Ehdokkaan Saana Kuusipalo tiedot

Kuvassa Sdp -puolueen ehdokas Saana Kuusipalo
Saana Kuusipalo SdpNro 10
Toimin oikeudenmukaisen toimeentulon, hyvinvoinnin ja ympäristöpolitiikan puolesta.
Sosiaalinen media:
Ikä:26
Paikkakunta:Tampere
Vaalipiiri:Pirkanmaan vaalipiiri
Ammatti:Lähihoitaja (mielenterveys- ja päihdetyö), valtiotieteiden yo
Koulutus:Lukio/ammattikoulu
Kuvausteksti:Olen Saana Kuusipalo, 26-vuotias lähihoitaja ja opiskelija Tampereelta. Lähihoitajana olen suuntautunut mielenterveys- ja päihdetyöhön. Lisäksi opiskelen yhteiskuntatieteitä Helsingin yliopistossa. Ehdokkuuteen motivoi halu taistella paremman huomisen puolesta. Sellaisen, jossa hyvinvointi- ja osaamisvaje kurotaan umpeen, ja samalla taataan oikeudenmukainen toimeentulo ja reilu työelämä. Tämä muutos ei onnistu ellei kaiken toiminnan keskiössä ole kestäviksi päivitetyt luontoarvot ja ympäristökatastrofin torjuminen.

Vastaukset vaalikoneeseen

Tässä näet ehdokkaan vastaukset vaalikoneen kysymyksiin.

Kysymysteema: Turvallisuus­politiikka
Vladimir Putinin Venäjä on Suomelle sotilaallinen uhka.
Saana Kuusipalo

Venäjä on Suomelle sotilaallinen uhka, niin kauan kun maassa ei kunnioiteta demokratiaa, ihmisoikeuksia tai oikeusvaltiota. Tällä hetkellä iskun uhka Suomen kriittiseen infrastruktuuriin on kohonnut, mutta edelleen alhainen. Venäjän resurssit on käytetty ja sidottu Ukrainan sotaan. Venäjä rikkoo Ukrainaan kohdistuvalla hyökkäyssodalla paitsi Ukrainan alueellista koskemattomuutta, myös Euroopan turvallisuuden perusperiaatteita ja kansainvälistä oikeutta.

Suomi voi alkaa rakentaa suhdettaan uudelleen Venäjään vasta, kun valta Venäjällä vaihtuu ja Venäjä vetäytyy Ukrainasta.
Saana Kuusipalo

Venäjä on osoittanut aloittamallaan julmalla ja laajamittaisella hyökkäyssodalla, ettei halua normaaleja suhteita muiden valtioiden kanssa.

Suomeen tulee sijoittaa Naton tukikohta, kun Suomi on Naton jäsen.
Saana Kuusipalo

Suomen Nato-prosessin jälkeen arvioidaan tarkemmin Suomen roolia Natossa.

Suomen pitää käyttää puolustusmenoihin Naton vaatimat 2 prosenttia bkt:sta.
Saana Kuusipalo

Naton täysivaltaisena jäsenenä Suomella tulee olemaan samat oikeudet ja velvollisuudet kuin muillakin jäsenillä. Viime vuonna Suomen puolustusmenot olivat 1,96 % BKT:sta eli lähellä Naton vaatimusta. Suomen tämän hetkinen puolustuskyky on arvostettu ja pitkäjänteisesti rakennettu. Suomen puolustusta suunnitellaan jatkossa osana Naton kokonaisuutta.

Suomen tulee muuttaa ulkopolitiikkaansa Nato-kumppanien toiveiden mukaan. 
Saana Kuusipalo

Suomen ei tule muuttaa ulkopolitiikkaansa toiveiden mukaisiksi, mikäli toiveet ovat ihmis- ja perusoikeuksien vastaisia, kuten Turkin vaatimukset ovat olleet. Myöskään asevarusteluun tai viholliskuvien levittämiseen ei Suomen pidä osallistua. Jos taas toiveet liittyvät jäsenten yhteisiin tavoitteisiin, kuten demokratiaan, yksilönvapauteen tai rauhanomaiseen ratkaisuun, tulee näihin tavoitteisiin pyrkiä keskinäisen solidaarisuuden avulla.

