Ehdokkaan Soile Eriksson tiedot

Kuvassa Sdp -puolueen ehdokas Soile Eriksson

Soile Eriksson

Sdp

Nro 2015

Kunta + alue

Edistän hoidon ja hoivan saatavuutta sekä ennaltaehkäiseviä ja varhaisen tuen palveluita. Päättäjänä olen inhimillinen ja oikeudenmukainen.

Sosiaalinen media:

Ikä:

42

Sukupuoli:

Nainen

Paikkakunta:

Vantaa

Postinumeroalue:

01400, Rekola

Hyvinvointialue:

Vantaan ja Keravan hyvinvointialue

Ammatti:

kasvun ja oppimisen tuen päällikkö

Koulutus:

Ylempi korkea-aste

Kielitaito:

englanti, ruotsi, ranska, espanja ja lisäksi alkeet mandariinikiinasta ja arabian kielestä

Tehtävät:

aluevaltuutettu

Kuvausteksti:

Olen opetusalan kokenut konkari, kahden pienen lapsen äiti ja hyvinvoinnin edistämisestä kiinnostunut syntyperäinen vantaalainen. Asun perheeni kanssa Rekolassa. Koulutukseltani olen erityisluokanopettaja ja kasvatustieteen maisteri. Olen työskennellyt monipuolisesti erilaisissa opetusalan tehtävissä Suomessa ja ulkomailla. Nykyisin työskentelen kasvun ja oppimisen tuen päällikkönä Nurmijärvellä. Toimin Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen aluevaltuutettuna, lähidemokratia- ja osallisuuslautakunnan jäsenenä, HUS:n lähipalvelu- ja integraatiolautakunnan puheenjohtajana sekä SDP:n puoluevaltuutettuna. Lisäksi olen aktiivisesti mukana yhdistystoiminnassa Koivukylän Sosialidemokraattien puheenjohtajana ja urheiluseura Rekolan Raikkaan hallituksen jäsenenä. Lama-ajan lapsena ja lähiön kasvattina syrjäytymisen ehkäiseminen ja eriarvoistumisen estäminen ovat politiikassa sydäntäni lähellä. Vapaa-aikana minut voi bongata spinning-tunnilta, uimahallista tai ristikoita ratkomasta.


Ehdokas arvokartalla

Ehdokkaalla on voimakkaita mielipiteitä suuntiin vasemmisto ja liberaalivihreä.

Vastaukset vaalikoneeseen

Tässä näet ehdokkaan vastaukset vaalikoneen kysymyksiin.

Kysymysteema: Palvelut

Jos valittavana on lähiterveysaseman säilyttäminen tai palveluiden keskittäminen isompaan yksikköön, keskittäminen on parempi vaihtoehto.

Soile Eriksson

Tärkeintä on, että palveluita saa, kun on tarve ja että palvelut ovat saavutettavissa. On tarkkaan harkittava, mitä palveluita voidaan keskittää, mitä on syytä toteuttaa lähipalveluina ja mitkä palvelut voidaan tuoda liikkuvana palveluna ihmisen luo.

Mielenterveyspalveluihin pitää laittaa lisää rahaa, vaikka se olisi pois muualta.

Soile Eriksson

Jos mielenterveyspalveluihin ei satsata, näkyy se kalliimpina kuluina muualla. Kaikkien järkevintä olisi panostaa mielenterveyttä ja hyvinvointia ylläpitäviin palveluihin ja ongelmia ennaltaehkäiseviin toimintoihin. Tämä olisi taloudellisesti ja inhimillisesti kannattavinta.

Pelastustoimen budjetti on turvattava leikkauksilta, vaikka se tarkoittaisi sote-palveluiden rahoituksen vähentämistä.

Soile Eriksson

Näitä ei voi laittaa vastakkain. Sekä pelastuspalveluissa että sote-palveluissa on ihmishengen kannalta elintärkeitä palveluja, joista ei voida leikata.

Rahaa ja työntekijöitä pitää siirtää sairaaloista enemmän perusterveydenhuoltoon ja sosiaalipalveluihin.

