Ehdokkaan Karli Kelk tiedot

Kuvassa Sdp -puolueen ehdokas Karli Kelk

Karli Kelk

Sdp

Nro 2462

Kunta + alue

Nopea hoitoon pääsy omalääkärimallilla, mielenterveyspalvelut lapsille ja nuorille kuntoon, arvokas vanhuus taataan riittävällä hoivalla!

Sosiaalinen media:

Ikä:

46

Sukupuoli:

Mies

Paikkakunta:

Jyväskylä

Postinumeroalue:

40740, Kortepohja

Hyvinvointialue:

Keski-Suomen hyvinvointialue

Ammatti:

Filosofian maisteri, teurastamotyöntekijä

Koulutus:

Ylempi korkea-aste

Kielitaito:

Suomi, viro, englanti, ruotsi ja venäjä.

Kuvausteksti:

Olen 46-vuotias Jyväskylässä asuva sosialidemokraattinen ehdokas, joka on sitoutunut rakentamaan reilua ja toimivaa hyvinvointialuetta. Haluan varmistaa, että jokainen saa tarvitsemansa hoidon ja palvelut ajallaan – oli kyse lapsiperheistä, työikäisistä tai ikäihmisistä. Työskentelen liha-alalla ja toimin työpaikallani osaston luottamusmiehenä sekä laitoksen varapääluottamusmiehenä. Lisäksi olen Jyväskylän kaupunginvaltuuston varavaltuutettu ja sivistyslautakunnan jäsen. Minulle tärkeitä arvoja ovat tasa-arvo, oikeudenmukaisuus ja yhteisön hyvinvointi. Haluan rakentaa hyvinvointialuetta, jossa jokainen saa tarvitsemansa avun ilman turhaa jonottamista ja ohjailua eri palvelupisteiden välillä. Tarpeeton säästäminen johtaa kohtuuttomiin tilanteisiin – siksi panostukset ennaltaehkäiseviin palveluihin ovat sekä inhimillisesti että taloudellisesti järkeviä. Tehdään yhdessä reilumpi ja toimivampi hyvinvointialue!


Ehdokas arvokartalla

Ehdokkaalla on voimakkaita mielipiteitä suuntiin vasemmisto ja liberaalivihreä.

Vastaukset vaalikoneeseen

Tässä näet ehdokkaan vastaukset vaalikoneen kysymyksiin.

Kysymysteema: Palvelut

Jos valittavana on lähiterveysaseman säilyttäminen tai palveluiden keskittäminen isompaan yksikköön, keskittäminen on parempi vaihtoehto.

Karli Kelk

Palveluiden keskittäminen voi olla perusteltua, mutta sitä ei pidä pitää itseisarvona. Jos alueella on riittävä väestöpohja ja selkeä tarve lähiterveysasemalle, sen säilyttäminen voi olla järkevää. Samalla on kuitenkin tunnustettava taloudelliset realiteetit ja se, että keskittäminen voi tietyissä tapauksissa parantaa sekä tehokkuutta että palveluiden saatavuutta. Keski-Suomessakin joudutaan tulevaisuudessa tekemään vaikeita päätöksiä, mutta niitä ei tule perustella pelkästään säästösyillä. Palveluiden saavutettavuus ja laatu on varmistettava muun muassa digipalveluiden ja liikkuvien palveluiden avulla, jotta kaikki asukkaat saavat tarvitsemansa hoidon.

Mielenterveyspalveluihin pitää laittaa lisää rahaa, vaikka se olisi pois muualta.

Karli Kelk

Mielenterveyspalveluihin on ehdottomasti lisättävä resursseja, erityisesti lasten ja nuorten kohdalla. En kuitenkaan kannata sitä, että palvelut asetetaan vastakkain ja rahoitusta kohdennetaan yhdelle sektorille toisen kustannuksella. Sen sijaan on löydettävä tasapainoinen ratkaisu, jossa mielenterveyspalveluiden parantaminen ei tarkoita muiden tärkeiden palveluiden heikentämistä.

