Ehdokkaan Anniina Koutonen tiedot

Kuvassa Vasemmisto­liitto -puolueen ehdokas Anniina Koutonen

Anniina Koutonen

Vasemmisto­liitto

Nro 42

Kunta + alue

1. Oikeudenmukainen ja yhdenvertainen kaupunki 2. Kestävä ja vastuullinen kaupunkikehitys 3. Työllisyyttä ja hyvinvointia kaupunkiin

Sosiaalinen media:

Ikä:

27

Sukupuoli:

Muu

Paikkakunta:

Oulu

Ammatti:

Psykologi

Koulutus:

Ylempi korkea-aste

Kielitaito:

suomi ja englanti

Kuvausteksti:

Olen 27-vuotias oululainen psykologi ja tällä hetkellä työskentelen Pohteella koulupsykologina. Alunperin olen kotoisin Merijärveltä. Minulle tärkeitä arvoja ovat yhteisöllisyys ja yhdenvertaisuus, ja nämä ohjaavat sekä työtäni että muuta toimintaani. Psykologian opinnot suoritin Helsingin yliopistossa. Opiskeluaikana kiinnostuin vaikuttamisesta, mikä vei minut mukaan yhdistystoimintaan. Olen toiminut esim. Suomen Psykologian Opiskelijain Liiton puheenjohtajana, ja tällä hetkellä olen hallituksen jäsen Oulun Seudun Psykologit ry:ssä. Työni kautta kohtaan päivittäin nuoria ja näen läheltä heidän arkensa haasteet. Tulevaisuuden epävarmuus, yhteiskunnan luomat paineet tehdä suuria elämänvalintoja yhä nuorempana sekä globaalit kriisit heijastuvat vahvasti heidän elämäänsä. Näihin asioihin toivon pystyväni vaikuttamaan valtuutettuna. Rakennetaan yhdessä yhdenvertaisempi ja kestävämpi Oulu – kaikille, ei harvoille!


Ehdokas arvokartalla

Ehdokkaalla on voimakkaita mielipiteitä suuntiin vasemmisto ja liberaalivihreä.

Vastaukset vaalikoneeseen

Tässä näet ehdokkaan vastaukset vaalikoneen kysymyksiin.

Kysymysteema: Kasvatus ja koulutus

Kännykät pitäisi kieltää kouluissa myös välitunneilla.

Anniina Koutonen

On totta että monet sovellukset haittaavat koululaisten keskittymistä. En kuitenkaan näe järkevänä puhelimien kieltämistä välitunneilla, sillä tämä voisi esimerkiksi estää muutoin yksinäistä nuorta pitämästä yhteyttä ystäviinsä välitunneilla.

Varhaiskasvatuksen työntekijöitä pitää houkutella kuntaani palkankorotuksilla.

Anniina Koutonen

Meidän tulee taata laadukas varhaiskasvatus ja se edellyttää panostuksia varhaiskasvatuksen palkkaukseen sekä työoloihin. Varhaiskasvatus on yksi Suomen voimakkaimmin sukupuolittuneista aloista, joissa työolot ovat heikommat verrattuna moniin miesvaltaisiin saman vaatimustason töihin. Tämä on merkittävä tasa-arvo-ongelma sekä työvoimapulasta kärsivää alaa kuormittava tekijä.

Erityisopettajia ja koulunkäyntiavustajia pitää palkata kouluihin lisää, vaikka se tarkoittaisi kuntaveron korotusta.

Anniina Koutonen

Jokaisella oppilaalla tulee olla oikeus oppimisen tukeen. Edellytyksenä on, että erityisopetusta on riittävästi ja vahvempaa tukea tarvitsevat oppilaat huomioidaan, kun opetusryhmiä muodostetaan.

Kysymysteema: Kulttuuri

Jos kunnan taloustilanne on heikko, teattereiden ja orkestereiden tuesta voi karsia.

Anniina Koutonen

Teatterit ja orkesterit, kuten muukin taide ja kulttuuri, ylläpitävät ja tukevat kuntalaisten mielenterveyttä, hyvinvointia sekä elämänlaatua. Kunnat ovat ensiarvoisen tärkeässä asemassa näiden tukemisessa valtion leikatessa kulttuurin rahoituksesta.

Lähikirjastojen rahoitus on pidettävä nykytasolla, vaikka kunnassani etsittäisiin säästökohteita

Anniina Koutonen

Kirjaston on oltava jokaiselle saavutettava lähipalvelu.

Kysymysteema: Talous

Kuntani veroprosentin on pysyttävä ennallaan, vaikka olisi paineita menojen kasvattamiseksi.

Anniina Koutonen

Peruspalveluista leikkaamisen sijaan on tärkeää turvata laadukkaat palvelut oikeudenmukaisella verotuksella. Julkisten palveluiden ylläpitäminen on pitkällä tähtäimellä sekä kannattavampaa että edullisempaa kuntalaisille. Monet palvelut, kuten liikunta- ja kulttuuripalvelut, toimivat ennaltaehkäisevinä toimina, ja edistävät kuntalaisten terveyttä ja hyvinvointia.

