Ehdokkaan Maarit Nyman tiedot

Kuvassa Sdp -puolueen ehdokas Maarit Nyman

Maarit Nyman

Sdp

Nro 2555

Kunta + alue

Lasten ja nuorten hyvinvoinnista ja turvallisuudesta huolehdittava Palkalla tultava toimeen Julkiset palvelut turvattava

Ikä:

58

Sukupuoli:

Nainen

Paikkakunta:

Oulu

Postinumeroalue:

90630, Korvensuora

Hyvinvointialue:

Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue

Ammatti:

Aluetoiminnan asiantuntija

Koulutus:

Opistoaste

Kielitaito:

Suomi ja englanti

Kuvausteksti:

Olen tehnyt työtä varhaiskasvatuksen lastenhoitajana yli 30 vuotta. Nyt toimin asiantuntijatehtävässä. Pidän työstäni ammattiliitossa yhdistysten tukena ja edunvalvonta asioita hoitaen. Vapaa aikani vietän perheeni kanssa ulkoillen ja pihatöitä tehden. Minulle on tärkeää, että pidämme heikoimmassa asemassa olevien puolta eikä ketään jätetä yksin. Jokaisella kuntalaisella on oikeus oikeudenmukaiseen ja tasa-arvoiseen elämään. Päätöksissä tulee huolehtia kuntalaisten hyvinvointi ja turvallisuus.


Ehdokas arvokartalla

Ehdokkaalla on voimakkaita mielipiteitä suuntaan vasemmisto.

Vastaukset vaalikoneeseen

Tässä näet ehdokkaan vastaukset vaalikoneen kysymyksiin.

Kysymysteema: Palvelut

Jos valittavana on lähiterveysaseman säilyttäminen tai palveluiden keskittäminen isompaan yksikköön, keskittäminen on parempi vaihtoehto.

Maarit Nyman

Palveluverkon määrittelyssä tärkeämpää on palveluiden saatavuus. Palvelupisteitä pitää olla riittävästi ja ne ovat helppojen kulkuyhteyksien päässä. Erikoistason palveluissa keskittämistä kannattaa todennäköisesti tehdä myös liikkuvia palveluja ja digipalveluja kannattaa kehittää.

Mielenterveyspalveluihin pitää laittaa lisää rahaa, vaikka se olisi pois muualta.

Maarit Nyman

Mielenterveysoireet ovat yleistyneet niin nuorilla kuin työikäisillä. Nopea hoitoon pääsy mielenterveyshoitoon, erityisesti lasten ja nuorten pääsy koulupsykologille ehkäisee kalliimpia hoitoja. Digipalveluita ensivaiheen hoitomuotona pitäisi kehittää.

Pelastustoimen budjetti on turvattava leikkauksilta, vaikka se tarkoittaisi sote-palveluiden rahoituksen vähentämistä.

Maarit Nyman

Pelastustoimen palvelutasosta ja toimintaedellytyksistä on huolehdittava kaikkialla Suomessa. Hyvinvointialueen tulee varmistaa, että apua saa hädän hetkellä nopeasti. Kaikissa osissa maata tulee vasteajan puitteissa tuottaa pelastustoimen ja ensihoidon toiminnan palvelut.

Rahaa ja työntekijöitä pitää siirtää sairaaloista enemmän perusterveydenhuoltoon ja sosiaalipalveluihin.

Maarit Nyman

Henkilöstön siirtäminen ei ole järkevää vaan perusterveydenhoidon vahvistamisella saadaan säästöjä erikoissairaanhoidosta.

Kodin ulkopuolelle sijoitettujen lasten palveluita pitäisi siirtää yrityksiltä enemmän julkisen puolen hoidettavaksi.

Maarit Nyman

Lastensuojelussa on siirryttävä kohti ennaltaehkäisevää ja perhekeskeistä toimintamallia, joka turvaa lapsen hyvinvoinnin ja vähentää huostaanottojen tarvetta. Pitää panostaa perheiden varhaiseen tukeen, jolla vahvistetaan perheiden voimavaroja kasvatustyössään. Palvelujen pitäminen pääosin julkisen sektorin omissa käsissä on kokonaistaloudellista. Näin palveluketjut pysyvät eheinä. Yksityinen ja kolmas sektori täydentää julkisia palveluja.

Vanhustenhuollossa täytyy suosia kotihoitoa ja yhteisöllistä asumista ympärivuorokautisen hoivan sijaan, jotta kustannusten nousua saadaan hillittyä.

