Ehdokkaan Lauri Lavanti tiedot

Kuvassa Vihreät -puolueen ehdokas Lauri Lavanti

Lauri Lavanti

Vihreät

Nro 2166

Kunta + alue

Lupaan, että huomioin toiminnassani lasten ja nuorten edun. Parhaiten se onnistuu huolehtimalla Kirkkonummen kasvusta, ja sen kestävyydestä.

Sosiaalinen media:

Ikä:

33

Sukupuoli:

Mies

Paikkakunta:

Kirkkonummi

Postinumeroalue:

02400, Kirkkonummi Keskus

Hyvinvointialue:

Länsi-Uudenmaan hyvinvointialue

Ammatti:

Johtava ohjelmistokehittäjä

Koulutus:

Ylempi korkea-aste

Kielitaito:

Äidinkieleni on suomi, ja suurimman osa työurastani olen tehnyt englanniksi. Lisäksi puhun auttavasti ruotsia, hieman saksaa ja ranskaa sekä ymmärrän japania kohtalaisen hyvin.

Kuvausteksti:

Kuvaan itseäni usein sosiaaliliberaaliksi tai sosiaalireformistiksi. Se tarkoittaa minulle sitä, että ihmisten pitää antaa tehdä itse omat päätöksensä ja heille pitää antaa mahdollisuus toimia, kuten itse parhaaksi näkevät, kunhan eivät toiminnallaan vahingoita toisia. Samaan aikaan pitää huolehtia siitä, että yhteiskunnan rakenteet kuten varhaiskasvatus, koulutus ja sosiaali- ja terveydenhuolto mahdollistavat tämän jokaiselle meistä. Suurimmat huolenaiheeni ovat tällä hetkellä nuorten kasvava pahoinvointi ja matala koulutusaste sekä globaalit trendit, joissa demokratiaa heikennetään ja ilmastonmuutosta ei oteta vakavasti. Suomen kohdalla on lisäksi huono julkisen talouden tilanteemme, jota ruokkii erityisesti huono väestörakenteemme ja matala koulutusasteemme. Tämän kaiken ohella meidän pitää kuitenkin pitää myös huolta siitä, mikä tekee Suomesta Suomen. Suomalainen kulttuuri ei ole luksustuote, vaan olennainen osa sitä, mikä tekee meistä ainoan laatuaan.


Ehdokas arvokartalla

Ehdokkaalla on voimakkaimmat mielipiteet arvoista kansallismielinen - kansainvälinen-akselilla.

Vastaukset vaalikoneeseen

Tässä näet ehdokkaan vastaukset vaalikoneen kysymyksiin.

Kysymysteema: Palvelut

Jos valittavana on lähiterveysaseman säilyttäminen tai palveluiden keskittäminen isompaan yksikköön, keskittäminen on parempi vaihtoehto.

Lauri Lavanti

Valitettavasti on niin, että kustannustehokkainta palveluita on järjestää siellä, missä on eniten ihmisiä. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että meidän pitää jättää syrjäisemmillä seuduilla asuvat ihmiset oman onnensa nojaan, vaan erilaiset digipalvelut ja liikkuvat palvelut tulee ottaa palveluvalikoimaan, jotta varmistetaan mahdollisimman yhtäläinen tarjonta kaikille asukkaille. Kirkkonummella tämä tarkoittaa myös sitä, että meidän tulee kaavoittaa asutusta riittävän tiiviisti, että palveluiden järjestäminen on yhä järkevää, mutta että ihmiset pystyvät elämään haluamallaan tavalla.

Mielenterveyspalveluihin pitää laittaa lisää rahaa, vaikka se olisi pois muualta.

Lauri Lavanti

Mikäli mielenterveyspalvelut säilyvät niin huonolla tasolla kuin ne nyt ovat, näkyy se kustannuksina muissa palveluissa, jotka joutuvat niitä paikkaamaan. Loputtomasti ei tietenkään resursseja siirtää mielenterveyteen, mutta riittävästi siellä ei nyt ole.

