Ehdokkaan Mirjami Tuomikoski tiedot

Kuvassa Kokoomus -puolueen ehdokas Mirjami Tuomikoski

Mirjami Tuomikoski

Kokoomus

Nro 404

Kunta + alue

Sitoudun parantamaan kuntalaisten arkea, turvallisuutta, ihmisten osallisuutta ja lasten ja nuorten palveluja - Pohjois-Espoota unohtamatta.

Sosiaalinen media:

Ikä:

43

Sukupuoli:

Nainen

Paikkakunta:

Espoo

Postinumeroalue:

02970, Kalajärvi

Ammatti:

VTM, johtava sosiaalityöntekijä, hyvinvointipalvelujen erikoissosiaalityöntekijä

Koulutus:

Ylempi korkea-aste

Kuvausteksti:

Olen neljän nuoren äiti Pohjois-Espoosta, joka pitää luonnossa liikkumisesta ja panostaa erityisesti lasten ja nuorten ennaltaehkäiseviin palveluihin, niiden sujuvuuteen ja saavuttavuuteen. Päätöksenteossa tulee tehdä kestäviä ratkaisuja, joissa on huomioitu nykyistä paremmin kokonaiskuva ja eri ratkaisuvaihtoehtojen vaikutukset myös pitkällä aikavälillä. Teen töitä sen eteen, että Espoo on turvallinen kaupunki elää, kasvaa, liikkua ja työskennellä asuinalueesta riippumatta ja arki on sujuvaa asuinalueesta riippumatta. Olen intohimoinen yhteistyön ja osallisuuden edistäjä, ja toimin työssäni syrjäytymisen ehkäisemiseksi ja ihmisten osallisuuden vahvistamiseksi. Mottoni on, että tavoitteet on tehty saavutettavaksi. Jos pidän jotakin erityisen tärkeänä, toimin sen eteen päämäärätietoisesti enkä heitä vähästä pyyhettä kehään tai lannistu.


Ehdokas arvokartalla

Ehdokkaalla on voimakkaita mielipiteitä suuntaan oikeisto.

Vastaukset vaalikoneeseen

Tässä näet ehdokkaan vastaukset vaalikoneen kysymyksiin.

Kysymysteema: Kasvatus ja koulutus

Kännykät pitäisi kieltää kouluissa myös välitunneilla.

Mirjami Tuomikoski

Olisi hyvä, jos oppilailla olisi välitunnilla muuta tekemistä kuin kännykällä ajanviettoa. Joillekin lapsille ja nuorille oma kännykkä voi olla tärkeä säilyttää välitunnilla, jos vaihtoehtona olisi olla yksin koko välitunti. Kouluissa pitäisi tietenkin huomioida se, että kukaan ei jäisi yksin ja pyrkiä ryhmäyttämään oppilaita jo alusta alkaen sen ehkäisemiseksi. Kännykkä voi toisaalta toimia myös kiusaamisen välineenä välitunnilla.

Varhaiskasvatuksen työntekijöitä pitää houkutella kuntaani palkankorotuksilla.

Mirjami Tuomikoski

Palkankorotus tai esimerkiksi rekrytointilisä voi olla toimiva keino houkutella varhaiskasvatukseen työntekijöitä. On hyvä tarkastella myös naapurikuntien palkkaustasoa pääkaupunkiseudulla, jossa työssäkäyntimatkat ulottuvat usein kuntarajojen yli.

Erityisopettajia ja koulunkäyntiavustajia pitää palkata kouluihin lisää, vaikka se tarkoittaisi kuntaveron korotusta.

Mirjami Tuomikoski

En kannata kuntaveron korotusta, mutta näen tärkeänä sen, että kouluissa on riittävästi sellaista henkilökuntaa, joka tukee parhaiten lasten ja nuorten koulunkäyntiä. Erityisopettajia, koulunkäyntiavustajia ja yhteisöohjaajia tarvitaan.

Kysymysteema: Kulttuuri

Jos kunnan taloustilanne on heikko, teattereiden ja orkestereiden tuesta voi karsia.

Mirjami Tuomikoski

Teatterit ja orkesterit tarjoavat kulttuuria ihmisille, mikä on tärkeä säilyttää. Kulttuuri rikastuttaa elämää. Heikossa taloustilanteessa täytyy kuitenkin tehdä vaikeitakin ratkaisuja. Silloin kun vaikeita ratkaisuja tehdään, täytyy pohjatöiden olla huolellisesti tehtyjä, ja olla selkeästi tiedossa, millä rahoituksella toimintaedellytykset voivat säilyä.

