Ehdokkaan Tuuli Paananen tiedot

Kuvassa Vihreät -puolueen ehdokas Tuuli Paananen

Tuuli Paananen

Vihreät

Nro 2181

Kunta + alue

Lupaan edistää inhimillistä työelämää, parantaa etenkin sosiaali- ja terveyspalveluiden saavutettavuutta ja lisätä yhteisöllisyyttä.

Sosiaalinen media:

Ikä:

27

Sukupuoli:

Nainen

Paikkakunta:

Espoo

Postinumeroalue:

02600, Etelä-Leppävaara

Hyvinvointialue:

Länsi-Uudenmaan hyvinvointialue

Ammatti:

Sairaanhoitaja, yhteiskuntatieteiden opiskelija

Koulutus:

Alempi korkea-aste

Kielitaito:

Suomi, englanti

Kuvausteksti:

Olen isosisko ja partiolainen, joka on tottunut tarttumaan haasteisiin ja löytämään niihin ratkaisuja. Kipinä lähteä juuri nyt ehdolle syttyi kahdesta asiasta: suuresta kotiseuturakkaudesta Espoota kohtaan sekä huolesta sosiaali- ja terveysalan nykytilanteesta ja sen tulevaisuudesta. Sairaanhoitajaopinnot ja alalla työskentely ovat lisänneet tietoisuuttani niin julkisten palveluiden nykytilanteesta kuin myös sosioekonomisen aseman merkityksestä tässä yhteiskunnassa. Yhteiskuntatieteellistä osaamistani olen kasvattanut yhteiskuntatieteiden, sosiologian opintojeni avulla. Olen tekijäluonne, menen enkä vain meinaa. Kuten ystäväni myös minua ovat kuvailleet: ”Tuuli tekee kaiken täysillä, pitää huolen muista eikä säikähdä ottaa vastuuta.”


Ehdokas arvokartalla

Ehdokkaalla on voimakkaita mielipiteitä suuntaan liberaalivihreä.

Vastaukset vaalikoneeseen

Tässä näet ehdokkaan vastaukset vaalikoneen kysymyksiin.

Kysymysteema: Palvelut

Jos valittavana on lähiterveysaseman säilyttäminen tai palveluiden keskittäminen isompaan yksikköön, keskittäminen on parempi vaihtoehto.

Tuuli Paananen

Keskittämällä palveluita samaan yksikköön, voidaan parhaimmassa tapauksessa lisätä eri palveluiden yhteistyötä ja parantaa kokonaisvaltaisen hoidon toteutumista. Palveluita keskittäessä tulee kuitenkin huolehtia, että palvelut ovat sijainniltaan saavutettavia eikä matka palveluiden ääreen saa kasvaa kohtuuttomaksi.

Mielenterveyspalveluihin pitää laittaa lisää rahaa, vaikka se olisi pois muualta.

Tuuli Paananen

Panostukset mielenterveyteen vähentävät yhteiskunnalle kalliiden kustannusten, kuten työkyvyttömyyden ja syrjäytymisen kustannusten syntyä. Mielenterveyteen panostamalla voidaan tukea ihmisten opiskelua, työssä jaksamista ja osallisuutta yhteiskunnassa. Jos mielenterveyspalveluihin ei panosteta kustannukset siirtyvät myöhemmin muualle, kuten päivystykseen ja erikoissairaanhoitoon.

Pelastustoimen budjetti on turvattava leikkauksilta, vaikka se tarkoittaisi sote-palveluiden rahoituksen vähentämistä.

Tuuli Paananen

Palo- ja pelastustoimen resurssit vaikuttavat suoraan ihmisten turvallisuuteen. Leikkaukset voisivat pidentää vasteaikoja ja heikentää palvelutasoa. Vaikka sote-palvelut ovat tärkeitä, pelastustoimen merkitystä ei pidä aliarvioida, sillä se on keskeinen osa hyvinvointialueen lakisääteisiä tehtäviä.

Rahaa ja työntekijöitä pitää siirtää sairaaloista enemmän perusterveydenhuoltoon ja sosiaalipalveluihin.