Kysymysteema: Rahat
Valtion velkataakka on käännettävä laskuun, vaikka se tarkoittaisi kipeitä leikkauksia.
Saana Kuusipalo

Jos kipeillä leikkauksilla tarkoitetaan leikkauksia, jotka kohdistetaan kaikkein heikommassa asemassa oleviin, ei missään nimessä. Tämä ei ole oikeudenmukaista, ja sillä olisi vakavia inhimillisiä ja taloudellisia kerrannaisvaikutuksia. Sopeutustoimien ja leikkausten sijaan tulisi tarkastella ennemmin tulopuolen vahvistamista. Julkista taloutta tulee vahvistaa mm. työllisyyden kasvun, hallinnon tehostamisen ja veropohjien tiivistämisen kautta. Työllisyyttä parannetaan mm. pitämällä huolta nykyisestä työvoimasta, sekä panostuksilla koulutukseen ja työvoimapalveluihin. Veropohjaa pitää tiivistää entisestään esimerkiksi puuttumalla veronkiertoon ja aggressiivisen verosuunnitteluun.

Ansiosidonnaista työttömyysturvaa tulee leikata nykyisestä 400 päivästä 200 päivään.
Saana Kuusipalo

Heikossa asemassa olevien toimeentulon heikentäminen ei ole oikeudenmukaista, eikä se kannusta työntekoon. Vaikutus on todennäköisesti päinvastainen. Työllisyyttä parantaa reilu palkkaus ja hyvät työolot. Sitä tulee tukea myös panostuksilla koulutukseen, sekä työllisyys- ja kasvupalveluihin. Vaikeasti työllistyvien henkilöiden työmarkkina-asemaa tulee vahvistaa, esimerkiksi työllisyyspalvelujen resursoimisella, työllisyyden tukitoimien tehostamisella ja välityömarkkinatoimijoiden tukemisella.

Lapsiperheitä pitää tukea ylimääräisellä lapsilisällä myös vuonna 2023.
Saana Kuusipalo

Lapsilisä maksetaan jokaisesta alle 17-vuotiaasta lapsesta riippumatta perheen varallisuudesta. Ylimääräinen lapsilisä ei ole kovin tehokas keino lapsiperheköyhyyden poistamisessa. Kannatan ennemmin kohdennettuja toimia lapsiperheköyhyyden poistamiseksi, esimerkiksi yksinhuoltajakorotusta. Lapsiköyhyys on yleisintä yksinhuoltajaperheissä ja monilapsisissa perheissä. Jotta ylisukupolvista köyhyyttä tai syrjäytymistä voidaan torjua, täytyy lapsiperheiden toimeentulo turvata.

Kun julkista taloutta tasapainotetaan, on keinoksi valittava leikkausten sijaan ensisijaisesti verotuksen kiristäminen.
Saana Kuusipalo

Julkista taloutta on tasapainotettava siten, ettei tärkeistä palveluista tai heikossa asemassa olevien perustoimeentulosta leikata. Lyhytnäköisillä kurjistavilla leikkauksilla etuuksiin ja palveluihin on kohtalokkaat inhimilliset ja taloudelliset seuraukset. Menosopeutuksen osalta parempia ratkaisuja ovat julkisen hallinnon tehostaminen ja yritystukien karsiminen. Sopeutustoimien lisäksi tulee tarkastella tulopuolta: työllisyyden edistämistä ja verotuksen oikeudenmukaista tehostamista.

Ruoan arvonlisäveroa ei pidä nostaa.
Saana Kuusipalo

Ruoan arvonlisäveron korottaminen ei ole oikeudenmukainen keino lisätä verotuloja. Sen korotus tuntuisi koviten pienituloisimpien toimeentulossa. Verotuloja tulee lisätä oikeudenmukaisesti kohdistamalla veroja sinne, missä on maksuvaraa.

Kysymysteema: Energia­kriisi
Valtion pitää myös seuraavina vuosina tukea suomalaisia, jotka ovat vaikeuksissa suurien sähkölaskujen kanssa.
Saana Kuusipalo

Jos tukitoimia tarvitaan yhä tulevina vuosina, on ne kohdennettava oikeudenmukaisesti pienituloisimmille. Pitkällä tähtäimellä on panostettava kestäviin energiaratkaisuihin, kuten tuuli- ja arinkoenergiaan.