Lähikirjastojen rahoitus on pidettävä nykytasolla, vaikka kunnassani etsittäisiin säästökohteita

Mirjami Tuomikoski

Lähikirjastot ovat kaikille avoimia ja maksuttomia kohtaamisen paikkoja, joissa voi lainata niin kirjoja kuin äänikirjoja ja lautapelejäkin, ja käyttää tietokonetta. Joillain asuinalueilla ei välttämättä ole juuri muita palveluja, jotka ovat saavutettavissa helposti ja ovat ilmaisia. Pidän tärkeänä lähikirjastoja, koska ne tarjoavat ihan kaikille erilaista tekemistä ja mahdollisuutta tiedon etsimiseen ja tekemiseen. Mahdollisuus lainata erilaisia kirjoja ja eläytyä niihin on tärkeää. Aikakautena, jolloin liikkuu myös paljon disinformaatiota, kirjastoissa on saatavilla myös tutkittuun tietoon perustuvaa tietoa.

Kysymysteema: Talous

Kuntani veroprosentin on pysyttävä ennallaan, vaikka olisi paineita menojen kasvattamiseksi.

Mirjami Tuomikoski

Veronkorotukset supistavat entisestään ihmisten ostovoimaa, ja voivat lisätä useamman ihmisen tarvetta viimesijaisiin etuuksiin.

Kuntaani pitää houkutella vihreän siirtymän investointeja, kuten tuulivoimaa, aurinkovoimaa tai vähäpäästöisiä tehtaita.

Mirjami Tuomikoski

Espoon elinvoimaisuuden kannalta on hyvä, että kaupunkiin sijoittuu uusia yrityksiä. Jos nämä ovat lisäksi vihreän siirtymän investointeja, tämä on plussaa.

Kysymysteema: Väestö ja asuminen

Kunnassani pitää toimia niin, että asuinalueet eivät eriydy liikaa toisistaan asukkaiden varallisuuden tai etnisen taustan mukaan.

Mirjami Tuomikoski

On hyvä, että asuinalueilla on eri tyyppistä asumista ja että alueet eivät eriydy toisistaan liikaa. Espoon kaupunki on osana Helsingin seudun kuntia yhtenä sopijaosapuolena Helsingin seudun kuntien ja valtion välisen maankäytön, asumisen ja liikenteen (MAL) sopimusta vuosille 2024–2035. Tavoitteena on mm. ennaltaehkäistä segregaatiota ja asunnottomuutta sekä edistää asuinalueiden ja asuntokannan monimuotoisuutta. Vuoden 2035 tavoitteena on, että asuinalueiden segregaation ehkäisyssä on onnistuttu siten, että eri asuinalueilla on monipuolinen asuntotarjonta, liikenneyhteydet paranevat ja kaavoituksella varmistetaan, että palvelut ovat saatavilla ja saavutettavissa eri väestöryhmille ja myös heikoimmassa asemassa oleville väestöryhmille on riittävästi tarpeisiin vastaavia asumisratkaisuja.

Kuntani on pyrittävä saamaan muuttovoittoa ulkomailta väestön vähenemisen estämiseksi.

Mirjami Tuomikoski

Espoo on kasvava kaupunki, jonka väestömäärä lisääntyy eniten nimenomaan muuttovoiton vuoksi. Suomessa on kuntia, jotka kärsivät muuttotappiosta, mutta Espoon väestöluvun on puolestaan ennustettu kasvavan merkittävästi lähivuosina ja -vuosikymmeninä. Espoon väestömäärän ennustetaan kasvavan vuoden 2033 loppuun mennessä noin 380 460:een. Tulevaisuudessa Espoon väestö kasvaa keskimäärin 6 500 asukkaalla vuodessa, ja seuraavan kymmenen vuoden aikana kaupungin väkiluku lisääntyy yhteensä noin 66 500 asukkaalla.

Rakentaminen on sallittava luontoalueille, jotta asuntojen hinnat pysyvät kohtuullisina.