Pelastustoimen budjetti on turvattava leikkauksilta, vaikka se tarkoittaisi sote-palveluiden rahoituksen vähentämistä.

Karli Kelk

Pelastustoimen rahoituksen turvaaminen on tärkeää, mutta en hyväksy, että se tapahtuisi sote-palveluiden kustannuksella. Molemmat ovat keskeisiä kansalaisten turvallisuuden ja hyvinvoinnin kannalta, eikä niitä pidä asettaa vastakkain. Rahoitus on löydettävä siten, että molempien palveluiden laatu ja saavutettavuus voidaan taata.

Rahaa ja työntekijöitä pitää siirtää sairaaloista enemmän perusterveydenhuoltoon ja sosiaalipalveluihin.

Karli Kelk

Perusterveydenhuoltoon ja sosiaalipalveluihin tarvitaan lisää panostuksia, mutta en usko, että ratkaisu on vain siirtää rahaa ja työntekijöitä sairaaloista. Sote-palveluiden parantaminen vaatii isomman kokonaisuuden miettimistä, ei pelkkää resurssien siirtelyä paikasta toiseen. Sosialidemokraattien mielestä peruspalveluiden saatavuutta ja ennaltaehkäisevää hoitoa on vahvistettava, mutta niin, ettei samalla heikennetä muita palveluita. Tarvitaan tasapainoisia ja kestäviä ratkaisuja, ei hätiköityjä säästöpäätöksiä.

Kodin ulkopuolelle sijoitettujen lasten palveluita pitäisi siirtää yrityksiltä enemmän julkisen puolen hoidettavaksi.

Karli Kelk

Lastensuojelun ensisijaisena tavoitteena on turvata lapsen etu, ei tuottaa voittoa suuryrityksille. Palveluiden laadun ja jatkuvuuden on oltava taattuja, ja julkisen sektorin vastuuta on vahvistettava. Samalla on tunnustettava, että hyvinvointialueiden resurssit ovat rajalliset, ja tarvittaessa myös yksityisiä palveluita voidaan hyödyntää täydentävänä tukena. Kestävä ratkaisu ei ole pelkästään yksityisten palveluiden karsiminen. Sen sijaan on vahvistettava julkisia palveluita, jotta lapsen hyvinvointi on aina etusijalla.

Vanhustenhuollossa täytyy suosia kotihoitoa ja yhteisöllistä asumista ympärivuorokautisen hoivan sijaan, jotta kustannusten nousua saadaan hillittyä.

Karli Kelk

Kotihoito ja yhteisöllinen asuminen ovat tärkeitä vaihtoehtoja, mutta ne eivät saa korvata ympärivuorokautista hoivaa silloin, kun tarve on ilmeinen. Jokaisella ikääntyneellä on oikeus arvokkaaseen ja turvalliseen vanhuuteen, eikä palveluiden tulisi perustua pelkkiin säästötavoitteisiin. Laadukas kotihoito edellyttää riittäviä resursseja, jotta se ei tarkoita yksin pärjäämisen pakkoa. Ympärivuorokautisen hoivan paikkoja on turvattava niille, jotka sitä aidosti tarvitsevat.

Kysymysteema: Talous

Ulkomaisten hoitajien tuloa töihin Suomeen on helpotettava työvoimapulan lievittämiseksi.

Karli Kelk

On totta, että Suomi tarvitsee hoitajia myös ulkomailta, jos kotimainen työvoima ei riitä. Ennen kaikkea on parannettava kotimaisten hoitajien työoloja, palkkausta ja alan houkuttelevuutta. Ulkomaisten työntekijöiden rekrytoinnissa on varmistettava riittävä kielitaito ja kotoutuminen, jotta hoidon laatu ja potilasturvallisuus eivät kärsi. Hyvinvointialueiden on edistettävä reilua työelämää, jossa kaikilla on samat mahdollisuudet menestyä. Työntekijäpulaa ei kuitenkaan pidä ratkaista heikentämällä osaamisvaatimuksia.