Maarit Nyman

Ikäihmisille pitää turvata turvallinen vanhuus, joten heidän on saatava tarpeensa mukaisia palveluja ja hoitopaikkoja. Ikäihmisten kuntoutukseen ja kotiin annettavaan ennaltaehkäisevään hoitoon pitää panostaa. Silloin, kun oma koti on turvaton eikä ihminen pärjää omassa kodissaan, pitää olla mahdollisuus yhteisölliseen asumiseen tai ympärivuorokautiseen hoitoon.

Kysymysteema: Talous

Ulkomaisten hoitajien tuloa töihin Suomeen on helpotettava työvoimapulan lievittämiseksi.

Maarit Nyman

Henkilöstöpulaan on vastattava monipuolisella keinovalikoimalla, joista yksi on ulkomainen työvoima. Ulkomailta rekrytoitavaan noudatetaan suomalaista lainsäädäntöä ja työehtosopimuksia, aivan kuten kehen tahansa työntekijään. Lisäksi on huolehdittava riittävästä koulutuksesta, osaamisesta ja kielitaidosta.

Hyvinvointialueita on liikaa, joten niitä pitää yhdistää.

Maarit Nyman

Hyvinvointialueet ovat toimineet vasta reilut kaksi vuotta eikä nyt ole viisasta lähteä yhdistämään alueita, vaan hyvinvointialueille on annettava työrauha ja aikaa vakiinnuttaa toimintansa ja huolehdittava riittävästä valtion rahoituksesta.

Eduskunnan pitää karsia hyvinvointialueiden tehtäviä, jotta kaikkein tärkeimpiin palveluihin on varaa.

Maarit Nyman

Valitettavasti hallitus on asettanut hyvinvointialueille mittavat sopeutuspaineet sekä tiukan aikataulun. Perustuslaissa säädetään, että julkisen vallan on turvattava jokaiselle riittävät sosiaali-ja terveyspalvelut. Hyvinvointialueiden tehtävä on varmistaa, että lakisääteiset palvelut voidaan toteuttaa kansalaisten tarpeiden mukaisesti. Jotta hyvinvointialue voi hoitaa tehtävänsä, pitää niillä olla riittävä rahoitus.

Eduskunnan pitäisi säätää laki, jolla hyvinvointialueet saisivat verotusoikeuden.

Maarit Nyman

Verotusoikeuden valmistelu ei ole ajankohtaista. Valtion tulee rahoittaa sosiaali- ja terveydenhuoltoa riittävästi, jotta hyvinvointialueet voivat täyttää perustuslain vaatimukset. Hyvinvointialueet ovat väestömäärältään eri suuruisia, jos alueilla olisi verotusoikeus, niin alueet keskenään voisivat olla huomattavasti eriarvoisia huomioiden esim. väestön ikärakenne.

Kysymysteema: Arvot

Jos on pakko valita, on parempi korottaa veroja kuin leikata julkisia palveluita ja sosiaalietuuksia.

Maarit Nyman

Julkista taloutta vahvistamiseksi pitää vauhdittaa talouskasvua ja vahvistaa työllisyyttä. Palvelujen pitäminen pääosin julkisen sektorin omissa käsissä on kokonaistaloudellista. Verotuottoja voidaan lisätä tiivistämällä pääomien veropohjia ja karsimalla verotukia.

Suuret tuloerot ovat hyväksyttäviä, jotta erot ihmisten lahjakkuudessa ja ahkeruudessa voidaan palkita.

Maarit Nyman

Yhteiskunta on vakaampi silloin, kun tuloerot ovat kohtuullisia ja oikeudenmukaisesti huolehditaan niistä, joiden toimeentulo ei ole riittävä.

Valtion pitäisi puuttua nykyistä voimakkaammin markkinoiden toimintaan, jotta talous olisi kaikille reilu.

Maarit Nyman

Markkinoiden tulisi toimia reilusta ja oikeudenmukaisesti. Onnistuneilla julkisilla hankinnoilla torjutaan harmaata taloutta ja edistetään vastuullista yritystoimintaa sekä kestävää kehitystä.

Suomessa on liian helppo elää sosiaaliturvan varassa.

Maarit Nyman

Sosiaaliturvajärjestelmän tulee kannustaa ja tukea työllistymisessä. Pitää huolehtia ihmisten osaamisesta ja mahdollisuudesta kouluttautua uudelleen. Työllisyysalueiden on reagoitava ja ennakoitava alueen työvoimatarpeeseen ja käytävä jatkuvaa vuoropuhelua työelämätoimijoiden kanssa.

