Ehdokkaan Jyri-Petteri Paloposki tiedot

Kuvassa Vihreät -puolueen ehdokas Jyri-Petteri Paloposki

Jyri-Petteri Paloposki

Vihreät

Nro 2506

Kunta + alue

Perehdyn asioihin huolellisesti ja rakennan yhteistyöllä kestävää kuntapolitiikkaa. Teen päätökset kaikkien turkulaisten parhaaksi.

Sosiaalinen media:

Ikä:

36

Sukupuoli:

Mies

Paikkakunta:

Turku

Postinumeroalue:

20380, Räntämäki-Saramäki

Hyvinvointialue:

Varsinais-Suomen hyvinvointialue

Ammatti:

Yrittäjä, luonnont. kand.

Koulutus:

Alempi korkea-aste

Kielitaito:

Osaan äidinkieleni suomen lisäksi erinomaisesti englantia sekä tyydyttävästi saksaa ja ruotsia. Lisäksi opiskelen ranskaa.

Kuvausteksti:

Olen erityisesti teknologiasta, taloudesta, perusoikeuksista ja ympäristöstä kiinnostunut IT-alan yrittäjä. Olen toiminut aktiivisesti eri järjestöissä, mm. partioliikkeen eri tasoilla sekä vihreässä liikkeessä. Olen Turun vihreän kunnallisjärjestön puheenjohtaja ja vihreiden puoluehallituksen varajäsen. Yhdistystoiminnan lisäksi harrastan luonnossa liikkumista, suunnistusta ja polkupyöräilyä. Käyn usein Turun lähiluontokohteissa pannukahveilla, ja olen tehnyt myös vaelluksia Lapin erämaa-alueille.


Ehdokas arvokartalla

Ehdokkaalla on voimakkaita mielipiteitä suuntaan liberaalivihreä.

Vastaukset vaalikoneeseen

Tässä näet ehdokkaan vastaukset vaalikoneen kysymyksiin.

Kysymysteema: Palvelut

Jos valittavana on lähiterveysaseman säilyttäminen tai palveluiden keskittäminen isompaan yksikköön, keskittäminen on parempi vaihtoehto.

Jyri-Petteri Paloposki

Keskittäminen ei ole mikään itsetarkoitus ja optimitapauksessa kaikki palvelut voitaisiin järjestää mahdollisimman lähellä. Alueuudistuksen tarkoitus on kuitenkin tehostaa terveydenhuollon toimintaa, ja siihen pääsemiseksi sote-palveluverkostoa kannattaa kehittää siten, että etenkin harvemmin tarvittavat erikoissairaanhoidon palvelut keskitetään pienempään määrään toimipisteitä ja peruspalveluita saa läheltä.

Mielenterveyspalveluihin pitää laittaa lisää rahaa, vaikka se olisi pois muualta.

Jyri-Petteri Paloposki

Koko terveydenhuolto on aliresursoitu, mutta mielenterveyspalveluissa ja etenkin nuorten mielenterveyspalveluissa on erityisen vakava tilanne ja ne ovat kriittisen tärkeitä hyvinvointiyhteiskuntamme tulevaisuudelle – tulevien polvien mielenterveydestä on pidettävä huolta jotta hyvinvointivaltiomme voi selvitä. Resurssia ei saada mistään lisää, joten resurssin lisääminen on jostain pois, mutta valinnat on tehtävä kestävästi ja sekä lyhyen että pitkän aikavälin vaikutukset huomioiden.

Pelastustoimen budjetti on turvattava leikkauksilta, vaikka se tarkoittaisi sote-palveluiden rahoituksen vähentämistä.

Jyri-Petteri Paloposki

Pelastustoimeen on keskeistä varata riittävät resurssit ja sen järjestämisestä on huolehdittava. Kun pelastuspalvelut kuitenkin kuuluvat hyvinvointialueelle, ei voida ajatella että niidenkään budjetti on koskematon kunhan palvelutaso säilyy.

Rahaa ja työntekijöitä pitää siirtää sairaaloista enemmän perusterveydenhuoltoon ja sosiaalipalveluihin.

