Ehdokkaan Raisa Välimäki-Kuronen tiedot

Kuvassa Sdp -puolueen ehdokas Raisa Välimäki-Kuronen

Raisa Välimäki-Kuronen

Sdp

Nro 2472

Kunta + alue

Lupaan edistää hyvinvointia, ennaltaehkäiseviä palveluita ja sujuvaa arkea. Päätökseni perustuvat oikeudenmukaisuuteen ja inhimillisyyteen.

Sosiaalinen media:

Ikä:

36

Sukupuoli:

Nainen

Paikkakunta:

Mäntsälä

Postinumeroalue:

04600, Mäntsälä Keskus

Hyvinvointialue:

Keski-Uudenmaan hyvinvointialue

Ammatti:

Terveydenhoitaja

Koulutus:

Alempi korkea-aste

Kielitaito:

Suomi ja englanti

Kuvausteksti:

Olen 36-vuotias neuvolan terveydenhoitaja ja kahden lapsen äiti Mäntsälästä. Työskentelen Keusoten äitiys- ja lastenneuvolassa Järvenpäässä ja olen mukana neuvoloiden kehittämistyöryhmässä. Lisäksi toimin mentorina mielenterveystalon omahoito-ohjelmissa lapsille ja olen mukana Terveydenhoitajaliiton lehden toimituskunnassa. Aiemmin työskentelin HUS:lla vastasyntyneiden teho-osastolla, missä näin läheltä perheiden tuen tarpeen haastavissa tilanteissa. Sote-palveluiden suurin haaste on pirstaleisuus ja vaikea saavutettavuus. Ihmisiä ei saa pompottaa luukulta toiselle – avun on oltava oikea-aikaista ja helposti saatavilla. Haluan kehittää palveluita niin, että ennaltaehkäisevä työ vahvistuu ja perheille, nuorille sekä erityisryhmille tarjotaan tukea ajoissa. Minulle tärkeitä arvoja ovat tasa-arvo, oikeudenmukaisuus ja heikompien puolustaminen. Aluevaltuustossa haluan edistää toimivia palveluita, vahvempaa ennaltaehkäisyä ja perheiden hyvinvointia.


Ehdokas arvokartalla

Ehdokkaalla on voimakkaita mielipiteitä suuntaan vasemmisto.

Vastaukset vaalikoneeseen

Tässä näet ehdokkaan vastaukset vaalikoneen kysymyksiin.

Kysymysteema: Palvelut

Jos valittavana on lähiterveysaseman säilyttäminen tai palveluiden keskittäminen isompaan yksikköön, keskittäminen on parempi vaihtoehto.

Raisa Välimäki-Kuronen

Lähiterveysasemien säilyttäminen on tärkeää pienemmille kunnille, jotta myös näiden kuntien elinvoimaisuus pysyy. Lisäksi keskittäminen isoihin yksiköihin kuormittaa näitä terveysasemia ja henkilöstöä entisestään. Lähipalveluiden heikentyminen vaikeuttaa erityisesti ikäihmisten ja liikuntarajoitteisten pääsyä hoitoon. Tämä voi lisätä terveyseroja ja viivästyttää hoitoon hakeutumista.

Mielenterveyspalveluihin pitää laittaa lisää rahaa, vaikka se olisi pois muualta.

Raisa Välimäki-Kuronen

Kasvavat mielenterveysongelmat ovat yksi suurimmista haasteista Suomessa. Näihin panostaminen ennaltaehkäisisi monia kriisejä perheissä, nuorten keskuudessa ja ikäihmisillä. Mielenterveys on hyvinvointimme perusta, ja sen hoitaminen ajoissa säästää pitkällä tähtäimellä myös yhteiskunnan varoja.

Pelastustoimen budjetti on turvattava leikkauksilta, vaikka se tarkoittaisi sote-palveluiden rahoituksen vähentämistä.

Raisa Välimäki-Kuronen

Pelastustoimen on toimittava luotettavasti ja tehokkaasti kaikissa tilanteissa. Liialliset säästöt tällä sektorilla voivat vaarantaa ihmishenkiä.

Rahaa ja työntekijöitä pitää siirtää sairaaloista enemmän perusterveydenhuoltoon ja sosiaalipalveluihin.

Raisa Välimäki-Kuronen

Jos työntekijöitä olisi riittävästi, tämä voisi olla hyvä ratkaisu, sillä perusterveydenhuollon palveluiden vahvistaminen voisi ennaltaehkäistä raskaampien palveluiden tarvetta. Tällä hetkellä kuitenkin myös erikoissairaanhoito kärsii resurssipulasta, eikä sen rahoitusta voi leikata ilman seurauksia potilasturvallisuudelle.

Kodin ulkopuolelle sijoitettujen lasten palveluita pitäisi siirtää yrityksiltä enemmän julkisen puolen hoidettavaksi.