Pelastustoimen budjetti on turvattava leikkauksilta, vaikka se tarkoittaisi sote-palveluiden rahoituksen vähentämistä.

Lauri Lavanti

Pelastustoimi on niin kriittinen palvelu, että sen toiminta on turvattava. Toki pitää pelastustoimenkin osalta varmistaa, että toiminta on mahdollisimman kustannustehokasta ja järkevää. Siitä ei kuitenkaan kannata leikata siten, että olisi riski hengenmenetyksille.

Rahaa ja työntekijöitä pitää siirtää sairaaloista enemmän perusterveydenhuoltoon ja sosiaalipalveluihin.

Lauri Lavanti

Sote-uudistuksen lähtökohtana oli se, että perusterveydenhuoltomme oli liian huonolla tolalla, koska aina erikoissairaanhoito oli ollut paikkaamassa tarvetta. Asianlaitaa ei voi korjata ilman, että perusterveydenhuoltoon laitetaan lisää resursseja, mutta samalla pitää huolehtia siitä, että erikoissairaanhoito ei kärsi liikaa.

Kodin ulkopuolelle sijoitettujen lasten palveluita pitäisi siirtää yrityksiltä enemmän julkisen puolen hoidettavaksi.

Lauri Lavanti

Lastensuojelu on niin kriittinen ja tärkeä tehtävä, että hyvinvointialueen tulisi järjestää se ensisijaisesti itse. Niiltä osin, mitä yksityistä käytetään täydentämään palvelun tarjontaa, tulee palvelua hankkia mahdollisimman monelta yritykseltä, jotta markkinat säilyvät kilpailtuina ja siten edullisina. Tällä hetkellä tilanne on se, että vain kaksi hyvinvointialuetta pystyy tarjoamaan lain vaatiman tasoista lastensuojelua. Tämä on siis alue, jolta nyt jo on säästetty liiaksi, eikä asiaa auta palveluntarjonnan keskittyminen muutamalle isolle yritykselle, jolloin hintakilpailu vähenee.

Vanhustenhuollossa täytyy suosia kotihoitoa ja yhteisöllistä asumista ympärivuorokautisen hoivan sijaan, jotta kustannusten nousua saadaan hillittyä.

Lauri Lavanti

Lähtökohta hoivan muodolle tulee olla yksilöllinen. Jotkut vanhukset voivat ja haluavat asua kotonaan kotihoidon tukemana tai yhteisöllisesti. Toiset tarvitsevat ympärivuorokautista hoivaa. Nykytilanne on se, että ympärivuorokautisen hoivan paikkoja on vähemmän kuin on tarvetta.

Kysymysteema: Talous

Ulkomaisten hoitajien tuloa töihin Suomeen on helpotettava työvoimapulan lievittämiseksi.

Lauri Lavanti

Vaikka nyt hetkittäin sote-alallakin on työttömyyttä, keskipitkällä aikavälillä työvoimapula tulee jälleen vaivaamaan alaa. Koska kotimaiset osaajat eivät yksinkertaisesti riitä tarpeisiimme, pitää ulkomailta saada houkuteltua lisäksi henkilökuntaa. Se tosin tarkoittaa sitä, että meidän pitää panostaa kielenopetukseen ja perehdytykseen. Lisäksi meidän pitäisi sujuvoittaa ulkomailla suoritettujen tutkintojen tunnustamista, jotta ammattilaiset eivät joudu työskentelemään muilla aloilla.

Hyvinvointialueita on liikaa, joten niitä pitää yhdistää.