Jyri-Petteri Paloposki

Ennaltaehkäisyyn tulee panostaa, koska siihen panostamalla saamme vähennettyä kalliimpaa erityisterveydenhuollon tarvetta. Sairaaloissakaan ei resurssit ole kunnossa, joten tällainen kategorinen siirto sairaaloista perusterveydenhuoltoon ei mielestäni tule kysymykseen, vaan asia on päätettävä vaikutusarvioinnin perusteella.

Kodin ulkopuolelle sijoitettujen lasten palveluita pitäisi siirtää yrityksiltä enemmän julkisen puolen hoidettavaksi.

Jyri-Petteri Paloposki

Lastensuojelun palvelut eivät mielestäni sovi yksityisesti järjestettäväksi vaan niiden kärkenä on aina oltava lasten etu, kun yrityksellä varsinaisena tavoitteena on aina voiton tuottaminen omistajilleen. Tapauskohtaisesti palvelut kannattaa kuitenkin järjestää tarkoituksenmukaisimmalla tavalla, ja se voi joskus olla myös yritys tai kolmannen sektorin toimija.

Vanhustenhuollossa täytyy suosia kotihoitoa ja yhteisöllistä asumista ympärivuorokautisen hoivan sijaan, jotta kustannusten nousua saadaan hillittyä.

Jyri-Petteri Paloposki

Kaikilla vanhuksilla on oikeus tarvitsemaansa tukeen. Sekä vanhuksen itsensä että taloudelliseltakin kannalta on kuitenkin tärkeää pystyä tukemaan tehokkaasti myös kotona asumista, koska se on sekä halvempaa että usein myös vanhuksen oma tahto.

Kysymysteema: Talous

Ulkomaisten hoitajien tuloa töihin Suomeen on helpotettava työvoimapulan lievittämiseksi.

Jyri-Petteri Paloposki

Asia ei varsinaisesti kuulu aluehallinnon päätösvaltaan. Kaikki keinot on käytettävä resurssipulan paikkaamiseksi, mutta ensisijaisen keinon tulee olla johtamisen ja työolojen korjaaminen, riittävä palkkaus ja muut Suomessa jo olevien asiantuntijoiden pitämiseen ja rekrytoimiseen liittyvät keinot. Työperäinen maahanmuutto on kuitenkin nyt ja jatkossa tarpeen myös sote-alalla ja sitä tulee myös ehdottomasti helpottaa..

Hyvinvointialueita on liikaa, joten niitä pitää yhdistää.

Jyri-Petteri Paloposki

Nykyinen hyvinvointialuejako ei ole toiminnallisesti järkevä vaan huono kompromissi. Uudistus oli tärkeää saada maaliin, mutta aluejakoa tulee voida muuttaa siten että hyvinvointialueilla on edellytykset toimia. Toisaalta en näe että näitä muutoksia kannattaa välttämättä lähteä väkisin tekemään nyt, kun hyvinvointialueet ovat juuri saaneet tehtävistään kiinni ja päässeet kehittämään toimintaansa, vaan antaisin vielä työrauhan.

Eduskunnan pitää karsia hyvinvointialueiden tehtäviä, jotta kaikkein tärkeimpiin palveluihin on varaa.

Jyri-Petteri Paloposki

En oikein näe miten tämä käytännössä tehtäisiin. Hyvinvointialueiden vastuulla olevat palvelut ovat kaikki tarpeellisia ja valtaosa välttämättömiä, joten niistä ei voida karsia. Resurssiongelmia on taklattava muilla keinoin. Erityisen tärkeää on, että hyvinvointialueet saavat verotusoikeuden – ilman sitä hyvinvointialueiden vaikutusmahdollisuus omaan talouteensa jää pelkästään lyhytnäköisten leikkausten varaan kokonaisvastuun sijaan.

Eduskunnan pitäisi säätää laki, jolla hyvinvointialueet saisivat verotusoikeuden.

Jyri-Petteri Paloposki

Asia ei kuulu suoranaisesti aluehallinnon päätettäväksi. Alueiden verotusoikeus on keskeinen tapa antaa alueille tarvittavat työkalut palveluiden järjestämiseen ja toisaalta saada alueet tulosvastuullisiksi. Valtion rahaa käytettäessä alueella ei ole samanlaista insentiiviä tehostaa resurssien käyttöä ja esimerkiksi panostaa ennaltaehkäisyyn.