Raisa Välimäki-Kuronen

Lastensuojelun tulee perustua lasten ja nuorten hyvinvointiin, ei voitontavoitteluun. He ovat tulevaisuutemme, ja heidän tukemisensa tulisi olla ensisijainen tavoite. Hyvinvointialueiden on otettava suurempi vastuu, ja valtion olisi turvattava tähän riittävä rahoitus.

Vanhustenhuollossa täytyy suosia kotihoitoa ja yhteisöllistä asumista ympärivuorokautisen hoivan sijaan, jotta kustannusten nousua saadaan hillittyä.

Raisa Välimäki-Kuronen

Ikäihmisten toimintakykyyn tulee panostaa, jotta kotihoito on riittävää. Liian moni perhe kamppailee sen kanssa, että kotihoidossa oleva ikäihminen ei enää pärjää, mutta ei pääse hoitopaikkaan. Kotihoito ja yhteisöllinen asuminen voivat olla hyviä ratkaisuja, mutta niiden toimiminen on varmistettava. Tarvitsemme myös selkeät kriteerit sille, milloin kotihoito riittää ja milloin tarvitaan ympärivuorokautista hoivaa.

Kysymysteema: Talous

Ulkomaisten hoitajien tuloa töihin Suomeen on helpotettava työvoimapulan lievittämiseksi.

Raisa Välimäki-Kuronen

Suomi tarvitsee työperäistä maahanmuuttoa, mutta nykytilanne näyttää siltä, että hoitoalalla on jo irtisanottu kantasuomalaisia työntekijöitä. On tärkeää varmistaa, ettei alalle hakeudu vain matalapalkkaisempia maahanmuuttajataustaisia työntekijöitä, vaan että alalle saadaan osaavia tekijöitä tasapuolisesti.

Hyvinvointialueita on liikaa, joten niitä pitää yhdistää.

Raisa Välimäki-Kuronen

Hyvinvointialueiden määrän vähentäminen johtaisi suurempiin alueisiin, mikä heikentäisi pienempien kuntien mahdollisuuksia järjestää palveluja paikkakunnillaan. Uudelleenorganisointi olisi kallista, resurssien haaskaamista ja hidastaisi palveluiden kehittämistä.

Eduskunnan pitää karsia hyvinvointialueiden tehtäviä, jotta kaikkein tärkeimpiin palveluihin on varaa.

Raisa Välimäki-Kuronen

Jos tehtäviä karsitaan, palvelut joko katoavat kokonaan tai siirtyvät muiden vastuulle, esim. yksityisille tuottajille. Käytännössä tämä voi johtaa siihen, että ongelmat siirtyvät vain eteenpäin ja lopulta ne voivat tulla vielä kalliimmiksi, jos esimerkiksi ennaltaehkäisevä työ vähenee ja ongelmat ehtivät kasvaa suuremmiksi.

Eduskunnan pitäisi säätää laki, jolla hyvinvointialueet saisivat verotusoikeuden.

Raisa Välimäki-Kuronen

Niin kutsuttu maakuntavero voisi tarjota alueille itsenäisemmän rahoituksen ja mahdollisuuden kohdentaa verotulot suoraan hyvinvointiin. Kuitenkin riskeinä ovat verotaakan kasvu, byrokratian lisääntyminen ja alueellinen eriarvoisuus, jossa varakkaammat alueet saavat suurempia verotuloja.

Kysymysteema: Keski-Uudenmaan hyvinvointialue

Keski-Uudellamaalla peritään terveyskeskusmaksu. Siitä pitäisi luopua.

Raisa Välimäki-Kuronen

En kannata terveyskeskusmaksun kokonaan poistamista, mutta näitä on korotettu nyt jo melko paljon. Olisi hyvä tarkastella tulevaisuudessa olisiko mahdollista terveyskeskusmaksuja alentaa. Kuitenkin huomioiden, ettei palveluiden laatu huonone.

Sote-palvelut kannattaa taloudellisista syistä keskittää Järvenpäähän ja Hyvinkäälle, vaikka pienten kuntien terveyskeskuksista jouduttaisiin luopumaan.

Raisa Välimäki-Kuronen

Keskittäminen heikentäisi pienten kuntien palveluja ja vetovoimaa. Tämä voisi myös johtaa asumisen keskittymiseen Keski-Uudellamaalla näihin kuntiin. Keskittäminen on erityisen haasteellista autottomille, liikuntarajoitteisille ja ikäihmisille. Keskittäminen ruuhkauttaisi myös Järvenpään ja Hyvinkään terveyspalveluja entisestään, eikä keskittäminen tue ilmastopolitiikkaa. Lisäksi suurissa terveysasemissa hoitohenkilökunnalla on jo nyt liian vähän tilaa, mikä on suuri haaste jo nyt.