Lauri Lavanti

Suomi on liian pieni maa näin monelle hyvinvointialueelle. Myös asiantuntijat ovat tästä samaa mieltä. Erityisest Uudenmaan erityisratkaisu, jossa erikoissairaanhoito on HUSin vastuulla, mutta perusterveydenhuolto ja sosiaalipalvelut 5 eri hyvinvointialueen vastuulla, menee täysin koko soteuudistuksen ajatusta yhden luukun palveluista vastaan. Hätäillen sitä ei kuitenkaan kannata tehdä, vaan hallitusti, jotta asukkaiden palveluihin ei tule tarpeettomia katkoksia. Esimerkiksi juuri nyt alueet ovat toimineet vasta kaksi vuotta, ei kannata vielä lähteä yhdistelemään niitä, vaan odottaa toiminnan ensin vakiintuvan.

Eduskunnan pitää karsia hyvinvointialueiden tehtäviä, jotta kaikkein tärkeimpiin palveluihin on varaa.

Lauri Lavanti

Hyvinvointipalvelut ovat toki yksi merkittävin menonlähde valtiolle, mutta niillä on myös vaihtoehtoiskustannus, joka ei ole mitätön. Jos hyvinvointipalveluista leikataan liikaa, se alkaa näkyä työvoiman kunnossa ja määrässä. Ja vaikka kuinka paljon leikattaisiin, henkeä uhkaavaa hoitoa tuskin leikattaisiin, jolloin vain useampi vaiva pääsisi pahenemaan henkeä uhkaavaksi ennen sen hoitamista. Siinä ei säästyisi rahaa eikä se olisi kovin inhimillistä. Sinänsä on totta, että jos ei esimerkiksi väestörakenteellemme tai tuottavuudellemme tapahdu jotain, on rahoituksen kanssa vaikeuksia tulevaisuudessa, mutta molempia pystyttäisiin kyllä parantamaan huomattavasti.

Eduskunnan pitäisi säätää laki, jolla hyvinvointialueet saisivat verotusoikeuden.

Lauri Lavanti

Niin kauan kun valtio asettaa hyvinvointialueille vaatimukset siitä, mitä palveluita niiden pitää tuottaa, ja kontrolloi niiden budjettia, ovat hyvinvointialueet vain nukkehallitsijoita. Jotta alueet olisivat oikeasti autonomisia ja pystyisivät priorisoimaan haluamallaan tavalla, pitää niille antaa oikeus vaikuttaa myös tulopuoleensa. Tämä ei kuitenkaan saa tapahtua siten, että kokonaisveroaste nousee, vaan kustannusneutraalisti osoittamalla osa nykyisestä tuloverotuksesta valtiolta hyvinvointialueille. Hyvinvointialueiden rahoitusta ei myöskään saa siirtää kokonaan alueveron päälle, että alueellinen tasa-arvo säilyy.

Kysymysteema: Länsi-Uudenmaan hyvinvointialue

Länsi-Uudellamaalla peritään terveyskeskusmaksu. Siitä pitäisi luopua.

Lauri Lavanti

Mikäli maksuista luovuttaisiin kokonaan, olisi riskinä terveyskeskuspalveluiden turha käyttö. Pieni maksu on hyvä olla olemassa, jotta apua haetaan vain silloin kun se on tarpeen. Samaan aikaan olisi kuitenkin maksujen tasoa laskettava, maksukatto eri palveluiden välillä yhdistettävä ja varmistaa, että sote-palveluiden maksut eivät johda kohtuuttomiin tilanteisiin. Nykytilanteessa kun hyvinvointialueilla ei ole muita keinoja parantaa rahoitustaan, on Länsi-Uudellamaalla nostettu asiakasmaksut niin korkeiksi kuin laki sallii, ja niiden tasoa pitäisi laskea. Muuten on riski, että ihmiset jättävät hoitoon hakeutumisen välistä taloudellisista syistä.

Huumeiden käyttöhuoneet pitää ottaa käyttöön, jos laki sen mahdollistaa.