Kysymysteema: Arvot

Jos on pakko valita, on parempi korottaa veroja kuin leikata julkisia palveluita ja sosiaalietuuksia.

Jyri-Petteri Paloposki

Lähtökohtana on aina, että kuntalaisten rahoja käytetään viisaasti ja palvelut järjestetään tehokkaasti. Keskeisten hyvinvointiin liittyvien palveluiden laadusta tai tarjonnasta ei kuitenkaan voida leikata, vaan jos vastakkain on palveluista leikkaaminen tai veroprosentin korottaminen niin veroprosenttia voidaan tarvittaessa korottaa.

Suuret tuloerot ovat hyväksyttäviä, jotta erot ihmisten lahjakkuudessa ja ahkeruudessa voidaan palkita.

Jyri-Petteri Paloposki

Riippuu ”suurten tuloerojen” määritelmästä. Osaamisesta, ahkeruudesta ja vastuunkannosta pitää ehdottomasti palkita, myös taloudellisesti. Tuloerot eivät kuitenkaan saa kasvaa liian suuriksi, koska ne aiheuttavat epätasa-arvoa ja vaarantavat hyvinvointivaltiomme. Nykyisellä kasvuvauhdilla olemme menossa huonoon suuntaan.

Valtion pitäisi puuttua nykyistä voimakkaammin markkinoiden toimintaan, jotta talous olisi kaikille reilu.

Jyri-Petteri Paloposki

Valtion tulisi ennemmin puuttua nykyistä vähemmän markkinoiden toimintaan. Vihreä siirtymä etenee kovaa vauhtia, mutta nykyinen tukipolitiikka jarruttaa sitä minkä ehtii tukemalla saastuttavia suuryrityksiä eikä vihreän siirtymän pienyrityksiä, joiden tukemisella saataisiin paljon suurempi vaikutus samalla rahalla.

Suomessa on liian helppo elää sosiaaliturvan varassa.

Jyri-Petteri Paloposki

Pienituloisilta on leikattu todella paljon eikä elämä sosiaaliturvan varassa ole todellakaan helppoa, ei taloudellisen tilanteen eikä tukibyrokratian kannalta.

Valtion ja kuntien omistusta yritystoiminnassa tulisi vähentää.

Jyri-Petteri Paloposki

Kuntien nykyinen omistus keskittyy yrityksiin, jotka ovat kunnan kannalta keskeisiä ja joiden osalta ennemmin pitäisi puhua siitä onko niiden syytä olla lainkaan yrityksiä vai olisiko niiden toiminta järkevämpää järjestää osana kunnan toimintaa – kiinteä infrastruktuuri luonnollisena monopolina on yksityistämiseen täysin sopimaton toimiala. Valtiollakin pääosa omistuksista on nykyisin strategisia kun omistuksia on myyty milloin mistäkin syystä, mutta valtiolta jotain luopumisen arvoisia omistuksia saattaa vielä löytyä.

Suomen muuttuminen aiempaa monikulttuurisemmaksi ja monimuotoisemmaksi on hyvä asia.

Jyri-Petteri Paloposki

Tarvitsemme jatkossa entistä enemmän kansainvälistä työvoimaa erityisesti korkean osaamisen tehtäviin, ja monikulttuurisuus helpottaa tänne tulemista ja kotiutumista. Monikulttuurisuus ei saa kuitenkaan rajautua tietyille alueille, kuten esimerkiksi Turussa osittain on, vaan alueiden eriytymistä pitäisi vähentää ja saada eri väestöryhmiä jakautumaan tasaisemmin eri asuinalueille.

Kristilliset arvot ovat hyvä pohja poliittiselle päätöksenteolle.

Jyri-Petteri Paloposki

Kristillisissä arvoissa on arvoina paljon hyvää: Rehellisyys, vastuullisuus, hyväntahtoisuus ja kunnioitus kaikkia kohtaan ovat erinomaisia perusarvoja niin poliittiselle päätöksenteolle kuin kaikelle muullekin ihmisten väliselle kanssakäynnille. Usein tällä kuitenkin tarkoitetaan ennemmin konservatiivista arvomaailmaa, josta aika on ajanut ohi: Perheet ovat yhä moninaisempia, monet asuvat myös yksin ja jokainen saa ja jokaisen tulee saada toteuttaa omaa elämänkatsomustaan vapaasti. Meidän kaikkien vastuulla on tarjota jokaiselle henkilökohtaisista ominaisuuksista ja elämänkatsomuksesta riippumatta eväät ja mahdollisuudet hyvään elämään.