Alueeni pitäisi rahoittaa HUSia nykyistä enemmän perusterveydenhuollon ja sosiaalipalveluiden kustannuksella.

Raisa Välimäki-Kuronen

Alueiden ei tule rahoittaa HUS:a vaan valtion tulisi arvioida HUS:n rahoituksen tarve. Toimiva ja tehokas perusterveydenhuolto vähentää erikoissairaanhoidon tarvetta ja tätä kautta saataisiin sinne myös säästöä.

Palvelusetelit ovat hyvä keino vähentää jonoja julkisella puolella.

Raisa Välimäki-Kuronen

Palvelusetelit ovat kallis ratkaisu hyvinvointialueille, ja rahat menevät suoraan yksityisille terveysjäteille pääasiassa. On tärkeää pyrkiä tuottamaan palvelut itse tehokkaasti. Kuitenkin, jos tämä ei ole mahdollista, palveluseteleitä voidaan käyttää tarvittaessa.

Keusoten pitää satsata moderniin kuntoutuskeskukseen, ja luopua Kiljavan sairaalasta.

Raisa Välimäki-Kuronen

Kiljavan sairaalan luopuminen tulee perustella selkeällä hyödyllä niin kuntoutusta tarvitseville asiakkaille kuin taloudellisesti. Päätöksenteossa on tärkeää varmistaa, että palvelut säilyvät laadukkaina.

Kysymysteema: Arvot

Jos on pakko valita, on parempi korottaa veroja kuin leikata julkisia palveluita ja sosiaalietuuksia.

Raisa Välimäki-Kuronen

Nykyinen syntyvyyden lasku ja pienentyvät ikäryhmät haastavat julkisten palveluiden rahoitusta. On tärkeää turvata laadukkaat palvelut, mutta samalla vältettävä liiallisia veronkorotuksia, jotka voisivat heikentää ihmisten hyvinvointia ja ostovoimaa. Siksi rahoitusta on tarkasteltava monelta eri suunnalta.

Suuret tuloerot ovat hyväksyttäviä, jotta erot ihmisten lahjakkuudessa ja ahkeruudessa voidaan palkita.

Raisa Välimäki-Kuronen

Kasvavat tuloerot eriarvoistavat suomalaisia ja heikentävät erityisesti kaikkein köyhempien mahdollisuuksia menestyä elämässään. Erityisesti lapsuudessa saadut lähtökohdat, vaikuttavat merkittävästi elämän myöhempiin mahdollisuuksiin. Menestyminen ei aina ole kiinni vain lahjakkuudesta ja ahkeruudesta, vaan myös siitä, millaisessa ympäristössä ja olosuhteissa me kasvamme ja elämme.

Valtion pitäisi puuttua nykyistä voimakkaammin markkinoiden toimintaan, jotta talous olisi kaikille reilu.

Raisa Välimäki-Kuronen

Valtion aktiivinen rooli markkinoiden sääntelyssä voi auttaa vähentämään eriarvoisuutta ja varmistamaan, että talous toimii reilusti kaikille. Esimerkiksi työmarkkinoiden ja verotuksen sääntely voivat parantaa työntekijöiden oikeuksia. Myös kilpailun säilyttäminen ja sosiaaliturvan parantaminen voivat tukea vähävaraisia.

Suomessa on liian helppo elää sosiaaliturvan varassa.

Raisa Välimäki-Kuronen

Suomessa on toimiva sosiaaliturvajärjestelmä, jota on viime vuosina jo kiristetty paljon. Meidän tulisi keskittyä syihin, miksi osa ihmisistä päätyy elämään sosiaaliturvan varassa ilman halua parantaa tilannetta, vaikka toimintakykyä olisi. Esimerkiksi nuorten syrjäytymisen ehkäisyyn tulisi panostaa. Samalla on tärkeää tukea niitä, jotka ovat joutuneet sosiaaliturvan varaan olosuhteiden, kuten vammautumisen tai tahattoman työttömyyden, vuoksi.

Valtion ja kuntien omistusta yritystoiminnassa tulisi vähentää.

Raisa Välimäki-Kuronen

Jos valtion ja kuntien omistamat yritykset liittyvät julkisiin palveluihin (kuten terveydenhuoltoon, liikenteeseen), niiden yksityistäminen voi heikentää palvelujen saatavuutta, erityisesti pienemmissä kunnissa. Kunnat ja valtio saavat myös tuloja omistuksistaan, ja yksityistäminen voi johtaa näiden tulojen vähenemiseen. Jos palvelut siirtyvät yksityisille yrityksille, ne saattavat nostaa hintoja, mikä voi lisätä kustannuksia kansalaisille.

Suomen muuttuminen aiempaa monikulttuurisemmaksi ja monimuotoisemmaksi on hyvä asia.

