Ehdokkaan Maria Markkula tiedot

Kuvassa Kokoomus -puolueen ehdokas Maria Markkula

Maria Markkula

Kokoomus

(vaaliliitto Kok + Rkp)

Nro 2052

Kunta + alue

Lupaan tehdä politiikkaa yhdessä rakentaen, mielenterveyden eteen sekä joustavia, yksilöllisiä ja toimivia palveluita luoden.

Sosiaalinen media:

Ikä:

21

Sukupuoli:

Nainen

Paikkakunta:

Tampere

Postinumeroalue:

33820, Koivistonkylä

Hyvinvointialue:

Pirkanmaan hyvinvointialue

Ammatti:

Valtiotieteiden opiskelija

Koulutus:

Lukio/ammattikoulu

Kielitaito:

Suomea äidinkielenä, englantia erinomaisesti, ranskaa kohtuullisesti ja ruotsin alkeet.

Kuvausteksti:

Olen Maria Markkula, 21-vuotias valtiotieteiden ylioppilas Tampereelta ja intohimoinen vaikuttaja. Olen toiminut ja puhunut muiden puolesta lähes koko pienen ikäni, aloittaen 9-vuotiaana, vaikuttaen Tampereen ja Pirkanmaan päätöksenteossa Tampereen Lasten Parlamentissa ja nuorisovaltuustoissa paikallisesti ja alueellisesti. Näihin 11 vuoteen on mahtunut oppeja maailman muuttamisesta aina Tampereen kaupunginvaltuustossa edustamisesta Suomen edun edistämiseen kansainvälisillä areenoilla. Minulle tärkeää on mielenterveyskriisin pysäyttäminen: tarvitsemme mielenterveystarkastuksia ja lisää walk-in-terapiaa. Nyt haluaisin jatkaa uusien äänien esiintuomista ja tulevaisuuden rakentamista, juuri sinun vuoksesi.


Ehdokas arvokartalla

Ehdokkaalla on voimakkaita mielipiteitä suuntaan liberaalivihreä.

Vastaukset vaalikoneeseen

Tässä näet ehdokkaan vastaukset vaalikoneen kysymyksiin.

Kysymysteema: Palvelut

Jos valittavana on lähiterveysaseman säilyttäminen tai palveluiden keskittäminen isompaan yksikköön, keskittäminen on parempi vaihtoehto.

Maria Markkula

Jos pystytään, on hyvä pitää palveluita lähellä. Taloustilanne ja vähenevä väestö ja huononeva huoltosuhde harvoin vain enää tulevaisuudessa mahdollistavat tätä.

Mielenterveyspalveluihin pitää laittaa lisää rahaa, vaikka se olisi pois muualta.

Maria Markkula

Mielenterveyskriisi uhkaa niin nykyisyyttä kuin tulevaisuutta: THL:n mukaan noin 20-25% nuorista kärsii mielenterveysongelmista ja suurin alle 30-vuotiaiden ennenaikanen sairauselääkkeelle siirtyminen on mielenterveyden haasteista. Ilman hyvinvoivia nuoria, ei tällä maalla ole tulevaisuutta. meidän täytyy tarttua toimeen: tarvitsemme mielenterveystarkastuksia kouluihin ja walk-in -terapiaa kouluihin ja terveyskeskuksiin. Kun hätä iskee, walk-in-terapia on hyvä ensilääke.

Pelastustoimen budjetti on turvattava leikkauksilta, vaikka se tarkoittaisi sote-palveluiden rahoituksen vähentämistä.

Maria Markkula

Kyseessä on kaksi eri osaa budjetista, joidenka rahoitusta on tarkasteltava omana kokonaisuutenaan. Molemmilta aloilta kuuluu viestiä resurssien puutteellisuudesta, enkä lähtisi arvottamaan toista toisen yli.

Rahaa ja työntekijöitä pitää siirtää sairaaloista enemmän perusterveydenhuoltoon ja sosiaalipalveluihin.

