Ehdokkaan Marjo Hinkkala tiedot

Kuvassa Vihreät -puolueen ehdokas Marjo Hinkkala

Marjo Hinkkala

Vihreät

Nro 2141

Kunta + alue

Edistän kestävää taloutta, suojelen lähiluontoa ja viheralueita sekä ajan vastuullista päätöksentekoa asukkaiden hyvinvoinnin puolesta.

Sosiaalinen media:

Ikä:

60

Sukupuoli:

Nainen

Paikkakunta:

Espoo

Postinumeroalue:

02340, Latokaski

Hyvinvointialue:

Länsi-Uudenmaan hyvinvointialue

Ammatti:

KTM

Koulutus:

Ylempi korkea-aste

Kielitaito:

Suomi, englanti, saksa, ruotsi

Kuvausteksti:

Olen liike-elämän ammattilainen (KTM) ja kiertotalousaktivisti. Minulla on monipuolinen työkokemus kansainvälisistä suuryrityksistä ja start-upista, erityisesti johtamisen ja toimintatapojen kehittämisessä. Toimin Helsingin Ekonomien hallituksen jäsenenä ja seuraan aktiivisesti yhteiskunnallisia asioita. Harrastan ulkoilua, lukemista ja kulttuuria, ja asun Keskuspuiston laidalla koirani Fannin kanssa. Arvomaailmani perustuu luontoon, avoimuuteen, vastuuseen ja oikeudenmukaisuuteen. Luonto on elämän perusta, ja sen kunnioittaminen on minulle ensisijaista. Avoimuus tarkoittaa minulle rehellisyyttä, luottamusta ja uteliaisuutta uutta kohtaan. Oikeudenmukaisuus takaa kaikille tasa-arvoisen kohtelun, ja vastuu tarkoittaa kykyä ja halua huomioida tekomme sekä niiden vaikutukset itselle että muille. Vaikuttajana haluan yhdistää kestävän talouden, ympäristönsuojelun ja ihmisten hyvinvoinnin. Tavoitteenani on edistää kaupunkimme kehitystä kestävään suuntaan, joka palvelee kaikkia asukkaita.


Ehdokas arvokartalla

Ehdokkaalla on voimakkaita mielipiteitä suuntaan liberaalivihreä.

Vastaukset vaalikoneeseen

Tässä näet ehdokkaan vastaukset vaalikoneen kysymyksiin.

Kysymysteema: Palvelut

Jos valittavana on lähiterveysaseman säilyttäminen tai palveluiden keskittäminen isompaan yksikköön, keskittäminen on parempi vaihtoehto.

Marjo Hinkkala

Tällaisessa valintatilanteessa on tehtävä huolellinen kokonaisarvio, jossa huomioidaan asukkaiden tarpeet, miten palvelut pystytään järjestämään kohtuullisella tavalla sekä kokonaiskustannukset.

Mielenterveyspalveluihin pitää laittaa lisää rahaa, vaikka se olisi pois muualta.

Marjo Hinkkala

Mielenterveyspalvelut ovat tärkeitä ja niiden saatavuutta on parannettava erityisesti nuorille. Ensisijaisesti pitää parantaa ennaltaehkäisyä, matalan kynnyksen palveluita ja nopeaa hoitoon pääsyä. Mielenterveyspalveluiden saatavuutta voidaan parantaa toimintatapoja tehostamalla, parantamalla yhteistyötä eri toimijoiden välillä sekä erilaisilla digitaalisilla palveluilla. Jos palveluihin tarvitaan lisää rahaa, sitä pitää harkita suhteessa kokonaisuuteen.

Pelastustoimen budjetti on turvattava leikkauksilta, vaikka se tarkoittaisi sote-palveluiden rahoituksen vähentämistä.

Marjo Hinkkala

Pelastustoimen kustannustehokkuutta on lisätty merkittävästi jo viimeisen 20 vuoden aikana. Terveydenhoidon lähipalveluihin kohdistuneet säästöt nojaavat toimivaan ensihoitoon ja siksi ensihoidon ja pelastustoimen säilyminen lähipalveluna vähintään nykytasolla on välttämätöntä.