Lauri Lavanti

Kovia rangaistuksia on nyt kokeiltu 70-luvulta lähtien, ja lopputuloksena huumeiden käyttö on yleistynyt. Nyt olisi aika kokeilla tutkijoidenkin jo pitkään suosittelemia pehmeämpiä keinoja. On lähtökohtaisestikin hyvin nurinkurista rangaista ihmistä siitä, että hän on jäänyt koukkuun addiktoiviin aineisiin. Se ei tietenkään tarkoita, että yhteiskunnan pitäisi alkaa jotenkin huumepositiiviseksi, jossa kannustaisimme ihmisiä huumeiden käyttöön. Vaan se tarkoittaa sitä, että sen sijaan, että rankaisemme addikteja addiktiostaan, hoidamme heitä. Että poistaisimme rangaistuksen uhan, jotta apua tarvitsevat uskaltaisivat apua pyytää. Käyttöhuoneiden tärkein toiminto ei itse asiassa edes ole se, että sinne pääsee käyttämään huumeita, vaan se, että siellä on matalan kynnyksen apua tarjolla.

Alueeni pitäisi rahoitaa HUSia nykyistä enemmän perusterveydenhuollon ja sosiaalipalveluiden kustannuksella.

Lauri Lavanti

Sote-uudistuksen lähtökohtana oli se, että perusterveydenhuoltomme oli liian huonolla tolalla, koska aina erikoissairaanhoito oli ollut paikkaamassa tarvetta. Asianlaitaa ei voi korjata ilman, että perusterveydenhuoltoon laitetaan lisää resursseja, mutta samalla pitää huolehtia siitä, että erikoissairaanhoito ei kärsi liikaa. Mikäli päinvastoin siirretään resursseja perusterveydenhuollosta ja sosiaalipalveluista erikoissairaanhoitoon, otetaan askel täysin päinvastaiseen suuntaan.

Länsi-Uusimaa vähensi hammashuollon palveluseteleitä, koska alueelle on tulossa omaa kapasiteettia. Tämä on oikea suunta.

Lauri Lavanti

Lähtökohtaisesti yksityinen vai julkinen toimija -keskustelussa ei tule olla ideologinen kumpaankaan suuntaan. Molemmilla sektoreilla on omat vahvuutensa. Yksityisiä toimijoita tuleekin käyttää eritoten niissä toimissa, missä se on kustannustehokkaampi. Kuitenkin kaikessa tulee myös muistaa se, että hyvinvointialueella on viimesijainen velvollisuus järjestää palvelut asukkaille, jonka takia yksityistä kannattaa käyttää ensisijaisesti täydentämään, ei korvaamaan, palveluita. Muussa tapauksessa käy helposti niin, että yksityinen pystyy määrittelemään hinnan, joka julkisen on pakko maksaa.

Alle 25-vuotiaille pitää tarjota maksuttomat kuukautistuotteet.

Lauri Lavanti

Koska ihminen ei voi valita tuleeko hänelle kuukautisia vai ei, olisi tärkeää mahdollistaa riittävät kuukautissuojat erityisesti nuorille, varallisuudesta riippumatta. Esimerkiksi Helsingin kaupunki on järjestänyt aiheesta kokeilun, ja siinä kokeiluun osallistuneista viidesosa oli jättänyt kuukautissuojia ostamatta, koska heillä ei ollut niihin varaa.

Kysymysteema: Arvot

Jos on pakko valita, on parempi korottaa veroja kuin leikata julkisia palveluita ja sosiaalietuuksia.

Lauri Lavanti

Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen tänä päivänä tarjoamat palvelut ovat pääosin sellaisia, joista merkittävä leikkaaminen toisi säästöjä lyhyellä aikavälillä, mutta maksaisi pitkällä aikavälillä. Hyvinvointialueen tulee toimia pitkäjänteisesti, ja tehdä sellaisia ratkaisuja, jotka hyödyttävät asukkaita myös pidemmälle kuin seuraaviin vaaleihin asti. Talouden tasapainottamiseksi katsoisin ensin nykyisten palvelujen vaikuttavuutta ja tehokkuutta. Tärkeää on myös huomata, että ihmiset muuttavat kuntarajojen yli usein juuri palveluiden perässä, jolloin esimerkiksi hyvät palvelut voivat olla vetovoima hyvinvointialueelle.