Maria Markkula

Ehdokas ei ole perustellut vastaustaan.

Kodin ulkopuolelle sijoitettujen lasten palveluita pitäisi siirtää yrityksiltä enemmän julkisen puolen hoidettavaksi.

Maria Markkula

Lastensuojelussa tulee tavoitella kultaista keskitietä: tulee löytyä julkisia että yksityisiä, palveluita täydentäviä, palveluntuottajia. Hyviä ja huonoja palveluntuottajia löytyy sekä julkiselta että yksityiseltä puolelta. Hyvinvointialueen tulee monipuolistaa lastensuojelun tarjontaansa, joloin voidaan hillitä myös markkinoilta ostettavien palveluiden kustannuksia. Erityisesti vaativan hoidon yksiköitä ja osaamista tulisi olla hyvinvointialueella itsellään myös, sillä näiden palveluiden hinnat nousevat erittäin korkeaksi, jos palveluntarjoajia on markkinoilla vain harvoja.

Vanhustenhuollossa täytyy suosia kotihoitoa ja yhteisöllistä asumista ympärivuorokautisen hoivan sijaan, jotta kustannusten nousua saadaan hillittyä.

Maria Markkula

Niille vanhuksille, joille tämä on mahdollista, niin kyllä. Ketään ei tule kuitenkaan tule jättää heitteille, kun itsestä ei pystytä enää huolehtimaan.

Kysymysteema: Talous

Ulkomaisten hoitajien tuloa töihin Suomeen on helpotettava työvoimapulan lievittämiseksi.

Maria Markkula

Suomen niin terveydenhuollon kuin muidenkin alojen tulee olla houkutteleva paikka elää ja tehdä töitä. Huoltosuhteemme vaatii työperäistä maahanmuuttoa, jotta palvelut voidaan turvata tulevaisuudessakin. Ulkomailta tulevalle työvoimalle tulee kuitenkin tarjota mahdollisuus onnistua työssään: integroituminen yhteiskuntaan ja kielen oppiminen ovat kotoutumisessa isossa roolissa.

Hyvinvointialueita on liikaa, joten niitä pitää yhdistää.

Maria Markkula

Uusi järjestelmä on vielä keskeneräinen ja sitä tulee kehittää, sillä nykyisellään tilanne ei ole kestävä. Nykyinen hyvinvointialueiden määrä ei asiantuntijoiden mukaan ole paras tai tehokkain tapa järjestää palveluita, jos ne kerran järjestetään uuden hallinnon tason avulla. Useammat hyvinvointialueet tarkoittavat myös enemmän hallintokustannuksia. Olisin valmis selvittämään ja kuulemaan ratkaisuja nykytilanteeseen ja myös hyvinvointialueiden vähentämiseen.

Eduskunnan pitää karsia hyvinvointialueiden tehtäviä, jotta kaikkein tärkeimpiin palveluihin on varaa.

Maria Markkula

Hyvinvointialueet tekevät paljon tärkeitä ja monipuolisia tehtäviä, mutta ne ovat myös ylikuormitettuja. Jotta voimme varmistaa, että tärkeimpiä palveluita voidaan taerjota vielä tulevaisuudessakin, voisi alueiden joidenkin toimintojen lakisäätöistä pakollisuutta lieventää.

Eduskunnan pitäisi säätää laki, jolla hyvinvointialueet saisivat verotusoikeuden.

Maria Markkula

Hyvinvointialuevero tarkoittaisi mitä luultavimmin kokonaisveroasteen nousua, jonka ei tule mielestäni olla ensisijainen keino talouden tasapainottamiseen. Hyvinvointialueiden rahoitus on kuitenkin vaikea ja monimutkainen ongelma: niiden taloudellinen tilanne on kestämätön ja hyvinvointialueiden on vaikea hallinnoida talouttaan ilman mahdollisuuksia hoitaa sitä kokonaisvaltaisesti moninaisilla työkaluilla. Keskitytään hyvinvointialueiden ja valtionhallinnon sujuvaan yhteistyöhön ja viestintään rahoituskysymyksissä ja yleisesti.