Rahaa ja työntekijöitä pitää siirtää sairaaloista enemmän perusterveydenhuoltoon ja sosiaalipalveluihin.

Marjo Hinkkala

Rahojen ja työntekijöiden siirtäminen eri sote-palveluiden välillä pitää tehdä hyvinvointialuekohtaisesti tarpeiden mukaisesti. Eri hyvinvointialueet ovat erilaisia.

Kodin ulkopuolelle sijoitettujen lasten palveluita pitäisi siirtää yrityksiltä enemmän julkisen puolen hoidettavaksi.

Marjo Hinkkala

Lastensuojelun palvelut pitää tuottaa vastuullisesti lasten tarpeiden mukaisesti. Valvonnan on oltava riittävä sekä hyvinvointialueen itse tuottamaan että ostettuun palveluun. Nykyinen tilanne, jossa suurin osa lastensuojelun palveluista ostetaan yrityksiltä ja enenevässä määrin isoilta yrityksiltä, ei välttämättä ole lasten etu tai edes kustannustehokkain tapa järjestää lastensuojelun tarpeet. Jos palvelun tuottamisen lisääminen hyvinvointialueen omana palveluna ei ole mahdollista tai on hidasta, isojen monikansallisten maksimivoittoa tavoittelevien yritysten sijaan voimme käyttää enemmän suomalaisia järjestöjä tai pienempiä yrityksiä palvelujen tuottajina.

Vanhustenhuollossa täytyy suosia kotihoitoa ja yhteisöllistä asumista ympärivuorokautisen hoivan sijaan, jotta kustannusten nousua saadaan hillittyä.

Marjo Hinkkala

Vanhustenhuollossa voidaan lisätä kustannustehokkuutta käyttämällä enemmän esimerkiksi perhehoitomallia tai muuta yhteisöllisen asumisen mallia kotihoidon lisäksi. Kotihoidon on oltava laadukasta ja esimerkiksi omaishoitajia on tuettava riittävästi. Näitä hoivamalleja pitää suosia vain sellaisille vanhuksille, joiden hoitotarpeeseen ne ovat riittäviä. Kun vanhus tarvitsee ympärivuorokautista hoivaa, se täytyy pystyä järjestämään.

Kysymysteema: Talous

Ulkomaisten hoitajien tuloa töihin Suomeen on helpotettava työvoimapulan lievittämiseksi.

Marjo Hinkkala

Hoitohenkilökuntaa tarvitaan lisää ja sitä on myös houkuteltava ulkomailta.

Hyvinvointialueita on liikaa, joten niitä pitää yhdistää.

Marjo Hinkkala

Hyvinvointialueiden määrä on asiantuntijoiden mielestä liian suuri. Alueet ovat edelleen keskellä isoa muutosta ja siksi tässä vaiheessa on liian aikaista arvioida, miten niiden määrää kannattaisi vähentää. Nykyisten hyvinvointialueiden liittäminen toisiinsa aloittaisi uuden myllerryksen, eikä siihen ole nyt varaa.

Eduskunnan pitää karsia hyvinvointialueiden tehtäviä, jotta kaikkein tärkeimpiin palveluihin on varaa.

Marjo Hinkkala

Hyvinvointialueilla tuskin on tehtäviä, jotka voidaan jättää tekemättä. Niiden siirtäminen kunnille tai valtiolle ei poista niihin tarvittavaa rahoitusta.

Eduskunnan pitäisi säätää laki, jolla hyvinvointialueet saisivat verotusoikeuden.

Marjo Hinkkala

Hyvinvointialueiden oikeus kerätä veroja toisi parhaat kannusteet järjestää palvelut mahdollisimman vaikuttavasti ja kustannustehokkaasti kunkin hyvinvointialueen tarpeet huomioiden. Alueet ovat erilaisia ja valtion ohjaus ei mahdollista itsenäistä toimivaltaa, jota tällä uudistuksella on tavoiteltu. Hyvinvointialueen verotusoikeus voidaan myös toteuttaa ilman, että kokonaisveroaste nousee.

