Päätöksenteko ei ole yhden asian ajamista, vaan on oltava kiinnostunut kaikista eteen tulevista asioista.
Sosiaalinen media:
Ikä:
49
Sukupuoli:
Nainen
Paikkakunta:
Pori
Postinumeroalue:
28100, Pori Keskus
Hyvinvointialue:
Satakunnan hyvinvointialue
Ammatti:
maankäyttöneuvottelija
Koulutus:
Alempi korkea-aste
Kielitaito:
suomi, englanti
Kuvausteksti:
Olen 49-vuotias syntyperäinen porilainen. Olen perheenäiti, jääkiekkovalmentajan puoliso ja toimin Porin kaupungin maapolitiikkatiimin neuvottelijana infrajohtamisen yksikössä. Asumme Porin ydinkeskustassa. Koulutukseltani olen mm. yritysjuridiikkaan suuntautunut oikeustradenomi ja opiskelen työni ohessa johtamisen yamk-tutkintoa.
En arastele näkemysteni esiin tuomista, enkä epäröi nostaa esiin mahdollisia epäkohtia. Kärkiteemoja ehdokkaalla voi toki olla, mutta päätöksenteossa toimiminen ei ole yhden asian ajamista, vaan tarvitaan laajaa ja avarakatseista ajattelua. Kaikkiin eteen tuleviin asioihin tulee perehtyä kunnolla.
Kotisivuiltani voit lukea lisää ajatuksiani: https://nooraylimys.fi
Vastaukset vaalikoneeseen
Tässä näet ehdokkaan vastaukset vaalikoneen kysymyksiin.
Kysymysteema: Palvelut
Jos valittavana on lähiterveysaseman säilyttäminen tai palveluiden keskittäminen isompaan yksikköön, keskittäminen on parempi vaihtoehto.
Hyvinvointialueiden on arvioitava etäisyyksien ja saavutettavuuden vaikutukset palveluiden käyttöön. Erikoistason palveluita kannattaa keskittää tasapainottaen potilaiden tarpeet, saavutettavuus ja väestöpohja. Huono keskittäminen voi aiheuttaa pitkiä välimatkoja, odotusaikojen kasvua ja palveluiden ruuhkautumista. Liikkuvia palveluita, erityisesti sosiaalipalveluissa, on hyödynnettävä ja kehitettävä laajemmin.
Mielenterveyspalveluihin pitää laittaa lisää rahaa, vaikka se olisi pois muualta.
Tähän panostaminen ei saisi olla pois muilta, mutta mielenterveyspalveluihin kohdentaminen on erittäin tärkeää. Nopea hoitoon pääsy perusterveydenhuollossa on tärkeää mielenterveyspalveluiden toimivuudelle. Suomessa hoito painottuu yhä erikoissairaanhoitoon, ja perustason mielenterveyspalvelut, erityisesti lapsille ja nuorille, ovat puutteellisia. Digitaalisia ensivaiheen palveluita on tarjottava helposti saataville.
Pelastustoimen budjetti on turvattava leikkauksilta, vaikka se tarkoittaisi sote-palveluiden rahoituksen vähentämistä.
En haluaisi laittaa näitä vaakakuppiin vastakkain - kumpikaan ei ole toistaan vähempiarvoinen osa-alue. Pelastuspalvelut ovat keskeisiä turvallisuuden ja varautumisen kannalta, mutta niihin ohjataan kuitenkin vain pieni osa rahoituksesta. Ambulanssin tai palokunnan tarve voi tulla missä tahansa, joten pelastustoimen palvelutason ja toimintaedellytysten varmistaminen on tärkeää kaikkialla Suomessa. Jos pelastustoimen budjetin turvaaminen edellyttäisi vähennystä sote-palveluista, ollaan tehty jotain todella väärin jo aiemmin.
Rahaa ja työntekijöitä pitää siirtää sairaaloista enemmän perusterveydenhuoltoon ja sosiaalipalveluihin.
Perusterveydenhuoltoa ja sosiaalipalveluita on vahvistettava, jotta kiireettömään hoitoon pääsy alle 14 vuorokaudessa toteutuisi. Tämä ei saa heikentää erikoissairaanhoidon toimivuutta, vaan sen on perustuttava palvelun vaikuttavuuteen. Perustasolla on lisättävä erikoistason konsultaatioita, sillä panostukset sinne voivat tuoda säästöjä erikoissairaanhoidosta. Sairaaloiden ja perustason palveluiden henkilöstörakenteet ovat erilaisia, joten henkilöstön siirtäminen ei ole tarkoituksenmukaista.
Kodin ulkopuolelle sijoitettujen lasten palveluita pitäisi siirtää yrityksiltä enemmän julkisen puolen hoidettavaksi.
Palvelut on järjestettävä lapsen etu ja jatkuvuus edellä. Sijoitetuille lapsille on tarjottava tarpeita vastaavat palvelut. Lastensuojelussa on painotettava ennaltaehkäisyä ja perhekeskeisyyttä lapsen hyvinvoinnin turvaamiseksi ja huostaanottojen vähentämiseksi. Varhaisella tuella vahvistetaan perheitä ja lapsia kotona. Mikäli oma palvelutuotanto on riittämätöntä, sitä kannattaa kehittää.