Hyvinvointialueita on liikaa, joten niitä pitää yhdistää.

Karli Kelk

Hyvinvointialueet ovat olleet toiminnassa vasta lyhyen aikaa, joten niiden yhdistämisestä on liian aikaista tehdä suuria linjauksia. Ennen uusia päätöksiä on arvioitava uudistuksen vaikutukset ja varmistettava, että palvelut kehittyvät oikeaan suuntaan. Tulevaisuudessa alueita voi olla vähemmän, mutta nyt tarvitaan vakautta, ei hätiköityjä ratkaisuja. Hallinnon keventämisen on tapahduttava siten, että palveluiden laatu ja saatavuus säilyvät ennallaan tai paranevat.

Eduskunnan pitää karsia hyvinvointialueiden tehtäviä, jotta kaikkein tärkeimpiin palveluihin on varaa.

Karli Kelk

Hyvinvointialueiden tehtävien tarkastelussa on kuunneltava asiantuntijoita ja arvioitava hyvinvointiyhteiskunnan kestävyyttä. Jokaisen päättäjän on pohdittava tarkasti, mihin meillä on varaa, ja mistä ei voida tinkiä. Ennaltaehkäisevällä työllä voidaan keventää hyvinvointialueiden taakkaa, mutta se ei saa tarkoittaa palveluiden rajua karsimista. En halua nähdä kehitystä, jossa yhä suurempi osa palveluista siirtyy yksityisten toimijoiden vastuulle, sillä se vaarantaa tasa-arvoisen hoitoon pääsyn. Hyvinvointipalveluiden on perustuttava tarpeeseen, ei maksukykyyn. Päätösten on oltava harkittuja ja perustuttava pitkän aikavälin kestävyyteen, jotta julkiset palvelut säilyvät laadukkaina ja kaikkien saatavilla.

Eduskunnan pitäisi säätää laki, jolla hyvinvointialueet saisivat verotusoikeuden.

Karli Kelk

Hyvinvointialueiden verotusoikeus voisi vahvistaa niiden taloudellista itsenäisyyttä ja päätöksentekoa, mutta sen vaikutukset on arvioitava huolellisesti. On luotava kestävä ja oikeudenmukainen rahoitusmalli, joka ei lisää alueellista eriarvoisuutta tai kiristä verotaakkaa kohtuuttomasti. Verotusoikeus voisi antaa hyvinvointialueille enemmän mahdollisuuksia kehittää palveluita paikallisten tarpeiden mukaan. Tämän ohella on kuitenkin varmistettava, että myös heikompien alueiden palvelut turvataan riittävän vahvalla tasausjärjestelmällä.

Kysymysteema: Keski-Suomen hyvinvointialue

Ilta- ja viikonloppujen kiirevastaanotot on palautettava paikallisiksi.

Karli Kelk

Ilta- ja viikonloppujen kiirevastaanottojen keskittäminen on herättänyt huolta, mutta ennen kuin tehdään uusia päätöksiä, on arvioitava sen vaikutukset luotettavan datan pohjalta. Hyvinvointialueen talouden ollessa tiukoilla päätösten on oltava harkittuja ja pitkäjänteisiä. Palveluiden saavutettavuus on turvattava, mutta mahdollisia muutoksia tulee tehdä vasta, kun tiedämme, miten keskittäminen on käytännössä toiminut ja millaisia seurauksia sillä on ollut.

Keski-Suomen hyvinvointialueen on varmistettava, että ikäihmisen palvelupaikka löytyy hänen omasta kunnastaan.