Kysymysteema: Länsi-Uudenmaan hyvinvointialue

Länsi-Uudellamaalla peritään terveyskeskusmaksu. Siitä pitäisi luopua.

Marjo Hinkkala

Terveyskeskusmaksua pitää tarkastella suhteessa hyvinvointialueen taloudelliseen tilanteeseen ja Länsi-Uudellamaalla terveyskeskusmaksu on katsottu tarpeelliseksi. Toki pitää varmistaa, että kaikilla on varaa tarvittavaan terveydenhoitoon, koska hoitamattomat terveysongelmat tulevat kalliiksi.

Huumeiden käyttöhuoneet pitää ottaa käyttöön, jos laki sen mahdollistaa.

Marjo Hinkkala

Turvalliset ja valvotut huumeiden käyttöhuoneet vähentävät yliannostustapauksia ja päihteiden käyttöä julkisilla paikoilla. Niissä voidaan tarjota vieroitukseen ohjausta sekä terveys- ja sosiaalineuvontaa. Tarvitsemme myös ennaltaehkäiseviä toimia ja varhaista hoitoonohjausta. Hoitoon pääsyn tulee olla mahdollisimman helppoa ja nopeaa.

Alueeni pitäisi rahoitaa HUSia nykyistä enemmän perusterveydenhuollon ja sosiaalipalveluiden kustannuksella.

Marjo Hinkkala

Perusterveydenhuolto ja sosiaalipalvelut ovat ensisijaisia palveluita, jotka hyvin hoidettuina vähentävät erikoissairaanhoidoin tarvetta. HUSin rahoitus ja ohjausmalli pitää uudistaa, jotta se palvelee kaikkia sen omistajia tasapuolisesti.

Länsi-Uusimaa vähensi hammashuollon palveluseteleitä, koska alueelle on tulossa omaa kapasiteettia. Tämä on oikea suunta.

Marjo Hinkkala

Oman kapasiteetin lisääminen on kustannustehokas tapa tarjota laadukasta hammashuoltoa.

Alle 25-vuotiaille pitää tarjota maksuttomat kuukautistuotteet.

Marjo Hinkkala

Varallisuus ei saa olla este kuukautistuotteiden käytölle mutta maksuttomuus pitäisi kohdistaa ensisijaisesti vähävaraisille.

Kysymysteema: Arvot

Jos on pakko valita, on parempi korottaa veroja kuin leikata julkisia palveluita ja sosiaalietuuksia.

Marjo Hinkkala

Verojen korotus keinona rahoittaa julkisia palveluita ja sosiaalietuuksia ei ole minulle ideologinen kysymys vaan kokonaisharkinnan tulos. On veroja, joiden korottaminen haittaa vähän talouskasvua ja on veroja, jotka haittaavat sitä enemmän. On myös julkisen puolen leikkauksia, joiden vaikutukset ovat positiivisia (kuten tukien leikkaus turkistarhoille tai turpeen tuotantoon) ja julkisia palveluita kuten koulutus, jonka leikkaaminen on erittäin haitallista pidemmällä aikavälillä.

Suuret tuloerot ovat hyväksyttäviä, jotta erot ihmisten lahjakkuudessa ja ahkeruudessa voidaan palkita.

Marjo Hinkkala

Tuloerot ovat sinällään hyväksyttäviä mutta ennen kaikkea pitää huolehtia mahdollisuuksien tasa-arvon toteutumisesta. Suomessa tuloerot ovat kansainvälisesti pienet, mutta niiden kasvu voi heikentää hyvinvointiyhteiskunnan kestävyyttä. On hyvä huomata, että myös matalapalkka-aloilla on lahjakkaita ja ahkeria työntekijöitä, joita ei kuitenkaan palkita suurilla tuloilla.

Valtion pitäisi puuttua nykyistä voimakkaammin markkinoiden toimintaan, jotta talous olisi kaikille reilu.

