Ehdokkaan Jenni Jäntti tiedot

Kuvassa Vasemmisto­liitto -puolueen ehdokas Jenni Jäntti

Jenni Jäntti

Vasemmisto­liitto

Nro 2558

Kunta + alue

Teen työtä sen eteen, että jokainen saa hoitoa silloin, kun sitä tarvitsee - oikea-aikaisesti ja ihmislähtöisesti.

Sosiaalinen media:

Ikä:

30

Sukupuoli:

Nainen

Paikkakunta:

Turku

Postinumeroalue:

20100, Turku Keskus

Hyvinvointialue:

Varsinais-Suomen hyvinvointialue

Koulutus:

Ylempi korkea-aste

Kielitaito:

Suomi, englanti, ruotsi

Kuvausteksti:

Olen ehdolla aluevaaleissa, koska uskon että jokaisella on oikeus laadukkaisiin terveyspalveluihin. Oma kokemukseni on opettanut minulle, kuinka tärkeää on puolustaa julkisia palveluita ja varmistaa, että ne ovat saavutettavissa kaikille. Hoitojonot on saatava purettua sekä hoitajien työoloja ja palkkaa parannettava, jotta voimme taata palvelut kaikille silloin kun niitä tarvitaan. Hyvinvointialueen on lopetettava säästäminen vääristä paikoista ja varmistettava, että verorahojamme ei syydetä yksityisten sotemiljonäärien taskuihin. Tämä tarkoittaa panostamista ennaltaehkäisyyn ja sitä ettei palveluja yksityistetä vain siksi, että joku muu voi tehdä meijän terveydellä voittoa. Äänestämällä minua, äänestät fiksua rahankäyttöä, joka keskittyy ihmisten hyvinvointiin ja kestäviin ratkaisuihin. Yhdessä voimme rakentaa tulevaisuuden, jossa terveyspalvelumme palvelevat kaikkia meitä ja vastaavat todellisiin tarpeisiin. Tehdään yhdessä Varhasta paikka, jossa jokainen saa tarvitsemaansa hoitoa.


Ehdokas arvokartalla

Ehdokkaalla on voimakkaita mielipiteitä suuntiin vasemmisto ja liberaalivihreä.

Vastaukset vaalikoneeseen

Tässä näet ehdokkaan vastaukset vaalikoneen kysymyksiin.

Kysymysteema: Palvelut

Jos valittavana on lähiterveysaseman säilyttäminen tai palveluiden keskittäminen isompaan yksikköön, keskittäminen on parempi vaihtoehto.

Jenni Jäntti

Palveluiden on oltava saavutettavissa lähipalveluina, liikkuvina palveluina tai etäpalveluina huomioiden alueen erityispiirteet. Lähipalvelujen keskittäminen lisää matkakustannuksia ja voi johtaa ongelmien hoitamatta jättämiseen erityisesti syrjäseuduilla. Sairaaloiden on varmistettava potilasturvallisuus ja tehtävä tiivistä yhteistyötä, jotta erikoissairaanhoidon palvelut ovat joustavasti saatavilla kaikille.

Mielenterveyspalveluihin pitää laittaa lisää rahaa, vaikka se olisi pois muualta.

Jenni Jäntti

Mielenterveyspalveluiden painopiste on siirrettävä erikoissairaanhoidosta ennaltaehkäisyyn, ja palveluita on tarjottava nopeasti matalan kynnyksen ratkaisuina, joihin pääsee ilman lähetettä.

Pelastustoimen budjetti on turvattava leikkauksilta, vaikka se tarkoittaisi sote-palveluiden rahoituksen vähentämistä.

Jenni Jäntti

Hyvinvointialueiden on huolehdittava pelastustoimen palvelutasosta ja avun nopeasta saatavuudesta yhteistyössä kuntien ja muiden toimijoiden kanssa. Pelastustoiminnan, ensihoidon ja sosiaali- ja terveydenhuollon välisen yhteistyön on oltava saumatonta, ja sopimuspalokuntien toimintaedellytyksiä on tuettava.

Rahaa ja työntekijöitä pitää siirtää sairaaloista enemmän perusterveydenhuoltoon ja sosiaalipalveluihin.

Jenni Jäntti

Hyvinvointialueiden on varmistettava, että perusterveydenhuollon palvelut ovat saavutettavissa lähipalveluina, liikkuvina palveluina tai etäpalveluina, ja mielenterveyspalveluiden painopiste on siirrettävä ennaltaehkäiseviin toimenpiteisiin. Laadukas työnantajapolitiikka ja riittävät resurssit ovat keskeisiä henkilöstön hyvinvoinnin ja perusterveydenhuollon toimivuuden kannalta.

Kodin ulkopuolelle sijoitettujen lasten palveluita pitäisi siirtää yrityksiltä enemmän julkisen puolen hoidettavaksi.

