Ehdokkaan Soile Eriksson tiedot

Kuvassa Sdp -puolueen ehdokas Soile Eriksson

Soile Eriksson

Sdp

Nro 203

Kunta + alue

Lupaan edistää asukkaiden hyvinvointia sekä lasten ja nuorten kasvua ja oppimista vahvistavia ratkaisuja. Toimin arvojeni mukaisesti.

Sosiaalinen media:

Ikä:

42

Sukupuoli:

Nainen

Paikkakunta:

Vantaa

Postinumeroalue:

01400, Rekola

Ammatti:

kasvun ja oppimisen tuen päällikkö

Koulutus:

Ylempi korkea-aste

Kielitaito:

englanti, ruotsi, ranska, espanja ja lisäksi alkeet mandariinikiinasta ja arabian kielestä

Tehtävät:

aluevaltuutettu

Kuvausteksti:

Olen opetusalan kokenut konkari, kahden pienen lapsen äiti ja hyvinvoinnin edistämisestä kiinnostunut syntyperäinen vantaalainen. Asun perheeni kanssa Rekolassa. Koulutukseltani olen erityisluokanopettaja ja kasvatustieteen maisteri. Olen työskennellyt monipuolisesti erilaisissa opetusalan tehtävissä Suomessa ja ulkomailla. Nykyisin työskentelen kasvun ja oppimisen tuen päällikkönä Nurmijärvellä. Toimin Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen aluevaltuutettuna, lähidemokratia- ja osallisuuslautakunnan jäsenenä, HUS:n lähipalvelu- ja integraatiolautakunnan puheenjohtajana sekä SDP:n puoluevaltuutettuna. Lisäksi olen aktiivisesti mukana yhdistystoiminnassa Koivukylän Sosialidemokraattien puheenjohtajana ja urheiluseura Rekolan Raikkaan hallituksen jäsenenä. Lama-ajan lapsena ja lähiön kasvattina syrjäytymisen ehkäiseminen ja eriarvoistumisen estäminen ovat politiikassa sydäntäni lähellä. Vapaa-aikana minut voi bongata spinning-tunnilta, uimahallista tai ristikoita ratkomasta.


Ehdokas arvokartalla

Ehdokkaalla on voimakkaita mielipiteitä suuntiin vasemmisto ja liberaalivihreä.

Vastaukset vaalikoneeseen

Tässä näet ehdokkaan vastaukset vaalikoneen kysymyksiin.

Kysymysteema: Kasvatus ja koulutus

Kännykät pitäisi kieltää kouluissa myös välitunneilla.

Soile Eriksson

Uskon että lapsille ja nuorille tekee hyvää viettää välitunnit ilman kännyköitä. Monissa kouluissa jo panostetaan monipuolisiin välituntien viettotapoihin (osa kaipaa rauhoittumista, osa liikkumista), jolloin kännykät jäävät syrjään.

Varhaiskasvatuksen työntekijöitä pitää houkutella kuntaani palkankorotuksilla.

Soile Eriksson

Kokonaisuudessaan varhaiskasvatusalan palkoista tulisi saada kilpailukykyisiä ja tähän pitäisi löytää ratkaisuja työehtosopimuksissa. Vantaalla on nostettu varhaiskasvatuksen opettajien palkkoja. Myös muun henkilöstön osalta pitäisi palkat saada houkutteleviksi. Varhaiskasvatuksen vetovoimaa voidaan lisätä muillakin keinoilla kuin palkkaa nostamalla esimerkiksi muilla työsuhde-etuuksilla kuten vaateraha, työskentelyolosuhteisiin vaikuttamalla, työn kuormittavuutta alentamalla, urakehitystä tukemalla jne.

Erityisopettajia ja koulunkäyntiavustajia pitää palkata kouluihin lisää, vaikka se tarkoittaisi kuntaveron korotusta.