Kysymysteema: Pirkanmaan hyvinvointialue

Pirkanmaan hyvinvointialueella on otettava käyttöön omalääkärimalli kaikille alueen asukkaille.

Maria Markkula

Omalääkärimalli on taloudellisesti kannattava sekä inhimillisesti hieno ja yksilöllinen tapa hoitaa potilaita ja hyödyntää lääkäri- ja hoitajaresursseja tehokkaasti. Hyvä laittaa kokeiluun.

Jos pitää valita, rikon mieluummin lakia hyvinvointialueiden rahoituksesta kuin perustuslakia, jonka mukaan jokaisella on oikeus riittäviin sosiaali- ja terveyspalveluihin.

Maria Markkula

Ehdokas ei ole perustellut vastaustaan.

Huumeiden käyttöhuoneet pitää ottaa käyttöön, jos laki sen mahdollistaa.

Maria Markkula

Käyttöhuoneet ovat tutkitusti vähentäneet kaupunkikuvaa huumeista, parantaneet turvallisuutta ja pelastaneet ihmishenkiä. Ei anneta vanhoillisen ajattelun ja huumeiden tabun tehdä kaduista turvattomampia ja maksaa ihmishenkiä.

Aluevaltuustolla on liian vähän valtaa asukkaiden palveluihin vaikuttavissa päätöksissä.

Maria Markkula

Aluevaltuustoilla ja -valtuutetuilla on ymmärtääkseni ollut tähän mennessä hyvin vähän mahdollisuuksia tulla toteuttamaan niitä ajatuksia ja ideoita, jonka takia heidät valittiin. Valiokuntamalli on ollu hyvä ajatus Pirkanmaalla, mutta haluaisin nähdä enemmän mahdollisuuksia päättäjillä tehdä niitä avauksia ja ajaa heille tärkeitä asioita valtuustossa, joita heidät on äänestetty sinne ajamaan. Valtuutettujen vallan ero kuitenkin normaaliin kansalaiseen on iso ja deliberatiivista, eli keskustelevaa, demokratiaa tarvittaisiin alueille lisää, aivan niinkuin muillekkin päätöksenteon tasoille.

Omaisten on otettava nykyistä enemmän vastuuta ikäihmisten hoivasta.

Maria Markkula

Nykypäivänä lapsia saadaan entistä myöhemmin ja näiden lasten muuttaessa kotoa pois, tarvitsee monien aikuisten siirtyä jälkikasvun hoitamisesta suoraan omien vanhempiensa tukemiseen: monissa tapauksissa ikääntyvistä vanhemmista kasvava hoitovastuu tarkoittaisi merkittävää vastuuta muista ihmisistä lähes koko aikuisiän ajan. En usko, että olisi reilua kasvattaa tätä hoitovastuuta entisestään, sillä jo nyt lapsien tulee hoitaa ja auttaa vanhempiaan heidän vanhetessa. Kaikilla ei kuitenkaan ole kapasiteettia ottaa joskus toisillakin paikkakunnilla asuvista ikääntyneistä vanhemmistaan enempää vastuuta töiden päälle.

Kysymysteema: Arvot

Jos on pakko valita, on parempi korottaa veroja kuin leikata julkisia palveluita ja sosiaalietuuksia.

Maria Markkula

Tarvitsemme tehokkaampia palveluita, kasvua, ei lisää veroja. Minulla on hyvin korkea kynnys verojen korottamiseen ja ainut tilanne, missä niitä voisin nostaa, olisi tilanne, jossa emme voi millään muilla toteuttaa lakisääteisiä palveluita.

Suuret tuloerot ovat hyväksyttäviä, jotta erot ihmisten lahjakkuudessa ja ahkeruudessa voidaan palkita.