Ydinvoiman pitää jatkossakin olla yksi keskeisimmistä energiantuotannon muodoista Suomessa.
Saana Kuusipalo

Tarvitsemme päästöttömän energian osuuden kasvua, jotta vihreä siirtymä etenee ja energiaomavaraisuutemme paranee. Erityisesti pienydinvoimaloiden kehittämiseen tulisi panostaa.

Tuulivoiman rakentamista pitää tehostaa sujuvoittamalla lupakäytäntöjä ja keventämällä byrokratiaa.
Saana Kuusipalo

Luontoarvoja on kuitenkin suojeltava eli sijainnissa tulee ottaa huomioon rakentamisen ympäristövaikutukset.

Kysymysteema: Ilmasto ja liikenne
Suomen ilmastotavoitteesta ei voi tinkiä piiruakaan, vaikka talous sitä vaatisi.
Saana Kuusipalo

Talous vaatii, että Suomessakin tehdään ilmastonmuutosta hillitseviä investointeja ennakoivasti. Ilmastonmuutoksen kokonaiskustannukset tulee olemaan Suomelle huomattavan suuret, ainakin miljardiluokkaa, kun taas nykytilanteessa torjuntatoimet ovat vain miljoonissa euroissa. Investoimalla ilmastonmuutoksen hillitsemiseen ja vihreän siirtymän tukemiseen, ennaltaehkäisemme moninkertaisesti vakavampaa ekologista, inhimillistä ja taloudellista vahinkoa.

Bensiini ja diesel maksavat liikaa. Seuraavan hallituksen on laskettava polttoaineiden verotusta.
Saana Kuusipalo

Verotuksen laskeminen olisi vastoin ilmastotavoitteita ja päästösitoumuksia. Se myös loisi suuren loven valtion verokertymään. Veron alentamisesta hyötyisi eniten paljon autoilevat, jotka ovat usein tilastollisesti hyvätuloisia.

Liikenteen sähköistymistä on edistettävä uusilla tuilla.
Saana Kuusipalo

Jotta Suomi tavoittaa hiilineutraalisuustavoitteensa, on kannattavaa tukea liikenteen sähköistymistä erilaisin kannustein ja hankintatuin.

Suomessa pitää ottaa käyttöön tietullit.
Saana Kuusipalo

Ehdokas ei ole perustellut vastaustaan.

Kysymysteema: Terveys ja koulutus
Hoitajamitoitusta (7 hoitajaa 10 vanhusta kohden) voidaan keventää, jotta kaikille vanhuksille riittäisi hoitopaikka.
Saana Kuusipalo

Vaikka henkilöstöpula on todellinen ongelma, riittävä mitoitus on ollut turva niin vanhuksille kuin henkilöstöllekin. Valtion on ohjattava rahaa hyvinvointialueille riittävästi, ja hyvinvointialueilla on varmistettava henkilöstömitoituksen mukaiset henkilöstömäärät ja sijaistarpeet.

Maahanmuuttajat ovat hyvä ratkaisu työvoimapulaan muun muassa hoitoalalla.
Saana Kuusipalo

Tarvitsemme osaavaa ulkomaista työvoimaa parantamaan taloudellista huoltosuhdetta. Syntyvyyden kasvu ei yksiselitteisesti riitä paikkaamaan työikäisten vähenemistä. Hoitoalalla on kiistatta vakava työvoimapula, minkä paikkaamiseen tarvitaan useita toimia. Kansainvälinen rekrytointi on yksi niistä.

Koulutuksesta voidaan leikata, kun valtiontaloutta tasapainotetaan.
Saana Kuusipalo

Koulutuksesta ei tule leikata, sillä Suomen osaamis- ja koulutustaso on lähtenyt laskuun. Aiemmat koulutusleikkaukset ja kriisit ovat aiheuttaneet hyvinvointi- ja osaamisvajeen, jonka umpeen kuromista tulee seuraavallakin hallituksella jatkaa. Jokaisella lapsella ja nuorella tulee olla oikeus perustaitojen, osaaminen ja sivistyksen vahvistamiseen. Koulutuksen perusrahoitusta tulee lisätä pysyvästi kaikilla kouluasteilla. Laadukas koulutus kasvattaa työn tuottavuutta, jonka vuoksi koulutus tulee nähdä investointina.