Soile Eriksson

Vantaalla erityisopettajien määrää on viime vuosina kasvatettu. Myös tuleva oppimisen tuen uudistus edellyttää resurssien tarkastelua. Valtio on uudistukseen varannut lisärahoitusta kuntien valtionosuuksiin. Tämä osuus pitää saada kunnassa nimenomaan kasvatuksen ja opetuksen toimialan käyttöön. Oppimiseen voidaan lisäksi panostaa esim. pitämällä ryhmäkoot kohtuullisina. Tärkeintä on, että lapset ja nuoret saavat tarvitsemansa tuen oppimiseen ja koulunkäyntiin, jotta peruskoulu tulee suoritetuksi riittävillä tiedoilla ja taidoilla ja sitä kautta jokaisella on eväät toisen asteen tutkinnon suorittamiseen. Koulutus on tutkitusti tehokas keino ehkäistä syrjäytymistä. Syrjäytymisen ehkäisy puolestaan säästää yhteiskunnan varoja.

Kysymysteema: Kulttuuri

Jos kunnan taloustilanne on heikko, teattereiden ja orkestereiden tuesta voi karsia.

Soile Eriksson

Kulttuurista karsiminen tarkoittaa ihmisten hyvinvoinnin heikentämistä. Kulttuurin avulla voidaan lisätä hyvinvointia, ennaltaehkäistä erilaisia ongelmia mm. yksinäisyyttä, lisätä ymmärrystä erilaisista ilmiöistä ja oppia. Siksi kunnan ei tule kohdistaa leikkauksia kulttuuriin kuten maan hallitus on tehnyt.

Lähikirjastojen rahoitus on pidettävä nykytasolla, vaikka kunnassani etsittäisiin säästökohteita

Soile Eriksson

Vantaalla kirjastoja ei ole liikaa asukasmäärään nähden. Jokaisella suuralueella on perusteltua olla kirjasto ja suuralueen asukasmäärästä riippuen useampikin. Lasten ja nuorten lukutaidon kohentamisen ja lukuinnon synnyttämisen kannalta on perusteltua, että lähikirjastojen rahoitusta ei heikennetä.

Kysymysteema: Talous

Kuntani veroprosentin on pysyttävä ennallaan, vaikka olisi paineita menojen kasvattamiseksi.

Soile Eriksson

Kunnan palvelut ovat kuntalaisten arjen ja elämän kannalta merkittäviä. Esimerkiksi laadukkaan kasvatuksen ja koulutuksen kulut pitää pystyä rahoittamaan. Niistä ei voida leikata. Veroprosentin nostoa ei kuitenkaan pidä tehdä kevein perustein. Mikäli arvioidaan, että ilman verojen korotusta palveluiden järjestäminen kärsii tai supistuu ja niiden vaikutukset asukkaiden hyvinvointiin arvioidaan merkittäviksi, veroprosentin nostoa on harkittava. Menojen kattamiseksi tulee huolehtia kunnan vahvasta kasvu- ja elinkeinopolitiikasta.

Kuntaani pitää houkutella vihreän siirtymän investointeja, kuten tuulivoimaa, aurinkovoimaa tai vähäpäästöisiä tehtaita.

Soile Eriksson

Kunnan kannattaa houkutella vihreän siirtymän investointeja. On kuitenkin arvioitava, mitkä investoinnit on juuri Vantaan kannalta mahdollisia ja järkeviä. Lisäksi on pidettävä huoli siitä, että investoinneilla ei tuhota arvokasta luontoa.

Kysymysteema: Väestö ja asuminen

Kunnassani pitää toimia niin, että asuinalueet eivät eriydy liikaa toisistaan asukkaiden varallisuuden tai etnisen taustan mukaan.

Soile Eriksson

On kaikkien etu, että asuinalueet eivät eriydy liikaa toisistaan. Sillä on positiivisia vaikutuksia mm. alueiden elinvoimaisuuteen, koulutuksen järjestämiseen ja turvallisuuteen sekä näiden tekijöiden kautta asukkaiden hyvinvointiin

Kuntani on pyrittävä saamaan muuttovoittoa ulkomailta väestön vähenemisen estämiseksi.

Soile Eriksson

Vantaan asukasmäärä kasvaa, joten väestön väheneminen ei ole Vantaalla ongelma. Sen sijaan kansainvälisiä osaajia työelämäämme kaivataan.