Raisa Välimäki-Kuronen

Syntyvyyden lasku tuo Suomelle suuria haasteita tulevaisuudessa, ja työperäinen maahanmuutto on tärkeä osa ratkaisua. Tämä tuo mukanaan erilaisia kulttuureja ja tapoja.

Kristilliset arvot ovat hyvä pohja poliittiselle päätöksenteolle.

Raisa Välimäki-Kuronen

Kristillisissä arvoissa on paljon hyvää, kuten lähimmäisenrakkaus, kohtuus ja anteeksianto. Kuitenkin osa perinteisiksi mielletyistä arvoista, kuten perinteinen avioliittonäkemys, raamatun haitallinen tulkinta ja aborttioikeuden rajoittaminen, eivät vastaa omia arvojani eivätkä kuulu politiikkaan.

Sukupuolen moninaisuus pitäisi ottaa huomioon Suomessa nykyistä paremmin.

Raisa Välimäki-Kuronen

Meidän tulee kohdata ihmiset yksilöinä, ja tämä koskee myös sukupuolen moninaisuutta. Nuorille on tärkeää antaa rauha kasvaa omana itsenään, ja tätä tukemalla voimme edistää yhdenvertaisuutta ja hyvinvointia.

Tottelevaisuus ja auktoriteettien kunnioittaminen ovat tärkeimmät arvot, jotka lapsen tulee oppia.

Raisa Välimäki-Kuronen

Tottelevaisuus ja auktoriteettien kunnioittaminen eivät ole ainoat tärkeät arvot, jotka lapsille tulisi opettaa. Meidän tulisi opettaa lapsille kunnioittamista ja arvostusta kaikkia ihmisiä kohtaan. Tavoitteena on, että lapsistamme kasvaa itsenäisiä, empaattisia ja tunnollisia aikuisia, joilla on hyvät arvot.

Suomen pitäisi vähentää omia päästöjään riippumatta siitä, mitä muut maat tekevät.

Raisa Välimäki-Kuronen

Emme voi suoraan vaikuttaa mitä muut tekevät, mutta voimme vaikuttaa omiin päätöksiimme.

Poliitikkojen on asetettava Suomen ja suomalaisten etu kaiken muun edelle.

Raisa Välimäki-Kuronen

Poliitikoiden tulee edustaa Suomen kansaa ja huomioida ensisijaisesti oman maan asiat päätöksenteossa. On tärkeää, että päätökset pohjautuvat suomalaisten tarpeisiin. Samalla täytyy muistaa yhteistyö ja kansainväliset suhteet, jotta Suomi voi menestyä maailmalla. Emme voi pärjätä täysin yksin.

Ympäristön etu tulisi asettaa talouskasvun ja työpaikkojen luomisen edelle, jos ne ovat keskenään ristiriidassa.

Raisa Välimäki-Kuronen

Suomalaiset arvostavat luontoa, ja luontoläheisyys on osa identiteettiämme, joten sitä on tärkeää vaalia. Ympäristön suojeleminen on osa meidän ainutlaatuisen luonnon suojelemista. Samalla on tärkeää löytää kultainen keskitie, jossa talouskasvu ja ympäristönsuojelu voivat kulkea käsi kädessä. Tilanteet tulee arvioida tarkasti.

Vahva johtaja on Suomelle hyväksi, vaikka hän toimisi sääntöjen rajamailla saadakseen asioita tehtyä.

Raisa Välimäki-Kuronen

Hyvä johtaja on luotettava, ja tämä edellyttää sääntöjen noudattamista. Jos johtaja menee sääntöjen rajamailla, hänestä voi tulla ennalta-arvaamaton, mikä heikentää luottamusta. Tarvitsemme johtajan, johon voimme luottaa ja tukeutua erityisesti vaikeina hetkinä.

Koko Suomi tulee pitää asutettuna, vaikka siitä koituisi kustannuksia.

Raisa Välimäki-Kuronen

Kuntien elinvoimaisuus on tärkeää koko Suomessa. On tärkeää, että pienemmät kunnat eivät jää isompien jalkoihin, sillä erilaiset asumisalueet ovat elintärkeitä koko Suomen kehitykselle.

Suomen kaupungistuminen on hyvä asia.

Raisa Välimäki-Kuronen

Kaupungistumisessa on hyvät ja huonot puolensa. Hyvinä puolina ovat talouden kasvu, lisääntyvät työpaikat ja paremmat palvelut, jotka ovat lähempänä ihmisiä. Kaupungit houkuttelevat myös yrityksiä. Haasteita kaupungistumisessa ovat kuitenkin asumisen kallistuminen, maaseudun väheneminen ja ympäristövaikutukset. On tärkeää, että Suomessa on tasapaino kaupunkien ja maaseudun välillä.