekä perheiden yhdistämisten myötä meidän on mahdollista saada rekrytoitua ja koulutettua lisää ammattilaisia myös hoitotyöhön ja sitä kautta lisää tunnollisia veronmaksajia. Onnistuminen vaatii myös antirasismi-koulutusta.
Lääkärin ja hoitajan on osattava suomea tai ruotsia.
Lähtökohtaisesti on hyvä, että lääkäri puhuu samaa kieltä kuin hoidettava ihminen. Vantaan ja Keravan hyvinvointialueella valtakielenä on suomi, joten lääkärien suomenkielen taito lisää potilasturvallisuutta. Työnantajan tehtävänä on kielikouluttaa oma henkilökuntansa. Siitä vastuusta hyvinvointialue on luistanut.
Lääkäri pitää velvoittaa työskentelemään julkisella puolella kahden vuoden ajan valmistumisen jälkeen.
Puolustan aina työntekijän oikeuksia, myös tässä tapauksessa. Lääkäreitä ei voi velvoittaa vastoin heidän tahtoaan työskentelemään kahden vuoden ajan julkisella puolella.
Terveydenhuollon vuokrahenkilöstölle pitää asettaa maanlajuinen hintakatto, sillä keikkalääkäreiden palkat ovat karanneet käsistä.
Monet keikkalääkärit hyödyntävät lääkäripulaa. Palkkakatto kuitenkin rajoittaisi työntekijöiden oikeuksia. Työntekijällä tulee olla oikeus myydä osaamistaan katsomallaan hinnalla, joka sovitaan yhdessä työnantajan kanssa.
Kysymysteema: Pelastusala
Pelastustoimi jää hyvinvointialueilla sote-palveluiden varjoon, joten pelastusala pitää siirtää valtion hoidettavaksi.
Valtiolla ei ole tarpeeksi tietoa paikallisista olosuhteista. Hyvinvointialueella pystytään tekemään paikallisesti parhaita ratkaisuja pelastusalalle. Valtion tulisi kuitenkin tukea hyvinvointialueita enemmän pelastustoimen rahoittamiseksi.
Epäpätevän henkilöstön käyttö puhuttaa pelastusalalla. Kaikilta pelastajilta pitää vaatia pelastusalan tutkinto, vaikka se vaikeuttaisi työvoiman saantia.
Pelastusala on todella vaativa ammatti. Jokaisella pelastusalalla työskentelevällä tulee olla tutkinto, jotta voidaan varmistaa paras asiakasturvallisuus. Samalla se on myös turvallisuutta jokaiselle pelastajalle.
Kysymysteema: Talous
Hyvinvointialueiden pitää saada verotusoikeus (ns. maakuntavero) palveluiden turvaamiseksi.
Ja oikein toteutettuna tämä pystytään toteuttamaan niin ettei tämä juurikaan heijastu alueen asukkaiden henkilökohtaiseen taloudelliseen tilanteeseen. Tällä hetkellä hyvinvointialueiden rahoitus tulee vain valtiolta, jonka toimimattomuus on erityisesti tämän hallituskauden aikana korostunut, kun hyvinvoinalueiden rahoituksia on leikattu eikä lisärahoitusta myönnetä. Hyvinvointialueille tulee siis taata autonomiaa rahoituksensa varmistamiseen, jolloin myös alueen asukkaiden palvelut ja sitä kautta myös terveydestä ja hyvinvoinnista huolehtiminen pystytään toteuttamaan paremmin. Progressiivinen verotus eli että varakkaat maksavat enemmän kuin pieni- tai keskituloiset olisi tässäkin omien arvojeni mukaisesti oikeudenmukainen ratkaisu.
Kokonaisveroaste saa nousta, jotta kansalaisten terveydenhuolto voidaan turvata.
Tällä hetkellä hyvinvointialueiden rahoitus tulee vain valtiolta, jonka toimimattomuus on erityisesti tämän hallituskauden aikana korostunut, kun hyvinvoinalueiden rahoituksia on leikattu eikä lisärahoitusta myönnetä. Hyvinvointialueille on taattava autonomia rahoituksensa varmistamiseen, jolloin myös alueen asukkaiden palvelut ja sitä kautta myös terveydestä ja hyvinvoinnista huolehtiminen pystytään toteuttamaan paremmin. Progressiivinen verotus eli että varakkaat maksavat enemmän kuin pieni- tai keskituloiset olisi tässäkin omien arvojeni mukaisesti oikeudenmukainen ratkaisu.
Lihavuuslääkkeitä ei tule maksaa julkisista varoista.
Julkisista varoista on hoidettava kaikkia sairauksia. Monet sairaudet johtavat lihomiseen ja se ei ole ihmisen omista valinnoista kiinni. On muutenkin arveluttavaa rajata tiettyjä sairauden hoitoja ulkopuolelle.