Sukupuolen moninaisuus pitäisi ottaa huomioon Suomessa nykyistä paremmin.

Jyri-Petteri Paloposki

Muun- ja transsukupuolisten yhdenvertaisuudessa on edelleen Suomessa paljon tekemistä. Sukupuolten moninaisuus tulisi huomioida niin virallisissa yhteyksissä esimerkiksi sukupuolimerkinnän (tai siitä luopumisen) muodossa kuin yhdenvertaisuutta vahvistavina käytäntöinä.

Tottelevaisuus ja auktoriteettien kunnioittaminen ovat tärkeimmät arvot, jotka lapsen tulee oppia.

Jyri-Petteri Paloposki

No ei todellakaan. Tärkeintä on, että jokainen lapsi tulee arvostetuksi omana itsenään, oppii käsittelemään tunteitaan ja arvostamaan muita. Auktoriteettiin perustuva kasvatus tekee pelkästään hallaa lapsen kasvulle tasapainoiseksi ihmiseksi.

Suomen pitäisi vähentää omia päästöjään riippumatta siitä, mitä muut maat tekevät.

Jyri-Petteri Paloposki

Meillä on vain yksi Suomi ja yksi Maa. Suomen on vaikutettava esimerkkiä näyttämällä myös muihin maihin. Päästöjen vähentäminen vaikuttaa olennaisesti myös paikallisesti suomalaisten terveyteen ja siksikin meidän on huolehdittava itse omista päästöistämme.

Poliitikkojen on asetettava Suomen ja suomalaisten etu kaiken muun edelle.

Jyri-Petteri Paloposki

Näemme parhaillaan Yhdysvaltojen toiminnassa mihin lyhytnäköinen oman edun tavoittelu johtaa: Yhteistyön murenemiseen, jokaisen valtion entistä heikompaan menestymiseen ja päättymättömään kilpavarusteluun ja koston kierteeseen. Poliitikkojen tehtävä on huolehtia Suomesta ja suomalaisista, mutta tätä tehtävää ei voi toteuttaa huolehtimatta myös siitä maailmasta, jossa elämme. Suomi, kuten mikään muukaan maailman maa, ei pärjää yksin.

Ympäristön etu tulisi asettaa talouskasvun ja työpaikkojen luomisen edelle, jos ne ovat keskenään ristiriidassa.

Jyri-Petteri Paloposki

Ympäristö- ja luontoarvoista ei missään tapauksessa voida joustaa lyhytnäköisen taloudellisen edun saamiseksi. Meillä on päällä niin ilmasto- kuin luontokriisikin, ja niihin vastaamisessa meidän on tehtävä kaikkemme.

Vahva johtaja on Suomelle hyväksi, vaikka hän toimisi sääntöjen rajamailla saadakseen asioita tehtyä.

Jyri-Petteri Paloposki

Valta kuuluu asukkaille, ei valtuutetuille, ja asukkaiden vaikutusmahdollisuus on turvattava. Muutenkin yhteisiä asioita hoidetaan yhteistyöllä, ei sanelemalla. Määrätietoisuudellakin on kuitenkin paikkansa kun päätös on tehty ja on aika sitoutua tehdyn päätöksen toteuttamiseen.

Koko Suomi tulee pitää asutettuna, vaikka siitä koituisi kustannuksia.

Jyri-Petteri Paloposki

Jokaisella on oikeus valita asuinpaikkansa. Koko Suomen pitäminen asuttuna ei mielestäni ole kuitenkaan itseisarvo, vaan jos alueille ei löydy halukkaita asukkaita niillä palveluilla mitä sinne voidaan järjestää, niin alue voi jäädä asumattomaksi.

Suomen kaupungistuminen on hyvä asia.

Jyri-Petteri Paloposki

Kaupungistuminen ei ole riippuvainen kenenkään mielipiteistä vaan tosiasia. Kaupungeissa palvelut voidaan järjestää tehokkaasti, mutta kaikkien elämäntyyliin kaupungissa asuminen ei sovi.