Karli Kelk

Ikäihmisillä on oikeus laadukkaaseen hoitoon, turvallisuuteen ja läheisten tukeen. Palvelupaikan tulisi lähtökohtaisesti löytyä mahdollisimman läheltä, mieluiten omasta kunnasta. Samalla on oltava joustavuutta, jotta rajakuntien asukkaille voidaan tarjota hyvä hoivapaikka myös lähikunnasta tai tarvittaessa toisen hyvinvointialueen puolelta, jos se parantaa hoidon saatavuutta ja laatua. Ensisijaisen tärkeää on varmistaa, etteivät etäisyydet kasva kohtuuttomiksi ja että palvelut säilyvät inhimillisinä ja saavutettavina.

Sairaala Novan ruuhkautumisen välttämiseksi erikoissairaanhoitoa tulee hajauttaa muualle maakuntaan.

Karli Kelk

Sairaala Novan ruuhkautuminen on tosiasia, mutta erikoissairaanhoidon hajauttamista on harkittava tarkoin. Päätösten on perustuttava huolelliseen arvioon, jotta vältetään hallitsematon kustannusten kasvu ja henkilöstön kuormituksen lisääntyminen. Hajauttaminen voi parantaa palveluiden saavutettavuutta, mutta sen on oltava suunnitelmallista ja taloudellisesti kestävää. Nopeiden ratkaisujen sijaan tarvitaan johdonmukaista ja pitkäjänteistä päätöksentekoa.

Kysymysteema: Arvot

Jos on pakko valita, on parempi korottaa veroja kuin leikata julkisia palveluita ja sosiaalietuuksia.

Karli Kelk

Julkiset palvelut ja sosiaalietuudet eivät ole menoeriä vaan investointeja hyvinvointiin ja tasa-arvoon. Koulutus, varhaiskasvatus, liikunta- ja kulttuuripalvelut sekä julkinen liikenne ovat keskeisiä arjen sujuvuudelle ja mahdollisuuksien tasa-arvolle. Jos on valittava leikkausten ja palveluiden turvaamisen välillä, kannatan mieluummin maltillisia veronkorotuksia – vastuullinen taloudenpito ei tarkoita hyvinvointivaltion purkamista.

Suuret tuloerot ovat hyväksyttäviä, jotta erot ihmisten lahjakkuudessa ja ahkeruudessa voidaan palkita.

Karli Kelk

Osaamista ja ahkeruutta tulee palkita, mutta tuloerojen kasvu ei saa johtaa eriarvoistumiseen. Jokaisen on pystyttävä tulemaan toimeen palkallaan ja osallistumaan yhteiskuntaan. Sukupuolten välisiä palkkaeroja on kavennettava, ja tuloerojen liiallista kasvua on ehkäistävä, jotta kaikilla on oikeus hyvään elämään ja tasavertaiseen asemaan.

Valtion pitäisi puuttua nykyistä voimakkaammin markkinoiden toimintaan, jotta talous olisi kaikille reilu.

Karli Kelk

Valtion rooli on varmistaa, että markkinat toimivat reilusti ja että kaikilla on pääsy peruspalveluihin. Tasapuoliset palvelut kuntasektorilla ovat tärkeitä, mutta samalla on löydettävä tasapaino, jossa valtio ja yksityiset toimijat tukevat toisiaan häiritsemättä markkinoiden toimivuutta.

Suomessa on liian helppo elää sosiaaliturvan varassa.

Karli Kelk

Väite, että Suomessa olisi liian helppo elää sosiaaliturvan varassa, on harhaanjohtava. Viime aikojen leikkaukset ovat heikentäneet perusturvaa merkittävästi: ansiopäivärahan porrastus leikkaa tuloja nopeasti, asumistukea on pienennetty ja toimeentulotuen ehtoja on kiristetty. Esimerkiksi Jyväskylässä vuokrat ovat nousseet, mutta asumistuki ei riitä kattamaan kuluja. Pienetkin ansiot voivat johtaa tukien leikkauksiin, mikä lisää epävarmuutta. Sosiaaliturva on turvaverkko, ei pysyvä elämäntapa, ja sen leikkaukset kohdistuvat eniten pienituloisiin.