Vanhustenhuollossa täytyy suosia kotihoitoa ja yhteisöllistä asumista ympärivuorokautisen hoivan sijaan, jotta kustannusten nousua saadaan hillittyä.
Ikäihmisille on turvattava tarpeidensa mukaiset palvelut ja hoivapaikat. Vanhuspalveluissa on panostettava kuntoutukseen, yhteisölliseen asumiseen ja kotiin vietäviin palveluihin. Yhteisöllisen asumisen tulee parantaa elämänlaatua eikä heikentää hoivaa. Riittävä kotihoito ja yksilöllinen kuntoutus voivat vahvistaa hyvinvointia ja lykätä raskaamman hoivan tarvetta. Ympärivuorokautisen hoivan tarve on turvattava silloin, kun sitä tarvitaan.
Kysymysteema: Talous
Ulkomaisten hoitajien tuloa töihin Suomeen on helpotettava työvoimapulan lievittämiseksi.
Henkilöstöpulaan on vastattava monipuolisella keinovalikoimalla, joista yksi on ulkomainen työvoima.
Hyvinvointialueita on liikaa, joten niitä pitää yhdistää.
Ei ole nyt ajankohtainen asia.
Eduskunnan pitää karsia hyvinvointialueiden tehtäviä, jotta kaikkein tärkeimpiin palveluihin on varaa.
Hallituksen on huolehdittava, että hyvinvointialueilla on riittävä rahoitus ja mahdollisuus toimia.
Eduskunnan pitäisi säätää laki, jolla hyvinvointialueet saisivat verotusoikeuden.
Ei ole nyt ajankohtainen asia.
Kysymysteema: Satakunnan hyvinvointialue
Nykyisessä taloustilanteessa Porin Tiilimäelle suunniteltu kuumasairaalan hanke olisi jätettävä hautumaan.
Kuumasairaalan tarve lienee kiistaton, joten hankkeen valmistelu on hyvä käynnistää.
Nykyisessä taloustilanteessa Rauman Steniuksenkadun sairaalahanke olisi jätettävä hautumaan.
En tunne Rauman Steniuksenkadun hankkeen tilannetta riittävän hyvin ottaakseni tässä kantaa tarkemmin. Asiaan pitää saada lisätietoja.
Lääkärin vastaanotto on taattava jokaiseen Satakunnan 16 kuntaan.
Jossain muodossa kyllä. Henkilökohtaisia tapaamisia ei liene mahdollista tarjota näillä resursseilla. Hoitoonpääsy tulisi kuitenkin toteuttaa esim. digipalveluja hyödyntäen niiden kohdalla, joilta sellaisten käyttö onnistuisi.
Puolueiden saama 5000 euron ryhmäraha valtuutettua kohden on aivan liian suuri.
En tunne ryhmärahan taustoja, perusteita ja käyttötarkoitusta ottaakseni tarkemmin kantaa.
Hyvinvointialueen pitää parantaa vanhusten kotihoitoa vaikka se tapahtuisi ympärivuorokautisen asumisen hoivapaikkoja vähentämällä.
Ei kotihoidon lisääminen saa poistaa ympärivuorokautisen hoivan paikkoja. Näiden vaihtoehtojen ei pidä olla kilpailuasetelmassa keskenään. Vanhusten omaa toivetta asumisesta tulee pystyä kunnioittamaan.
Kysymysteema: Arvot
Jos on pakko valita, on parempi korottaa veroja kuin leikata julkisia palveluita ja sosiaalietuuksia.
Veronkorotus voi tulla kyseeseen vain, jos sen suhde leikkauksiin on puntaroitu tarkoin. Mieluummin kuitenkin näkisin, että menot tutkitaan perusteellisesti ja haetaan tasapaino sitä kautta.
Suuret tuloerot ovat hyväksyttäviä, jotta erot ihmisten lahjakkuudessa ja ahkeruudessa voidaan palkita.
Yhteiskunnat, joissa tuloerot pysyvät kohtuullisina, ovat usein vakaimpia. Tuloerojen kaventaminen edellyttää oikeudenmukaista tulonjakoa ja riittävän toimeentulon turvaamista.
Valtion pitäisi puuttua nykyistä voimakkaammin markkinoiden toimintaan, jotta talous olisi kaikille reilu.
Markkinatalouden on palveltava kaikkia ihmisiä oikeudenmukaisella ja reilulla tavalla, jossa lopputulokset edistävät tasapuolisuutta.
Suomessa on liian helppo elää sosiaaliturvan varassa.
Sosiaaliturvajärjestelmän tulisi kannustaa työllistymiseen, osaamisen kehittämiseen ja itsenäiseen pärjäämiseen. Etuuksien ja palveluiden on tuettava toisiaan ja vastattava yksilöllisiin tarpeisiin. Orpon hallituksen leikkaukset, kuten työttömyysturvan ja asumistuen heikennykset, ovat lisänneet köyhyyttä ja vaikeuttaneet pienituloisten asemaa.