Suuret tuloerot ovat hyväksyttäviä, jotta erot ihmisten lahjakkuudessa ja ahkeruudessa voidaan palkita.

Lauri Lavanti

Toimivassa markkinataloudessa ihmisten ahkeruudesta, osaamisesta ja sen erityislaatuisuudesta maksetaan enemmän, ja niin pitääkin olla, jotta markkinat toimivat tehokkaasti. Itseisarvoa suurilla tuloeroilla ei kuitenkaan ole. Liian suuriksi tuloerot eivät kuitenkaan saa kasvaa, sillä silloin ne lisäävät turvattomuutta, näköalattomuutta ja pahimmillaan järkyttävät yhteiskuntarauhaa. Tällaisesta ei kuitenkaan ole vielä suurta pelkoa Suomessa. Kokonaisuuden kannalta pitäisin kuitenkin tärkeimpänä, että jokaisella on mahdollisuus hyvään elämään, ja että rahalla ei voisi ostaa poliittista vaikutusvaltaa.

Valtion pitäisi puuttua nykyistä voimakkaammin markkinoiden toimintaan, jotta talous olisi kaikille reilu.

Lauri Lavanti

Valtio puuttuu nyt jo merkittävästi markkinoiden toimintaan erinäisten säilyttävien yritystukien ja rikkaille sekä fossiilisiin kohdistuvilla veroalennuksilla. Ennemmin sanoisin, että talous olisi reilumpi, mikäli siirryttäisiin suuryrityksiä suosivasta tuki- ja veropolitiikasta sellaiseen, jossa menestymisen mahdollisuudet olisivat yhtäläisiä myös pienemmille yrityksille. Toimivat markkinat vaativat toki sääntökehikkoja toimiakseen, ja ne sääntökehikot vaativat toimiakseen riittävää valvontaa. Esimerkiksi Kilpailu- ja kuluttajavirastolla pitää olla tosiasialliset mahdollisuudet puuttua epäreiluun kilpailuun ja epäterveelliseen toimintojen keskittymiseen. Tästä hyvä esimerkki on sote, jossa suuret terveysjätit ostavat pieniä yrityksiä, joiden liikevaihto on kilpailulain minimiä pienempi.

Suomessa on liian helppo elää sosiaaliturvan varassa.

Lauri Lavanti

Suomalainen sosiaaliturvajärjestelmä on täynnä byrokratiaa ja erilaisia lomakkeita ja tiedonantoja. Jokainen, joka on koskaan nostanut toimeentulotukea tai työttömyyspäivärahaa tietää, että sosiaaliturvaa ei ole Suomessa helppoa saada. Sosiaaliturvaa pitäisikin kehittää perustulon suuntaan, joka mahdollistaisi erinäiset keikkatyöt, osa-aikaisuudet ja yrittäjyyden modernissa työmarkkinassa. Tosiasia on kuitenkin se, että täysipäiväisten vakituisten työpaikkojen määrä on vähentynyt paljon, ja todennäköisesti tulee vain vähentymään. Se tarkoittaa sitä, että tukeakseen ihmisiä nykyaikaisissa katkonaisissa työsuhteissa ja yrittäjyydessä, pitäisi myös sosiaaliturvaa uudistaa sitä tukevaan suuntaan.

Valtion ja kuntien omistusta yritystoiminnassa tulisi vähentää.