Mirjami Tuomikoski

Lähiluonto ja puistot ovat tärkeitä virkistys- ja ajanviettopaikkoja ja niitä tulee säilyttää kaikilla asuinalueilla. Jokaisella ei ole mahdollisuutta lähteä kauemmas päästäkseen luontoon tai puistoalueelle. Toisaalta kaupungin kasvaessa myös asuntoja tarvitaan lisää ja tarvitsemme sekä pientalo- että kerrostalorakentamista. Ylöspäin rakennettaessa saadaan enemmän asuntoja pienemmälle maa-alalle, mutta kaupungissa tarvitaan monipuolista asuntorakentamista ja myös pientaloaluieita. Uusia asemakaavoja tehdessä on huomioitava lähiluonnon säilyminen.

Kysymysteema: Espoo

Espoon pitäisi painottaa pientalorakentamista korkean ja tiiviin rakentamisen sijaan.

Mirjami Tuomikoski

Espoossa tarvitaan sekä pientalorakentamista että korkeampaa ja tiiviimpää rakentamista molempia. Espoossa on paljon pientalovaltaisia asuinalueita, joka on hyvä asia, mutta kaikki alueet eivät voi olla pientaloalueita. Monipuolinen asuntotarjonta on tärkeää, niin rakennustyyppien kuin asuntojen kokojen osalta. Espoon väestömäärän kasvaessa pelkkä pientalorakentaminen ei riitä, vaan tarvitaan myös korkeampaa ja tiivistä rakentamista.

Pysäköinnin on oltava maksutonta Espoossa

Mirjami Tuomikoski

Mikäli asuinalueella ei ole riittävästi maksuttomia parkkipaikkoja siellä asuville, voidaan alueen asukkaille myöntää pysäköintilupa maksuttomaan pysäköintiin. Pysäköintipaikkoja tarvitaan kuitenkin myös Espoossa työssä käyville ja vieraileville ihmisille maksutta. Maksuttomia pysäköintipaikkoja löytyy myös mm. Matinkylästä, Leppävaarasta ja Tapiolasta maksullisten paikkojen lisäksi, mutta ei välttämättä pitkäaikaiseen pysäköintiin.

Espoon bussiliikennettä on karsittu liikaa metron takia

Mirjami Tuomikoski

Bussiliikennettä on karsittu sekä metron että junien takia. Metro korvaa osan bussiliikenteestä, samaten kuin junayhteydet. Osalle metron valmistuminen ja suorien bussilinjojen lopettaminen on voinut pidentää julkisella liikenteellä kuljettavaa matka-aikaa, mutta tilanne on sama myös alueella, missä metroa ei ole ja bussilinjoja on lopetettu tai muutettu siten, että suorien yhteyksien sijaan bussit kulkevat juna-asemille. Espoossa on asuinalueita, joista on pitkä matka sekä junayhteyksille että metrolle, kuten Pohjois-Espoo, jossa suorat bussiyhteydet ovat erittäin tärkeitä, jotta julkisella liikenteellä pääsee ylipäätään liikkumaan. Pitkät matka-ajat kuitenkin valitettavasti ajavat monia käyttämään autoa julkisen liikenteen sijaan.

Espoo on velkainen kaupunki, ja siksi menoja pitäisi karsia

Mirjami Tuomikoski

Espoo on yksi Suomen velkaisimpia kuntia. Pitkään kasvanut ja edelleen tulevina vuosikymmeninä kasvava kaupunki vaatii investointeja mm. kouluihin väestömäärän lisääntyessä. Jotta velkaantuminen ei jatkuisi loputtomasti, on pakko tehdä toimenpiteitä.

Kunnan tulee rajoittaa yksityisten palveluntarjoajien osuutta varhaiskasvatuksessa.

Mirjami Tuomikoski

Tärkeämpää kuin kuka palvelun tuottaa, on palvelun hintalappu ja laatu. Yksityinen palveluntuottaja ei automaattisesti tarkoita kalliimpaa.

Kysymysteema: Arvot

Jos on pakko valita, on parempi korottaa veroja kuin leikata julkisia palveluita ja sosiaalietuuksia.

Mirjami Tuomikoski

Työn tekemisen pitää olla kannattavaa ja ihmisillä on oltava varaa myös kiinteistöveroon. Veronkorotukset supistavat entisestään ihmisten ostovoimaa, ja voivat lisätä useamman ihmisen tarvetta viimesijaiseen sosiaalietuuteen eli toimeentulotukeen.

Suuret tuloerot ovat hyväksyttäviä, jotta erot ihmisten lahjakkuudessa ja ahkeruudessa voidaan palkita.