Kuntaani pitää houkutella vihreän siirtymän investointeja, kuten tuulivoimaa, aurinkovoimaa tai vähäpäästöisiä tehtaita.

Anniina Koutonen

Jotta voimme saavuttaa hiilipäästöjen nollaamisen vuoteen 2035 mennessä, tulee meidän panostaa uusiutuvaan energiaan ja vähäpäästöiseen teollisuuteen.

Kysymysteema: Väestö ja asuminen

Kunnassani pitää toimia niin, että asuinalueet eivät eriydy liikaa toisistaan asukkaiden varallisuuden tai etnisen taustan mukaan.

Anniina Koutonen

Asuinalueiden eriytymiskehityksen purkamiseksi täydennysrakentamista suunniteltaessa tulee kaavoittaa ARA-kohteita myös alueille, joille hyväosaisuus on tiivistynyt.

Kuntani on pyrittävä saamaan muuttovoittoa ulkomailta väestön vähenemisen estämiseksi.

Anniina Koutonen

Ehdokas ei ole perustellut vastaustaan.

Rakentaminen on sallittava luontoalueille, jotta asuntojen hinnat pysyvät kohtuullisina.

Anniina Koutonen

Monimuotoisen luonnon turvaamisen on oltava normi kuntien maankäytön ja rakentamisen suunnittelussa.

Kysymysteema: Arvot

Jos on pakko valita, on parempi korottaa veroja kuin leikata julkisia palveluita ja sosiaalietuuksia.

Anniina Koutonen

Julkisten palveluiden ja sosiaalietuuksien heikentäminen voi johtaa pidemmän aikavälin kustannusten kasvuun ja lisätä eriarvioisuutta. Sen sijaan on tärkeää turvata laadukkaat julkiset palvelut oikeudenmukaisella verotuksella.

Suuret tuloerot ovat hyväksyttäviä, jotta erot ihmisten lahjakkuudessa ja ahkeruudessa voidaan palkita.

Anniina Koutonen

Parempi taloudellinen asema voi riippua useista tekijöistä joihin yksilö ei ole itse voinut vaikuttaa mutta jotka ovat siitä huolimatta joko rajanneet tai lisänneet hänen mahdollisuuksiaan menestyä taloudellisesti. Tämä kasvattaa osaltaan eriarvoisuutta. On tärkeää että yhteiskunta mahdollistaa esimerkiksi korkeasti kouluttautumisen edellytykset eri taustoista tuleville ihmisille.

Valtion pitäisi puuttua nykyistä voimakkaammin markkinoiden toimintaan, jotta talous olisi kaikille reilu.

Anniina Koutonen

Markkinoiden toimintaan vaikuttamalla voidaan vaikuttaa sosiaalisten oikeuksien toteutumiseen, ympäristöongelmien ratkaisuun ja ihmisten hyvinvointiin.

Suomessa on liian helppo elää sosiaaliturvan varassa.

Anniina Koutonen

Jokainen perustoimeentulotukea hakenut tietää, että nykyinen toimeentulotukijärjestelmä on byrokraattinen, passivoiva ja voi jopa estää ihmistä ottamasta vastaan työtä. Pienetkin tulot huomioidaan seuraavien kuukausien tuloina ja leikataan tuesta pois. Tämä luo kannustinloukkuja ja tekee itsenäisestä toimeentulosta vaikeaa. Lisäksi tuen saamiseen liittyy nöyryyttäviä piirteitä, kuten se, että viranomainen käy ihmisen pankkitilit läpi ja joka kuukausi täytyy olla täysin varaton saadakseen tukea. Sosiaaliturvan tulee tarjota tukea ilman, että se pakottaa ihmisiä elämään epävarmuudessa tai estää heitä parantamasta omaa toimeentuloaan.

Valtion ja kuntien omistusta yritystoiminnassa tulisi vähentää.

Anniina Koutonen

Jul­ki­sen sek­to­rin tulee säi­ly­ttää omis­ta­juus erityisesti luon­nol­li­sis­sa monopoleissa, kuten vesihuollossa.

Suomen muuttuminen aiempaa monikulttuurisemmaksi ja monimuotoisemmaksi on hyvä asia.

Anniina Koutonen

Ihmisten moninaisuuden tunnustaminen hyödyttää sekä valtaväestöön että erilaisiin vähemmistöihin kuuluvia. Yhteiskunnassa vallitsevat kapeat normit ja ennakkoluulot rajoittavat kaikkien hyvinvointia ja tarvitaan niiden aktiivista purkamista jotta tosiasiallinen yhdenvertaisuus toteutuisi.

Kristilliset arvot ovat hyvä pohja poliittiselle päätöksenteolle.