Lauri Lavanti

Kysymystä siitä, kannattaako jokin palvelu olla yksityisen vai julkisen sektorin tuottama tulisi ensisijaisesti tarkastella alakohtaisesti eikä ideologisesti. Esimerkiksi luontaisten monopolien ja julkisten palveluiden kohdalla on järkevää tuottaa palvelu julkisen toimesta tai vähintäänkin säädellä toimintaa tiukasti. Joillakin aloilla, kuten vähittäiskaupassa, ei taas julkisen sektorin kannata toimia, koska markkinat hoitavat sen tehokkaammin. Lisäksi väliin putoaa erinäisiä huoltovarmuuteen liittyviä aloja sekä toimintoja, jotka tuottavat julkishyödykkeitä. Tämä onkin asia, missä ei pidä suhtautua ennakkoluuloisesti niin yksityiseen kuin julkiseen sektoriin, vaan tehdä päätöksiä tutkitun tiedon ja taloustieteen perusteella.

Suomen muuttuminen aiempaa monikulttuurisemmaksi ja monimuotoisemmaksi on hyvä asia.

Lauri Lavanti

Tutkimusten mukaan parhaat yritykset ja tiimit ovat monimuotoisia. Mikä on loogista, sillä eri kulttuurista ja taustoista tulevat ihmiset näkevät ja kokevat asiat eri tavalla. Ottamalla parhaat asiat kustakin kulttuurista, parannamme omaamme. Se ei toki tapahdu itsestään, vaan vaatii kotoutumisen tukemista, syrjinnän ja rasismin vastaista työtä sekä osallisuuden vahvistamista. Mutta mikäli emme kotouta täällä jo olevia maahanmuuttajia, menetämme heidän potentiaalinsa jollekin muulle maalle tai aiheutamme levottomuutta yhteiskunnassa.

Kristilliset arvot ovat hyvä pohja poliittiselle päätöksenteolle.

Lauri Lavanti

Lähimmäisenrakkaus ja tasa-arvo, joista Uudessa testamentissa puhutaan ovat hyviä arvoja. Vastaavien arvojen päälle on myös pohjoismainen hyvinvointivaltio rakennettu. Kirkko ja valtio ovat kuitenkin syystä erotettu toisistaan, eikä millään uskonnolla pitäisi olla suoraa yhteyttä poliittiseen päätöksentekoon. Uskonnonvapaus on myös kirjattu perustuslakiimme.

Sukupuolen moninaisuus pitäisi ottaa huomioon Suomessa nykyistä paremmin.

Lauri Lavanti

Valtiota ei lähtökohtaisesti pitäisi kiinnostaa ihmisten sukupuoli. Yhteiskunta pitäisikin ensisijaisesti rakentaa siten, että ihmisen sukupuolella ei ole vaikutusta hänen elämäänsä.

Tottelevaisuus ja auktoriteettien kunnioittaminen ovat tärkeimmät arvot, jotka lapsen tulee oppia.

Lauri Lavanti

Tätä väitettä ei tue arkijärki eikä tutkittu tieto. Kyllä, elämässä on hyvä olla kykeneväinen tottelemaan ja kunniottamaan auktoriteetteja, mutta sokea tottelevaisuus ei ole kenenkään etu. Sen sijaan itsenäiseen ja kriittiseen ajatteluun kykeneminen, omatoimisuus ja rohkeus ovat sellaisia arvoja, joiden päälle on paljon helpompi rakentaa elämää myös aikuisena.

Suomen pitäisi vähentää omia päästöjään riippumatta siitä, mitä muut maat tekevät.

Lauri Lavanti

Vaikka unohdettaisiin se, mikä on oikein, on päästöjen vähentäminen ja siihen uusien keinojen kehittäminen on Suomen etu. Elinkeinoelämä ja yritykset ympäri maailman pyrkivät kilvan vähentämään päästöjään, ja siihen toimivia ja kustannustehokkaita keinoja ei ole vielä liiaksi. Kehittämällä tapoja päästöjen vähentämiseen, Suomi voi saada merkittävän osan vihreän siirtymän markkinoista. Lisäksi on tietenkin suomalaisten etu, että pyrimme hillitsemään ja estämään ilmastonmuutosta, jotta suomalaisella luonnolla ja ympäristöllä on mahdollisuus säilyä myös jälkipolville.