Tosiseikka on kuitenkin se, että sosiaaliturvan varassa eläminen ei ole Suomessa helppoa. Monilla tilanne vaatii jokapäiväistä selviytymistä. Yhteiskunnan tulisi kyetä puuttumaan asioihin riittävän ajoissa, jolloin näitä kysymyksiä ei tarvitsisi pohtia. Avainsanoja ovat: Ennaltaehkäisevä työ, varhainen puuttuminen. Riittävät mielenterveys- ja päihdetyön palvelut.
Valtion ja kuntien omistusta yritystoiminnassa tulisi vähentää.
Kriittinen infrastruktuuri tulisi pitää itsellä. Porissa näemme tulevaisuudessa sen, oliko omistuksen vähentäminen kannattavaa. Toivottavasti oli.
Suomen muuttuminen aiempaa monikulttuurisemmaksi ja monimuotoisemmaksi on hyvä asia.
Avoimin mielin on tulevaisuus kohdattava, mutta monikulttuurisuuden ja monimuotoisuuden lisääntyminen on myös haaste, jonka mahdolliset varjopuolet on huomioitava.
Kristilliset arvot ovat hyvä pohja poliittiselle päätöksenteolle.
Itse olen saanut kristillisen kasvatuksen ja kunnioitan ja kuuntelen kaikkia uskonnollisia näkemyksiä ja ajatuksia.
Sukupuolen moninaisuus pitäisi ottaa huomioon Suomessa nykyistä paremmin.
En selvästikään tiedä tästä aiheesta riittävästi, sen huomaan esim. lukiessani sukupuolen moninaisuudesta. Olen kohdannut työssäni hyvin paljon erilaisia ihmisiä, enkä ole koskaan pohtinut esim. heidän sukupuoltaan niin, että se olisi vaikuttanut puheena olevaan asiaan. Minulle jokainen on samanarvoinen ihminen sukupuolestaan riippumatta.
Tottelevaisuus ja auktoriteettien kunnioittaminen ovat tärkeimmät arvot, jotka lapsen tulee oppia.
Lapsen tulee totella ja kunnioittaa vanhempiaan, mutta tärkeänä pidän erityisesti myös sitä, että vanhemman tulee myös kunnioittaa lasta. Vanhemman tulee myös opettaa lapselle miten muut ihmiset kohdataan. On väärin sanoa, että tottelevaisuus ja auktoriteettien kunnioittaminen olisivat tärkeimmät arvot. Moni muu arvo on yhtä tärkeä.
Suomen pitäisi vähentää omia päästöjään riippumatta siitä, mitä muut maat tekevät.
Suomen on tehtävä oma osansa ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi ja siihen sopeutumiseksi, mutta on naiivia kuvitella, että Suomen ratkaisut olisivat maailmaa mullistavia. Tekoja, jotka tuottavat tulosta joskus tulevaisuudessa, mutta vain, jos muutkin maat sitoutuvat ja toteuttavat päästöohjelmia.
Poliitikkojen on asetettava Suomen ja suomalaisten etu kaiken muun edelle.
Meidän tulee huomioida myös kansainväliset sopimukset, mutta ei suomalaisten hyvinvoinnin kustannuksella.
Ympäristön etu tulisi asettaa talouskasvun ja työpaikkojen luomisen edelle, jos ne ovat keskenään ristiriidassa.
Ympäristö ja talouskasvu eivät ole toisiaan poissulkevia vaihtoehtoja.
Vahva johtaja on Suomelle hyväksi, vaikka hän toimisi sääntöjen rajamailla saadakseen asioita tehtyä.
Poliittinen johtajuus ja päätöksenteko ovat monimutkaisia, eikä niitä voi yksinkertaistaa vahvojen tai heikkojen johtajien perusteella. Tärkeintä on turvata demokratia, jakaa vastuuta ja keskustella. Sosialidemokratia pohjautuu demokratiaan, hyvinvointiin ja yhteistyöhön, taaten jokaiselle äänen yhteiskunnassa.
Koko Suomi tulee pitää asutettuna, vaikka siitä koituisi kustannuksia.
Suomea tulee kehittää kokonaisuutena hyödyntäen eri alueiden vahvuuksia. Tämä edellyttää alueiden erityispiirteiden huomioimista ja kuntien perusrahoituksen varmistamista. Alueiden voimavarat ja elinvoimaisuus vaihtelevat sekä niiden välillä että sisällä, mikä on otettava huomioon kehitystyössä. Kaikki eivät halua asua suurkaupungissa, toiset taas eivät halua syrjäseudulle.
Suomen kaupungistuminen on hyvä asia.
Suomen kaupungistuminen tuo mukanaan sekä etuja että haasteita. Se voi edistää talouskasvua, parantaa palveluita ja infrastruktuuria sekä vahvistaa yhteisöllisyyttä. Toisaalta se voi lisätä alueellista epätasa-arvoa, asumiskustannuksia ja ympäristökuormitusta sekä aiheuttaa sosiaalisia ongelmia. Tasapainoinen suunnittelu on avain kaupungistumisen hyötyjen maksimoimiseksi ja haittojen minimoimiseksi.