Anniina Koutonen

Useat kristilliset arvot, kuten lähimmäisenrakkaus, ovat linjassa kansainvälisten ihmisoikeussopimusten kanssa. Kristillisiä arvoja ei tule kuitenkaan käyttää perusteena syrjinnälle tai henkiselle väkivallalle esimerkiksi sateenkaari-ihmisiä kohtaan.

Sukupuolen moninaisuus pitäisi ottaa huomioon Suomessa nykyistä paremmin.

Anniina Koutonen

1. Suomessa tulisi ottaa käyttöön kolmas virallinen sukupuoli kuten monissa muissa maissa. 2. Lainsäädännöllä tulisi kieltää "eheyttämiseen" tähtäävä toiminta. 3. Intersukupuolisten lasten kehollinen koskemattomuus tulisi turvata tilanteissa, joissa kirurgiset toimenpiteet eivät ole välttämättömiä lapsen terveyden kannalta. 4. Sukupuolidysforian hoitoa ohjaavat suositukset tulisi päivittää tukemaan transihmisten terveyttä ja hyvinvointia nojaten kansainvälisiin hyvän hoidon suosituksiin.

Tottelevaisuus ja auktoriteettien kunnioittaminen ovat tärkeimmät arvot, jotka lapsen tulee oppia.

Anniina Koutonen

Kehittyvä lapsi tarvitsee rakkautta ja rajoja. Tärkeimmät opittavat arvot eivät kuitenkaan liity tottelevaisuuteen vaan kokemukseen siitä, että lapsi on riittävän hyvä sekä pystyvä omana itsenään ja kykenee luottamaan häntä ympäröiviin ihmisiin.

Suomen pitäisi vähentää omia päästöjään riippumatta siitä, mitä muut maat tekevät.

Anniina Koutonen

Suomen tulee tehdä kunnianhimoista ilmastopolitiikkaa ja esimerkillään näyttää, kuinka päästöjen vähentäminen lävistää kaikki päätöksenteon tasot. On helppo väittää esimerkiksi Kiinan saastuttavan vielä enemmän, mutta tosiasiassa me suomalaiset olemme ulkoistaneet luonnonvarojen käyttöämme Kiinaan kuluttamalla tuotteita, jotka on valmistettu siellä ja olemme siten osasyy näihin päästöihin.

Poliitikkojen on asetettava Suomen ja suomalaisten etu kaiken muun edelle.

Anniina Koutonen

Poliitikot ovat kansalaisten demokraattisesti valitsemia ja siksi he ovat äänestäjilleen velkaa heidän etujensa ajamisen.

Ympäristön etu tulisi asettaa talouskasvun ja työpaikkojen luomisen edelle, jos ne ovat keskenään ristiriidassa.

Anniina Koutonen

Kaikessa päätöksenteossa on huomioitava ekokriisin etenemisen estäminen ja luonnon monimuotoisuuden turvaaminen. Loputon talouskasvu on mahdotonta planeetalla jolla on rajalliset resurssit. Sen sijaan ympäristön etu ja työpaikkojen luominen eivät lähtökohtaisesti ole keskenään ristiriidassa.

Vahva johtaja on Suomelle hyväksi, vaikka hän toimisi sääntöjen rajamailla saadakseen asioita tehtyä.

Anniina Koutonen

Suomalaisten tulee voida luottaa siihen, että tiedämme ne periaatteet, joilla maan johto toimii ja tekee päätöksiä. Meidän tulee voida seistä hänen toimiensa takana.

Koko Suomi tulee pitää asutettuna, vaikka siitä koituisi kustannuksia.

Anniina Koutonen

Hajautettu yhteiskuntarakenne kestää muutoksia ja sietää kriisejä, ja se luo edellytyksiä omavaraisuuden vahvistamiselle paikallistasolta lähtien. Meidän tulee kehittää paikallistalouksia- ja yhteisöjä, sekä pitää huolta oikeus- ja hyvinvointivaltiosta, joka takaa kaikille samat oikeudet ja palvelut asuinpaikasta riippumatta.

Suomen kaupungistuminen on hyvä asia.

Anniina Koutonen

Kaupungistuminen mahdollistaa kestävän ja elinvoimaisen kaupunkikehityksen, joka tukee ilmastoviisasta asumista, monipuolisia työ- ja koulutusmahdollisuuksia sekä rikasta kulttuuri- ja harrastustarjontaa. Sujuva kaupunkisuunnittelu, jossa panostetaan joukkoliikenteeseen ja tiiviimpään rakentamiseen, vähentää liikkumisen tarvetta henkilöautolla ja säästää samalla luontoa sekä virkistysalueita. Näiden ohella valtakunnallisen ja paikallisen päätöksenteon tulee tähdätä tukemaan myös vähäisemmän väkiluvun alueiden elinvoimaisuutta, palveluiden laatua sekä asukkaiden mahdollisuuksia hyvään elämään.