Tuuli Paananen

Perusterveydenhuoltoon panostamalla voidaan vähentää sairaalapalveluiden tarvetta. Työntekijöitä ei kuitenkaan tule siirtää työnantaja päätöksellä työyksiköstä toiseen kustannusten vähenemisen toivossa. Terveydenhuollon ammattilaisilla tulee olla mahdollisuus työskennellä siellä, missä heidän osaamisensa ja kiinnostuksensa parhaiten kohtaavat tarpeet. Pakotettu siirtely voi heikentää työssä viihtymistä ja motivaatiota. Sen sijaan, että työntekijöitä siirretään väkisin, tulisi panostaa työolosuhteiden parantamiseen, palkkaukseen ja koulutukseen, jotta eri yksiköt houkuttelevat työntekijöitä luonnollisesti.

Kodin ulkopuolelle sijoitettujen lasten palveluita pitäisi siirtää yrityksiltä enemmän julkisen puolen hoidettavaksi.

Tuuli Paananen

Lastensuojelussa tärkeintä on lasten ja nuorten hyvinvointi. Lastensuojelu on palvelukenttänä laaja eikä hyvinvointialueella ole mahdollista vastata koko palvelutarpeeseen vain omilla palveluillaan. Hyvinvointialueen omaa palvelutuotantoa tulee vahvistaa ja palveluiden keskittymistä vain muutamalla isommalle yritykselle tulee välttää. Hyvinvointialueen ostaessa palveluita isoilta tai pienemmiltäkin yrityksiltä tulee varmistua palveluiden laadusta ja eettisyydestä.

Vanhustenhuollossa täytyy suosia kotihoitoa ja yhteisöllistä asumista ympärivuorokautisen hoivan sijaan, jotta kustannusten nousua saadaan hillittyä.

Tuuli Paananen

Vanhustenhuollossa tulee hyödyntää erilaisia palvelumalleja huomioiden yksilöllinen palveluntarve. Yhteisöllinen asuminen ei korvaa ympärivuorokautista hoivaa, jos asukkaalla on tarve ympärivuorokautiselle hoivalle.

Kysymysteema: Talous

Ulkomaisten hoitajien tuloa töihin Suomeen on helpotettava työvoimapulan lievittämiseksi.

Tuuli Paananen

Hoitajien töihin tuloa Suomeen tulee helpottaa prosessien näkökulmasta. Ulkomailla tutkintonsa suorittanut sosiaali- tai terveysalan ammattilainen hakee oikeutta harjoittaa ammattiaan Suomessa Valviralta. Etenkin sairaanhoitajien osalta nykyinen lupaprosessi on sekalainen ja se tarjoaa useamman eri väylän laillistuksen saamiseksi Suomessa. Sekalaisuutensa vuoksi lupaprosessit voivat olla pitkiä ja jarruttaa henkilön työn aloittamista Suomessa. Laillistuksen saamista tulisi yhdenmukaistaa ja näin tukea hoitajien töihin tuloa Suomeen. Hoitajien kielitaitovaatimuksista ei tule kuitenkaan joustaa vaan edelleen laillistuksen saamiseksi henkilön tulisi todistaa riittävä kielitaito suomen tai ruotsin kielessä.

Hyvinvointialueita on liikaa, joten niitä pitää yhdistää.

Tuuli Paananen

Hyvinvointialueet ovat loppujen lopuksi vasta aloittelemassa ja vakiinnuttamassa omaa toimintaansa, jonka vuoksi hyvinvointialueiden jakoon liittyviä muutoksia ei tulisi vielä tässä kohdassa pohtia. Pääpainon tulisi olla siinä, miten palvelut toimivat käytännössä, eikä pelkästään alueiden lukumäärässä.

Eduskunnan pitää karsia hyvinvointialueiden tehtäviä, jotta kaikkein tärkeimpiin palveluihin on varaa.

Tuuli Paananen

Palveluiden turvaaminen edellyttää riittävää rahoitusta. Hyvinvointialueiden tehtävien karsiminen voi tarkoittaa, että tärkeitä ennaltaehkäiseviä ja hyvinvointia tukevia palveluita heikennetään, mikä voi pitkällä aikavälillä lisätä kalliimpien palveluiden tarvetta. Sen sijaan, että tehtäviä karsitaan, eduskunnan tulisi varmistaa hyvinvointialueille riittävät resurssit hoitaa lakisääteiset velvoitteensa laadukkaasti.