Soile Eriksson

Mitä paremmin ongelmia saadaan ennaltaehkäistyä ja myös hoidettua perusterveydenhuollon puolella, sitä enemmän se säästää erikoissairaanhoidosta. Tämä on myös yksi sote-uudistuksen tavoitteista. On kuitenkin huomioitava se, että erikoissairaanhoitoa aina tarvitaan, vaikka ennaltaehkäisy ja perusterveydenhuolto toimisivat hyvin.

Kodin ulkopuolelle sijoitettujen lasten palveluita pitäisi siirtää yrityksiltä enemmän julkisen puolen hoidettavaksi.

Soile Eriksson

Lastensuojelun parissa olevat lapset ja nuoret ovat erityisen haavoittuvassa asemassa. Hyvinvointialueen tulee varmistua siitä, että kaikki heille palvelua tuottavat toimivat laadukkaasti. Parhaiten laadunvalvontaa ja mahdollisia korjauksia laatuun pystytään tekemään hyvinvointialueen itse tuottamiin palveluihin. Tämän lisäksi lastensuojelun palveluita on taloudellisesti järkevää järjestää itse sen sijaan, että niitä ostetaan voittoa tavoittelevilta firmoilta (varsinkin sijoitusyksiköiden palvelut). Tavoitteena tulee olla suurempi osuus itse tuotettua palvelua. On kuitenkin epärealistista, että kaikki toiminta voisi olla itse tuotettua ainakaan lyhyellä aikavälillä.

Vanhustenhuollossa täytyy suosia kotihoitoa ja yhteisöllistä asumista ympärivuorokautisen hoivan sijaan, jotta kustannusten nousua saadaan hillittyä.

Soile Eriksson

Kotihoitoa ja yhteisöllistä asumista tulisi suosia ensisijaisina tukimuotoina niin pitkään kuin henkilön toimintakyvyn kannalta se on perusteltua. Mikäli henkilö tarvitsee nimenomaan ympärivuorokautista hoivaa, on sitä tarjottava. Kustannukset eivät saa olla syy tarvittavan tuen ulkopuolelle jäämiseen.

Kysymysteema: Talous

Ulkomaisten hoitajien tuloa töihin Suomeen on helpotettava työvoimapulan lievittämiseksi.

Soile Eriksson

Suomeen tullaan tarvitsemaan ulkomaista työvoimaa huoltosuhteen muutoksen vuoksi. On kuitenkin ensisijaisesti huolehdittava, että jo Suomessa olevat alan ammattilaiset saataisiin pidettyä alalla.

Hyvinvointialueita on liikaa, joten niitä pitää yhdistää.

Soile Eriksson

Hyvinvointialueet ovat olleet toiminnassa vasta reilu kaksi vuotta ja toiminta on juuri vakiintumassa. Tässä kohdassa ei ole järkevää muuttaa hyvinvointialueiden määrää. Jos muutoksia tehtäisiin nyt, olisi tuhlattu varoja turhaan ja asetettaisiin hyvinvointialueet jälleen uuden muutoksen eteen. Hyvinvointialueiden yhdistäminen lisäisi ihmisten eriarvoisuutta, koska todennäköisesti palveluverkkoa karsittaisiin pienemmissä taajamissa.

Eduskunnan pitää karsia hyvinvointialueiden tehtäviä, jotta kaikkein tärkeimpiin palveluihin on varaa.

Soile Eriksson

Hyvinvointialueet ovat olleet toiminnassa vasta reilu kaksi vuotta ja toiminta on juuri vakiintumassa. Jos niiden tehtäviin nyt tehtäisiin muutoksia, olisi tuhlattu varoja turhaan ja asetettaisiin hyvinvointialueet jälleen uuden muutoksen äärelle.

Eduskunnan pitäisi säätää laki, jolla hyvinvointialueet saisivat verotusoikeuden.

Soile Eriksson

Tätä mahdollisuutta kannattaisi edelleen selvitellä, mutta oleellisempaa olisi nykyisessä tilanteessa löytää ratkaisuja, joilla valtio voisi helpottaa hyvinvointialueiden tilanteita. Tällainen ratkaisu voisi olla esimerkiksi alijäämän kattamisvelvollisuuden siirtäminen.

Kysymysteema: Vantaan ja Keravan hyvinvointialue

Vantaa-Keravan hyvinvointialueella peritään terveyskeskusmaksu. Siitä pitäisi luopua.