Jenni Jäntti

Meidän täytyy pitää huolta heistä, jotka eivät vielä voi pitää huolta itsestään. Lastensuojelun voitontavoittelu on tämän irvikuva. Suomalainen yhteiskunta maksaa lastensuojelun palveluista noin miljardi euroa vuodessa. Ala on siirtynyt vahvasti suurten yritysten käsiin, jotka takovat voittoa lasten edun kustannuksella. Yksikään lapsi ei ansaitse tulla typistetyksi vain numeroksi tilastossa tai talousarviossa, vaan ansaitsee tulla kohdatuksi omana itsenään. Valitettavasti tämä on mahdollista vain silloin, kun tarjoamme itse nämä palvelut ja pystymme varmistamaan niiden laadun.

Vanhustenhuollossa täytyy suosia kotihoitoa ja yhteisöllistä asumista ympärivuorokautisen hoivan sijaan, jotta kustannusten nousua saadaan hillittyä.

Jenni Jäntti

Väestön vanhetessa on tärkeää, että vanhustenhoitoon on varattu riittävät resurssit hyvinvointialueen omasta palveluntuotannosta. Palveluiden ostaminen yksityisiltä on kalliimpaa, eikä palvelun laadusta voida olla varmoja.

Kysymysteema: Talous

Ulkomaisten hoitajien tuloa töihin Suomeen on helpotettava työvoimapulan lievittämiseksi.

Jenni Jäntti

Ensimmäinen keino työntekijäpulan ratkaisuun on työolojen parantaminen - ei pahentaminen. Valtioneuvoston viimevuotisen raportin mukaan suomalaisista sotealan tutkinnon suorittaneista lähes viides työskentelee muissa ammateissa. Alanvaihtoa harkitsee jopa 90% työntekijöistä - merkittävimmiksi syiksi nousee palkka, kiire ja tyytymättömyys johtamiseen. Hallitus leikkaa systemaattisesti julkisesta terveydenhuollosta, jolloin ammattilaisten mahdollisuus tehdä työnsä kavenee entisestään. Tähän ei voi suostua. Työehdot ja -olot täytyy korjata eikä kärrätä Suomeen työvoimaa, joka ei osaa kieltä tai tunne oikeuksiaan.

Hyvinvointialueita on liikaa, joten niitä pitää yhdistää.

Jenni Jäntti

Hyvinvointialueet ovat vasta aloittaneet toimintansa ja työtapoja sekä parhaita toteutusmenetelmiä etsitään yhä. Yhdistyminen sekoittaisi pakan taas levälleen ja toisi lisäkustannuksia.

Eduskunnan pitää karsia hyvinvointialueiden tehtäviä, jotta kaikkein tärkeimpiin palveluihin on varaa.

Jenni Jäntti

Koska eduskunnan enemmistö kaatoi maakuntaveron, ovat hyvinvointialueet valtion varassa palveluiden rahoittamisessa. Hyvinvointialueiden päättäjiltä olisi silti vastuutonta heikentää palveluita entisestään oikeistohallituksen kiristykseen vastatakseen.

Eduskunnan pitäisi säätää laki, jolla hyvinvointialueet saisivat verotusoikeuden.

Jenni Jäntti

Verotusoikeus lisäisi alueiden sekä aluevaltuutettujen päätäntämahdollisuuksia oman alueen tulevaisuudesta. Tämä pitää kuitenkin tehdä niin, ettei kokonaisveroaste nouse.

Kysymysteema: Arvot

Jos on pakko valita, on parempi korottaa veroja kuin leikata julkisia palveluita ja sosiaalietuuksia.

Jenni Jäntti

Kuntaliiton kuntalaistutkimuksen mukaan "Palvelut ovat turkulaisille tärkeämpiä kuin verojen karsinta". Olen täysin samaa mieltä. Julkiset palvelut täytyy kuitenkin tuottaa jotenkin - pidemmällä tähtäimellä näiden palveluiden ostaminen yksityiseltä tulee kalliimmaksi kuntalaisten lompakoille.

Suuret tuloerot ovat hyväksyttäviä, jotta erot ihmisten lahjakkuudessa ja ahkeruudessa voidaan palkita.

Jenni Jäntti

Perhetausta sekä perheen vauraus vaikuttavat ihmisen taloudelliseen asemaan tutkitusti lahjakkuutta ja ahkeruutta enemmän. Tulotaso ei näin ollen kerro mitään ihmisen lahjakkuudesta tai ahkeruudesta.

Valtion pitäisi puuttua nykyistä voimakkaammin markkinoiden toimintaan, jotta talous olisi kaikille reilu.

Jenni Jäntti

Julkisen vallan on ylläpidettävä yhteisiä pelisääntöjä markkinoiden luotettavalle toiminnalle sekä pedattava mahdollisuuksia kokeilla ja kehittää uusia liikeideoita. Julkisen vallan on myös itse luotava ja muovattava markkinoita julkisten yhtiöiden ja rahoituksen keinoin.

Suomessa on liian helppo elää sosiaaliturvan varassa.