Eduskunnan pitäisi säätää laki, jolla hyvinvointialueet saisivat verotusoikeuden.

Tuuli Paananen

Verotusoikeus parantaisi hyvinvointialueiden taloudellista kestävyyttä ja itsehallintoa sekä kannustaisi palveluiden vastuulliseen palveluiden järjestämiseen. Hyvinvointialueiden rahoitus on monin paikoin riittämätön tällä hetkellä. Ilman verotusoikeutta alueet joutuvat jatkuvasti hakemaan lisärahoitusta valtiolta. Verotusoikeus lisäisi myös aluevaltuutettujen mahdollisuuksia vaikuttaa alueen palveluihin. Näin myös alueen asukkailla olisi äänestysmahdollisuuden myötä enemmän vaikutusvaltaa, miten hyvinvointialueella palvelut järjestetään.

Kysymysteema: Länsi-Uudenmaan hyvinvointialue

Länsi-Uudellamaalla peritään terveyskeskusmaksu. Siitä pitäisi luopua.

Tuuli Paananen

Julkisessa terveydenhuollossa on syytä pitää maltilliset asiakasmaksut, jotta kukaan ei jätä käyttämättä tarvitsemiaan terveyspalveluita taloudellisista syistä. Palveluiden tulee olla saavutettavia taloudellisesti. Hyvinvointialueilla tulisi etenkin kiinnittää huomiota paljon palveluita käyttävien asiakasmaksujen kertymiseen ja esimerkiksi automatisoida maksukaton kertymisen seuranta.

Huumeiden käyttöhuoneet pitää ottaa käyttöön, jos laki sen mahdollistaa.

Tuuli Paananen

Huumeiden käytön haittoja voitaisiin vähentää tutkimusten mukaan käyttöhuoneilla. Itselleni terveydenhuollon ammattilaisena huumeiden käyttöhuoneiden etu on juuri haavoittuvien henkilöiden tavoittamisessa. Tämä vahvistaisi myös ennaltaehkäisyyn tähtäävän hoidon onnistumista puhuttaessa paikallisista infektioista ja esimerkiksi C-hepatiitista.

Alueeni pitäisi rahoitaa HUSia nykyistä enemmän perusterveydenhuollon ja sosiaalipalveluiden kustannuksella.

Tuuli Paananen

HUSin rahoitus tulee järjestää tasapainoisesti, mutta ei peruspalveluiden kustannuksella. HUS hoitaa tärkeää erikoissairaanhoitoa, mutta sen rahoituksen kasvattamisen ei tulisi tapahtua leikkaamalla hyvinvointialueen perustason palveluista. Jos näitä palveluita heikennetään, seurauksena voi olla lisääntyvä tarve erikoissairaanhoidolle, mikä lopulta kasvattaa kokonaiskustannuksia.

Länsi-Uusimaa vähensi hammashuollon palveluseteleitä, koska alueelle on tulossa omaa kapasiteettia. Tämä on oikea suunta.

Tuuli Paananen

Palveluseteleiden käyttöä pitää pyrkiä vähentämään sitten, kun kunta pystyy kapasiteettinsa puolesta tarjoamaan samat terveyspalvelut kuntalaisille kohtuullisessa asiassa.

Alle 25-vuotiaille pitää tarjota maksuttomat kuukautistuotteet.

Tuuli Paananen

Kuukautistuotteiden taloudellisen saavutettavuuden parantamiseksi tulee tehdä laajempia muutoksia muun muassa tuotteiden alv-verotuksessa. Tähän tehdyt muutokset ovat jo oikea suunta. Maksuttomien kuukautistuotteiden tarjoaminen alle 25-vuotiaille voi edistää yhdenvertaisuutta ja helpottaa taloudellista tilannetta, mutta päätöstä harkittaessa on myös tarkkaan arvioitava, miten ne rahoitetaan ja kohdennetaan.