Marjo Hinkkala

Valtion puuttuminen markkinoiden toimintaan pitäisi olla aina hyvin perusteltua kansalaisten ja ympäristön hyvinvoinnin näkökulmasta nyt ja tulevaisuudessa. Perusteltu sääntely esim. ympäristön suojelemiseksi on hyvä tapa ohjata markkinoita. Myös lain ja sääntelyn valvonta on tehokas tapa estää väärinkäytökset kuten epäreilun kilpailuedun syntyminen dumppaamalla jätteitä ympäristöön tai vaarantamalla ihmisten terveyttä ja hyvinvointia muilla tavoilla. Muuten valtio ei ole tehokkain markkinaosapuoli, poikkeuksena luonnolliset monopolit kuten vesilaitos tai energiahuolto. Valtion ei ehdottomasti pitäisi puuttua markkinoihin esim. tekohengittämällä kuolevia toimialoja kuten turkistarhausta tai turpeen tuotantoa.

Suomessa on liian helppo elää sosiaaliturvan varassa.

Marjo Hinkkala

Sosiaaliturvajärjestelmämme on suunniteltu turvaamaan perustarpeet niille, jotka kohtaavat työttömyyttä, sairautta tai muita elämän vastoinkäymisiä. Sosiaaliturva on yhteiskunnan turvaverkko, joka suojelee yksilöitä köyhyydeltä ja syrjäytymiseltä, eikä se kannusta elämään etuuksien varassa ilman pätevää syytä. Byrokratia ja tukien hakuprosessit ovat raskaita, mikä tekee tuen saamisesta kaikkea muuta kuin helppoa. Kelan 18.2.2025 julkaisemassa väärinkäytösraportissa käy ilmi, että väärinkäytön osuus on alle puoli promillea maksetuista etuuksista. Etuuksia jäi hakematta suuremman rahasumman edestä byrokratian ja vaikeaselkoisuuden takia.

Valtion ja kuntien omistusta yritystoiminnassa tulisi vähentää.

Marjo Hinkkala

Valtion ja kuntien omistus luonnollisissa monopoleissa kuten julkinen infra (vesilaitokset ja vastaavat) on perusteltua huoltovarmuuden ja turvallisuuden näkökulmasta. Valtio ja kunnat voivat toki hyötyä yritysomaisuudestaan mutta aktiivisina omistajina niiden ei pitäisi toimia kuin hyvin rajoitetuissa tapauksissa.

Suomen muuttuminen aiempaa monikulttuurisemmaksi ja monimuotoisemmaksi on hyvä asia.

Marjo Hinkkala

Suomi hyötyy, kun työvoimassamme on ihmisiä eri kulttuureista, taustoista ja suuntauksista. Meidän on helpompi tuottaa tuotteita ja palveluita eri markkinoille ja käyttää monipuolista kieliosaamista myös viennissä. Myös kulttuuri, taide ja tiede hyötyvät monimuotoisuudesta. Meidän on kuitenkin pidettävä huoli, että huolehdimme hyvästä kotouttamisesta.

Kristilliset arvot ovat hyvä pohja poliittiselle päätöksenteolle.

Marjo Hinkkala

Kristillisissä arvoissa on minulle tärkeitä asioita kuten lähimmäisen rakkaus, kunnioituksen ja yhdenvertaisuuden ajatus sekä heikoimman asemaan asettuminen. Nämä ovat hyvä pohja myös poliittiseen ajatteluun. Valitettavasti perinteiset kristilliset arvot ovat näyttäytyneet viime vuosina Suomen politiikassa kuitenkin vanhoillisina, syrjivinä ja menneisyyteen takertuvina mielipiteinä, jotka eivät ole hyvä pohja poliittiselle päätöksenteolle.

Sukupuolen moninaisuus pitäisi ottaa huomioon Suomessa nykyistä paremmin.

Marjo Hinkkala

Sukupuolen moninaisuuden huomioimisessa on edistytty viime vuosina mutta ei riittävästi. Ihmisten sukupuoli-identiteetti on jokaisen oma asia, eikä sen hyväksyminen ole keneltäkään pois. Ihmisten oikeutta elää omanlaistaan elämää pitää kunnioittaa ilman ennakkoluuloja ja syrjintää.