Soile Eriksson

Terveyskeskusmaksut voivat vaikuttaa hoitoon hakeutumiseen. Näin ei saisi olla, vaan tärkeintä olisi päästä hoidon piiriin mahdollisimman varhaisessa vaiheessa oli syy mikä tahansa. Maksuttomuuden vaikutuksia (etuja ja mahdollisia haittoja) tulee selvittää.

Huumeiden käyttöhuoneet pitää ottaa käyttöön, jos laki sen mahdollistaa.

Soile Eriksson

Käyttöhuoneista on hyviä kokemuksia muualta maailmasta. Niiden avulla on mahdollista tavoittaa huumehoidon ulkopuolella olevia ihmisiä. Valvotut käyttöhuoneet lisäävät myös julkisten paikkojen turvallisuutta ja viihtyvyyttä.

Alueeni pitäisi rahoittaa HUSia nykyistä enemmän perusterveydenhuollon ja sosiaalipalveluiden kustannuksella

Soile Eriksson

Painopistettä tulisi saada perusterveydenhuoltoon. Mitä oikea-aikaisemmin perusterveydenhuollossa pystytään ihmisten tarpeet hoitamaan, sitä enemmän se säästää kuluja erikoissairaanhoidosta. Perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon välistä yhteistyötä tulee edelleen kehittää.

Alle 25-vuotiaille pitää tarjota maksuttomat kuukautistuotteet.

Soile Eriksson

Tällä voidaan vähentää kuukautisköyhyyttä.

Sosiaalityöntekijöiden palkkoja pitää nostaa nopeammin kuin naapurikunnissa, koska Vantaalla on jo pitkään ollut puutteita lastensuojelussa.

Soile Eriksson

Sosiaali- ja terveydenhuollon alalla on monia ammattikuntia, joiden palkkaus ei vastaa työn vaativuutta. Tätä pitäisi saada korjattua työehtosopimuksissa. Palkka on tärkeä houkutin. Sen lisäksi sosiaalityöntekijöitä voidaan saada hyvinvointialueelle töihin muillakin keinoilla kuin palkkaa nostamalla esimerkiksi työskentelyolosuhteisiin vaikuttamalla, työn kuormittavuutta alentamalla ja urakehitystä tukemalla jne. Palkkakilpailu alueiden kesken ei ole ensisijaisesti toivottavaa.

Kysymysteema: Arvot

Jos on pakko valita, on parempi korottaa veroja kuin leikata julkisia palveluita ja sosiaalietuuksia.

Soile Eriksson

Sosiaali- ja terveyspalvelujen toimivuus on elintärkeää. Tulee inhimillisesti ja taloudellisesti kalliimmaksi, mikäli ko. palveluista ja niiden saatavuudesta ei huolehdita.

Suuret tuloerot ovat hyväksyttäviä, jotta erot ihmisten lahjakkuudessa ja ahkeruudessa voidaan palkita.

Soile Eriksson

Suuret tuloerot eivät johdu lahjakkuudesta tai ahkeruudesta. Tuloerojen kasvattaminen ei ole yhteiskunnan etu, vaan ne lisäävät turvattomuutta. Kaikkein vakaimpia ovat ne yhteiskunnat, joissa on pienimmät tuloerot.

Valtion pitäisi puuttua nykyistä voimakkaammin markkinoiden toimintaan, jotta talous olisi kaikille reilu.

Soile Eriksson

Kilpailun toimivuus edellyttää mm. markkinavoimien keskittymisen estämistä ja markkinoiden toiminnan seuraamista sekä tarvittaessa siihen puuttumista.

Suomessa on liian helppo elää sosiaaliturvan varassa.

Soile Eriksson

Elämäntilanteet voivat vaihdella ja tukea on tarvittaessa saatava. Sosiaaliturvan tulee kuitenkin tukea ihmisen omaa aktiivisuutta, itsensä kehittämistä, kouluttautumista, kuntoutumista ja työllistymistä. Työikäisen ja työkykyisen ihmisen toimeentulon ei tulisi olla pitkäaikaisesti tai pysyvästi etuuden varassa ilman tämän tarvitsemaa tukea ja ohjausta palveluihin.