Kysymysteema: Arvot

Jos on pakko valita, on parempi korottaa veroja kuin leikata julkisia palveluita ja sosiaalietuuksia.

Tuuli Paananen

Palveluiden karsiminen on viimeinen keino talouden tasopainottamiseksi, jos sitä ei saada muuten kuriin. Rahoitusvajeen ollessa merkittävä on järkevämpää korottaa veroja. Veronkorotukset eivät saa kuitenkaan merkittävästi heikentää työllisyyttä tai kilpailukykyä.

Suuret tuloerot ovat hyväksyttäviä, jotta erot ihmisten lahjakkuudessa ja ahkeruudessa voidaan palkita.

Tuuli Paananen

Palkkajärjestelmän tulee kannustaa työntekijöitä parhaimpaan mahdolliseen työtulokseen ja lisäkouluttautumiseen. Suuret tuloerot eivät kuitenkaan ole oikeudenmukaisia tai yhteiskunnan edun mukaisia. Tuloeroja tulee tasata esimerkiksi korottamalla pienituloisten perusturvaa ja edistämällä palkkatasa-arvoa työmarkkinoilla.

Valtion pitäisi puuttua nykyistä voimakkaammin markkinoiden toimintaan, jotta talous olisi kaikille reilu.

Tuuli Paananen

Valtiolla on tärkeä rooli markkinoiden toiminnan ohjaamisessa ja säätelyssä. Valtion ei kuitenkaan tule puuttua markkinoiden mekanismiin. Kannatan sosiaalista markkinataloutta, jonka avulla on mahdollista torjua veronkiertoa ja aggressiivista verosuunnittelua, tehdä julkisista hankinnoista kestävämpiä ja vastuullisia sekä ohjata taloutta kohti ekologista kestävyyttä.

Suomessa on liian helppo elää sosiaaliturvan varassa.

Tuuli Paananen

Sosiaaliturvan varassa eläminen on haastavaa, uuvuttavaa ja lannistavaa. Byrokraattisen ja monimutkaisen sekä vaikeasti saavutettavan mallin vuoksi tukien hakeminen itsessään on haaste. Sosiaalisten etuuksien tarjoama perusturvan taso on yleisesti ottaen Suomessa matala, eikä se riitä kattamaan kohtuullisen elämän menoja. Ruoka-apuun turvautuminen ei ole helppoa elämistä.

Valtion ja kuntien omistusta yritystoiminnassa tulisi vähentää.

Tuuli Paananen

Valtion ja kuntien omistamia yhtiöitä tulee tarkastella tapauskohtaisesti ja yhteiskunnallisten tavoitteiden näkökulmasta. Julkista omistusta voidaan kuitenkin vähentää sen ollessa tarkoituksenmukaista, ja palveluiden laatu ja saatavuus voidaan turvata muilla tavoin.

Suomen muuttuminen aiempaa monikulttuurisemmaksi ja monimuotoisemmaksi on hyvä asia.

Tuuli Paananen

Monikulttuurisuuden ja monimuotoisuuden lisääntyminen on hyvä asia. Se tuo mukanaan uutta osaamista, uusia näkökulmia ja rikastuttaa yhteiskuntaamme monin eri tavoin.

Kristilliset arvot ovat hyvä pohja poliittiselle päätöksenteolle.

Tuuli Paananen

Mikäli kristillisillä arvoilla viitataan Suomen evankelisluterilaisen kirkon arvoihin: usko, toivo ja rakkaus, niin nämä ovat oikein hyviä ohjenuoria elämään. Lähtökohtaisesti ei ole kuitenkaan merkityksellistä nimetäänkö arvot tietyn katsomuksen alle: tärkeintä on, että päätöksenteossa edistetään tasa-arvoa, yhdenvertaisuutta, ihmisoikeuksia ja oikeutta elää omalla tavallaan vahingoittamatta muita.

Sukupuolen moninaisuus pitäisi ottaa huomioon Suomessa nykyistä paremmin.