Valtion ja kuntien omistusta yritystoiminnassa tulisi vähentää.

Karli Kelk

Valtio ja kunnat voivat olla yritysomistajia siinä missä muutkin, ja menestyvät omistukset voivat tuoda lisätuloja yhteiskunnalle. Omistuksesta luopumisen sijaan olennaista on huolehtia siitä, että omistajuus on taloudellisesti kannattavaa ja tukee kuntalaisten etua.

Suomen muuttuminen aiempaa monikulttuurisemmaksi ja monimuotoisemmaksi on hyvä asia.

Karli Kelk

Suomen monikulttuuristuminen tuo sekä mahdollisuuksia että haasteita. Onnistunut kotoutuminen vahvistaa taloutta, tuo osaavaa työvoimaa ja rikastuttaa kulttuuria. Maahanmuuttajilla on paljon annettavaa yhteiskunnalle, kun he pääsevät mukaan työelämään ja yhteisöihin. Haasteena on varmistaa, että kotoutuminen toimii eikä synny eriytymistä tai vastakkainasettelua. Kielitaidon ja työllistymisen tukeminen on keskeistä, jotta kaikki voivat osallistua täysivaltaisesti yhteiskuntaan. Suurin osa suhtautuu maahanmuuttajiin asiallisesti, mutta julkisessa keskustelussa korostuvat usein ääripäät, mikä voi ruokkia turhia pelkoja.

Kristilliset arvot ovat hyvä pohja poliittiselle päätöksenteolle.

Karli Kelk

Politiikan on palveltava koko yhteiskuntaa, ei vain tiettyä katsomusta. Kristinusko on osa Suomen historiaa, mutta päätöksenteon on perustuttava yhteisiin arvoihin kuten tasa-arvoon ja oikeudenmukaisuuteen, ei uskonnollisiin dogmeihin. Uskonto on henkilökohtainen asia, eikä sen tule ohjata lainsäädäntöä tai koulutusta. Demokratian on turvattava kaikkien yhdenvertaiset oikeudet vakaumuksesta riippumatta.

Sukupuolen moninaisuus pitäisi ottaa huomioon Suomessa nykyistä paremmin.

Karli Kelk

Jokaisella on oikeus tulla kohdatuksi sellaisena kuin on. Sukupuolen moninaisuuden huomioiminen ei ole keneltäkään pois, mutta sen sivuuttaminen voi rajoittaa joidenkin oikeutta elää täysipainoista elämää. Tasa-arvoinen yhteiskunta perustuu kunnioitukseen ja syrjimättömyyteen, mikä vahvistaa yhteisöllisyyttä ja parantaa kaikkien hyvinvointia.

Tottelevaisuus ja auktoriteettien kunnioittaminen ovat tärkeimmät arvot, jotka lapsen tulee oppia.

Karli Kelk

Lapsen kasvatus ei voi perustua vain tottelevaisuuteen ja auktoriteettien kunnioittamiseen – tärkeää on myös oikeudenmukaisuuden, rehellisyyden, tunne- ja vuorovaikutustaitojen sekä itsenäisen ajattelun oppiminen. Hyvä kansalaisuus rakentuu tasapainosta, jossa lapsi oppii kunnioittamaan muita mutta myös kyseenalaistamaan ja pohtimaan asioita kriittisesti. Arvoja ei voi asettaa yksiselitteiseen tärkeysjärjestykseen, sillä ne tukevat toisiaan ja luovat pohjan tasapainoiselle ja osallistavalle kansalaisuudelle.

Suomen pitäisi vähentää omia päästöjään riippumatta siitä, mitä muut maat tekevät.