Mirjami Tuomikoski

Tuloerot eivät selity pelkällä lahjakkuudella ja ahkeruudella, vaan siihen vaikuttaa monta muutakin tekijää, kuten esimerkiksi millä alalla ja missä tehtävissä työskentelee. Suomessa on aloja ja tehtäviä, joissa palkkataso ei vastaa työn vaativuutta ja palkkatason tulisi nousta. Suomessa on edelleen myös aloja, joissa palkkaus ei ole läpinäkyvää ja palkkataso myös samaa työtä tekevillä ja yhtä hyvin työtänsä tekevillä on eri esimerkiksi sukupuolesta riippuen. Näin ei pitäisi olla. Kansainvälisesti vertailtuna Suomessa on kuitenkin tavanomaista OECD-maiden keskitasoa pienemmät tuloerot. Lisäksi progressiivinen verotus tasaa tuloeroja nettopalkan osalta.

Valtion pitäisi puuttua nykyistä voimakkaammin markkinoiden toimintaan, jotta talous olisi kaikille reilu.

Mirjami Tuomikoski

Jos valtio alkaa käyttämään määräävää valta-asemaa ja rajaamaan markkinoita voimakkaasti, Suomesta katoavat yritykset.

Suomessa on liian helppo elää sosiaaliturvan varassa.

Mirjami Tuomikoski

Sosiaaliturvan varassa elämisen ei tule olla kannattavampaa kuin työssä käymisen. Kannustinloukut tulee poistaa. Samaan aikaan kun osa käyttää sosiaaliturvaa väärin, osa ei hae itselle kuuluvia etuuksia, koska ei osaa hakea niitä tai ymmärrä, että voisi olla oikeutettu niihin. Molempiin tilanteisiin tarvitaan muutos. Sosiaaliturvan varassa on ollut joissakin tilanteissa suhteellisen helppo elää. Esimerkiksi ansiosidonnaista päivärahaa on porrastettu siten, että tuki laskee mitä pitempään on ollut työttömänä, mikä tukee työn hakemista ja vastaanottamista, kun työnhakija on työkykyinen. Jokainen on vastuussa toimeentulostaan jo lainsäädännönkin mukaan, mutta silloin, kun henkilö on esimerkiksi työkyvytön eikä pysty pitämään huolta omasta toimeentulostaan, tulee sosiaaliturvan olla apuna.

Valtion ja kuntien omistusta yritystoiminnassa tulisi vähentää.

Mirjami Tuomikoski

Jossain määrin kyllä. Omistuksen taustalla voi olla esimerkiksi yhteiskunnan perusinfrastuktuurin varmistaminen, tiettyjen palvelujen turvaaminen, kuten puolustusvalmius tai kriisiaikojen huoltovarmuus, jolloin omistus on mielestäni perusteltu. Valtion ja kuntien omistuksissa on kuitenkin myös poliittinen ulottuvuus, ja liiketoimintariskit jäävät toteutuessaan veronmaksajien maksettavaksi.

Suomen muuttuminen aiempaa monikulttuurisemmaksi ja monimuotoisemmaksi on hyvä asia.

Mirjami Tuomikoski

Monimuotoisuus ja monikulttuurisuus auttavat ymmärtämään erilaisia näkökulmia, ihmisiä ja tapoja. Monimuotoisuus edistää tasa-arvoa, syrjimättömyyttä ja ihmisten osallisuutta sekä mahdollistaa erilaisten ryhmien äänen kuulumisen päätöksenteossa. Monikulttuurisuus edistää kulttuurien välistä ymmärrystä ja yhteistyötä.

Kristilliset arvot ovat hyvä pohja poliittiselle päätöksenteolle.

Mirjami Tuomikoski

Mielestäni uskontoa ja politiikkaa ei pitäisi sekoittaa keskenään. Monet kristilliset arvot ovat minulle tärkeitä, kuten toisten kunnioittaminen ja auttaminen, rehellisyys, empatia, vastuullisuus ja yhteisöllisyys, mutta kristillisiä arvoja on paljon muitakin. Joka tapauksessa jokaisella on omat arvonsa, joita tulee kunnioittaa.

Sukupuolen moninaisuus pitäisi ottaa huomioon Suomessa nykyistä paremmin.