Poliitikkojen on asetettava Suomen ja suomalaisten etu kaiken muun edelle.

Lauri Lavanti

Kukaan muu ei aja Suomen etua ellei suomalaiset. Meidän pitääkin olla aktiivisesti ajamassa niin ilmastonmuutoksen vastaista työtä, ihmisoikeuksien vahvistamista ja kansainvälisiin sopimuksiin nojaavaa maailmanjärjestystä, jotka ovat pienen maan etu. Yhtä lailla esimerkiksi EUn yhteinen velka puolustukseen olisi meidän etu, sillä se velvoittaisi myös läntisiä ja keskisiä Euroopan maita panostamaan puolustukseensa, jotta se ei olisi meidän ja muiden rajavaltioiden harteilla.

Ympäristön etu tulisi asettaa talouskasvun ja työpaikkojen luomisen edelle, jos ne ovat keskenään ristiriidassa.

Lauri Lavanti

Ympäristön kustannuksella talouskasvun ja työpaikkojen luominen ei ole kestävää toimintaa, eikä se ole kannattavaa edes keskipitkällä aikavälillä. Taloutta tai työpaikkoja ei voi olla, mikäli ympäristö ei kestä meidän olemassaoloamme.

Vahva johtaja on Suomelle hyväksi, vaikka hän toimisi sääntöjen rajamailla saadakseen asioita tehtyä.

Lauri Lavanti

En sanoisi johtajaa vahvaksi, mikäli hän joutuu toimimaan sääntöjen rajamailla tehdäkseen asioita. Vahva johtaja on sellainen, joka onnistuu kokoamaan yhteistä rintamaa ja toimimaan kestävästi ja läpinäkyvästi sääntöjen puitteissa. Vaikka autoritäärinen johtaja kykenee saamaan lyhyessä ajassa paljon asioita tehtyä, se kehitys nojaa täysin kyseisen johtajan mielipiteisiin ja mielenalaa, ja se tuppaa heikentämään demokratiaa merkittävästi. Kansalaisten etu keskipitkällä ja pitkällä aikavälillä on aina demokraattinen oikeusvaltio, vaikka se olisikin vähemmän tehokas lyhyellä aikavälillä.

Koko Suomi tulee pitää asutettuna, vaikka siitä koituisi kustannuksia.

Lauri Lavanti

Eri alueiden asuttuna pitäminen on monin tavoin hyödyllistä, esimerkiksi omavaraisuuden ja huoltovarmuuden kannalta. Kaikki ideat, joilla tämä mahdollistetaan kustannustehokkaasti ovatkin erittäin tervetulleita. Tosiasia on kuitenkin se, että jossain kohtaa kustannukset palveluiden ja infran järjestämisestä tulevat liian kalliiksi, jos väki tarpeeksi vähenee. Loputtomasti sitä ei voida tukea.

Suomen kaupungistuminen on hyvä asia.

Lauri Lavanti

Kaupungistuminen itsessään on kansainvälinen megatrendi, jonka pysähtymisestä ei näy merkkejä, eikä sitä todennäköisesti voisi edes pysäyttää vaikka niin haluttaisiin. Se ei kuitenkaan poista maaseudun tarvetta, eritoten ruokahuollon suhteen. Vaikka itsekin tykkään asua väljästi, on kaupungeissa asuminen monella tavalla kestävämpää kuin pitkin taajamia. Myös paikallista elinvoimaa, kuten yrittäjyyttä ja kulttuurielämä, edistää huomattavasti paremmin tiivis asuminen kuin väljä. Näkisin siis kaupungistumisessa paljon potentiaalia, kunhan se tehdään järkevästi. Tämä on myös Länsi-Uudellamaalla ajankohtainen aihe asutuksen keskittyessä alueelle.