Karli Kelk

Suomen on vähennettävä päästöjään ja edettävä kohti hiilineutraaliutta, mutta samalla on huomioitava taloudellinen kestävyys ja sosiaalinen oikeudenmukaisuus. Nopeampi siirtymä puhtaaseen energiantuotantoon ja vihreisiin ratkaisuihin tuo pitkän aikavälin hyötyjä kuten työpaikkoja ja parempaa elämänlaatua. On tärkeää, että siirtymä on hallittu eikä kuormita kohtuuttomasti kansalaisia tai yrityksiä. Jos kaikki maksaa liikaa kerralla, ratkaisut on toteutettava vaiheittain ja resurssiviisaasti – mutta viivyttely ei ole vaihtoehto.

Poliitikkojen on asetettava Suomen ja suomalaisten etu kaiken muun edelle.

Karli Kelk

Suomen ja suomalaisten hyvinvoinnista on huolehdittava, mutta eristäytyvä itsekkyys ei ole kestävä tie. Olemme osa kansainvälistä yhteisöä, ja yhteistyö tuo turvallisuutta, taloudellisia mahdollisuuksia ja vaikutusvaltaa. Suomi ei voi sulkea itseään muulta maailmalta – viisas politiikka yhdistää kansallisen edun ja globaalin vastuunkannon.

Ympäristön etu tulisi asettaa talouskasvun ja työpaikkojen luomisen edelle, jos ne ovat keskenään ristiriidassa.

Karli Kelk

Ympäristön ja talouskasvun ei tarvitse olla ristiriidassa – vastuullinen teollisuus luo kestäviä työpaikkoja ja houkuttelee investointeja. Kestävän kehityksen mukainen elinkeinoelämä ei ole enää valinnainen vaan välttämättömyys. Tulevaisuuden työpaikat syntyvät vihreän siirtymän kautta, ja kestävä päätöksenteko yhdistää ympäristönsuojelun, talouskasvun ja elinkeinoelämän kehityksen.

Vahva johtaja on Suomelle hyväksi, vaikka hän toimisi sääntöjen rajamailla saadakseen asioita tehtyä.

Karli Kelk

Suomessa johtamisen on perustuttava tasapainoisuuteen, ei sääntöjen venyttämiseen. Vahva johtajuus ei tarkoita itsekkyyttä tai kansainvälisten sitoumusten sivuuttamista. Pienen maan etu on vakaassa, ennakoitavassa päätöksenteossa, ei populistisessa tai autoritaarisessa johtamistavassa.

Koko Suomi tulee pitää asutettuna, vaikka siitä koituisi kustannuksia.

Karli Kelk

Koko Suomen asuttuna pitäminen on tärkeää niin turvallisuuspolitiikan kuin inhimillisyydenkin näkökulmasta. Harvaan asutut alueet vahvistavat huoltovarmuutta ja alueellista vakautta, mutta samalla on tunnistettava väestön vähenemisen tuomat haasteet. Pienenevät ikäluokat tarkoittavat, ettei kaikkia alueita voida väkisin pitää asuttuina, jos elinmahdollisuudet heikkenevät. Siksi aluekehityksen on perustuttava realismiin – palvelujen ja työpaikkojen turvaaminen on ratkaisevaa, jotta kaikki alueet voivat säilyä elinvoimaisina ja kehittyä kestävästi.

Suomen kaupungistuminen on hyvä asia.

Karli Kelk

Kaupungistuminen tuo taloudellisia ja sosiaalisia hyötyjä, mutta kaikille kaupunkielämä ei ole houkutteleva vaihtoehto. Jokaisella on oikeus valita asuinpaikkansa, mutta on myös ymmärrettävä, että haja-asutusalueilla palvelut eivät voi olla yhtä kattavia kuin kaupungeissa. Tasapainoinen aluekehitys tarkoittaa sitä, että sekä kaupunkien että maaseudun elinvoimaa tuetaan realistisesti ja kestävällä tavalla.