Ehdokas arvokartalla
Ehdokkaalla on voimakkaita mielipiteitä suuntiin oikeisto ja liberaalivihreä.
Vastaukset vaalikoneeseen
Tässä näet ehdokkaan vastaukset vaalikoneen kysymyksiin.
Ukrainalle on annettava täysi sotilaallinen ja humanitaarinen tuki.
Suomen tulee täyttää Nato-velvoitteet ja vastata Venäjän uhkaan riittävällä puolustusbudjetilla.
Peruskouluun tarvitaan lisää resursseja, mutta ehdotettu kiintiö on liian jäykkää sääntelyä. Kiintiö voi aiheuttaa ongelmia luokkajakoon ja opettajien rekrytointiin. Pahimmillaan oppilaita jouduttaisiin siirtelemään lähikoulusta kaukaisempaan kouluun, kun isomman koulun luokka jaetaan kahtia, ja niihin mahtuisi lisää oppilaita.
Käyttöhuoneilla voidaan vähentää päihteiden aiheuttamia haittoja.
Sosiaali- ja terveyspalveluiden huono tilanne johtuu liian tiukoista säästöistä ja huonosta johtamisesta. Palvelut ovat monin paikoin romahtamispisteessä. Leikattavaa on miljardikaupalla esimerkiksi Liberaalipuolueen #leikattavaalöytyy-listalla.
Asiantuntijat eivät usko, että nuorisorikollisuus talttuu rangaistuksia koventamalla. Nuorisorikollisuuden torjumiseen voidaan vaikuttaa paremmin tukemalla nuorisotyötä.
Ansiosidonnaista työttömyysturvaa tulee lyhentää ja porrastaa.
Suomi tarvitsee osaavia työntekijöitä ja ulkomaisia opiskelijoita, mutta maahanmuuttoviraston toiminta on vuodesta toiseen uskomattoman hidasta. Johtajat vaihtoon, jos ei viraston toiminta ala sujua!
Nykyisellä velkaantumistahdilla hyvinvointivaltio ei tule kestämään. Valtion menoja on priorisoitava leikkaamalla yritys- ja aluetuista, sekä ansiosidonnaisista etuuksista.
Suomessa työn verotus on liian korkealla tasolla, ja leikattavaa löytyy koskematta tärkeimpiin palveluihin, kuten koulutukseen ja sosiaali- ja terveydenhuoltoon.
Marinin hallitus on jo toteuttanut anteliaat energiatuet. Osa tuista on ollut paikallaan, koska energiakriisiin varautuminen näin nopeasti ei onnistu kotitalouksilta ja yrityksiltä. Nyt kriisi on tiedossa ja aikaa varautumiseen taas on, joten tuista pitää luopua.
Erityisesti luonnontilaisia metsiä ei pitäisi Suomessa enää hakata.
Suomen on hyvä toimia tässäkin asiassa edelläkävijänä ja pitää kiinni kunnianhimoisista ilmastotavoitteista. Länsimaiden riippuvaisuus fossiilisista polttoaineista heikentää huoltovarmuutta ja tukee Venäjän ja Saudi-Arabian kaltaisia diktatuureja.
Ruuhkamaksut on harkinnanarvoinen asia, kunhan niitä käytetään nimenomaisesti ruuhkien vähentämiseen. Riskinä on maksujärjestelmän kallis toteutus, jolla hankitaan lisätuloja, vaikka ruuhkia ei olisikaan.
Eläinten kasvattaminen turkiksiksi on väärin. Alalla on runsaasti väärinkäytöksiä ja eläinten oikeudet eivät toteudu. Kieltämisellä viestitään, että turkistarhaus ei ole hyväksyttävää, ja turkisten kysyntä laskee.
Suomessa on liian suuri julkinen sektori, josta riittää leikattavaa koskematta kaikkein tärkeimpiin palveluihin, kuten koulutukseen ja soteen.
Suomessa on pienet tuloerot, ja täällä ei haittaisi, vaikka menestyviä yrityksiä ja sitä kautta varakkaita ihmisiä olisi enemmän.
Valtion pitäisi puuttua nykyistä vähemmän markkinoiden toimintaan, jotta talous olisi kaikille reilu. Nyt valtion toiminta suosii usein suuria vakiintuneita yrityksiä ja haittaa aloittelevia yrittäjiä. Esimerkiksi työmarkkinajärjestelmä on liian monimutkainen ja suuryrityskeskeinen.
Perusturvan varassa ei ole helppoa elää, mutta ansiosidonnaisia tukiaisia pitäisi karsia. Suomessa on liikaa keskiluokan tukiaisia.
Valtion hääriminen pörssiyhtiöiden omistajina maksaa miljardeja euroja, koska poliitikoilla ei ole riittävästi osaamista omistajaohjaukseen. Esimerkkinä: eduskuntapuolueet vasemmalta oikealle kannattivat, että Fortumin rahoilla ostetaan Venäjän kaasua välittävä Uniper.
Suomi on pieni maa, ja me pärjäämme ainoastaan olemalla kansainvälinen ja edistyksellinen paikka.
Kysymys on monitulkintainen, ja ihmiset tarkoittavat kristillisillä arvoilla eri asioita. Toisille kristilliset arvot tarkoittavat lähimmäisenrakkautta, mutta toiset käyttävät raamattua toisten ihmisten kyykyttämiseen. Uskontoa ei pidä sekoittaa politiikkaan, eikä moraali tule uskonnosta.
Monet konservatiivit tuntuvat olevan hämmentyneitä sukupuolesta ja moninaisuudesta, joten lisäkeskustelu asiasta on paikallaan.
Rajojen asettaminen kotona ja koulussa kuuluu lasten ja nuorten kasvattamiseen.
Suomen tulee luonnollisesti huolehtia ensisijaisesti omista päästöistään, vaikka päästövähennyksiä tehdään yhdessä muiden maiden kanssa.
Kysymys on monitulkintainen. Yleisesti politiikassa tulee ajaa Suomen etua, mutta kansainvälisessä päätöksenteossa jokaisessa yksittäisessä kysymyksessä ei voida tehdä päätöstä pelkästään Suomen näkökulmasta. Lisäksi esim. pakolaisia ei tule ajatella pelkästään Suomen näkökulmasta vaan ihmisarvoa ja kansainvälisiä velvoitteita kunnioittaen.
Kaikki liiketoiminta kuormittaa ympäristöä, ja liiketoiminta pitää sovittaa ympäristön kantokykyyn. Jos liikeidea perustuu suurelta osin ympäristön pilaamiselle, suosittelen uuden liikeidean keksimistä.
Nykyiseen epävakaaseen maailmanaikaan johtajalta vaaditaan aiempaa enemmän selkeyttä ja jämäkkyyttä. Hyvä johtaja kuuntelee muita mutta tekee lopulta itse päätökset ja kantaa niistä vastuun. Tämä ei kuitenkaan tarkoita härkäpäisesti väärässäoloa Saksan liittokansleri Scholzin esimerkin mukaisesti, enkä kannata minkäänlaista itsevaltiutta.
Ihmiset valitkoon itse oman asuinpaikkansa, mutta omasta valinnasta pitäisi kantaa nykyistä enemmän vastuuta.
Suomessa ei ole pulaa maaseudusta, mutta täällä ei oikein ole riittävästi kaupunkia.