Valtion ja kuntien omistusta yritystoiminnassa tulisi vähentää.

Maarit Nyman

Kunta, joka tuottaa perus- ja tukipalvelunsa itse ja yhdessä julkisen sektorin toimijoiden kanssa, omistaa energiayhtiönsä ja vesilaitoksensa säilyttää mahdollisuuden päättää kuntalaisten asioista, vaikka toimintaympäristö muuttuisi. Palveluissa pystytään huomioimaan huoltovarmuus ja varautuminen eri tilanteissa.

Suomen muuttuminen aiempaa monikulttuurisemmaksi ja monimuotoisemmaksi on hyvä asia.

Maarit Nyman

Suomi on avoin yhteiskunta ja kaikenlainen syrjintä on tuomittavaa. Kunnilla on vastuu maahanmuuttajien kotoutumisesta. Kotoutuminen on onnistunut, kun he kokevat olevansa osa yhteiskuntaa. Sen toteutumiseksi tulee olla riittävästi mahdollisuuksia oppia suomen ja ruotsin kieltä, kouluttautua ammatillisesti ja päästä työelämään.

Kristilliset arvot ovat hyvä pohja poliittiselle päätöksenteolle.

Maarit Nyman

Sosialidemokratian perusarvoja ovat vapaus, tasa-arvo ja solidaarisuus. Kaikkia uskonnollisia ja ihmisarvoja pitää kunnioittaa.

Sukupuolen moninaisuus pitäisi ottaa huomioon Suomessa nykyistä paremmin.

Maarit Nyman

Kaikille ihmisille pitää olla yhtäläiset oikeudet ja mahdollisuudet sukupuolen kokemuksesta riippumatta.

Tottelevaisuus ja auktoriteettien kunnioittaminen ovat tärkeimmät arvot, jotka lapsen tulee oppia.

Maarit Nyman

Tarvitsemme lapsia ja vanhempia tukevia toimia. Varhaiskasvatuksessa perheitä pitää tukea kasvatustyössä. Ryhmäkokoja niin varhaiskasvatuksessa kuin kouluissa tulisi pienentää. Lapsia ja nuoria on tuettava varhaiskasvatuksesta, kouluista aina työelämään asti. Heille on opetettava tunne- ja vuorovaikutustaitoja

Suomen pitäisi vähentää omia päästöjään riippumatta siitä, mitä muut maat tekevät.

Maarit Nyman

Kaikkien kuntien on laadittava ilmastosuunnitelma, joka on linjassa kansallisen hiilineutraali Suomi 2035 -tavoitteen kanssa. Suomen tulee olla aktiivinen EU: n tavoitteiden määrittelyssä.

Poliitikkojen on asetettava Suomen ja suomalaisten etu kaiken muun edelle.

Maarit Nyman

Emme pärjää yksin. Vaikka rakennamme yhteiskuntaamme reilummaksi, oikeudenmukaisemmaksi ja inhimillisemmäksi, meidän tulee ottaa huomioon ja tehdä kansanvälistä yhteistyötä.

Ympäristön etu tulisi asettaa talouskasvun ja työpaikkojen luomisen edelle, jos ne ovat keskenään ristiriidassa.

Maarit Nyman

Talouskasvun tulee olla ekologisesti ja sosiaalisesti kestävää. Kunnissa tarvitaan ilmastonmuutoksen sopeutumissuunnitelma sekä vihreän siirtymän investointeja.

Vahva johtaja on Suomelle hyväksi, vaikka hän toimisi sääntöjen rajamailla saadakseen asioita tehtyä.

Maarit Nyman

Tärkeintä on turvata demokraattista päätöksentekokykyä – jakamalla vastuuta ja keskustelemalla päätöksistä ja saada aikaan yhteisiä päätöksiä.

Koko Suomi tulee pitää asutettuna, vaikka siitä koituisi kustannuksia.

Maarit Nyman

Suomea on kehitettävä kokonaisuutena. Kaikilla suomalaisilla pitää olla yhtäläiset oikeudet peruspalveluihin ja turvallisuuteen asuinpaikasta riippumatta. Alueiden erityispiirteet tulee ottaa huomioon ja kuntien perusrahoitus pitää turvata.

Suomen kaupungistuminen on hyvä asia.

Maarit Nyman

Kaupungeilla on suuri merkitys koko yhteiskunnan vaurauden ja hyvinvoinnin lisäämisen kannalta. Niiden kasvusta heijastuu seutu- ja ympäristökuntiin hyvää panosta. Kaupungin kaavoituksella pitää estää alueiden eriytyminen.