Tottelevaisuus ja auktoriteettien kunnioittaminen ovat tärkeimmät arvot, jotka lapsen tulee oppia.

Marjo Hinkkala

Lapsen tärkeimmät arvot oppia on toisten ihmisten ja ympäristön huomioiminen ja kunnioittaminen. Toisten ihmisten kunnioittaminen tarkoittaa myös yhteisten pelisääntöjen noudattamista ilman, että pitää vaatia perinteistä tottelevaisuutta ja auktoriteettien kunnioittamista.

Suomen pitäisi vähentää omia päästöjään riippumatta siitä, mitä muut maat tekevät.

Marjo Hinkkala

Suomen tulee olla edelläkävijä ilmastonmuutoksen torjunnassa - tämä luo uusia vihreän siirtymän liiketoimintamahdollisuuksia ja työpaikkoja. Ilmastotoimet lisäävät kestävää hyvinvointia kotimaassa puhtaamman ympäristön ja kestävän talouden kautta.

Poliitikkojen on asetettava Suomen ja suomalaisten etu kaiken muun edelle.

Marjo Hinkkala

Suomi on pieni maa ja jos haluamme olla kokoamme suurempi vaikuttaja maailmassa, me emme voi käpertyä sisäänpäin. Olemalla vahvasti osa EU:ta, erilaisia kansainvälisiä organisaatioita ja toimimalla yhdessä muiden kanssa varmistamme myös suomalaisten edun. Meidän ei kuitenkaan kannata olla sinisilmäisiä ja esimerkiksi lahjoittaa tärkeät mineraalivaramme ulkomaisille yrityksille tai myydä alihintaan metsiämme ja fossiilivapaata sähköämme bulkkituotantoon ulkomaisille toimijoille.

Ympäristön etu tulisi asettaa talouskasvun ja työpaikkojen luomisen edelle, jos ne ovat keskenään ristiriidassa.

Marjo Hinkkala

Ympäristön etu on tällä hetkellä niin vahvasti uhattuna, että se pitää asettaa etusijalle tai ainakin talouskasvun ja työpaikkojen rinnalle päätöksenteossa, koska pidemmällä aikavälillä se on ainoa keino säilyttää elinympäristömme. Usein ympäristön etu voidaan kääntää myös uusiksi liiketoimintamahdollisuuksiksi ja työpaikoiksi, kun ollaan vähän kunnianhimoisempia ja valmiimpia isompiin muutoksiin, jolloin ristiriitaa ei ole.

Vahva johtaja on Suomelle hyväksi, vaikka hän toimisi sääntöjen rajamailla saadakseen asioita tehtyä.

Marjo Hinkkala

Suomalaiset eivät tarvitse vahvaa johtajaa vaan pystyvät toimimaan demokratiaa kunnioittaen myös hankalissa tilanteissa. Olemme koulutettuja ihmisiä, joilla on pääsy luotettaviin tiedonlähteisiin oman mielipiteen muodostusta varten. Esimerkit USA:n ja Venäjän poliittisesta tilasta ovat karmaisevia.

Koko Suomi tulee pitää asutettuna, vaikka siitä koituisi kustannuksia.

Marjo Hinkkala

Koko Suomen asuttuna pitämiseen liittyy kustannuksia, mutta se on silti tärkeää alueellisen yhdenvertaisuuden ja huoltovarmuuden kannalta. Meidän on kuitenkin tärkeä miettiä tarkkaan, miten rahat käytetään ja olla luovia peruspalveluiden tuottamisessa kustannustehokkaasti harvaan asutuilla alueilla.

Suomen kaupungistuminen on hyvä asia.

Marjo Hinkkala

Kaupungistuminen on hyvä asia, koska se mahdollistaa keskitetymmät palvelut ihmisille ja on kustannustehokkaampaa. Meillä on kuitenkin hyvä olla myös elävää maaseutua mm. elintarvikkeiden huoltovarmuudenkin takia.