Opettajien kurinpitokeinoja kouluissa pitää lisätä.
Saana Kuusipalo

Oppilailla ja opettajilla on oikeus koulurauhaan. Turvallinen kasvuympäristö rakentuu, kun koulujen henkilöstöllä on osaaminen ja keinot puuttua kiusaamiseen ja häiriökäyttäytymiseen. Pelkästään kurinpitokeinot eivät auta, minkä vuoksi tarvitaan moniammatillista yhteistyötä sekä perheiden ja koulun välistä keskustelua.

Kysymysteema: Rikollisuus
Pelkään liikkua kadulla yksin.
Saana Kuusipalo

Tämä perustuu henkilökohtaisiin kokemuksiin.

Nuorten jengiväkivaltaan tulee puuttua rangaistuksia koventamalla. 
Saana Kuusipalo

Nuorisorikollisuuden taustalla on monisyisiä tekijöitä kuten näköalattomuutta ja syrjäytymistä. Painopisteen tulee olla oikein kohdennetussa moniammatillisessa ennaltaehkäisyssä, jolla parannetaan lasten ja nuorten hyvinvointia. Esimerkiksi sosiaali-, terveys- ja nuorisotoimen tiiviistä yhteistyöstä on hyvää näyttöä. On myös tärkeää ohjata resursseja lastensuojeluun ja opiskeluhuoltoon.

Huumeiden käytön tulee olla jatkossakin rangaistavaa.
Saana Kuusipalo

Huumeiden käytön rangaistavuudesta on luovuttava. Päihderiippuvuus tulee nähdä ennen kaikkea kroonisena sairautena, johon on tarjottava hoitoa, eikä rikollisena toimintana, jota pitää rangaista. Pelko rangaistuksista ei saa toimia esteenä hoitoon hakeutumiselle. Rangaistavuudesta luopuminen on tutkimusten mukaan vähentänyt useissa maissa huumeiden käytöstä aiheutuvia ongelmia.

Kysymysteema: Muut
Yleisradion rahoitukseen tulee tehdä merkittäviä leikkauksia.
Saana Kuusipalo

Yle edistää demokratian ja sananvapauden toteutumista. Ylen lakisääteinen tehtävä on tuottaa monipuolinen ja kattava julkisen palvelun televisio-ja radio-ohjelmisto. Yle on Suomen luotetuin uutismedia, minkä lisäksi sen tavoitettavuus on yli 90 % suomalaisista viikkotasolla. Yle myös tuo työpaikkoja suomalaisille.

Viinien myynti ruokakaupoissa pitää sallia.
Saana Kuusipalo

En kannata Alkon monopoliaseman purkua. Viinien myynnin salliminen ruokakaupoissa lisää todennäköisesti alkoholin kokonaiskulutusta, mikä johtaisi kansanterveydellisten ja yhteiskunnallisten haittojen kasvuun.

Koko Suomi on pidettävä asutettuna.
Saana Kuusipalo

Vaikka n. 70% suomalaisista asuu kaupungeissa, jokaisella tulee olla asuinpaikasta riippumatta yhtäläiset oikeudet peruspalveluihin. Suomea tulee kehittää kokonaisuutena, alueiden vahvuudet ja erityispiirteet huomioiden.

EU:lla on liikaa valtaa Suomen metsäpolitiikkaan.
Saana Kuusipalo

Luontokadon pysäyttäminen ja luonnon monimuotoisuuden vahvistaminen on elintärkeää. Erilaisten lajien ja luontotyyppien suojelu on juuri nyt välttämätöntä, koska Suomen metsät ovat muuttuneet päästölähteeksi. 76 % Suomen metsäluontotyypeistä on uhanalaisia.

Minua ei haittaa, jos lapseni menee naimisiin samaa sukupuolta olevan kanssa.
Saana Kuusipalo

Ehdokas ei ole perustellut vastaustaan.

Eutanasia tulee laillistaa.
Saana Kuusipalo

Eutanasian sallimista tulee tarkastella tietyin edellytyksin. Sen tulee olla mahdollista vain vakavasti sairastuneille, joilla ei ole enää toivoa lääketieteellisesti. On erityisen tärkeää poissulkea väärinkäytöksen mahdollisuudet lainsäädännöllä. Tämä edellyttää laaja-alaista ja perusteellista asiantuntijatyötä. Tämän hetkistä palliatiivisen hoidon ja saattohoidon saatavuutta, laatua ja valvontaa on parannettava.