Julkisessa terveydenhuollossa pitää säästösyistä priorisoida potilaita, joilla on parempi ennuste parantua.
Ei, ei missään nimessä! Meidän on hoidettava kaikkia ihmisiä. Annettava jokaiselle mahdollisuus elämään. Tällaiset listat johtavat kauheisiin ihmiskohtaloihin ja niitä ei missään nimessä tule laatia.
Kysymysteema: Hallinto
IS:n selvityksen mukaan hyvinvointialueilla työskenteli syksyllä 2024 johtaja-nimikkeellä yli 650 henkilöä. Johtajien määrää pitää karsia.
Päällekäistä hallintoa on nyt valtava määrä. Hallintoa ja johtajia on karsittava, jolloin voimme parantaa palveluita siitä saatavalla rahalla. Johtajien määrän karsiminen on hyvä säästökeino.
Moni kansanedustaja osallistuu laiskasti aluevaltuustojen kokouksiin. Kansanedustajien ei pitäisi olla ehdolla aluevaaleissa.
Vallan ei tule keskittyä samoille ihmisille. Kuitenkin demokraattiselta kannalta tällainen kielto olisi ongelmallinen. Näissä tilanteissa tulisi ehkä siis enemmän keskittyä seuraamaan kykeneekö demokraattisissa vaaleissa valittu henkilö tosiasiallisesti osallistumaan näiden kokouksiin ja suoriutumaan kaikista hänelle kuuluvista tehtävistä niin kansanedustajana, kunnanvaltuutettuna kuin aluevaltuutettuna.
Kovapalkkaisimmat hyvinvointialueiden johtajat tienaavat enemmän kuin pääministeri, jopa yli 18000 euroa kuussa. Hyvinvointialueiden johtajien palkkoja pitää laskea.
Hyvinvointialueiden johtajien palkat ovat lähteneet käsistä. Samaan aikaan, kun hyvinvointialueet irtisanovat hoitohenkilökuntaa säästöjen syistä saa sikariporras kovaa palkkaa. Yhtälö on kestämätön.
Hyvinvointialueita on liikaa.
Ei. Tämä on jo niin nähty. Seurauksena ei olisi mitään muuta kuin, että kaikki lähipalvelut katoaa suurimmalta osalta kokonaan, kun palvelut keskitetään yhden katon alle jonnekin keskusta-alueelle, josta hyötyvät vain ne, joilla on varaa maksaa kalliimpia asumiskustannuksia.
Kysymysteema: Vantaan ja Keravan hyvinvointialue
Vantaan ja Keravan hyvinvointialueelle riittäisi Myyrmäen, Tikkurilan ja Keravan terveysasemat nykyisen yhdeksän terveysaseman sijaan.
Lähipalvelut tulee säilyttää lähipalveluina. Keskittämällä terveyskeskus toiminta vain kolmeen terveysasemaan vaikeutamme ihmisten pääsyä tarvitsemiensa palveluiden luokse. Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen kaikki terveysasemat tulee säilyttää ja tarvittaessa rakentaa niitä lisää asuinalueiden kehittyessä.
Vantaalle tarvitaan huumeiden käyttöhuone, jos lainsäädäntö sen tulevaisuudessa mahdollistaa.
Terveys on tässäkin ihmisoikeus eli kyllä, huumeidenkäyttäjille tulee järjestää mahdollisuus vaihtaa likaiset neulat puhtaisiin ja tähän tulee myös kannustaa, sillä likaiset neulat lisäävät terveysriskejä myös käyttäjälle. Kun huumeidenkäyttäjille tarjotaan mahdollisuus vaihtaa likaiset neulat puhtaisiin, tällöin ei likaisia neuloja jää juurikaan kaduille, nurmikoille tai metsiin lojumaan ja aiheuttamaan vaaraa muille ihmisille tai eläimille. Huumeiden käyttöhuoneissa pystytään myös tarjoamaan ohjaamista huumeita käyttävien ihmisten tarvitsemiin muihin sosiaali- ja terveyspalveluihin.
Jatkossa Uudellamaalla tulisi olla vain yksi koko maakunnan kokoinen hyvinvointialue, johon kuuluisi myös Helsinki.
Alue olisi maantieteellisesti todella suuri ja siellä asuisi huomattava osuus koko Suomen väestöstä. Tämä johtaisi siihen, että kaikki palvelut valuisivat kohti pääkaupunkiseutua ja ympäristökuntien palvelut supistuisivat kokoajan. Näin suuren alueen hallinta ei myöskään edistäisi paikallisten ratkaisujen syntymistä. Alue olisi aivan liian laaja ja riistäisi alueen asukkailta loputkin lähipalvelut.