Maria Markkula

Kaikkien tulee tulla toimeen, mutta vaadittava koulutuksen taso, työn määrä ja luonne saa mielestäni näkyä palkassa ja työtä tulisi aina kannattaa ottaa vastaan. Rajansa kuitenkin myös tuloeroilla: emme tarvitse Yhdysvaltain tapaisia kuiluja Suomeen, enkä usko niitä tulevankaan, vaikka kovasta työstä palkintaankin.

Valtion pitäisi puuttua nykyistä voimakkaammin markkinoiden toimintaan, jotta talous olisi kaikille reilu.

Maria Markkula

Uskon lähtökohtaisesti markkinoiden ja niiden synnyttämän kilpailun voimaan ja kapitalistinen hyvinvointiyhteiskunta, kaikkine vikoineen, on lähtökohtaisesti paras järjestelmä, mitä olemme tähän mennessä löytäneet. Julkisen vallan tulisi ohjata markkinoita kuitenkin toimimaan reilusti ja kestävästi: esimerkiksi verottamalla enemmän saastuttamista ja epäterveellisiä elämäntapoja. Jossain tapauksissa markkinat kaipaisivat enemmän ohjausta julkisten varojen käytön osalta, kuten esimerkiksi ilmastonmuutoksen ehkäisyn osalta, mutten sanoisi, että markkinoihin tulisi puuttua voimakkaasti.

Suomessa on liian helppo elää sosiaaliturvan varassa.

Maria Markkula

Sosiaaliturvan varassa ei ole helppoa elää ja vaikka niitä voisi kehittää, on meillä yhteiskunnassa työntekoon kannustavia ja ohjaavia mekanismeja.

Valtion ja kuntien omistusta yritystoiminnassa tulisi vähentää.

Maria Markkula

Julkisella sektorilla on useita hyvin perusteltuja luonnollisia monopoleja, mutta joillakin aloilla voisivat kuntien, hv-alueiden ja valtion omat yhtiöt hyötyä pienestä kilpailusta ja asiakkaat valinnanvarasta. Yksityinen ja julkinen puoli täydentävät toisiaan ja molempia tarvitaan.

Suomen muuttuminen aiempaa monikulttuurisemmaksi ja monimuotoisemmaksi on hyvä asia.

Maria Markkula

Monikulttuurisuus ja monimuotoisuus on rikkaus, mutta tuo mukanaan haasteita niinkuin monet monimutkaiset ja -puoliset yhteiskunnan osaset ja ominaisuudet. Meidän tulisi ymmärtää toisiamme paremmin, parantaa integraatiota ja kotoutumista tehdä yhteisöistä monimuotoisempia ja ehkäistä eri ihmisryhmien eriytymistä. Olemme kaikki ihmisiä, hengitämme samaa, yhteistä ilmaa ja elämme samalla pallolla.

Kristilliset arvot ovat hyvä pohja poliittiselle päätöksenteolle.

Maria Markkula

Kristilliset arvot, kuten lähimmäisenrakkaus, armollisuus, perhe ja rehellisyys, ovat arvoja, jotka ovat mielestäni kauniita ja hyviä armoja, jotka sopivat myös päätöksentekoon ja suomalainen yhteiskunta on vahvasti myös rakentunut luterilaisuuden luomalle perustalle. Yhteiskuntamme on kuitenkin täynnä erilaisia uskontoja ja käsityksiä niistä, ja monenlaisille uskonnoille tulee olla täällä tilaa. Mielestäni uskonto ei kuulu politiikkaan, mutta monet myös kristiinuskoon kuuluvat arvot ovat sellaisia, jotka itsekkin jaan.

Sukupuolen moninaisuus pitäisi ottaa huomioon Suomessa nykyistä paremmin.

Maria Markkula

Meitä on monenlaisia ja moneen lähtöön - ja hyvä niin. Jokainen meistä on hyvä juuri sellaisena kun on ja Pirkanmaan, Suomi ja koko tämä maailma kaipaisi vähän lisää empatiaa ja ymmärrystä. Niin kauan, kun et satuta tai haittaa muita, tulisi sinulla olla vapaus olla juuri sitä mitä haluat olla ja rakastaa ketä tahdot.