Rakentaminen on sallittava luontoalueille, jotta asuntojen hinnat pysyvät kohtuullisina.

Soile Eriksson

Vantaalle mahtuu sekä luontoalueita että uusia asuntoja.

Kysymysteema: Vantaa

Vantaan uusien pientaloalueiden tieltä saa kaataa metsää.

Soile Eriksson

Lähtökohtaisesti kaavoituksessa tulisi huomioida luonnon ja virkistysalueiden säilyminen.

Vantaan ratikkaa pitää jatkaa Länsi-Vantaalle.

Soile Eriksson

Jollakin aikavälillä ratikkaa kannattanee jatkaa Länsi-Vantaalle. Kokemukset muista kaupungeista puoltavat ratikan hyötyjä. Vantaan kokoisessa kaupungissa tulee olla ajanmukaiset joukkoliikennejärjestelyt.

Vantaan vanhojen asuinalueiden rapistuneet kadut pitää laittaa vihdoin kuntoon seuraavalla valtuustokaudella.

Soile Eriksson

Vantaalla on liian paljon rapistuneita katuja. Ero esimerkiksi Helsinkiin on huomattava.

Vantaalla on runsaasti graffititaidetta ulkona, mutta sitä pitäisi verovaroin tilata myös sisätiloihin.

Soile Eriksson

Kaupunki käyttää verovaroja sisätilojen taiteeseen. Graffittitaide on yksi taiteen muoto, joten yhtä hyvin taiteeseen varatusta budjetista voidaan tukea grafittitaiteen hankintaa siihen soveltuviin kohteisiin.

Yksityisille päiväkodeille tulisi antaa nykyistä suurempi rooli varhaiskasvatuksen palveluntarjoajina.

Soile Eriksson

Kaupungin tulisi ensisijaisesti itse järjestää varhaiskasvatuspalvelut ja ennakoida päiväkotipaikkojen tarvetta riittävässä määrin. Yksityiset päiväkodit täydentävät tarvittaessa kaupungin tarjontaa.

Kysymysteema: Arvot

Jos on pakko valita, on parempi korottaa veroja kuin leikata julkisia palveluita ja sosiaalietuuksia.

Soile Eriksson

Julkisten palvelujen toimivuus on elintärkeää. Tulee inhimillisesti ja taloudellisesti kalliimmaksi, mikäli julkista palveluista ja niiden saatavuudesta ei huolehdita.

Suuret tuloerot ovat hyväksyttäviä, jotta erot ihmisten lahjakkuudessa ja ahkeruudessa voidaan palkita.

Soile Eriksson

Suuret tuloerot eivät johdu lahjakkuudesta tai ahkeruudesta. Tuloerojen kasvattaminen ei ole yhteiskunnan etu, vaan se kasvattaa turvattomuutta. Kaikkein vakaimpia yhteiskuntia ovat ne, joissa tuloerot ovat kaikkein pienimmät.

Valtion pitäisi puuttua nykyistä voimakkaammin markkinoiden toimintaan, jotta talous olisi kaikille reilu.

Soile Eriksson

Kilpailun toimivuus edellyttää mm. markkinavoimien keskittymisen estämistä ja markkinoiden toiminnan seuraamista sekä tarvittaessa siihen puuttumista.

Suomessa on liian helppo elää sosiaaliturvan varassa.

Soile Eriksson

Elämäntilanteet voivat vaihdella ja tukea on tarvittaessa saatava. Sosiaaliturvan tulee kuitenkin tukea ihmisen omaa aktiivisuutta, itsensä kehittämistä, kouluttautumista, kuntoutumista ja työllistymistä. Työikäisen ja työkykyisen ihmisen toimeentulon ei tulisi olla pitkäaikaisesti tai pysyvästi etuuden varassa ilman tämän tarvitsemaa tukea ja ohjausta palveluihin.

Valtion ja kuntien omistusta yritystoiminnassa tulisi vähentää.