Tuuli Paananen

Meidän pitää huolehtia siitä, että jokainen tulee kohdatuksi ja kohdelluksi yhdenvertaisesti. Sukupuoli on monimuotoista ja se pitäisi ottaa huomioon kaikkialla yhteiskunnassa silloin kun sukupuoli on merkityksellinen tekijä ottaa huomioon.

Tottelevaisuus ja auktoriteettien kunnioittaminen ovat tärkeimmät arvot, jotka lapsen tulee oppia.

Tuuli Paananen

Lapsia tulee kasvattaa kriittiseen ajatteluun, empatiakykyyn ja vastuullisuuteen. Tärkeitä arvoja mielestäni ovat esimerkiksi 1) Empatia ja toisten huomioon ottaminen, 2) Yhdenvertaisuus ja kaikkien ihmisten kunnioittaminen ja 3) Vastuu omasta toiminnasta ja sen seurauksista.

Suomen pitäisi vähentää omia päästöjään riippumatta siitä, mitä muut maat tekevät.

Tuuli Paananen

Maailmassa ei tapahdu mitään, jos jätetään tekemättä asioita perusteella ''ei meidänkään täydy, kun ei noikaan tee''. Suomen tulee toimia ilmastopolitiikassa suunnannäyttäjänä. Päästöjen vähentäminen on moraalinen velvollisuus ja samalla myös taloudellinen mahdollisuus.

Poliitikkojen on asetettava Suomen ja suomalaisten etu kaiken muun edelle.

Tuuli Paananen

Suomen ja suomalaisten etu on kansainvälisen yhteistyön tekeminen eikä valtiona eriytyminen. Globaaleja haasteita, kuten ilmastonmuutosta, ei voida torjua yksin vaan tarvitaan valtioiden välistä yhteistyötä. Myös esimerkiksi ihmisoikeudet ja yhdenvertaisuus ovat universaaleja arvoja, joiden edistäminen myös ulkopolitiikassa, hyödyttää myös suomalaisia ja Suomea.

Ympäristön etu tulisi asettaa talouskasvun ja työpaikkojen luomisen edelle, jos ne ovat keskenään ristiriidassa.

Tuuli Paananen

Ympäristön vaaliminen on usein ainutkertaisen luonnon säilyttämistä. Meidän tulee tarkoin pohtia, miten rakennamme kaupunkia ympäristön kustannuksella. Menetettyä luontoa harvemmin saadaan takaisin.

Vahva johtaja on Suomelle hyväksi, vaikka hän toimisi sääntöjen rajamailla saadakseen asioita tehtyä.

Tuuli Paananen

Demokratiasta pidettävä kiinni. Johtaja, joka ei noudata yhdessä sovittuja sääntöjä, ei myöskään edistä demokratian toteutumista. Vahvaa johtajuutta ei ole myöskään sääntöjen noudattamatta jättäminen vaan kyky rakentaa yhteisymmärrystä ja tehdä läpinäkyviä ratkaisuja sääntöjen puitteissa.

Koko Suomi tulee pitää asutettuna, vaikka siitä koituisi kustannuksia.

Tuuli Paananen

Koko Suomen asutettuna pitäminen on kannattavaa muun muassa globaalin turvallisuuden näkökulmasta. Suomen ollessa laajasti asutettu tulee kuitenkin huolehtia eri alueiden peruspalveluiden saatavuudesta ja yhteyksien toimivuudesta. Huomioiden eri alueiden erityispiirteet ratkaisuja voi olla myös monia.

Suomen kaupungistuminen on hyvä asia.

Tuuli Paananen

Kaupungistuminen, sen tapahtuessa kestävästi ja tasapainoisesti, on hyvä asia muun muassa sen sosiaalisten vaikutusten ja palveluiden saatavuuden lisääntymisen vuoksi. Kaupungistuminen mahdollistaa lähipalveluiden olemassaolon, lisää monipuolisten kohtaamisten mahdollisuutta ja edistää erilaisten kulttuurien kohtaamista ja sekoittumista. Kaupungistumisessa tulee huomioida kuitenkin sen riskitekijät, kuten alueiden eriytyminen, lähiluonnon säilyttäminen ja muiden alueiden vetovoimaisuuden säilyttäminen.