Jenni Jäntti

Suomi on saanut toistuvasti huomautuksia EU:lta sosiaaliturvan riittämättömästä tasosta. Sosiaaliturvan tasomme on myös Pohjoismaiden alhaisin. Nykyhallitus on rapauttanut sosiaaliturvajärjestelmäämme entisestään, jolloin yhä useampi on joutunut turvautumaan viimesijaiseen etuuteemme - toimeentulotukeen. Riittävä sosiaaliturva estää syrjäytymistä ja vähentää eriarvoisuutta. Nykyistä sosiaaliturvaviidakkoa tulisi yhdenmukaistaa ja helpottaa - esimerkiksi perustulolla - jotta yksilön aika ei menisi enää sosiaaliturvan kiemuroissa selviytymiseen. Tämä säästää niin yhteiskunnan kuin yksilönkin voimavaroja sekä vapauttaa aikaa luovuuteen, lepäämiseen ja tekemiseen.

Valtion ja kuntien omistusta yritystoiminnassa tulisi vähentää.

Jenni Jäntti

Luonnollisten monopolien kuten sähkön ja veden tulisi olla julkisomisteisia, jotteivat niistä saatavat tuotot valu ulkomaisille yrityssijoittajille. Turun kunnan palveluita ei tule altistaa monikansallisten yritysten kylttymättömälle voitontavoittelulle.

Suomen muuttuminen aiempaa monikulttuurisemmaksi ja monimuotoisemmaksi on hyvä asia.

Jenni Jäntti

Suomi on aina ollut monikulttuurinen. Sen lisäksi että monikulttuurisuus on rikkaus, nykyinen väestörakenteemme tarkoittaa, että tarvitsemme entistä enemmän työvoimaa muualta.

Kristilliset arvot ovat hyvä pohja poliittiselle päätöksenteolle.

Jenni Jäntti

Riippuupi siitä mitä kristillisillä arvoilla tarkoitetaan. Lähimmäisenrakkauden ja huonompiosaisista huolehtimisen tulisi kuulua poliittisen päätöksenteon ytimeen. Kristillisten arvojen (kuten minkään muunkaan) ei kuitenkaan tulisi ajaa tutkitun tiedon edelle. Voimme esimerkiksi nähdä Trumpin Yhdysvalloista, miten kristillisten arvojen varjolla rapautetaan demokratiaa ja heikennetään ihmisten oikeuksia ja vapautta päättää omasta elämästään.

Sukupuolen moninaisuus pitäisi ottaa huomioon Suomessa nykyistä paremmin.

Jenni Jäntti

Oikeus määritellä oma sukupuolensa on ihmisoikeus. Ihannetilanteessa juridinen sukupuoli on ilmoitusasia. Kahden juridisen sukupuolen ohella on otettava käyttöön kolmas sukupuolimerkintä, joka tunnustaisi ei-binääristen sukupuolien ja ihmisten olemassaolon.

Tottelevaisuus ja auktoriteettien kunnioittaminen ovat tärkeimmät arvot, jotka lapsen tulee oppia.

Jenni Jäntti

Empatia ja kriittinen ajattelu ovat tärkeimpiä taitoja, joita lapsen tulee oppia.

Suomen pitäisi vähentää omia päästöjään riippumatta siitä, mitä muut maat tekevät.

Jenni Jäntti

Ilmastokriisi ei tunne valtion rajoja. Suomalaisen keskimääräinen hiilijalanjälki on 7,7 tonnia / vuosi. Kestävä taso hiilidioksidipäästöille olisi noin 2,5 tonnia vuodessa. Tämä tarkoittaa sitä, että riippumatta muiden maiden teoista, meillä on paljon tehtävää kotimaassakin.

Poliitikkojen on asetettava Suomen ja suomalaisten etu kaiken muun edelle.

Jenni Jäntti

Suomen ja suomalaisten etu on usein myös Euroopan etu. Täytyy kuitenkin muistaa, ettei Suomi ole vain yhden kansan kotimaa: Suomen alueella asuviin saamelaisiin kohdistuvat ihmisoikeusrikkomukset pitää lopettaa ja saamelaiskäräjälain on toteuduttava.

Ympäristön etu tulisi asettaa talouskasvun ja työpaikkojen luomisen edelle, jos ne ovat keskenään ristiriidassa.

Jenni Jäntti

Kuolleella planeetalla ei ole talouskasvua.

Vahva johtaja on Suomelle hyväksi, vaikka hän toimisi sääntöjen rajamailla saadakseen asioita tehtyä.

Jenni Jäntti

Demokratia on kaiken päätöksenteon perusta. Vahvan johtajan ihannointi johtaa demokratian ja kansalaisyhteisön äänen vähättelyyn.

Koko Suomi tulee pitää asutettuna, vaikka siitä koituisi kustannuksia.

Jenni Jäntti

Valitettavasti kaikesta koituu kustannuksia. On hyväksi Suomen kriisinkestävyydelle, että pidämme maamme asutettuna.

Suomen kaupungistuminen on hyvä asia.

Jenni Jäntti

Kaupungeissa ja kasvukeskuksissa on omat hyvät puolensa.