Valtion ja kuntien omistusta yritystoiminnassa tulisi vähentää.

Soile Eriksson

Julkista omistusta tarvitaan muun muassa huoltovarmuuden takaamiseksi. Lisäksi Julkisen sektorin palvelutuotannon riittävä taso ylläpitää myös tervettä hintakilpailua, joka tuottaa veronmaksajille parempaa vastinetta.

Suomen muuttuminen aiempaa monikulttuurisemmaksi ja monimuotoisemmaksi on hyvä asia.

Soile Eriksson

Ihmisten moninaisuus on arvo sinänsä. Suomen tulee olla avoin yhteiskunta. Tarvitsemme kuitenkin yhteiskuntana työstöä tässä asiassa.

Kristilliset arvot ovat hyvä pohja poliittiselle päätöksenteolle.

Soile Eriksson

Poliittisen päätöksenteon tulee perustua poliittisten liikkeiden arvoille eikä yksittäisen uskonnon arvoille. Sinänsä kuitenkin kristilliset arvot osuvat omaan arvopohjaan, mutta tiukka/vanhoillinen tulkinta ei.

Sukupuolen moninaisuus pitäisi ottaa huomioon Suomessa nykyistä paremmin.

Soile Eriksson

Ehdokas ei ole perustellut vastaustaan.

Tottelevaisuus ja auktoriteettien kunnioittaminen ovat tärkeimmät arvot, jotka lapsen tulee oppia.

Soile Eriksson

Lapset tarvitsevat aikuisten asettamia rajoja. Monissa tilanteissa lapsilta pitää edellyttää tottelemista. Kaikkein tärkeimpänä arvona pidän kuitenkin sitä, että lapselle opetetaan kaikkien ihmisten kunnioittamista ja sitä, että ihmisiä tulee kohdella yhdenvertaisesti.

Suomen pitäisi vähentää omia päästöjään riippumatta siitä, mitä muut maat tekevät.

Soile Eriksson

Meidän on huolehdittava omasta osuudestamme ja myös pidettävä esillä Suomen ulkopuolella sitä, että samanlainen vastuu on ihan jokaisella maalla.

Poliitikkojen on asetettava Suomen ja suomalaisten etu kaiken muun edelle.

Soile Eriksson

Suomalaisen yhteiskunnan kehittäminen ja siitä huolehtiminen on keskiössä. Lisäksi on kuitenkin huolehdittava kansainvälisistä velvoitteistamme. On myös yhteiskuntamme etu, että olemme aktiivisesti osa kansainvälistä yhteisöä.

Ympäristön etu tulisi asettaa talouskasvun ja työpaikkojen luomisen edelle, jos ne ovat keskenään ristiriidassa.

Soile Eriksson

Nämä eivät ole vastakkaisia asioita. Ilmastonmuutos vaikeuttaa köyhyyden vähentämistä ja kestävää talouskasvua. Investoinnit vihreään siirtymään voivat tukea talouskasvua.

Vahva johtaja on Suomelle hyväksi, vaikka hän toimisi sääntöjen rajamailla saadakseen asioita tehtyä.

Soile Eriksson

Demokratia ja demokraattinen päätöksenteko on kaiken lähtökohta. Yhteistyökyky on tärkeää. Vaikeita päätöksiä joudutaan varmasti välillä tekemään valtion johdon ohjaamina, mutta niille pitää olla vankat perusteet.

Koko Suomi tulee pitää asutettuna, vaikka siitä koituisi kustannuksia.

Soile Eriksson

Tämä on on niin talouspoliittinen, sosiaalipoliittinen kuin turvallisuuspoliittinenkin kysymys. Suomea tulee kuitenkin kehittää kokonaisuutena.

Suomen kaupungistuminen on hyvä asia.

Soile Eriksson

Kaupungeilla on suuri merkitys koko yhteiskunnan kannalta taloudellisesti. Kuitenkin meidän tulee huolehtia siitä, että Suomi pysyy jo turvallisuussyistäkin riittävän laajasti asuttuna. Kaupungistuminen tuo tullessaan myös lieveilmiöitä, joita on pystyttävä tehokkaammin ennaltaehkäisemään ja korjaamaan.