Mirjami Tuomikoski

Ketään ei saa syrjiä tai asettaa eri asemaan sukupuolen ilmaisun tai sukupuoli-identiteetin perusteella. Suomessa on menty sukupuolen moninaisuuden suhteen isoja harppauksia eteenpäin. Tasa-arvovaltuutettu on suositellut, että esimerkiksi uimahallien pukeutumistiloissa voisi olla myös sukupuolineutraaleja tiloja sukupuolitettujen tilojen lisäksi.

Tottelevaisuus ja auktoriteettien kunnioittaminen ovat tärkeimmät arvot, jotka lapsen tulee oppia.

Mirjami Tuomikoski

Toisten ihmisten kunnioittaminen on tärkeä arvo, joka jokaisen tulee oppia. Esimerkiksi koulussa on tärkeää, että oppilaat toimivat opettajan ohjeiden mukaisesti. Lähtökohtaisesti kuitenkin tottelevaisuus on arvona kyseenalainen, koska se on samalla sokea sille, että mitä pitäisi totella.

Suomen pitäisi vähentää omia päästöjään riippumatta siitä, mitä muut maat tekevät.

Mirjami Tuomikoski

Suomen pitää olla sitoutunut voimassa oleviin sopimuksiin ja tavoitteisiin. Joka tapauksessa myös muiden maiden pitää sitoutua esimerkiksi EU:n yhteisiin tavoitteisiin ja Euroopan ilmastolakiin. Kaikista maapallon päästöistä Suomen tuottamat päästöt ovat kuitenkin pienet.

Poliitikkojen on asetettava Suomen ja suomalaisten etu kaiken muun edelle.

Mirjami Tuomikoski

Kukaan muu ei puolusta Suomea kuin suomalaiset itse. Sokeasti ei voi kuitenkaan asettaa etua kaiken edelle.

Ympäristön etu tulisi asettaa talouskasvun ja työpaikkojen luomisen edelle, jos ne ovat keskenään ristiriidassa.

Mirjami Tuomikoski

Tilanteissa, missä ympäristön etu ja talouskasvu sekä työpaikkojen luominen ovat ristiriidassa, pitää punnita mahdolliset ratkaisuvaihtoehdot ja niiden merkitykset tarkasti ennen päätösten tekoa. Ympäristö on tärkeä voimavara ja luonnon monimuotoisuus ei saa kärsiä enempää. Kun on rakennettava lisää, suunnitelmissa on huomioitava aina vaikutukset ympäristölle ja luonnon ekosysteemille ja huolehdittava, että rakentaminen ei tuhoa arvokasta luontoaluetta tai sen eläimistöä ja kasvistoa.

Vahva johtaja on Suomelle hyväksi, vaikka hän toimisi sääntöjen rajamailla saadakseen asioita tehtyä.

Mirjami Tuomikoski

Vahva johtajuus on Suomelle hyväksi ja nykyisessä maailmantilanteessa myös tarpeen, mutta lainsäädäntö ja esimerkiksi perusoikeudet ovat asioita, joita johtajakaan ei voi rikkoa.

Koko Suomi tulee pitää asutettuna, vaikka siitä koituisi kustannuksia.

Mirjami Tuomikoski

Koko Suomi ei ole tälläkään hetkellä asutettuna, ja meillä ei riitä väestö asumaan jokaiseen paikkaan. Toisaalta tällä hetkellä väestön enemmistö keskittyy tietyille paikkakunnille, ja jotkut paikkakunnat kärsivät poismuutosta, kun toisissa väestö kasvaa nopeammin kuin asuntokanta. Tähän liittyvät muutokset vaikkapa palveluissa kulkevat viiveellä.

Suomen kaupungistuminen on hyvä asia.

Mirjami Tuomikoski

Kaupungistumisessa on sekä hyviä että huonoja puolia. Ihmisillä tulee olla mahdollisuus asua kaupungissa tai maalla ja valita itse missä asuu. Kaikki eivät myöskään voi asua kaupungissa, koska Suomi ei voi autioitua. Harvaan asutulla alueella ei voi kuitenkaan olla samankaltaisia palveluja kuin kaupunkimaisessa ympäristössä. Kaupungit tarjoavat enemmän työmahdollisuuksia, yrittäjyyttä ja taloudellista toimintaa sekä mahdollistavat paremman infrastruktuurin ja kulkuyhteydet ihmisille ja yrityksille. Toisaalta kaupungistuminen voi aiheuttaa paineita infrastruktuurille ja palvelujen tarpeelle, jos ne eivät pysty vastaamaan väestömäärän kehitykseen.