Tottelevaisuus ja auktoriteettien kunnioittaminen ovat tärkeimmät arvot, jotka lapsen tulee oppia.

Maria Markkula

Aktoriteetteja on hyvä ja tärkeä kunnioittaa esimerkiksi juuri kouluympäristössä työrauhan turvaamiseksi ja oppimisen varmistamiseksi, mutta nämä eivät ole tärkeimpiä arvoja, joita lapsien tulisi oppia. Itse toivoisin lapsien olevan ensisijaisesti välittäviä ja empaattisia, ahkeria ja kriittisiä maailmasta ympärillään.

Suomen pitäisi vähentää omia päästöjään riippumatta siitä, mitä muut maat tekevät.

Maria Markkula

Meidän tulee olla edelläkävijöitä ja esimerkkeinä muullee maailmalle. Tarttumalla vihreän siirtymän potentiaalista kiinni, houkuttelemme tänne myös vihreän siirtymän investointeja ja kasvamme kehityksen aallon harjalla.

Poliitikkojen on asetettava Suomen ja suomalaisten etu kaiken muun edelle.

Maria Markkula

Kuten olemme viimevuosina saaneet huomata, maailmanlaajuiset ilmiö ja kriisit eivät katso rajoja ja globalisaation keskellä olemme riippuvaisia muusta maailmasta, erityisesti Euroopasta ja sen menestymisestä ja pärjäämisestä maailmalla. Suomen ja täällä elävien etu tulee tottakai olla mielessä, kun teemme politiikkaa, mutta olisi tyhmää väittää, että vain katsomalla omien rajojen sisälle ja ajattelemalla vain itseämme, rakentuisi parempi maailma.

Ympäristön etu tulisi asettaa talouskasvun ja työpaikkojen luomisen edelle, jos ne ovat keskenään ristiriidassa.

Maria Markkula

En usko ajatukseen, jossa talous ja ympäristö olisivat ehdottoman vastakkain, jos näämme vihreän siirtymän ei haasteena taloudelle, vaan mahdollisuutena sille. Talouskasvua voidaan luoda myös kestävästi ja ympäristöystävällisesti ja maailma ei mene eteenpäin, jos ajattelemme näin mustavalkoisesti. Näin sinivihreäksi identifiotuvana tällaisten mahdollisten tilanteiden tullessa eteen, tulisi asiaa tarkastella tapauskohtaisesti ja kummallekkin puolelle aiheutuvan haitan kautta. Jossain tilanteissa voidaan toisesta joustaa ja toisissa toisesta.

Vahva johtaja on Suomelle hyväksi, vaikka hän toimisi sääntöjen rajamailla saadakseen asioita tehtyä.

Maria Markkula

Tarvitsemme vahvaa demokratiaa, yhteinäisyyttä ja kompromisseja. Meillä on maailmassa nousussa ja vallassa paljon niin sanottuja "vahvoja johtajia", jotka toimivat sääntöjen ja lakien rajamailla ja demokratia horjuu ja murenee. Vahva ja hyvä johtaja puolustaa demokratiaa, kuuntelee, ottaa vastaan kritiikkiä ja toimii muut huomioonottaen.

Koko Suomi tulee pitää asutettuna, vaikka siitä koituisi kustannuksia.

Maria Markkula

Yhä useampi muuttaa kaupunkiin töiden ja opintojen perässä ja ei ole realistista ajatella, että koko maa pysyisi asutettuna. Jos kauempana kaupungista haluaa asua, sen tulee olla mahdollista, muttei palvelutarjonta pysty olemaan, ainakaan pitkässä juoksussa, samanlaista kaupungeissa ja kasvukeskusten lähellä, kun kaukana maaseudulla.

Suomen kaupungistuminen on hyvä asia.

Maria Markkula

Kaupungillistuminen mahdollistaa pienempiä välimatkoja, laajempia palveluita ja ympäristöystävällisempää elämistä.