Soile Eriksson

Julkista omistusta tarvitaan muun muassa huoltovarmuuden takaamiseksi. Lisäksi Julkisen sektorin palvelutuotannon riittävä taso ylläpitää myös tervettä hintakilpailua, joka tuottaa veronmaksajille parempaa vastinetta.

Suomen muuttuminen aiempaa monikulttuurisemmaksi ja monimuotoisemmaksi on hyvä asia.

Soile Eriksson

Ihmisten moninaisuus on arvo sinänsä. Suomen tulee olla avoin yhteiskunta. Tarvitsemme kuitenkin yhteiskuntana työstöä tässä asiassa.

Kristilliset arvot ovat hyvä pohja poliittiselle päätöksenteolle.

Soile Eriksson

Poliittisen päätöksenteon tulee perustua poliittisten liikkeiden arvoille eikä yksittäisen uskonnon arvoille. Sinänsä kuitenkin kristilliset arvot osuvat omaan arvopohjaan, mutta tiukka/vanhoillinen tulkinta ei.

Sukupuolen moninaisuus pitäisi ottaa huomioon Suomessa nykyistä paremmin.

Soile Eriksson

Ehdokas ei ole perustellut vastaustaan.

Tottelevaisuus ja auktoriteettien kunnioittaminen ovat tärkeimmät arvot, jotka lapsen tulee oppia.

Soile Eriksson

Lapset tarvitsevat aikuisten asettamia rajoja. Monissa tilanteissa lapsilta pitää edellyttää tottelemista. Kaikkein tärkeimpänä arvona pidän kuitenkin sitä, että lapselle opetetaan kaikkien ihmisten kunnioittamista ja sitä, että ihmisiä tulee kohdella yhdenvertaisesti.

Suomen pitäisi vähentää omia päästöjään riippumatta siitä, mitä muut maat tekevät.

Soile Eriksson

Meidän on huolehdittava omasta osuudestamme ja myös pidettävä esillä Suomen ulkopuolella sitä, että samanlainen vastuu on ihan jokaisella maalla.

Poliitikkojen on asetettava Suomen ja suomalaisten etu kaiken muun edelle.

Soile Eriksson

Suomalaisen yhteiskunnan kehittäminen ja siitä huolehtiminen on keskiössä. Lisäksi on kuitenkin huolehdittava kansainvälisistä velvoitteistamme. On myös yhteiskuntamme etu, että olemme aktiivisesti osa kansainvälistä yhteisöä.

Ympäristön etu tulisi asettaa talouskasvun ja työpaikkojen luomisen edelle, jos ne ovat keskenään ristiriidassa.

Soile Eriksson

Nämä eivät ole vastakkaisia asioita. Ilmastonmuutos vaikeuttaa köyhyyden vähentämistä ja kestävää talouskasvua. Investoinnit vihreään siirtymään voivat tukea talouskasvua.

Vahva johtaja on Suomelle hyväksi, vaikka hän toimisi sääntöjen rajamailla saadakseen asioita tehtyä.

Soile Eriksson

Demokratia ja demokraattinen päätöksenteko on kaiken lähtökohta. Yhteistyökyky on tärkeää. Vaikeita päätöksiä joudutaan varmasti välillä tekemään valtion johdon ohjaamina, mutta niille pitää olla vankat perusteet.

Koko Suomi tulee pitää asutettuna, vaikka siitä koituisi kustannuksia.

Soile Eriksson

Tämä on on niin talouspoliittinen, sosiaalipoliittinen kuin turvallisuuspoliittinenkin kysymys. Suomea tulee kuitenkin kehittää kokonaisuutena.

Suomen kaupungistuminen on hyvä asia.

Soile Eriksson

Kaupungeilla on suuri merkitys koko yhteiskunnan kannalta taloudellisesti. Kuitenkin meidän tulee huolehtia siitä, että Suomi pysyy jo turvallisuussyistäkin riittävän laajasti asuttuna. Kaupungistuminen tuo tullessaan myös lieveilmiöitä, joita on pystyttävä tehokkaammin ennaltaehkäisemään ja korjaamaan.